2021-08-16 561 瀏覽
性價比低,食物味道未如理想。裝修(唔係講個環境,係裝修乍)同服務(比食物好,但未去到賓至如歸)撘救,但都唔係話好好。啲punchline要放係一開頭,我極少會咁去評價一間餐廳,,因為我覺得可能係唔岩我口味或者我點中左佢最唔好食個樣野, 咁岩geh姐,但仙后真係食到我懷疑人生。今次我地一行6人去食生日飯,咁餐廳分2邊,一邊係食french fine dining,價錢大概2000 per head,另一邊就係普通western dining(I guess?),價錢大概800 per head,我地就book左普通個邊, 但D野食真係普通到對唔住佢個價錢...先講座位安排:首先我地6個人,佢比左2張係大廳正中geh枱我地,相隔1.5米,ok, it's fine, 防疫呀嘛。其實見到係有corner位係可以4+2咁坐,但餐廳亦冇安排比我地。我地一個月前book枱geh時候都列明左慶祝生日,如果佢地安排到我地自成一角會貼心好多。不過都係個句, 我地ok geh,防疫措施呀嘛。服務:侍應有介紹Menu,有撩下我地傾計,大致上都helpful嘅,但唔係賓至如歸。重頭戲黎喇 —— 食物:我地6個
性價比低,食物味道未如理想。

重頭戲黎喇 —— 食物:我地6個都係叫左set, 另外加左蠔同beef tartare, 仲叫左支酒。

生蠔:少腥,可接受。口感偏creamy,唔會想食2nd round.

頭盤 1: 法式田螺 - 應該係用罐頭+殼去整,冇咩牛油味,仲有少少苦…🤢

頭盤 2: 牛奶芝士配蕃茄 - 蕃茄係甜嘅,同牛奶芝士好夾,呢個係我覺得最ok嘅頭盤,對比其他2個。

頭盤 3(冇相): Parma Ham + 蜜瓜 - 個ham有好大陣油味,係我唔鐘意嘅。

另外加嘅beef tartare: 好淡,冇牛味亦唔咸,純粹係一pat生肉加啲葱嘅味道…

是日餐湯 : 蕃茄凍湯 - 酸到好似飲醋咁,好難飲,我從來冇飲過咁難飲嘅凍湯。我飲左一啖就放棄左,調味出晒事。

主菜 1: 澳洲M3牛扒 - 我叫左medium rare, 出到黎係medium, 唔緊要嘅,因為呢個已經係我地枱最好食嘅main, 起碼舊肉係靚嘅,落啲鹽同胡椒都已經好食。但佢個擺盤真係世界級,唔知大家有冇睇過master chef season 10, 同入面個Subha有得揮。🙃🙃

主菜 2: 北海道帶子及紫菜慕絲龍蝦卷 - 好淡,真係食到以為自己失去味覺,定個蕃茄湯令我失去味覺? 成個main嘅配撘唔夾… 唔岩食… 同埋擺盤真係太有特色,完全係將所有野疊埋一齊就算。

主菜 3: 黃油雞卷 - 鴨肝本身好濃味,羊肚菌都係帶有濃烈嘅香味,當所有咁有個人特色嘅食物撞埋一齊,而佢地又唔夾,就會有下面呢碟野… 擺盤都係敗筆,個堆泡泡真係令人冇咩食慾。

甜品(冇相,已經食到冇心機影$: 我地6個都叫左焦糖燉蛋,6個一齊炒車
都係一啖就放棄左。

我唔想寫到咁mean, 但大家可以去睇我其他食評,我真係好少咁寫到人地難食,最多都係話唔岩我食,但仙后係水準欠佳,如果唔改善,唔會有回頭客,間餐廳都sustain唔到。

最後我地埋單都要1100 per head,以呢個質素黎講真係overprice, 有其他更好嘅options。 如果你係想打卡,又覺得價錢ok, go ahead but please manage your expectation on the food.

2021-07-18
慶祝紀念