燒肉屋 (清風街)

YAKINIKUYA (Tsing Fung Street)
前身為 “黑木亭居酒屋”
2024-09-07 142 瀏覽
捉住暑假嘅尾巴,同朋友搭叮叮遊走港島,經過銅鑼灣嘅時候,佢講起天后清風街有間燒肉屋,主打日韓燒肉,加上我哋超鍾意食,所以係附近落車行去食。入到去店舖的的骰骰,但環境佈置得好有心機,播嘅歌都係我鍾意嘅。坐低左後,店員先夜低幾款韓式前菜,有辣味豆芽、醬油大根、醬汁茄子、泡菜等,仲可以無限refill,啱晒我啊❤️烤肉調味方面提供蒜片、日式烤汁、豆瓣醬、黑椒、岩鹽。諗好食咩就舉手叫左幾款菜式,盡情燒燒燒🔥———————————————————————🍍菠蘿配原條橫膈膜 200g $239菠蘿嘅甜酸味同豬橫膈膜嘅肉質都幾夾,菠蘿嘅天然甜味中和橫膈膜肉嘅油膩感,令整體感覺更清新。橫膈膜肉質柔嫩,有嚼勁,而且超級大塊,要用鉸剪✂️剪開幾塊慢慢燒,與菠蘿嘅搭配使口感層次。菠蘿配原條橫膈膜嘅賣相相當吸引,色彩鮮豔😋😋😋中間仲可以用生菜包住燒肉、前菜同醬料調味,然後一啖食落去🤤🍓士多啤梨乳酸汽水の棉花雲朵 $68顏色配搭好少女,棉花糖溶入飲品中時,味道都唔會話好甜,士多啤梨嘅果香中和左甜味,香氣農郁,帶黎清新嘅口感。

———————————————————————

🍍菠蘿配原條橫膈膜 200g $239