2024-10-13
見廣告介紹佐敦開咗間新嘅湘菜叫回家湘,廣告寫住向預製菜say no,向機器手say no,哈哈,好似幾得意咁就去試下啦。小店由國內人開業,店員全部講國語,感覺好正宗喎。店員好快送上落餐紙同熱茶,枱面亦有qr code可用wechat落單。⭐乾鍋酸菜肥腸先來盤乾鍋肥腸,由小火爐控熱,辣椒爽口微辣,肥腸真係幾肥,咬落煙韌甘香,仲有唔少酸菜,酸酸辣辣十分開胃🤤⭐鮮炒黃牛肉第二度上嘅係鮮炒黃牛肉,近乎一枱都有叫呢味餸。牛肉嫩滑肉味十足,牛脂甘香,加上爆香嘅蒜頭,真係超好味,淨係呢樣都可以食幾碗飯啦😋⭐剁椒小芋頭最後上嘅係小芋頭,雖然有辣椒但其實唔辣嘅,鹹鹹地有麻油香,小芋頭軟軟糯糯,好好味🤤⭐銀絲卷朋友話主食叫個銀絲卷試下,呢度啲銀絲卷同平時上海舖食開嘅唔一樣,細細個一絲絲,幾可愛喎😍入口香甜鬆軟,好食。⭐五常米飯無飯落肚始終唔習慣,朋友最後都叫咗一碗五常米飯,有飯香,但個人覺得偏淋咗啲。小店有茶位費,而紙巾如果無用過可退返錢,唔使收加一,價錢都幾抵食喎。