因為家人呢排愛上咗食素食養生,所以我哋間唔中都會 覓尋下唔同嘅素食,今日我地就去左附近青衣城嘅樸生茹素一下😌餐廳係以半自助餐形式,一入到去店員會先畀你揀咗主食先,而餐廳分界咗2個area,中間有個自助吧,可以DIY紫菜拌飯、韓式年糕,仲有沙律同甜品~食物選擇都算幾多元化👏🏻主食我地嗌左素芝士漢堡、素菜芝士白靈菇扒同素芝士荷蘭大蘑菇鐵鍋飯。 份量估唔到都幾大份,而且味道都唔錯,調味得當,感覺一啲都唔似食緊素食,我哋一家食完都已經有七八成飽😂不過都係堅持要試下出面唔同嘅韓式素食😎沙律菜都幾新鮮~食落清甜爽脆!而且仲有一啲特色嘅蔬菜同前菜,好似青瓜香蕉、 南瓜同紫薯沙律等~韓式部隊鍋就成日食,素菜嘅韓式部隊鍋又真係未試過!😂 年糕煙韌有咬口, 素腸仔同素餐肉雖然應該係用大豆做,但味道同口感都好似食緊肉製咁~ 加上個湯甜甜辣辣,食落好有韓式感覺👍🏻甜品嘅豆腐花食得幾滑,而且可以配搭唔同嘅配料, 桃膠、鮮榨薑汁、亞麻籽、奇亞籽、芝麻汁,選擇多,而且全部都好健康呀!😍價錢加一後大約係170蚊左右一個人,以食物嘅選擇黎講,算係合理價錢, 食厭左平時嘅中式素食,不妨試下呢個新派嘅韓式素食都唔錯!