2014-06-21
夜晚同屋企人唔知食咩好,就去左大家樂食,諗左好耐唔知食咩好,見到紐西蘭西冷牛扒鐵板餐個牌咁吸引就簡左佢。我叫左紐西蘭西冷牛扒鐵板餐+芝士醬汁+低糖綠茶。等左一陣,勁肚餓,見到身邊都有食到鐵板餐,但始終見唔到完整既樣。終於到我既號碼,我充滿好奇行過去,但第一眼已經令我大失所望,意大利粉既份量仲多過塊牛扒,同個牌既完全相反(牌中既意大利粉份量係一小卷,然後塊扒係佔個鐵板既3分之2)不過芝士醬汁就有好多。第一啖我食左個意大利粉先,只能說真係好乾好乾好乾,第二啖食牛扒,好薄,而且又好硬好韌,咬到個牙胶都攰,第三啖食個腸,幾好食,皮好脆,個餐包配牛油都好好食 (配菜仲好食過主菜…)。另外值得一讚既係杯低糖綠茶同芝士醬汁,杯低糖綠茶唔會好甜又唔係話好淡,好岩配哩食鐵板下火,而個芝士醬汁,唔係好濃,又唔係好"流",配落去幾好味。最後餓到扁既我,都有食左3分之2,其餘就share比屋企人。