2023-05-25
上環一帶其實有不少正宗川菜,但絕對需要做功課先搵到,因為佢地通常係樓上舖,唔容易發現,但如果搵到一間高質素嘅,絕對係會滿足感爆燈,今次介紹西營盤寶豐大廈1樓嘅川之源。1. 酸菜魚:份量驚人,大大份之餘,仲要有大量魚肉,選用龍脷柳製作,肉質白滑鮮嫩,每一啖都係魚肉嘅感覺真係酸菜魚先做到,不得不提係個湯頭真係好正,濃郁,酸味適中,辣度過癮,仲可以自選大、中、小、BB辣,一定滿足到唔同人嘅需要。2. 炒油麥菜:都係大大份嘅一碟,油麥菜新鮮嫩口,唔過火所以入口仍然爽脆,係高質家常菜嘅水平。3. 老干媽炒飯:香港唔多地方有得食老干媽美食,我認為老干媽配搭炒飯就係最完美搭配了,香味互相輝映,廚師炒功一流,成品惹味可口,米飯粒粒分明。推介!川之源位於1樓,環境仲有好高間隔,私隱度極高,食物質素又高,係靜靜地歎下正嘢嘅好去處。