2020-01-12
今次嚟到位於銅鑼灣鬧市中嘅泰國餐廳Sayam Thai bar食飯。呢間係新餐廳,餐廳開咗大約一個月餐廳。係正sogo對面,地鐵站行大約5分鐘就到,位置非常方便。一去到門口 覺得好似spa既感覺,好有泰國特色,有植物作為佈置,採用大量木製餐桌。一入門口就見到有bar枱,仲有調酒師添,就算放工嚟happy hour都得。菜式種類有好多,泰國最出名嘅菜式都有供應。包括湯,燒烤,串燒,沙律,咖哩,海鮮,粉麵飯。飲品除咗有傳統嘅汽水,啤酒外仲會有mocktail cocktail, draft beer!而我就點咗個青木瓜沙律,青咖哩燒雞腿,濕炒海鮮麵,馬拉盞炒椰菜花。青木瓜沙律夠曬新鮮,除咗有青木瓜沙律仲有西式嘅沙律菜配上泰式魚露, 仲有個糯米飯。估唔到叫一個青木瓜沙律就可以享受到三種唔同嘅味道。馬拉盞炒椰菜花,蔬菜好新鮮,馬拉盞汁好香濃,配上乾蒜片,炒得好入味。另外特別推介青咖哩燒雞腿。雞腿燒得好嫩滑,係即叫即燒嘅。就算唔點咖哩汁都已經夠曬香嫩滑,本身雞腿已經醃製過好入味。青咖哩裏面有泰國空運過來嘅小茄子以及蘿蔔蔬菜,仲更有薄餅,配上青咖喱一流。濕炒海鮮麵,呢個麪喺其他餐廳都比較少見到所以
濕炒海鮮麵,呢個麪喺其他餐廳都比較少見到所以點咗嚟試。聽餐廳老闆講麪係泰國空運過既鹹蛋麪。本身已經有好香身。個濕炒汁夠曬份量,入邊亦有好多海鮮,海鮮夠曬新鮮。個麪配上個醬汁係一流嘅配搭。麪身係即叫即炸,好香脆又唔會太熱氣,一啲都唔油膩。
食飽曬正餐後最後叫咗個芒果糯米飯先夠滿足,芒果夠曬大個,新鮮香甜。糯米飯亦好香軟,配上椰汁夠曬入味。