2017-07-27
難得早起,出走大埔嘆一盅兩件,飽飽滿足。Lucky 碰巧有卡位坐,其實我一點也不肥,但卡位好窄呢,一齊來廷直腰板坐吧。幾十年街市林記頂級冠軍排骨飯一歇不振,質素十分不穩,時好時壞,唯一保持到的只是價錢,十幾蚊碗超級抵食。所以新明發已奪得大埔頂級排骨飯一哥地位,可喜可賀。蠔汁鮮竹卷,靜靜的到來,沒煙也沒聲。豪氣地整條入口,燙湯爆開!熱到燙嘴,好鬼正!菜肉卷一樣,雜菜加豬肉塞得滿滿,短少而大大碌。椰菜、木耳、甘筍爽甜,混上蠔汁濃濃的甜美肉鬆,最後捲上香口嚥韌腐竹,美味!連食三條,舔舔嘴。乾蒸燒賣,樸實不肥膩,實淨豬肉香噴噴,啖啖肉滲出清甜肉汁,質地濕潤帶彈,迅間消滅始盡。破例地唔食招牌潮州粉果,餡多飽滿唔肥膩,最緊要我討厭的青蔥、芫茜及芹菜,戴上大量辣椒渣惹味無比。下次先再食您,試下其他點心先。豉椒排骨飯,飯香幾條街遠遠都聞得到,絕對不會是一般飯香,多種米混合而成。多種質感與味道,每間好味蒸飯店都有自己秘傳方程式,只用一種米係無可能煮出頂級靚飯呢。長長飯粒乾爽而飽滿,嚥韌而味道可口非凡。不過有朋友愛吃濕飯腍飯,所以不喜歡呢。可能係全港最好食既排骨飯,不過匙羹有濃烈而霸道的漂白水味!唯有倒落
可能係全港最好食既排骨飯,不過匙羹有濃烈而霸道的漂白水味!唯有倒落碗仔用筷子品嚐啦。排骨大細一致,幼嫩棉滑有彈性,不會蒸到又霉又散。甜美啖啖肉,肉多骨少半肥瘦,無肥膏不油膩。
香甜滑彈豬肉香又充滿肉汁,淋上清爽甜豉油,香噴噴讓飯粒包著入口。將嘴仔塞得滿滿,甜豉油撈豆豉辣椒勁惹味,好食到滾動啊!狂風掃落葉般消滅殆盡,好好好好食呢。
對面叔叔同嬸嬸真有趣,鬼馬孖寶,花生趣劇活寶貝!嬸嬸同叔叔講叫碟菜食好嗎?但叔叔回應食咩菜啫!要食菜不如返屋企食,幾條菜幾十蚊,嬸嬸無言。最後叫左兩盅飯一點心,老夫老妻就是這樣吧。其實烚菜十多蚊啫,炒菜先要幾十蚊喎。
蠔汁鮮竹卷、乾蒸燒賣、豉椒排骨飯
蠔汁鮮竹卷
乾蒸燒賣