2014-12-27
叉燒味噌湯麵叉燒鹽味湯麵煎餃子喺另一位老饕多番推薦下,我終於嚟左呢到食。一入門就係一位日本歐巴桑招呼,由於唔知佢講唔講中文,我地都係用左日文落單。麵嘅種類算多,一望落去想食嘅都有幾碗,但一切由由基本開始,所以試味噌。呢間嘅味噌唔似札幌no.1 咁,要我用女仔型容嘅話,札幌係溫柔文靜,呢間就係剛強主動。味道鮮明,一入口嘅味蕾衝擊係幾remarkable。叉燒亦做得好好,大塊得嚟重係入口即化。另一碗同行叫嘅,湯底清而濃,香濃魚介湯襯托出麵質,麵身入口出奇地滑,會令人食唔停。最後就係個煎餃喇!餃子本身冇咩特別,但印象深刻嘅係醬汁,佢係自動加左辣油入餃子醬油嘅,呢一樣係我幾欣賞嘅,因為店家有信心,佢想我地食到嘅味道係exactly 佢地設計出嚟,呢樣嘢唔係好多店做到。
叉燒鹽味湯麵
煎餃子
喺另一位老饕多番推薦下,我終於嚟左呢到食。
最後就係個煎餃喇!
題外話/補充資料:
識日文好d