2015-08-25
新分店係旺角, 7:30PM見都唔係太多人等, 就去禁飛仔等位, 5 分鐘到就有位.我同友人揀左新品拉麵, 同黑蒜油拉麵, 沙律同小食.枱同位都有空間感, 坐得舒服, 而且座位下有籃可以放手袋.枱面有辣芽菜, 辣醃菜, 生蒜(壓蒜泥器, 即壓成蓉), 白芝麻 (即磨成碎),,,而且仲有凍茶自己任加.乾淨整齊, 服務有禮, 連點菜時有信用卡優惠都提客人.龍蝦豚骨拉麵 ($98) :友人點既, 我試左個湯底, 好有蝦味, 反而冇咩豚骨味, 整體都好飲.龍蝦只有半隻, 唔彈牙唔爽口, 但一分錢一分價, 呢個價係呢個質素.有片叉燒, 幾薄而且散開. 雖然流心蛋得半隻, 但好好味, 有黃香又濃郁, 流心效果好.睇落材料好豐富, 仲有蝦乾仔, 又點菜, 又有炸雲吞....等等.女仔食就好夠. 但原來男仔覺得唔夠飽, 好少料.特製黑 ($92) :呢碗就岩男仔食啦, 因為真係堅飽, 可能個湯底同肉都膩.有半隻流心蛋, 豚角煮, 2片叉燒, 紫菜, 竹筍,,,等等.豚角煮雖然好多肥高, 但入口即溶好好味, 而且唔會好大件.叉燒半肥瘦, 好軟淋有肉味, 不過散開哂, 好薄.湯底好濃郁, 帶點痴口, 豚骨
我同友人揀左新品拉麵, 同黑蒜油拉麵, 沙律同小食.
枱同位都有空間感, 坐得舒服, 而且座位下有籃可以放手袋.
乾淨整齊, 服務有禮, 連點菜時有信用卡優惠都提客人.
女仔食就好夠. 但原來男仔覺得唔夠飽, 好少料.
呢碗就岩男仔食啦, 因為真係堅飽, 可能個湯底同肉都膩.
豚角煮雖然好多肥高, 但入口即溶好好味, 而且唔會好大件.
叉燒半肥瘦, 好軟淋有肉味, 不過散開哂, 好薄.
湯底好濃郁, 帶點痴口, 豚骨湯好足料.
麵係粗身, 而且比較硬, 可能唔係人人食慣.
大大碗, 幾抵食, 沙律菜新鮮爽脆, 又冇爛.
而家材料算多, 用心製作, 個沙律汁係帶微酸, 好似油醋汁甘, 好開胃. 不過上完拉麵先上小食.
(中銀信用卡而家送鹽味半熟蛋)
分量好少, 唔太抵食, 幸好魷魚咸味剛好, 炸得好香好脆口. 魷魚又夠彈牙.
不過見到紫菜粉, 但就一點紫菜味都冇.