喺車水馬龍嘅告士打道上、介乎銅鑼灣同灣仔之間有間細細嘅cafe & bar,聽聞有特色嘅croffle食,仲係良心💛店添,一於搵埋閨蜜去食dinner一探究竟。◌starter 頭盤;al forno mini crab cake w/ garlic aioli 迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 $98一食落口覺得同中餐嘅炸蟹鉗🦀嘅味道有啲似。唔好睇佢細細粒,入面係充滿一絲絲嘅蟹肉, 啖啖都係蟹肉嘅鮮味。外皮炸到金黃色,外脆內軟,熱辣辣,點埋蒜香蛋黃醬就更惹味。◌main 主菜;croffle angbur 安格斯漢堡配蕃茄芝士酸青瓜脆煙肉 $148牛窩夫🥐,就係將牛角包擺入waffle機壓成waffle嘅形狀,我係第一次試咋。angbur正正捨棄普通漢堡包而用上牛窩夫,食落鬆脆帶啲煙韌,牛油香非常突出。呢個burger極為厚身,要逐層切開一半先食到,非常考驗閨蜜嘅刀功。漢堡扒偏實淨,唔太似美式漢堡扒,肉汁差咁啲,未算juicy,但配埋蔬菜、千島醬、酸青瓜一齊食的確非常滿足!btw塊煙肉太!硬!啦!咬極都咬唔開🤣🥓;sweet bbq chicken pizza 蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥菠蘿 $14

◌starter 頭盤
巴斯克焦香芝士蛋糕
◌main 主菜
;sweet bbq chicken pizza 蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥菠蘿 $148
所有pizza🍕由100%意大利麵粉整嘅麵糰經兩日發酵而成,全部即叫即整。本來想試four cheese pizza但怕太濟,最後試咗呢個疑似新嘅pizza。橢圓形嘅厚批上面滿佈多種食材,加上cheddar 同mozzarella兩種芝士,拉絲無難度。批邊充滿空氣感,鬆軟得嚟有啲煙韌,果然係主打之一嘅手工pizza。
◌ dessert 甜品
甜品全部都係homemade,數量有限,記住想後上都要一早叫定先!

;tiraberry croffle 提拉米莓莓 $78
主菜食完鹹嘅croffle梗係要試埋甜嘅。幾驚訝croffle 口感依然鬆脆,帶啲cinnamon味,咖啡酒香味四溢。上面有一大球椰子雪糕,咖啡酒淋面,雜莓伴碟。個椰子雪糕驚為天人 !有椰子肉!連唔食椰子嘅閨蜜都食到lamlam脷😛。我地覺得croffle 嘅風頭完全被雪糕搶曬,建議大家食croffle要鹹甜食各試一碟呀。

;basque burnt cheesecake 巴斯克焦香芝士蛋糕 $58
個蛋糕非常rich + creamy,但口感唔太basque,再軟啲同燶啲會似啲,但無可否認係一件好味嘅cheese cake!
◌drinks 飲品
;sangria $88 🍹
< red wine, brandy, triple sec, fruit, ginger ale >
;ice age $78 🍸
< pineapple, grapefruit, passion fruit, lime, soda >

兩杯飲品賣相靚,又唔過甜,朋友嘅ice age飲落refreshing,如果sangria果味濃郁啲就好了~
蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥菠蘿
迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬