2010-04-12 36 瀏覽
同BF霄夜﹐見呢間個門面OK﹐又貼住名人D相(有前港督彭定康)﹐又有日文﹐英文for 遊客﹐心諗應該安全既選擇啦!!就入咗去醫肚食咗蝦子撈麵﹐肉丸魚片粥﹐淨雲吞麵高QUALITY~~粥好棉﹐肉丸味幾特別(似係自己醃)~~~雲吞有蝦味同爽口!!湯底幾清 (飲得出唔係平時食麵加咗味精果D湯底)整體不錯﹐是有水準的食店﹐價錢同HK高價雲吞麵差不多﹐但係分量較少~~但係親愛的食完之後返酒店皮膚敏感﹐面上出粒粒他話唔知係唔係D海鮮唔乾淨~~~對海鮮敏感的朋友要小心~~

食咗蝦子撈麵﹐肉丸魚片粥﹐淨雲吞

但係親愛的食完之後返酒店皮膚敏感﹐面上出粒粒
他話唔知係唔係D海鮮唔乾淨~~~對海鮮敏感的朋友要小心~~
2010-04-11
$40 (宵夜)
2010-04-06 53 瀏覽
第一次來到澳門,本來打算食九X坊,但找不到,剛巧經過這一家,又有好多旅遊書介紹,就去一試第一個印象:好多人,接待果位AUNITE態度OK,兩文三語出齊,唔算等太耐...三個字左右入到去,好快有人幫我地倒茶,不過,我地有FD行開o左,要坐一陣等佢地,茶已經飲o西都無人幫我地添我點了鮮蝦雲吞麵,上菜好慢,兩三個字少不了個麵,對我來講,完全不乎合正價比,MO23的價錢,只有4粒雲吞,麵太少,對我來講,下午茶OK,午餐完全唔得,加上湯底太鹹,飲完之後個人好口渴可能這裡是遊客區,他們可以任意提高價格啦...CONCLUDE: 一次就夠....

我點了鮮蝦雲吞麵,上菜好慢,兩三個字少不了

可能這裡是遊客區,他們可以任意提高價格啦...

CONCLUDE: 一次就夠....
鮮蝦雲吞麵
2010-04-03
2010-03-28 57 瀏覽
從很久以前就一直聽説過黃枝記這家店了今天難得來澳門, 終於可以來嚐嚐鮮為了留肚子吃其他食物, 我們一行兩人只點了兩份食物, 嚐一個味道1. 蝦子撈面: 有點失望, 並沒有我想象中那麽好吃..味道太淡, 不知道是不是因爲這樣, 總覺得蝦子有一點點腥味..配的那碗面湯也有點鹹2. 炸鯪魚球:炸得很香很酥脆, 魚肉很彈牙, 不過我個人有點吃不慣蜆介醬的味道上菜較慢, service一般, 可能是專門做遊客生意, 價錢比較貴OVERALL: 還好,沒有想象中那麽好吃
從很久以前就一直聽説過黃枝記這家店了
今天難得來澳門, 終於可以來嚐嚐鮮

為了留肚子吃其他食物,
我們一行兩人只點了兩份食物, 嚐一個味道

1. 蝦子撈面:
有點失望, 並沒有我想象中那麽好吃..
味道太淡, 不知道是不是因爲這樣,
總覺得蝦子有一點點腥味..配的那碗面湯也有點鹹

2. 炸鯪魚球:
炸得很香很酥脆, 魚肉很彈牙,
不過我個人有點吃不慣蜆介醬的味道

上菜較慢, service一般,
可能是專門做遊客生意, 價錢比較貴
OVERALL: 還好,沒有想象中那麽好吃
蝦子撈面
炸鯪魚球
2010-03-27
炸鯪魚球
2009-08-06 31 瀏覽
we ordered the prawn roe noodle , dumpling & beef brisket noodle, sad to say that only the beef brisket noodle was nice, the soup wasnt hot enough though. the prawn roe noodle (har zi lou min) is a big dissapointment....not much taste...service was bad too...we had to get the menu from the counter by ourselves eventhough the waitress was standing nearby doing nothing... , but one thing that was good was the chili oil, very delicious
2009-08-29
  • chili oil
2009-08-02 96 瀏覽
行完大三巴, 有d餓, 又唔想食小食, 入左黎呢間黃枝記。之前由十六浦行到去大三巴, 估唔到我地咁都識行! 途中見到間黃枝記, 原來果間先係老店!新店都有好處既, 大d又乾淨d囉我諗...我地2個人叫左2碗雲吞麵$21 x 2 (據聞出名嘛) 同一罐可樂$9。老實講, 我個人中意食雲吞麵既, 食過好多間雲吞麵, 呢度d雲吞唔算好大粒, 亦唔係好多, 麵既彈牙程度尚可, d湯有味..味精既味, 不過又唔會話好鹹~ 碗麵好細碗, $21唔算好貴, 其實好味, 不過唔係超好味! 而我男朋友就話好好味, 不過太少。
新店都有好處既, 大d又乾淨d囉我諗...
雲吞麵
2009-07-20
(非會員)
2009-05-03 34 瀏覽
虾子捞面- ok but portion small炸云吞-crispy 猪手-not well cooked扬州炒饭-good but oilyThis is a popular restaurant so their food should be better to make their customer continue to support them..( my opinion only)
2009-04-27
扬州炒饭
猪手
2009-04-29 22 瀏覽
本來我想去祥記的, 但剛巧他們放假, 我便去了這新店, 服務員的態度一般, 收銀員差, 這些不是我最計算在內的事, 我叫了的雲吞蝦子撈麵, 不知是因為我用了影一張相的時間太久了還是什麼, 麵微暖, 但都可以接受, 都彈牙... 雲吞皮有點硬, 這也算了, 因清湯是熱的, 我便把雲吞放進湯裡, 但當吃下去...不知自己吃了什麼?!除了皮吸了點湯外, 雲吞內的蝦和肉都只有點咸味......黃枝記老店的食物不錯, 但這新店真的令我難過...希望下次有進步啦...唉...

2009-04-21
2009-01-31 53 瀏覽
今晚從澳門返港~ 下午1時許向街坊查問那裡有得吃出名的蝦子撈麵~ 我們七人連同bb 走到門口. 看到整間門前裝修. 好像一間寶芝林咁望見門口兩旁堆滿人~原來個個都是慕名而來~ 雖然拿著的號碼是五號. 但等位都等了半小時以上. 在門口看見原來樓上都有~ 但每層地坊雖小. 只放到四張四人枱. 我們七人連同bb要行落一層就坐,原來下面仲有一層可以坐人,但地方仍是很細. 少少迫.六人叫左撈麵,一人叫左綾魚球湯麵~,2碟油菜. 油菜 : 不用多說! 醬油分開上撈麵 : 好彈牙帶乾身,沒有皂水味,蝦子太少! 份量好像有個半麵餅,望下去好少. 但足夠一個人吃. 好飽肚跟麵一起的小碗湯好清. 但本人覺得好像有味精. ~綾魚球: 家人吃覺得都唔差喎.. 整体上價錢都略貴~ 可能出名啦~ 家人食到中途還叫了一碗粥,叫侍員外賣走.2 個肥肥地的短髮女侍員態度好唔店! 只用一個膠碗蓋好. 沒有膠袋, 沒有匙,就咁放在我們的枱上我們問她們取膠袋及用具,她們見著我地食緊野,而買粥的又正在抱著bb入睡. ~ . 仲要求抱著bb 的客人自己行樓梯上返一層去大門取膠袋~ 服務非常之差 !!!!!2個侍員阿姐. 都不願
今晚從澳門返港~

下午1時許向街坊查問那裡有得吃出名的蝦子撈麵~
望見門口兩旁堆滿人~原來個個都是慕名而來~
雖然拿著的號碼是五號
. 但等位都等了半小時以上.
在門口看見原來樓上都有~ 但每層地坊雖小.
只放到四張四人枱.
我們七人連同bb要行落一層就坐,原來下面仲有一層可以坐人,
但地方仍是很細. 少少迫.

六人叫左撈麵,一人叫左綾魚球湯麵~,2碟油菜.
油菜 : 不用多說! 醬油分開上

跟麵一起的小碗湯好清. 但本人覺得好像有味精. ~

綾魚球: 家人吃覺得都唔差喎..
整体上價錢都略貴~ 可能出名啦~
家人食到中途還叫了一碗粥,叫侍員外賣走.
2 個肥肥地的短髮女侍員態度好唔店!
只用一個膠碗蓋好. 沒有膠袋, 沒有匙,就咁放在我們的枱上
我們問她們取膠袋及用具,
她們見著我地食緊野,而買粥的又正在抱著bb入睡. ~ .
仲要求抱著bb 的客人自己行樓梯上返一層去大門取膠袋~
服務非常之差 !!!!!

2個侍員阿姐. 都不願意行上一層為客人取膠袋~
完全不顧及客人不便, 服務賴
!
態度又唔有善, 只向著我們講左一句「你自己上去拎啦 ! 」

整体上可以接受~
服務員應該要多加培訓~禮貌也是好緊要的。
環境位與位之間太迫

2009-01-29 21 瀏覽
我有一個習慣,就係好鍾意去研究食店嘅毯檯紙。對於一啲寫得動聽嘅,我會加倍留意。呢啲毯檯紙上嘅文章,通常會講到自己嘅嘢食幾乎天上有、地下無,作為一個食客,我當然要試其真偽,好嘅固然要傳揚開去,與所寫不乎嘅更加要大肆評擊。呢間「黃枝記」,老舖响十月初五街,我幫襯嘅係議事亭前地嘅分店。我响佢地嘅毯檯紙睇到一段寫得好正嘅文字嚟形容佢地嘅竹昇麵,「…幻如絲、滑如脂、爽中帶筋…」。講到咁勁,緊係要試一試啦,我於是叫咗碗水餃牛腩麵。 冇幾耐碗麵就嚟到,先試一試水餃,味道較淡,好普通,無乜特別;再試吓佢啲牛腩,所選嘅並唔係爽腩,而且火喉唔對勁,令牛腩纖維於煮嘅初期收縮得太快,攪到肉質好韌,又鞋口。食到呢度心已先涼咗半截,對佢嘅麵期望大減。終於食第一駐麵,果然如毯檯紙所講一樣……都冇,麵條唔係話特別幻,麵質卻鞋烚烚,又唔彈牙,一咬就斷。水準同毯檯紙所講簡直相距十萬八千里。講係冇用嘅,唔該啲食店下次攞啲實力出嚟,咁就功德無量喇! 例牌都要講吓碗麵嘅價錢,承惠二十一大元。要食好味嘅竹昇麵,唔駛去到澳門咁遠嘅,响香港就有「佳記」喇。

2009-01-01 15 瀏覽
未去吃之前,聽聞此店的雲吞面非常好食,一行3個人,本來已吃飽了早餐,有人話係好味架!飽都要食,便叫了兩碗雲吞面,先來一口面,果然夠爽,唔錯!,但吃到雲吞時,便失望到"暈", 簡直可以用差來形容!! , 蝦細隻得來不夠爽,還附了一夠肉在內,不像hk的麥X記的雲吞,一口一隻,內裏全是鮮甜爽脆的蝦!真係大失所望!!
,但吃到雲吞時,便失望到"暈", 簡直可以用差來形容!!
$15 (早餐)
2008-12-30 26 瀏覽
四粒雲吞,唔太大粒面爽爽地鹼水味唔重,岩哂我.不過食完真係唔夠飽果度d服務真係麻麻d阿姐好似食左火藥味咁
四粒雲吞,唔太大粒
面爽爽地
鹼水味唔重,岩哂我.

不過食完真係唔夠飽
果度d服務真係麻麻
d阿姐好似食左火藥味咁

2008-10-24 39 瀏覽
人家說黃枝記點好點好,自己嚐了後,就極度後悔,簡直浪費了我的quota。可能人人口味不同,我覺得"雲吞生麵家" 十多元一碗的雲吞麵更好吃。
$30 (早餐)
2008-10-24 25 瀏覽
食左個雲吞蝦子撈麵,D雲吞好新鮮, D蝦好夾口,蝦子份量好多好香, D麵又冇簡水味,朋友食左碗牛根麵都唔錯!D牛根炆得好入味!一定好味過香港分店!
食左個雲吞蝦子撈麵,
D雲吞好新鮮, D蝦好夾口,
蝦子份量好多好香, D麵又冇簡水味,

朋友食左碗牛根麵都唔錯!
D牛根炆得好入味!
一定好味過香港分店!
  • 雲吞麵
2008-10-23 24 瀏覽
係香港去雲吞麵鋪就算食雲吞都唔會配麵因為成日覺得好似食有鹼水既鐵線甘但每次來到黃枝記我都會order雲吞麵因為d麵一d鹼水味都無 而且有蝦子味的澳門既黃枝記比香港既便宜除了麵之外今次去仲order了水蟹粥d粥好綿 水蟹又鮮甜同乙水仔某名店有得fight
係香港去雲吞麵鋪
今次去仲order了水蟹粥
d粥好綿 水蟹又鮮甜
同乙水仔某名店有得fight
2008-10-16 23 瀏覽
食o左雲吞蝦子撈,只因呢度出名,d麵其實都OK,幾彈牙, 蝦子咸左d,雲吞唔錯,仲叫左牛腩湯麵 ,只可說普普通通吧了。碗麵其實幾細,當tea咁食都唔怕多。