2013-05-02
今次去澳門住金沙城喜來登洒店, 過去前一定要睇食評先! 因為氹仔去過幾次食嘅野真係麻麻。今次老公話唔想食葡國菜, 又撞啱落雨, 見到班妮食評唔錯, 所以喺洒店食算啦。起身梳洗後, 到達餐廳時大約11:45am。入到餐廳, 掛了好多水晶燈, 而且裝修亦好有格調。裏面只有一枱客人,侍應安排我哋坐落地大玻璃窗旁, 有陽光照射, 加上有簿纱長窗廉隔開, 感覺自成一格, 好舒服!呢度侍應都係以英語溝通, 好彩menu中英對照。其中一位外籍男服務員嘅service好細心, 你一有所動作, 他就已經好快留意到, 問我哋有咩需要! 我哋英文唔係太好, 佢亦會慢慢講解。 而且每到一兩道菜, 又會特登行嚟問食物啱唔啱食? Lunch set, 可以order 1-3道菜選擇組別 ( 前菜, 主菜, 甜品), 我哋分别點2道菜 & 3道菜, 另外再order一客海撤沙律。有前菜, 其中有一款揀可以去沙律吧自選, 另外一款點咗蘑菇盒,主菜選了魚&豬扒, 甜品就點搸子卷。Order後, 侍應除即送上一藍唔同款式, 仲配有4款味道醬料( 有黑松露牛油, 新鮮蕃茄醬, 橄攬醬, 仲有一款甜地唔知係乜醬), 麵包新
橄攬醬, 仲有一款甜地唔知係乜醬), 麵包新鮮, 最LIKE就係配黑松露牛油, 好食到食晒, 停唔到口。
款叫廚節師俾D, 但其實望就幾靚, 原來食落真係唔係好啱我哋亞洲人口味! 菜都用橄攬油港醃漬,
有D苦同菜清味。
原來係d魚皮腥!
甜品到啦, 但無影相, 味道ok, 無乜驚喜。