2009-08-30 695 瀏覽
自從開了那麼多新的賭場,很久沒有來舊葡京,我也沒有來過,裝修真幾豪,但是舊式那種。令我最深刻印像的是佢的茶,點了壺鐵觀音,清香,唔澀味,滑,聞一聞,嚐一啖,好有深道,有回味無窮。秘製XO醬煎腸粉$28,就是一碟簡簡單單煎腸粉,可以咁考手,兩邊均勻煎香,有香草,唔會太硬身,唔會太軟身,唔會有蕉,真是廚師的工夫。粉皮涼拌紅海蜇頭$48,麻醬唔會太稠或太稀,香而不濃,粉皮爽而滑,紅海蜇頭,爽。咖喱焗蟹撻$30,咖喱唔會太濃味,賣相可以以清晰看出蟹型,穌皮鬆脆,唔會太有牛油味。川成麻香生煎包$24,當然也是水準之作。竹笙響螺卷$26,晶瑩剔透薄皮,熱熱辣辣,幾清新。醉打金枝$28,其實脆炸八爪魚,唔會油淋淋,金黃色漲卜卜,有少許酒味,八爪魚彈牙。如果裝修帶中國味,會更好配合!

川成麻香生煎包$24,當然也是水準之作。
竹笙響螺卷$26,晶瑩剔透薄皮,熱熱辣辣,幾清新。

如果裝修帶中國味,會更好配合!