2024-01-17
一直聽聞位於澳門上葡京嘅自助山🍽️款式多,質素又唔錯,就同男友嚟試吓😋我哋加購咗無限量即叫即整海鮮🦞,只要揀好海鮮同煮法,搵餐廳職員落order後,坐定定等海鮮送嚟就得😋🔸芝士焗龍蝦🧀️🦞超濃郁嘅芝士焗龍蝦🦞😍 扯出熱辣辣嘅龍蝦肉,份量十足嘅芝士可以拉絲好正🤩 龍蝦肉新鮮彈牙,真係可以再encore🤤🔸蒜蓉蒸龍蝦🦞🧄惹味嘅熟蒜蒸龍蝦最穩陣,龍蝦厚肉彈牙好新鮮😋 都係encore之選😆 🔸鵝肝多士🤎呢個鵝肝多士真係無得頂,鵝肝有厚度之餘仲啖啖油香🤤 酸酸甜甜嘅黑醋汁令鵝肝多士無咁油膩,不過塊多士確實一般,如果微微烘返熱會正好多🤭🔸壽司、刺身🍣男友見日式料理檔好靚,夾咗幾款試試。款式好多亦新鮮,正常發揮。🔸椒鹽炒蟹🦀好惹味同都幾辣嘅炒蟹,蟹肉唔霉,不過唔好期望蟹蓋有滿滿嘅蟹膏,一兩粒可能有機會嘅🤫男友叫咗個炒蜆,辣辣地幾好食,醬汁好香濃,蜆肉無沙。生蠔區好多人排隊,我只淺嚐一隻就夠了,尚算鮮甜😙凍海鮮仲有好多選擇,翡翠螺、藍青口、翡翠青口、大蜆、熟扇貝、瀨尿蝦、大蝦、長腳蟹、琵琶蝦等等,款式多不勝數😛活海鮮區真係好似身在魚市場咁,不過環境唔會有腥味。差啲被遺忘嘅燒烤區🍖🔥食到咁上下有職員提醒我
呢個鵝肝多士真係無得頂,鵝肝有厚度之餘仲啖啖油香🤤 酸酸甜甜嘅黑醋汁令鵝肝多士無咁油膩,不過塊多士確實一般,如果微微烘返熱會正好多🤭 🔸壽司、刺身🍣
男友見日式料理檔好靚,夾咗幾款試試。款式好多亦新鮮,正常發揮。 🔸椒鹽炒蟹🦀
好惹味同都幾辣嘅炒蟹,蟹肉唔霉,不過唔好期望蟹蓋有滿滿嘅蟹膏,一兩粒可能有機會嘅🤫 男友叫咗個炒蜆,辣辣地幾好食,醬汁好香濃,蜆肉無沙。 生蠔區好多人排隊,我只淺嚐一隻就夠了,尚算鮮甜😙 凍海鮮仲有好多選擇,翡翠螺、藍青口、翡翠青口、大蜆、熟扇貝、瀨尿蝦、大蝦、長腳蟹、琵琶蝦等等,款式多不勝數😛 活海鮮區真係好似身在魚市場咁,不過環境唔會有腥味。 差啲被遺忘嘅燒烤區🍖🔥
食到咁上下有職員提醒我哋仲有燒烤區,因為位置要行遠少少去返入口位置,又真係比較易被遺忘😅 烤牛小排、燒菠蘿都好高質,大廚又會同客人互動,唔可以錯過呢個高質BBQ area 😍 甜品區好大,款式好多,但已經好飽😆 食咗個梳乎厘pancake 配雪糕就好滿足喇😋
整個buffet line好長,除咗熱門嘅凍海鮮區,大部分區域都唔需要大排長龍去拎,食物refill 得好快,只怕太多款個肚嘅容量裝唔晒咁多食物😆 台式鹽酥雞翼都好好味🤭
現場即煮活海鮮值得試,時不時又有廚師🧑🏻🍳出嚟同你傾偈,好喜歡呢度同客人嘅互動😊 下次會再帶屋企人嚟😋