2012-05-05 761 瀏覽
晚上乘9時那班船返香港, 怎麽樣也要買手信送給其餘兩隻小熊, 杏仁餅豬肉乾這些較行貨的手信始終小孩不愛, 愛就愛些有家鄉風味, 味道最正宗嘅木糠布甸買了幾個原味木糠布甸, 同店員講要拎番香港, 佢就介紹兩種冰袋, 最貴都唔洗$20, 保冷能力有4小時。 店員話返到屋企雪返硬就得, 就算唔雪都只不過係溶到似mousse咁, 後來發現冰袋係唔包冰種, 要埋就俾多$3咁保冷能力就達到6小時。番到屋企已經是3個多小時後, 再把木糠布甸雪過夜, 第二天發現...咦......布甸依然好堅挺, 一點溶化過的跡象也沒有Made in Macau 兼成份天然, 有淡忌廉、煉奶、雲呢嗱油、餅乾碎原本質地真係好硬, 如果當雪糕咁食, 與雪糕比較又好似欠缺一些感覺, 還是放在枱上待軟......時間唔知過咗幾耐....放一啖入口, 還是有點點冰在口裏, 質感已變得輕盈, 淡忌廉的味道充斥着味蕾, 微甜;餅乾碎很微細幼滑, 但也會吃得出餅乾香氣, 兩種味道並存, 妥貼到實在難得當然每一個人包括自己都非常「LIKE」這份手信

當然每一個人包括自己都非常「LIKE」這份手信
2012-04-28