2013-03-25
唔知點解上次篇食評冇晒相又冇左D 料. 重新寫過.媽媽喜歡食中菜,同佢過澳門,特登搵間有好野食,環境又舒服的地方同佢一試我地一行3人,一早已訂好位,所以唔駛等,但眼見walk in 的人就冇檯了。一開門,先行過流水瀑布走廊,地下投射了幾條金魚游來游去,行過走廊另一個道門打開就會見到大廳正中有一個池,池上擺放了一個閃鑽大球,未到座位已不斷賣弄其華麗。 法國鵝肝金錢雞,$38元一件老實說並不好食,香港一d舊風味d 的燒味店整得好食d.這個鵝肝不香,只能說38元俾件鵝肝你過下口癮啦。2款蒸蟹拑,大家都是期待魚湯的 一試竟然係薑米酒的好食d, 薑味不辣,反而带出了鮮味,酒味香甜。反而魚湯的,媽媽認為有點咸。原隻乳豬焗飯要預訂的,我們寫明要下半,而好好彩餐廳都安排了下半俾我地。waiter 會係你面前親自切件。飯吸了豬油同肉味,聞已好香,食落味濃,我好喜歡。簡單d可以話係豉椒炒,不過火地咸但豉椒味好出,龍蝦炸過才加蛋和醬汁炒,做到廣東菜火候的感覺。崧子鸭方好食,好功夫,手功菜。中間是蝦膠,下是鴨,旁是切得很幼细的蜜糖豆。因為肉是有炸過的,所以食完再食下清甜的蜜豆,可以清除油膩感。睇得又食得,很好
老實說並不好食,香港一d舊風味d 的燒味店整得好食d.這個鵝肝不香,只能說38元俾件鵝肝你過下口癮啦。 2款蒸蟹拑,大家都是期待魚湯的 一試竟然係薑米酒的好食d, 薑味不辣,反而带出了鮮味,酒味香甜。
反而魚湯的,媽媽認為有點咸。 原隻乳豬焗飯要預訂的,我們寫明要下半,而好好彩餐廳都安排了下半俾我地。waiter 會係你面前親自切件。飯吸了豬油同肉味,聞已好香,食落味濃,我好喜歡。 簡單d可以話係豉椒炒,不過火地咸但豉椒味好出,龍蝦炸過才加蛋和醬汁炒,做到廣東菜火候的感覺。 崧子鸭方好食,好功夫,手功菜。中間是蝦膠,下是鴨,旁是切得很幼细的蜜糖豆。因為肉是有炸過的,所以食完再食下清甜的蜜豆,可以清除油膩感。睇得又食得,很好的配合。 晚市茶錢都只係10元,比香港一d中價茶樓收12-15元一位更抵。茶香,菊花,壽味很好。但送的免費的餐後港式奶茶就太甜了.