2024-05-24 131 views
今日同阿女等食晚飯,經過呢個好似幾好咁,入去坐低食住慢慢等,侍應姐姐話最低消費要每人叫一樣野,可以係飲品或者食物都可以,咁就叫咗一個法式西多set 有包一杯飲品,我揀咗熱飲薄荷蘋果茶(此款另加$ 6)不過唔記得影相,可能因為係冇特別似酒樓咁用個普通白色茶壼、白色茶杯上枱,所以我忽略咗佢,味道麻麻哋啦1. French Toast : 味道可以,但係只有半件,成碟都係cream 同幾粒士多啤梨同藍莓,覺得唔係好值2. Soufflé : 好味道,配上忌廉芝士,藍莓汁一齊食好正
Berry Cheesecake Soufflé
Sweet Set Royal French Toast
2024-05-24
$122 (Tea)
Berry Cheesecake Soufflé
2024-05-22 54 views
明白有最低消費,每人要叫一樣食物或飲品,但女侍應的態度係可以有禮貌啲,佢講到係一個用餐規矩,我哋一定要跟,唔好諗住share食.....其實又無話唔跟,表達上係可以好啲。上飲品時,另一位女侍應就咁放低係枱,無意識要將飲品放係點呢個飲品的客人前面,我哋示意係邊位客人的飲品,佢係有少少唔太想行去另一邊。到佢哋要收工,呢位女侍應走過來講"我哋收工啦",其實禮貌上可以加句"唔好意思"既。好基本的服務態度,唔好忽略,好的用餐體驗係服務質素+食物質素
2024-05-21
2024-05-17 78 views
平時不覺得位於APM的這間pan de pain有下午茶餐,但今午來到時發現有下午茶餐,決定進內試試。餐廳環境優美,周圍比草包圍住,乾淨企理,感覺清新。坐卡位時有花花cusion。梳乎厘製作精美,非常厚身同滑溜,蛋味又香又濃郁,口感都夠綿密,再淋上糖漿和搽忌廉真是非常好食,下午茶兩塊梳乎厘已經非常飽肚。奄列多士賣相很吸引,幾有心思。麵包食入口超級香牛油味,外脆內軟,口感有點似麵包布甸,而且甜味適中,蛋皮煎得香脆,內裏嫩滑,火腿份量多,奄列與多士一起吃口感超正。Iced tea味道像新鮮水果,iced latte攪拌後飲起來雖然略帶苦澀,但咖啡味出色!食物用心製作,睇得又食得,未食過的朋友值得來試試。而且佢第二個Pancake有半價

難得放假行下街,見APM有間梳乎厘🤤好香😍好吸引,就入去左😂😂Strawberry Mochi Soufflé $118士多啤梨大愛🍓一定叫🤤一層煙煙韌韌嘅糯米糍皮鋪係梳乎厘上搖幾搖 震下震下😍好想快啲食!個醬喺自己落嘅,酸酸甜甜😍唔鐘意唔洗落哂梳乎厘重蛋香,口感軟綿綿☁️☁️正啊🥰Ham and Cheese Sandwish $85火腿芝士脆多🥪咸香味幾好食,就係特別脆!條邊烘到好乾身卜卜脆,中間又好軟淋淋👍食個時小心介咀😂😂Fruit Tea - Mango and friends $56香濃水果茶,仲有粒粒小果肉,可以揀甜度🥰唯一美中不足係我吾中意食渣😂舖頭用綠葉做主要佈置🌱行到攰可以同朋友坐低傾計嘆茶🫖價錢就一般般🤫兩個人埋單近3百👌🏻
難得放假行下街,見APM有間梳乎厘🤤
好香😍好吸引,就入去左😂😂

Strawberry Mochi Soufflé $118
士多啤梨大愛🍓一定叫🤤
一層煙煙韌韌嘅糯米糍皮鋪係梳乎厘上
搖幾搖 震下震下😍好想快啲食!
個醬喺自己落嘅,酸酸甜甜😍唔鐘意唔洗落哂
梳乎厘重蛋香,口感軟綿綿☁️☁️正啊🥰

Ham and Cheese Sandwish $85
火腿芝士脆多🥪
咸香味幾好食,就係特別脆!
條邊烘到好乾身卜卜脆,中間又好軟淋淋👍
食個時小心介咀😂😂

香濃水果茶,仲有粒粒小果肉,可以揀甜度🥰
唯一美中不足係我吾中意食渣😂

舖頭用綠葉做主要佈置🌱
行到攰可以同朋友坐低傾計嘆茶🫖
價錢就一般般🤫兩個人埋單近3百👌🏻
2024-05-01 75 views
上星期五下午,有事出觀塘,下午茶想找甜品吃,於是來這間日式梳乎厘店。原來下午茶時段,有套餐,於是選擇經典款式,再加伯爵茶,連加一,100有找,算抵食。而且環境也舒服,平日下午茶時間尼呢度,也是一個不錯的選擇
2024-04-26
$98 (Tea)
2024-04-27 98 views
麻糬好煙靭,但都唔會黏口麻糬底有一層cream,三層加埋一齊食個口感幾夾隔離有一樽焙茶醬淋上去疏乎厘上面焙茶味好濃,加埋啲cream 同疏乎厘嘅味道都好好味雲呢拿雪糕上面有少少焙茶粉雖然有少但都食到好重焙茶味呢個畀佢張相吸引到我嗌諗住應該好豐富點知,個包好乾好硬,一啲都唔香口裏面嘅餡雖然有好多,但都唔重味食唔到芝士味,火腿味,淨係食到好多菜
Hojicha Mochi Souffle
麻糬好煙靭,但都唔會黏口
麻糬底有一層cream,三層加埋一齊食個口感幾夾
隔離有一樽焙茶醬淋上去疏乎厘上面
焙茶味好濃,加埋啲cream 同疏乎厘嘅味道都好好味
雲呢拿雪糕上面有少少焙茶粉
雖然有少但都食到好重焙茶味

Sandwich (Ham and Cheese)
呢個畀佢張相吸引到我嗌
諗住應該好豐富
點知,個包好乾好硬,一啲都唔香口
裏面嘅餡雖然有好多,但都唔重味
食唔到芝士味,火腿味,淨係食到好多菜

2024-04-14
$114 (Tea)
Hojicha Mochi Souffle
環境衛生,裝修都好靚,我比較推薦食pancake,唔記得叫咩名睇image啦,服務態度還可以,但係啲嘢飲真係又貴又難飲,可能有其他好飲啦不過我同frd一齊嚟飲嗰2杯真係好好好難飲,照樣睇image啦唔知叫咩名,真心唔推薦,coffee嗰杯細到無敵而且得半杯,要41,兩啖都飲得完,仲不如去Starbucks或者blooms coffee,好飲又值。。反正pancake幾好食,嘢飲就唔想再多講,咖啡苦就正常,水果茶就真係苦到呢,落3包糖都係苦。
2024-04-12
$80 (Tea)
2024-03-30 279 views
呢間日本品牌cafe 最近推出咗新品包括有主食同甜品喔!-🍴焦糖燉蛋班戟三文治($38@件)外賣限定‼️兩塊班戟表面加咗焦糖香甜脆口中間夾咗吉士、忌廉周士多啤梨🍓非常好味呀👍🏻買多一兩件仲會平d添呀!$68@2件,$98@3件🥪五香燻牛肉三明治($88)麵包採用黑麥麵包烤得香口之餘仲好香牛油味呀🤤中間夾住燻牛肉、蕃茄、芝士等等層次豐富呢!🍛溫泉蛋和風肉燥乾咖哩伴油飯($105)肉粒唔會套細粒有咬口而且掛滿咖喱醬汁入口香而不辣配搭溫泉蛋🥚充滿日式風味呀!🥞Uji Matcha Souffle($118)梳芙厘質感輕盈入口蛋味濃郁配上紅豆蓉、宇治抹茶醬、抹茶蕨餅同抹茶雪糕多重享受呢🍵☕️Coffee Jelly Latte ($56)奶味較重每啖都食到咖啡啫喱超足料呀!🫖Fruit Tea - Mango& Friends($56)果香味濃郁香甜🥭充滿夏日風情
呢間日本品牌cafe
最近推出咗新品
包括有主食同甜品喔!

🍴焦糖燉蛋班戟三文治($38@件)
外賣限定‼️
兩塊班戟表面加咗焦糖
香甜脆口
中間夾咗吉士、忌廉周士多啤梨🍓
非常好味呀👍🏻
買多一兩件仲會平d添呀!
$68@2件,$98@3件

🥪五香燻牛肉三明治($88)
麵包採用黑麥麵包
烤得香口之餘
仲好香牛油味呀🤤
中間夾住燻牛肉、蕃茄、芝士等等
層次豐富呢!

🍛溫泉蛋和風肉燥乾咖哩伴油飯($105)
肉粒唔會套細粒
有咬口而且掛滿咖喱醬汁
入口香而不辣
配搭溫泉蛋🥚
充滿日式風味呀!

🥞Uji Matcha Souffle($118)
梳芙厘質感輕盈
入口蛋味濃郁
配上紅豆蓉、宇治抹茶醬、抹茶蕨餅同抹茶雪糕
多重享受呢🍵

☕️Coffee Jelly Latte ($56)
奶味較重
每啖都食到咖啡啫喱
超足料呀!

果香味濃郁香甜🥭
充滿夏日風情
2024-03-27 153 views
今日下週同朋友去APM買野,順便食個lunch。過一間輕食cafe,就去試試(因為食晏時間唔多,輕食就最啱)室內中室內裝修森林feel,綠油油,打卡都幾啱。座位同枱細啲,不過尚可以接受。我哋各自叫左一份三文治同 Cappuccino。杯咖啡都幾好飲,算係唔錯。三文治我地分別叫左薄牛肉沙律三文治,同埋芝士火腿三文治。芝士火腿三文治,麵包有烘底,都幾好。沙律薄牛肉三文治,用左麥包,餡料都幾豐富,有沙律菜,薄牛肉,芝士等等。食完都幾飽肚,其實女仔食一份做lunch,份量都足夠。見到啲甜品,例如空氣pancake 都幾吸引,另外仲有detox water,搵次都想試試。
今日下週同朋友去APM買野,順便食個lunch。

我哋各自叫左一份三文治同 Cappuccino。

杯咖啡都幾好飲,算係唔錯。

三文治我地分別叫左薄牛肉沙律三文治,同埋芝士火腿三文治。

芝士火腿三文治,麵包有烘底,都幾好。

食完都幾飽肚,其實女仔食一份做lunch,份量都足夠。

芝士火腿三文治博,薄牛肉沙律三文治
2024-03-26
$110 (Lunch)
芝士火腿三文治博,薄牛肉沙律三文治
食甜品永遠就會開左第二個胃😍 今次終於可以一嘗試到呢一間咁有名氣嘅pancake店!見佢新出嘅士多啤梨同焙茶mochi pancake,所以就試咗佢,落咗order之後大概等15分鐘就會送咗一個非常之煙靭超級大嘅pancake係你面前🥰仲要面頭有一大片mochi,配左士多啤梨醬同焙茶醬,兩個味都好濃烈,又唔會好甜好膩👍🏻食落去口感好鬆軟,但又好煙靭,配上好濃烈嘅醬,口感層次好豐富,絕對值得推介👍🏻🫶🏻
2024-03-11 210 views
之前在K11常常看到這間很多人排隊,今天便同侄女去APM這間試試tea閒聊,服務員直接帶到一個corner位坐下,跟著話限時75mins,又要每枱必須點一份食物和飲品,諸多限制。。。中伏🙂‍↕️。我們剛吃完午餐飽飽,只想嘆杯☕️。我們點了Black Coffee & Cappuccino + Citrus Souffle👉👉☕️一般👉👉Citrus Souffle👎~souffle放上幾粒柑橘和cream配上透明啫喱,雲呢嗱雪糕,上枱便有塌陷感🫣,吃下去除柑橘新鲜,souffle無口感,雪糕和cream一般。。。失望,時間到便催促結賬,不會再回頭囉🙂‍↕️我喜愛的souffle仍是海港城J.S. Foodies最好吃👍🥳

👉👉☕️一般

2024-03-10
$115 (Tea)
2024-02-20 245 views
作為鍾意pancake的朋友,來吃這間pancake店,環境是不錯的,坐得都算舒服。抹茶味欠缺,pancake也是秒塌,沒有那種蓬鬆的感覺,不太划算,味道也一般般,希望之後會改進啦!!

第一次嚟觀塘呢間PAN de PAIN. 餐廳入面佈置好有園林feel. 牆上面舖滿左綠色嘅葉,感覺好似置身於花園入面用餐。餐廳嘅櫈係以白色為主,再配上粉色系列嘅cushion. 感覺好舒服。一場嚟到呢度,梗係要試佢嘅疏乎厘啦!今次我叫左Berry cheesecake soufflé. 疏乎厘好味😋不過藍莓好酸。另外我叫左一杯柚子雪糕梳打。味道也不錯。👍呢間職員嘅服務態度好好。好有禮貌。喺Apm商場,如果想同朋友飲杯嘢食個甜品,呢度係一個好好嘅選擇。
第一次嚟觀塘呢間PAN de PAIN.
一場嚟到呢度,梗係要試佢嘅疏乎厘啦!
另外我叫左一杯柚子雪糕梳打。味道也不錯。👍
呢間職員嘅服務態度好好。好有禮貌。
Berry  cheesecake  souffle
Berry  cheesecake  Souffle
Yuzu  ice cream  soda
2023-11-06
$200 (Tea)
Berry  cheesecake  souffle
Berry  cheesecake  Souffle
Yuzu  ice cream  soda
2023-11-08 445 views
🧭美食體驗:APM甜品店。佢係咪最近延長左營業時間?我記得以前佢一係太早關門,一係就有人排隊所以食唔到。呢間鋪好似都有幾間分店,記憶中尖沙咀都有一間。的確係幾好食📸攝影打咭:正常。始終商場鋪,好難話要裝修到比你行黎行到打咭。佢個天花版做左個大面積燈,然後加左好多假葉,都好靚。不過對於打咭黎講係影唔到的。坐係度會幾欣賞咁囉。🍳食物搭配:梳乎里加咖啡。我覺得咖啡味道只能叫正常,值得讚係好大杯。相對之下梳乎里好好食,係呢區入面最好食的水準。我估佢係用好專業既機黎做?🍗必食:梳乎里💰人頭費:100

🍗必食:梳乎里

💰人頭費:100
  • 梳乎里
2023-10-24 384 views
經過店舖,見到綠油油的💚💚💚感覺清新乾淨,就試試~Pancakes 🥞 味道好味,唔使點佢本身個糖漿都已經好夠味😍綠茶嗰個甜點都好出色💚咖啡嘅甜度&奶度都可以自己調校,整體來說,食物不錯👍環境不錯👌
經過店舖,見到綠油油的💚💚💚
感覺清新乾淨,
就試試~
Pancakes 🥞 味道好味,
唔使點佢本身個糖漿都已經好夠味😍
綠茶嗰個甜點都好出色💚
咖啡嘅甜度&奶度都可以自己調校,
整體來說,食物不錯👍環境不錯👌