2010-02-20 25 views
天寒地凍, 尋晚想去打邊爐, 不過全城最好吃的火鍋店都full booking了, 一時之間都唔知食咩好... 咁啱朋友send sms來, 叫我到一家新開的店試一試, 因為他說此店有"全港the BEST"的豬潤麵!!!!!凍冰冰... 有咩好得過食碗老薑湯驅寒?!結果, 立即去了這間喜喜冰室, 點了這一碗傳聞中的 "老薑豬潤出前一丁" !!!賣$48蚊, 好似貴咗d, 不過都絕不欺場, 因為, 出前一丁係用正宗的日本出前一丁! 還附上原裝味粉及麻油, 比你自己加。由於老薑豬潤湯本身已非常非常的夠味, 所以味粉係可落可唔落的, 只是, 我覺得麻油就一定要落, 香到無人有呀~~~~~一聞就同平時的麻油差太遠了! 個麵係非常非常的彈、鬈、香!!!!麵身夠鬈啱啱好可以帶埋d湯入口, 真係好正!豬潤, 好新鮮, 爽嫩, 份量又多! 比得上維記呀! 尤其是啱晒我地這些好少過海的"香港人"呀! 不過, 最正都係個湯,超級香甜, 仲有好多薑絲,食完個麵, 個湯還是飲到唔停口呀!!!Very GOOD!!!令成日手腳冰冷的我暖足一晚呢!!!

凍冰冰... 有咩好得過食碗老薑湯驅寒?!

個麵係非常非常的彈、鬈、香!!!!
麵身夠鬈啱啱好可以帶埋d湯入口, 真係好正!

不過, 最正都係個湯,
超級香甜, 仲有好多薑絲,
食完個麵, 個湯還是飲到唔停口呀!!!

Very GOOD!!!

令成日手腳冰冷的我暖足一晚呢!!!
老薑豬潤出前一丁
原裝日本版出前一丁的味粉及麻油