百子既撻/餅之前試過,多數都唔錯~呢次屋企人生日所以試下喺到訂蛋糕😌。原本想試佢signature既拿破崙,不過見呢款豆腐芝麻蛋糕幾特別所以就試左先。前一日whatsapp都成功訂到😳,必須一讚店員覆msg又快又nice~放工6點左右去拎蛋糕,平時蛋糕個紙盒拎耐左會𠝹到隻手紅晒🙈,但店員好好會用層膠包住拎個位,幾貼心👍🏻🔅豆腐黑芝麻麻糬慕士蛋糕(2lb) ($508)蛋糕面頭係芝麻mousse,芝麻味好香好濃🖤。外層白色既就係豆腐mousse,食落幾Q彈,balance返芝麻既膩~中間有黑芝麻&麻糬>海綿蛋糕>黑芝麻&麻糬,麻糬偏軟糯,加埋蛋糕口感唔錯😍。不過餅底如果係脆既就更好💬整體都幾滿意,雖然價錢唔算平,不過蛋糕都靚靚仔仔😝,店員又貼心💮

豆腐黑芝麻麻糬慕士蛋糕(2lb)
🔅豆腐黑芝麻麻糬慕士蛋糕(2lb) ($508)

2024-03-15 393 瀏覽
白色情人節買左個拿破崙蛋糕慶祝下,一入到舖頭見到不少貓貓公仔擺設,好可愛好治癒~ 櫥櫃放左好多精美嘅原個蛋糕,仲有細嘅西餅,另一邊就放左一樽樽products,包括果仁、朱古力、餅乾等,都有幾多款式😍拿破崙蛋糕我揀左焙茶麻糬口味,見到裡面放左粒粒紅豆做襯托🫘本身有d驚好難切,但呢間舖頭嘅拿破崙比想像中易Handle,切完都仲keep到個shape🧡焙茶味有驚喜,茶味甘香,唔會太膩,加埋煙韌麻糬口感一流🤤重點係個拿破崙皮夠脆口,加晒分💯6吋都切到8-9件,好啱同家人/朋友share🤩

6吋都切到8-9件,好啱同家人/朋友share🤩

2023-12-12 1224 瀏覽
La.Patisserie.BAZI 係灣仔有實體店,今日路經,就跑過來抱個蛋糕回家🫶🏻🫶🏻 蛋糕廚櫃非常吸引,由最經典的拿玻崙蛋糕, 到海綿蛋糕, 慕絲蛋糕,每款造型精緻優雅, 顏色搭配悅目😍😍. 灣仔店更有其他產品比客人選擇, 軟糖、朱古力、餅乾、曲奇等,連甘草檸檬都有😂😂 無論大小朋友見到都一定會愛上😍 .我就買咗個慕絲蛋糕🎂💫柚子蜜柑慕絲蛋糕 $488/2磅💫. 以柚子色為主色, 再配搭上新鮮草莓 顏色搭配非常賞心悅目。草莓🍓非常新鮮,而且好大粒,係真係好大粒😂😂 入口多汁新鮮,慕絲蛋糕非常香滑,入口係介乎雪糕與布甸之間,我非常大愛,柚子味好清香😍😍 水果蛋糕向來都係我心頭好, 這個以柚子造出來蛋糕,清香柚子味,再配搭上甜美蜜柑, 帶出酸酸甜甜的味道, 蛋糕面再放上新鮮草莓, 令到造型更見甜美可人💞💞
我就買咗個慕絲蛋糕🎂
💫柚子蜜柑慕絲蛋糕 $488/2磅💫

喜歡吃拿破崙的朋友仔😚,相信對於 百子𝐁𝐀𝐙𝐈 洋菓子 & 燒菓子專売店(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),並不陌生。蛋糕店在𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦上爆紅,曾月售多達𝟑𝟎𝟎𝟎 +件,超級無敵受歡迎呀💓!!最近有人生日🎂,朋友又愛吃拿破崙,便預早預定啦🥰! 百子首間地舖門市,在灣仔地鐵站附,地理位置好方便~除了有招牌拿破崙蛋糕,也有小蛋糕、曲奇🍪、禮盒🎁等等,可以買來送禮囉~☆ 𝐇𝐎𝐉𝐈𝐂𝐇𝐀 𝐱 𝐌𝐎𝐂𝐇𝐈 拿破崙蛋糕🎂$𝟒𝟖𝟖/個蛋糕超大一個,足夠多人分享!!! 多達𝟐𝟎𝟎𝟎多層的酥皮,果然酥化又酥脆🥹,好得我歡心(≧▽≦)!!! 夾著濃香焙茶忌廉和煙靭麻糬,好吃耶~☆ 聖誕限定曲奇🍪$𝟏𝟔𝟖聖誕限定的曲奇籃,好有氣氛呀😙! 曲奇有聖經老人🎅🏻、雪人、聖誕節🎄、薑餅人等圖案,好可愛呀~

☆ 聖誕限定曲奇🍪$𝟏𝟔𝟖

2023-12-01 713 瀏覽
知道呢間鋪最出名係拿破崙. 但個人又愛抺茶. 所以之前有次老闆請時就買左件抺茶的蛋糕. 食完覺得不過不失.轉下眼又有同事請食. 今次唔理了點都要試返最出名的拿破崙. 可惜單件的拿破崙只有芒果同士多啤梨味.既然有人請梗係要食時令的栗子麻糬網格拿破崙. 原來除左芒果外, 其他兩磅或以上的網格拿破崙都必需要預訂.不過佢地係可以今日訂明天就有. 四四方方約15cm x 15cm的網格拿破崙. 面層的網格背後原來有朱古力醬. 千萬不能睇少. 超好味. 又脆口.然後就到栗子醬及麻糬層. 栗子醬中有濃濃的酒味. 睇返介紹先知原來係落左蘭姆酒.  麻糬加左落去令個口感更好. 而重點係底層同埋中層的拿破崙.酥皮十分鬆脆,   簡直食到唔想停.  若果呢d款能出細件裝必定會好吸引. 整體係除左價錢有點貴外. 味道係令人一試回味. 再想試埋其他口味.
不過佢地係可以今日訂明天就有.
栗子麻糬網格拿破崙
麻糬加左落去令個口感更好. 而重點係底層同埋中層的拿破崙.
2023-11-29
栗子麻糬網格拿破崙
  • 拿破崙
人氣網絡爆紅百子拿破崙蛋糕,有足足2304層酥皮網格,入口鬆脆,有好多不同口味✧ 『 芒果 』 網格拿破崙🥭✧ 『 草莓麻糬 』 網格拿破崙🍓✧ 『 藍莓軟芝士 』 網格拿破崙🫐✧ 『 焙茶麻糬 』 網格拿破崙🍃✧ 『 栗子麻糬 』 網格拿破崙🌰✧ 『 榛子朱古力 』 網格拿破崙我今次揀了『 藍莓軟芝士 』 網格拿破崙🫐|$508 (15cm x 15cm)網格拿破崙以3層酥皮做成,酥皮焦香酥脆,內餡用上了意大利軟芝士Mascarpone Cheese制作上層,如乳酪般順滑的質感,口感輕盈底層是帶點微酸的藍莓吉士醬,好好味,還有粒粒藍莓,還加入了荔枝肉作襯托,酸酸甜甜,配會得好好,為味蕾帶來愉悅的享受除了拿破崙蛋糕,百子還在新鮮做的果醬、小蛋糕🍰、磅蛋糕🎂、手工曲奇🍪、焦糖果仁🥜,全部都好靚,下次要再試埋其他款式和口味

✧ 『 芒果 』 網格拿破崙🥭
✧ 『 草莓麻糬 』 網格拿破崙🍓
✧ 『 藍莓軟芝士 』 網格拿破崙🫐
✧ 『 焙茶麻糬 』 網格拿破崙🍃
✧ 『 栗子麻糬 』 網格拿破崙🌰
✧ 『 榛子朱古力 』 網格拿破崙

2023-10-22 910 瀏覽
上網睇片香港拿破崙大比拼認識咗百子呢一間餅店,佢嘅拿破崙被推介同受歡迎,賣點係蜂巢盈千層酥。身為拿破崙愛好者,當然要去試一試。第一次就試下佢散件裝嘅芒果拿破崙,$52一件。賣相幾靚,葉嘅造型,有三層酥皮,中間夾有吉士同芒果。買一件都有包裝盒,金色嘅盒造型非常靚。酥皮比較硬身,雖然味道亦唔錯,但冇網上講到咁酥脆,個人覺得比較似餅乾。中間嘅吉士味道偏淡,芒果新鮮。三層酥皮好難一次過進食,一定要分開食。整體感覺一般,不過不失,未有太大驚喜,無二訪嘅衝動。唔知散件同完整大拿破崙口感會唔會唔呢?

芒果拿破崙
外賣自取
【⭐️ 人氣網店·招牌拿破崙 ⭐️】店舖位於📍灣仔地鐵站C出口附近,之前想試好耐,因為網上好多介紹,講到好吸引好好食咁,又想試下真定假🤣.佢地憑住辨識度高「網格拿破崙」,由網店做到灣仔開地舖😎 相信應該唔差既~佢地網格拿破崙以超過2000層的焦糖酥皮製成,好似真係好吸引🥰🥰 🥰不過今次我買細既小蛋糕Size就算喇 💰52。..⭐️ 整體黎講,可試可不試🥲 味道偏淡,酥皮最頂個層的確好酥脆~ 但係吉士唔夠香,酥皮無咩牛油同焦糖香,幾失望🥲🥲🥲見到佢其他Cake賣相好靚,有機會都可以再試下既~
【⭐️ 人氣網店·招牌拿破崙 ⭐️】

店舖位於📍灣仔地鐵站C出口附近,
之前想試好耐,因為網上好多介紹,
講到好吸引好好食咁,又想試下真定假🤣
佢地憑住辨識度高「網格拿破崙」,
由網店做到灣仔開地舖😎 相信應該唔差既~
佢地網格拿破崙以超過2000層的焦糖酥皮製成,
好似真係好吸引🥰🥰 🥰
不過今次我買細既小蛋糕Size就算喇 💰52。

⭐️ 整體黎講,可試可不試🥲 味道偏淡,
酥皮最頂個層的確好酥脆~ 但係吉士唔夠香,
酥皮無咩牛油同焦糖香,幾失望🥲🥲🥲
見到佢其他Cake賣相好靚,有機會都可以再試下既~
2023-07-12 1471 瀏覽
剛剛weekend經過港島遇見早前IG網紅店進駐灣仔再下一城新開另一間實體店。 深信好多人都食過佢地人氣網格拿破崙,所以今次買左另一暢銷手作菓子試食,一盒十件獨立包裝。❈ 花生醬拿破崙酥 HK$ 128 (10件入) Peanut Butter Mille Feuille (10 pcs)打開包裝時傳出淡淡既花生醬味、 咬落鬆化酥脆、甜度恰到好處,中間合桃碎帶來驚喜點綴。但花生醬味並無想象中黎得濃烈。花生醬控可能會有少少失落。一盒10件包裝精緻,再配上抽屜盒子,送禮自食都係一個好選擇。店員仲話可以室溫/冷藏食用架。

❈ 花生醬拿破崙酥 HK$ 128 (10件入)

花生盛套破凌酥
2023-06-16 1472 瀏覽
爸爸生日既大日子,佢係一個口味挑剔既人,唔係款款蛋糕都岩食,今次難得同意食拿破崙蛋糕,我地就簡左百子甜品店。百子甜品店既拿破崙以2304層既焦糖酥皮製成而聞名,外皮好鬆脆,牛油香味都相當濃郁,蛋糕夾層係香滑既吉士醬,同埋酸酸甜甜菲律賓呂宋芒果🥭。據說,百子甜品店用料上乘,為客人們食得健康點,所有甜品都係用日本麵粉、法國AOC牛油,海藻糖,可謂非常用心。值得一提既係,佢性價比真係唔錯,兩磅蛋糕都係$458,6個人食岩岩好👍🏻而大家,以及壽星仔評價都不俗,只係對於牙齒唔係咁好既佢黎講,外皮鬆脆係雙刃刀,可能相對會硬d,所以如果訂俾老人家食就要注意下。

2023-05-28 1481 瀏覽
🧡 La Patisserie BAZI📍灣仔軒尼詩道87號地下 A 1 及 A 2 號舖------------------------------1️⃣ 朱古力脆脆慕士撻 $52推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻慕士香滑 朱古力味濃郁😍蛋糕底是朱古力脆脆 口感豐富 不會太甜膩💞2️⃣ 芒果拿破崙 $52推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻酥皮酥脆 鬆化 吉士香滑 還有雲呢拿籽🥰芒士新鮮香甜 拿破崙有層次🤩3️⃣若竹綠茶麻糬慕士蛋糕 $52推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻綠茶味甘香 茶味濃 沒有苦澀味 慕士很滑 還有麻糬 煙煙韌韌😋4️⃣楊枝甘露慕士蛋糕 $52推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻慕士很清新 有芒果味 蛋糕上面還有柚子肉酸酸甜甜 不錯🥰------------------------------蛋糕味道出色😍是下午茶或飯後甜品的首選😍個人很喜歡💕大大推薦總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
🧡 La Patisserie BAZI

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-05-19
2023-05-15 1155 瀏覽
家姐好鍾意食拿破崙,呢間我由佢係網店嘅時候已經有留意過,見到依家開咗地舖仲要係港島咁近👍🏻就買黎比我家姐做生日蛋糕🎂-我地簡左芒果拿破崙佢啲酥皮超酥,啲吉士仲見到有雲呢拿籽喺入邊好濃郁🥰🥰啲芒果仲好香甜仲鋪滿晒成個面好足料😋我家姐本身都好鍾意食拿破崙都好滿意呢個🤪唔洗10分鐘4個人就消滅左成個🤣-另外再買咗啲細細件嘅諗住比啲小朋友食🥰啲細細件拿破崙都好出色😳有驚喜!佢酥皮再厚身啲我覺得好食嘅食法就係要食左面果層既酥皮先再將下面嗰幾層壓埋一齊食變左上下都軟中間空氣酥,超鬆化!🤩我諗就算下次冇人生日我經過都會自己買黎食🥹*請無視我將件美美的拿破崙壓扁左🤣
我地簡左芒果拿破崙
佢啲酥皮超酥,啲吉士仲見到有雲呢拿籽喺入邊好濃郁🥰🥰
啲芒果仲好香甜仲鋪滿晒成個面好足料😋
我家姐本身都好鍾意食拿破崙都好滿意呢個🤪
唔洗10分鐘4個人就消滅左成個🤣

另外再買咗啲細細件嘅諗住比啲小朋友食🥰
啲細細件拿破崙都好出色😳
有驚喜!佢酥皮再厚身啲
我覺得好食嘅食法就係要食左面果層既酥皮先
再將下面嗰幾層壓埋一齊食
變左上下都軟中間空氣酥,超鬆化!🤩
我諗就算下次冇人生日我經過都會自己買黎食🥹
*請無視我將件美美的拿破崙壓扁左🤣

• 芒果拿破崙
2023-05-01 1051 瀏覽
之前係IG 見到好多朋友都推介食呢個拿破崙蛋糕,趁爸爸生日終於有機會訂黎試下啦,可以由網店發現到實體店相信佢既粉絲一定唔小,今次order 咗招牌網格拿破崙,一打開見到既時候都已經好靚,個個都同佢影相^^ 佢既拿破崙的而且確好!鬆!脆! 2千幾層酥皮認真唔簡單,再配埋mango同吉士,成件事係好fresh,不過可能我食過另一間cake shop 既招牌拿破崙,有對比有傷害。覺得佢既吉士做得唔夠香,同埋個拿破崙係好鬆脆,但冇咩焦糖味。總結係試完一次就夠了,留番quota 試其他 cake shop ><
2023-03-28 1011 瀏覽
#百子 #bazi 📍#灣仔 軒尼詩道 87號 A1&A2 地下🍫朱古力脆脆慕士撻 HK$52朱古力慕士好滑個底係硬身嘅朱古力脆脆味道岩岩好唔太甜又唔苦🍵若竹綠茶麻糬慕士蛋糕 HK$52入面材料好豐富麻糬同綠茶慕士味道好夾綠茶味亦都唔苦澀🍓草莓拿破崙 HK$52外型好吸晴酥皮又脆又有層次 入面啲吉士醬好滑唔會有陣死甜味推介指數 (5分為滿分):整體 ❤❤❤❤ 味道 😋😋😋😋 抵食 👍🏻👍🏻👍🏻環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 服務 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳
#百子 #bazi

抵食 👍🏻👍🏻👍🏻
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳
2023-03-19 938 瀏覽
從來都冇諗過,係一間拿破崙好出名嘅地方,買嗰啲細細件嘅西餅不過因為朋友送嘅,所以就試吓!咁又估唔到佢出奇咁好食朱古力,楊枝甘露,番石榴,綠茶朱古力真係超級勁好食,佢唔係太甜,有好多種唔同嘅口感,裏面有好多脆脆,切開嘅時候大家都讚晒嚟食,所以冇影裏面係咩樣本身唔鍾意食朱古力,但係覺得朱古力最好食,hahahahahhaa楊枝甘露都係,真係食到裏面唔同嘅咁多種口感番石榴同綠茶都好食,正正常常,但係就冇朱古力同楊枝甘露咁正真係估唔到佢咁好食,店員親切有禮下次可以再試其他
從來都冇諗過,係一間拿破崙好出名嘅地方,買嗰啲細細件嘅西餅

不過因為朋友送嘅,所以就試吓!

咁又估唔到佢出奇咁好食

朱古力,楊枝甘露,番石榴,綠茶

楊枝甘露都係,真係食到裏面唔同嘅咁多種口感

番石榴同綠茶都好食,正正常常,但係就冇朱古力同楊枝甘露咁正

真係估唔到佢咁好食,店員親切有禮
下次可以再試其他