2024-04-06 317 瀏覽
之前睇食評啲人話灣仔呢間九頭鳥堂食都要等好耐,外賣更加要等20-30分鐘。不過這次妻子內進之後點餐,然之後我大約5分鐘之後到,🙊坐下就立即有得食了,都不算等得太耐。當然可能因為呢一日係閒日星期一至五晏晝,灣仔絡繹不絕,大把上班一族在附近吃東西,因此食物貨如輪轉,當然會比起之前放假時候喺藍田食下午茶新鮮好多。如果你講座位嘅舒適度,藍田大大間, 卡位都多啲,呢邊嘅灣仔店,內裏很多都是圓桌,好多都坐成三四個人搭枱。米線份量營業多,而且用幼米線,彈牙,口感一流;湯底十小辣就剛剛好,比譚仔的十小辣好像還淡少少,味道剛剛好,用來調一調味,不用太辣辣到滿頭汗或是滿面通紅那個樣子。腩肉份量夠多,大大片腩肉,皮的位置又帶點煙韌,相當可口;炸醬,佢隔籬枱講一定要叫,不過下次我未必會叫,因為它一大煲煮好曬放在電飯煲,雖然夠熱,但是味道普通,低輕微辣味,有點肉粒,不算太過特別。這是沒有叫酸,淨係叫返麻辣十小,好像味道比上次吃酸辣湯底好得多。另外那個小食,我叫了麻辣生腸,它的麻辣汁,味道不算死辣,辣得來帶香味,用那個辣汁用來點米線,🐵亦都相當可口,生腸夠爽,細細粒,雖然20幾蚊細細碟,不過都算分量十足,挺為快慰
當然可能因為呢一日係閒日星期一至五晏晝,灣仔絡繹不絕,

好多都坐成三四個人搭枱。
米線份量營業多,而且用幼米線,彈牙,口感一流;
不用太辣辣到滿頭汗或是滿面通紅那個樣子。

腩肉份量夠多,大大片腩肉,皮的位置又帶點煙韌,相當可口;

另外那個小食,我叫了
麻辣生腸,它的麻辣汁,味道不算死辣,辣得來帶香味,用那個辣汁用來點米線,🐵亦都相當可口,生腸夠爽,細細粒,雖然20幾蚊細細碟,不過都算分量十足,挺為快慰的
2024-02-19 542 瀏覽
米線過淋,各項配料味道普通,特別係豬紅冇咩味道,豬潤過熟變硬。在假日非繁忙時間幫襯,招呼都只是普普通通。三餸一碗米線加一杯凍飲共$68。坐低待應沒有主動比清水,好彩叫都肯比,冇叫客人自己去裝水。但簡單一張餐紙也欠奉,想要紙巾額外收$3一包。總體而言不是一個好的消費體驗,性價比不高。
🌻勝過譚仔又有南記魚春卷嘅九頭鳥🐱有人話九頭鳥係最接近譚仔嘅米線,喜歡南記的我最想有嘅其他係魚春卷,想不到九頭鳥能一次過滿足我兩個願望,而且,我覺得無論係價錢、食物質素同環境,佢真係贏左另外兩間,今次食左佢酸辣湯底,我覺得佢比譚仔更濃味,米線嘅配菜都好出色,而魚春卷可能因為來貨差唔多,所以同南記一樣好味道,但佢嘅座位同環境就真係贏左南記,不過分店就真係唔係好多,如果唔係咁岩有野在附近做都黎唔到,希望佢可以開多D分店啦~📍 九頭鳥米線 (勝意大廈)灣仔莊士敦道191-193號勝意大廈地舖⚡️為食貓:😻😻😻😻⚡️氣氛貓:😹😹😹😹⚡️翻食貓:😸😸😸😸
🌻勝過譚仔又有南記魚春卷嘅九頭鳥🐱

📍 九頭鳥米線 (勝意大廈)

⚡️為食貓:😻😻😻😻
⚡️氣氛貓:😹😹😹😹
⚡️翻食貓:😸😸😸😸
2023-12-06 690 瀏覽
{豬扒米線 - $48}九頭鳥被人稱係最接近譚x 嘅米線,而在本麻甩嘅眼中,佢係超越 x 仔嘅米線😁每樣嘢都做得似之餘仲要高質啲,感覺好似「美作昴」嘅威力,明嘅留言話「明」😂今次食譚 x 無嘅豬扒米線,豬扒香脆得黎好林身,米線口感一流得黎份量充足!同行仲有其他同事,一齊share 可以叫多啲,仲有 #麻辣鵝腸 同埋 #香辣墨魚頭 , 兩個麻汁都超好味!食到停唔到!惟獨最難搞嘅係等位等到天荒地老!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #九頭鳥米線 (勝意大廈) (灣仔)灣仔莊士敦道191-193號勝意大廈地舖
{豬扒米線 - $48}

惟獨最難搞嘅係等位等到天荒地老!

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #九頭鳥米線 (勝意大廈) (灣仔)
2023-12-05 408 瀏覽
聽就聽得多,工作無咁忙專程黎試下。點知出師不利,職員係靠手寫派枱。佢將我個號碼派錯左比其他人食客,然後叫我哋再等過😩😩 what點解唔係叫佢地等…午飯時間有限哦,又等多十分鐘..很趕…派枱咁亂,等仲耐過食,真扣分,因為其他同類型米線店係好有系統。麻辣鵝腸$45有啲較少見特別啲嘅小食湯底好似譚X、有南X春卷、米線陣炸豬扒!九頭鳥可謂集百家之大成,做足功課參考同行~~
聽就聽得多,工作無咁忙專程黎試下。

麻辣鵝腸$45
有啲較少見特別啲嘅小食

2023-11-16 501 瀏覽
這是我第三次光顧這家米線店了!。服務女店員很有禮貌,說話不會很大聲。。環境座位尚算舒服、乾淨。令我印象最深刻的是,這裡食客說話聲量都偏小,不會吵耳啦~。點餐最喜歡用qr code自助點餐,很方便,不怕落錯單,也不用讓其他人聽到你的口味偏好。。食物重慶酸辣真係好正好開胃,熱辣辣,湯底仲有豆角似的物體。份量也剛剛好~。送餐速度超快!下單後兩分鐘左右米線就送來了~總之就很滿意~
這是我第三次光顧這家米線店了!

。服務
女店員很有禮貌,說話不會很大聲。

。環境

。點餐

。食物

重慶酸辣湯豬肚雞肉米線

。送餐速度
超快!下單後兩分鐘左右米線就送來了~

總之就很滿意~
2023-11-16
重慶酸辣湯豬肚雞肉米線
2023-11-12 339 瀏覽
係灣仔有時都會周圍搵野食既 如果唔想成日食大型連鎖米線店,有時都會揀其他店,呢間都可以係選擇之一。環境都算乾淨既,今次點了豬大腸雞肉腩肉米線,凍檸檬茶少冰。米線。豬大腸口感總覺得差dd,林得濟卦不過就無壓味既,算接受。雞肉就正常味道不過不失。腩肉就份量比較少,都唔算大塊。米線份量都算正常既,而且口感還好,自己比較喜歡食唔林既米線。凍檸檬茶無咩特別之處,正常茶底。總結黎講。呢間米線質素係正正常常啦,如果唔食大牌子就可以試下呢間啦。價錢都係同譚仔咁上下吧

環境都算乾淨既,今次點了豬大腸雞肉腩肉米線,凍檸檬茶少冰。

米線。
豬大腸口感總覺得差dd,林得濟卦不過就無壓味既,算接受。
雞肉就正常味道不過不失。
腩肉就份量比較少,都唔算大塊。

凍檸檬茶無咩特別之處,正常茶底。

總結黎講。
2023-10-26 322 瀏覽
唔知有冇人覺得 有返以前譚仔岩岩出既年代味湯底比譚仔濃。因為唔舒服就去左叫清湯清湯都好好食奶白既湯底係好甜完全唔會冇味咁餸方面叫左:豬肉生菜豬肉都新鮮 唔會話好大雪藏味。而生菜都好翠綠,好新鮮👍🏻
唔知有冇人覺得 有返以前譚仔岩岩出既年代味
湯底比譚仔濃。

因為唔舒服就去左叫清湯
清湯都好好食
奶白既湯底係好甜
完全唔會冇味咁

餸方面叫左:豬肉生菜

豬肉都新鮮 唔會話好大雪藏味。而生菜都好翠綠,好新鮮👍🏻
2023-10-08 450 瀏覽
次次食都係食重慶麻辣酸辣湯底,如果係魚肉春捲fans嗌魚肉春卷記得一定要嗌一送,因為一送有五條,兩送就得返3條🤣🤣佢哋嘅豬潤都好好食,落單嗰陣可以揀生d或者熟d,最鍾意生生地嘅質感😆😆
2023-08-17 647 瀏覽
今日去到銅鑼灣行街,突然心血來潮想食米線,結果比我發現到呢一間九頭鳥米線,即卡衝入去,入邊係自己掃二維碼點打單,原來呢間嘢好多湯底可以選擇,最後揀咗一個春卷腩肉米線,麻辣小辣,湯底恰到好處,唔會覺得太濃味,春卷非常之脆口,而且好有肉味,腩肉切得唔算太薄,所以好有口感,而且有韭菜同芽菜做湯底,鮮甜美味,稍為覺得有一點奇怪嘅就係要杯冰水嘅嘢要加兩蚊。不過總括而言,價錢合理,有機會再去銅鑼灣的話會再來幫襯。
春卷腩肉米線麻辣小辣
春卷腩肉米線麻辣小辣
  • 腩肉
  • 魚肉春卷
2023-07-18 694 瀏覽
#20230714 🤍📍 九頭鳥米線 灣仔莊士敦道191-193號勝意大廈地舖 🍽️中環|藍田|太古均有分店➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#過橋米線#蕃茄湯底 +$3#10小辣 💭 過橋啲餸數得出同三哥基本上都一樣,入面有雞肉、豬肉、豬膶、魚旦、牛肉、腩肉、牛丸、豆卜、酸菜、火腿、生菜、韮菜、芽菜、竹笙、墨丸、炸醬、腐皮😎全部都正正常常,啲餸有啲直頭有2-3件幾抵,係嫌個蕃茄湯清得濟,有啲淡味,呢樣三哥贏左.#墨魚頭米線 $40#豬軟骨 +$12#雲南酸辣 +$3#2小辣💭 墨魚頭唔係到到有得食,湯底🐷都比較鐘意有肉碎同酸菜既酸辣,所以計呢兩樣就略勝三哥一籌,豬軟骨得返膠質,無左軟骨既口感,同埋同酸辣湯唔多夾,但就咁食係好味既😋.#霸王雞翼 #3隻 $29💭 呢個🐷覺得同三哥既土匪雞翼係平分秋色,因為真係實在食唔出有咩分別😂都係食完個口成陣孜然既味道👅然係都係會想飲水😅.#灣仔美食 #🐷在灣仔 #中環美食 #🐷在中環 #藍田美食 #🐷在藍田 #太古美食 #🐷在太古 #🐷_食
#20230714 🤍

#雲南酸辣 +$3
#2小辣

#霸王雞翼 #3隻 $29

2023-06-05 874 瀏覽
🌸魚肉春卷 湖南酸辣米線|$41 -凍檸茶|+$15湯底同譚仔真系有9成似所以冇乜驚喜👀不過九頭鳥既酸同辣就再重D。反而覺得譚仔既酸辣度系比較剛好,冇over既感覺。魚肉春卷外皮偏硬。凍飲要+$15就有d進取🥶有得簡都系簡番譚仔😣⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯📍九頭鳥米線 (勝意大廈) (灣仔)灣仔莊士敦道191-193號勝意大廈地舖#香港美食 #美食 #美食推介 #foodie #hkfoodie #食好西 #hkfood #hongkong #推介 #米線 #米線關注組

🌸魚肉春卷 湖南酸辣米線|$41
-凍檸茶|+$15

有得簡都系簡番譚仔😣

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯

📍九頭鳥米線 (勝意大廈) (灣仔)

2023-06-02 539 瀏覽
喺開呢頭返工見到有間米線就叫咗個外賣試試佢豬肉湖南酸辣三小辣🍜唔錯! 都夠酸都夠辣🌶️🌶️🌶️豬肉方面 正正常常合格嘅另外 本身我係叫轉薯粉嘅但係阿姐好似聽錯咗幫我轉咗做米線不過都ok la 總括來講,Lunch平平啲係唔錯嘅選擇!
喺開呢頭返工見到有間米線

合格嘅

另外 本身我係叫轉薯粉嘅
但係阿姐好似聽錯咗幫我轉咗做米線
不過都ok la

總括來講,Lunch平平啲係唔錯嘅選擇!

2023-05-09 670 瀏覽
每次食lunch一定排長龍,今日weekend 唔洗等即刻去試吓!坐得都算舒服,可能當日無排晒隊,但如果多人應該會坐到面貼面咁食;但保持到地方乾淨係加分嘅(好似而家變得難能可貴咁)。叫咗唔辣雞翼,好香唔鞋口 👍🏼米線要小辣,香辣湯底爭啲飲晒,掛住食都唔記得相機食先。墨魚頭爽口,食得出新鮮;豬腸好食但唔算肥 👍🏼👍🏼反而魚肉春卷應該係買返嚟貨色(?),乾爭爭咁可以不吃。估唔到奶茶係好飲,雖然唔係好濃嘅茶但有茶香,能夠用「新鮮」茶已好好。
叫咗唔辣雞翼,好香唔鞋口 👍🏼
米線要小辣,香辣湯底爭啲飲晒,掛住食都唔記得相機食先。
墨魚頭爽口,食得出新鮮;豬腸好食但唔算肥 👍🏼👍🏼
反而魚肉春卷應該係買返嚟貨色(?),乾爭爭咁可以不吃。
麻辣米線
2023-05-06
麻辣米線
2023-05-03 523 瀏覽
📍 九頭鳥米線🇭🇰 灣仔莊士敦道191-193號勝意大廈地舖米線關注組成員又黎啦!!!今次去到大部份分店都係港島嘅九頭鳥米線無論佢嘅裝修定係味道都有少少似譚仔🤣🤣😋 墨魚頭+魚肉春捲麻辣米線 5小辣 $52佢麻辣湯嘅湯底好似譚仔 個五小辣比起譚仔更加辣要讚嘅係佢個餸墨魚頭好特別 好大粒 爽爽脆脆咁樣個魚肉春捲勁大條!! 仲要有三條佢炸到好脆 皮薄同埋佢個米線煮得幾好食 軟硬適中👍🏼👍🏼可以唔洗成日食譚仔 米線有多一個選擇😝
📍 九頭鳥米線
🇭🇰 灣仔莊士敦道191-193號勝意大廈地舖

米線關注組成員又黎啦!!!
今次去到大部份分店都係港島嘅九頭鳥米線
無論佢嘅裝修定係味道都有少少似譚仔🤣🤣