享樂📍九龍灣開心果布丁菠蘿包 $32一打開已經好香菠蘿包味,穌脆嘅皮係菠蘿包嘅靈魂🤣布丁好軟細膩,食得出開心果味之餘仲有甜甜嘅焦糖味,幾有驚喜! 推薦大家試下!
享樂
📍九龍灣
開心果布丁菠蘿包 $32
一打開已經好香菠蘿包味,穌脆嘅皮係菠蘿包嘅靈魂🤣
真係想分享下九龍灣分店既職員出名西⋯⋯我都唔係第一次遇到點解可以keep到🤣haha btw 無限回訪既 @ly_bakery 🥹見到新品點忍手!?⍥ 大甲芋泥大福酥菠蘿同類分別仲有開心果布丁及焦糖布丁即日買即日食 菠蘿包我無翻焗 🙂食落係一啲都唔脆 而包包質地幾軟熟唔會食到周圍都係碎 值得讚既至於芋泥綿密 單食食得出係本人 甜度低大福成張被咁 軟熟得黎有微微既拉絲效果😆雖然食落存在感唔高 但勝在賣相夠靚仔 由於包包無咩彈性 要一啖過實在輕言易舉最突出必定係來自菠蘿包既甜味其餘餡料相對較弱食到最後一啖都係有滿滿既芋泥😗份量慷慨⍥ 開心果脆脆酥第二日早餐 焗爐180度5分鐘翻熱牛油香衝入我個鼻哥窿一切係清脆既咔嚓聲🥰未食已經興奮內餡捲滿開心果杏仁醬出爐後薄薄掃上一層白朱古力🤭然後毫不吝嗇地係面頭沾滿開心果碎雖然如此 但對我黎講開心果味唔算太突出相對 甜味比較明顯🙂‍↔️一個人食一個都幾膩幾飽試試無坊 但未必會再回購啦
真係想分享下
九龍灣分店既職員出名西⋯⋯
我都唔係第一次遇到
點解可以keep到🤣
haha btw 無限回訪既 @ly_bakery
🥹見到新品點忍手!?

⍥ 大甲芋泥大福酥菠蘿

相對 甜味比較明顯🙂‍↔️
一個人食一個都幾膩幾飽
試試無坊 但未必會再回購啦
2024-05-03 52 瀏覽
Bagel選擇好多 全部都好有特色唔係淨係原味bagel 有連麻糬肉鬆芝士等 真係好值得試仲要價錢好抵 平均都係$20-25/1今次我買咗個抹茶麻糬bagel黎食我買完隔咗一日整返熱黎食 都無變硬仲係非常鬆軟 唔係好實嘅麵包🥯入面都有空氣好有口感未咬已經聞到好香茶味🍃咬入面都仲有好多抹茶餡同麻糬 非常煙靭同好夾另外叫咗個抹茶撻 但係因為唔係新鮮出爐已經凍咗所以味道一般 皮薄易碎 蛋醬多都係足料 都會想等佢新鮮出爐再食多一次
仲要價錢好抵 平均都係$20-25/1

今次我買咗個抹茶麻糬bagel黎食
未咬已經聞到好香茶味🍃
咬入面都仲有好多抹茶餡同麻糬 非常煙靭同好夾

都會想等佢新鮮出爐再食多一次
2024-04-20 83 瀏覽
一直都特別鍾意食布丁撻,就係鍾意佢香噴噴熱辣辣咁,聽好多人講呢間烘焙店好出名,今日經過就買咗兩個嚟試吓😚🩵甜品:德式布丁撻$20原味布丁撻聞落香噴噴,好香布丁既蛋味,內餡好似布丁咁細滑軟綿,外面用左牛油撻皮,做甜品好正😋🩵甜品:小山園抹茶撻$24中間仲有抹茶流心醬,抹茶控一定要試試😍

🩵甜品:德式布丁撻$20

🩵甜品:小山園抹茶撻$24
中間仲有抹茶流心醬,抹茶控一定要試試😍
🍴手撕牛奶吐司 $30 (8/10)第一次食手撕吐司!外皮比較偏硬,有少少似牛角包嘅質感?入邊嘅吐司非常軟熟,有牛油香味!🍴焙茶合桃司康 $28 2個 (8.5/10)焗返熱嚟食外脆,內裏好濕潤紮實,非常香濃焙茶味,入邊有合桃增加咗口感!🍴抹茶拿鐵麻薯吐司 $35 (8/10)吐司好大條,一個人可以食2-3日😂質感鬆軟,抹茶味幾香,麻薯煙銀,都係一如以往咁好食😜推薦指數: 8/10盲選都唔會伏😝

🍴手撕牛奶吐司 $30 (8/10)

🍴焙茶合桃司康 $28 2個 (8.5/10)

🍴抹茶拿鐵麻薯吐司 $35 (8/10)

推薦指數: 8/10
盲選都唔會伏😝
2024-03-28 189 瀏覽
建議:布丁撻如果要打卡,最好買2️⃣件,因為會2️⃣件先有盒裝,單個入袋比較易爛。#布丁菠蘿酥 記得要新鮮食,只係隔咗個晏晝麵包位已經淋咗少少😆 不過食落都唔錯嘅。今次試左:▫️小山園布丁撻 HKD24布丁撻有3️⃣款口味,就甘睇外型幾吸引。食落不論撻皮定內餡抹茶味都好夠出,但蛋味欠奉,口感完全唔布丁😆 反而似未全熟嘅流心撻。實在太軟身嘅關係,店員入袋後撻面已經爆咗,比完錢拎上手直頭分開咗兩半,就算想打卡先都已經嚟唔切🙈 如果真係想影相,影底出爐盤可能仲靚😌▪️焦糖布丁菠蘿酥 HKD28分開布丁同菠蘿酥嚟講味道唔錯,布丁蛋味夠,無動L效果,但夠撐身所以口感幾好👍🏻 就算夾落包嘅中間都無變樣🍮 焦糖面亦唔算好甜。一開始以為菠蘿酥姐係菠蘿包皮嘅泡芙,但開蓋後發現其實係麵包😆 一貫享樂水準,麵包夠口感唔會空氣。如果唔鍾意食布丁,不妨考慮佢地嘅#日式菠蘿包 😌

今次試左:
▫️小山園布丁撻 HKD24

▪️焦糖布丁菠蘿酥 HKD28

2024-03-18 145 瀏覽
一直bookmark左好耐都未試,終於有機會去九龍灣,可以一試呢間嘅麵包店🥯燈光問題,我其實係買左日本宇治抹茶蜜瓜包同湯種台灣大甲芋泥貝果。💜日本宇治抹茶蜜瓜$18(🌕🌕🌕🌕🌗/5)唔係即刻食,第二日用焗爐整返熱做早餐。入口有好香濃抹茶味,而且唔算好甜,味道上夾得岩岩好。面層有曲奇皮,中間仲有抹茶奶酥令口感更豐富。下次會試吓伯爵茶蜜瓜包。💜湯種台灣大甲芋泥貝果$16(🌕🌕🌕🌕🌕/5)Bagel上輕灑了紫薯粉點綴,咬下去口感煙韌,芋泥餡分量足,芋泥約佔bagel一半,比例剛好,自然的芋頭味香氣四溢,唔會太甜,很好吃😋🍴整體評價✅麵包款式選擇多✅味道好

💜日本宇治抹茶蜜瓜$18(🌕🌕🌕🌕🌗/5)

💜湯種台灣大甲芋泥貝果$16
(🌕🌕🌕🌕🌕/5)

🍴整體評價
✅麵包款式選擇多
✅味道好

• 湯種台灣大甲芋泥貝果
𓍯 New Pastry Alert | 🍩 LY Bakery 🥐 𓂃 @ly_bakery keeps us busy by rolling out new pastries every once in a while 🤭 They have 2 new “𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲” 𝗣𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗗𝗮𝗻𝗶𝘀𝗵𝗲𝘀, an 𝙊𝙂 𝘾𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡 𝙫𝙚𝙧𝙨𝙞𝙤𝙣 and a 𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 flavour that I picked up 💚The pudding had a rich pistachio aftertaste and a dense texture that complemented the flaky danish exterior, it’s also not too sweet (which is always the highest compliment 🫶) but a bit too filling cuz of the pastry’s large size 🙈Preferred the 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 𝗗𝗼𝗻𝘂𝘁, which had a

Preferred the 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 𝗗𝗼𝗻𝘂𝘁, which had a strong matcha flavour for both the donut as well as the matcha cream filling 🍵

𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗖𝗶𝗻𝗻𝗮𝗺𝗼𝗻 𝗗𝗼𝗻𝘂𝘁 was also really good with plenty of apple bits inside 🍎 it also has a strong cinnamon flavour which cinnamon lovers will no doubt appreciate!

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ Pistachio Pudding Pineapple Danish ($32)
✧ Donut ($20/1 | $36/2)
𖤥 Ly Bakery
2024-03-09
  • Matcha  donut
相信香港嘅麵包愛好者一定聽過《享樂烘焙 LY Bakery》呢間港式麵包店。由創立至今六年內,憑招牌bagel以及其他手工烘焙品吸引唔少人光顧,現時喺全港更有四間分店。佢哋嘅宗旨係絕無麵包改良劑,用全天然牛油,唔會用植物,人造牛油或豬油。聽聞《享樂烘焙》呢個名係源自於兩位創辦人都好熱愛烘焙,希望食佢地麵包嘅人都可以共同享受烘焙帶來嘅快樂。~🤩芋泥大福酥菠蘿 (HKD 22)首先,講下個脆皮啦。呢個脆皮介乎係日式蜜瓜包同港式菠蘿包之間,酥鬆但帶啲硬度,不過完全唔𠝹口。即使唔係新鮮出爐,其實都仲係好脆嘅。面包體唔係普通嘅面團,而係帶有層次感嘅丹麥酥面包。同一般面團相比,佢更加有牛油香味,口感更加豐富。芋泥部分俾得好慷慨,整個面包都係滿滿嘅芋泥餡。芋泥餡唔算太滑,食落有啲小小粒粒嘅口感。至於麻糬,都好足料,口感都好煙靭。即使放涼咗,都冇變硬嘅問題,仲保持住啲拉絲效果,真係好抵讚。總括嚟講,脆皮同面包體質感我覺得冇得彈。雖然麻糬已經冇甜味,但脆皮已經有砂糖係上面,而芋泥餡又有一定甜度。所以,調味我覺得稍稍有啲甜。不過,呢個價錢食到咁多工序又咁足料嘅面包,真係抵食又好食啊!🍞~💵價錢合理🍞麵包控
~
芋泥大福酥菠蘿

🤩芋泥大福酥菠蘿 (HKD 22)

💵價錢合理
🍞麵包控一定要試下
芋泥大福酥菠蘿
2024-02-28 143 瀏覽
平時好鍾意食scone有次聽到朋友話享樂烘焙嘅scone同bagel都好食試過唔同口味嘅bagel就算放到第二日食都仲係煙韌👍🏻個人最鍾意藍莓yogurt口味-不過最鍾意都係佢嘅scone伯爵茶,朱古力,抹茶,蜜糖提子乾全部都試過🤣每款都好香牛油味而且入面鬆軟得黎唔乾!夠濕潤而且甜度啱啱好🥹唔同口味有唔同價錢買兩件仲可以平d! $28@2比起其他港島烘焙店平好多而且都算大個每次想食scone經過都必買😙
平時好鍾意食scone
有次聽到朋友話享樂烘焙嘅scone同bagel都好食
試過唔同口味嘅bagel
就算放到第二日食都仲係煙韌👍🏻
個人最鍾意藍莓yogurt口味
不過最鍾意都係佢嘅scone
伯爵茶,朱古力,抹茶,蜜糖提子乾
全部都試過🤣每款都好香牛油味
而且入面鬆軟得黎唔乾!
夠濕潤
而且甜度啱啱好🥹
唔同口味有唔同價錢
買兩件仲可以平d! $28@2
比起其他港島烘焙店平好多
而且都算大個
每次想食scone經過都必買😙
外賣自取
✨紫薯南瓜包($16)見到好足料 就想買黎試下💜🧡食食下先發現原來呢個麵包嘅組合就係:南瓜蓉、半舊紫薯、麵包,南瓜蓉甜甜地,好容易入口🎃~反最Surprise嘅係佢係連皮紫薯就咁放喺麵包裡面,本來以為係紫薯蓉添🙈🍠而麵包嘅比例比例相對少~所以整體來說 食落好似好健康咁🤣🤣
✨紫薯南瓜包($16)

紫薯南瓜包
2024-02-27
$16 (早餐)
2024-02-11 141 瀏覽
成日系社交平台都洗板式見到foodie 出post 大曬享樂烘焙的麵包今日好難得經過九龍灣享樂烘焙,買咗個朱古力合桃鬆餅第二朝早做早餐因為擺過夜,所以第二朝都用咗焗爐嚟散熱一下,試左幾次發現6分鐘未到最好朱古力核桃scone $16朱古力嘅味道非常之濃郁,用焗爐翻熱6分鐘180度暖暖地最好食中間有啲朱古力粒翻熱咗之後會溶溶地,夾埋好多嘅合桃碎,味道幾好食見到有好多唔同味道嘅冬甩賣,$36兩個都幾抵食,下次會試埋冬甩

朱古力核桃scone $16

2024-01-16 162 瀏覽
我諗享樂嘅包bagel大家一啲都唔陌生我日日早餐都係食佢 有時食吓明太子法國包明太子醬好好味,明太子味又勁香又唔會好鹹我返到公司再用微波爐叮2分鐘嘩超級好食咁有時就會食吓bagel我自己就鍾意食芋頭味,煙煙韌韌佢啲bagel好軟熟個餡都算多麻糬都好好味,但係我自己就試過綠茶我就覺得啲茶味唔係特別香,所以我都係鍾意食污泥味又唔會太甜我每日經過都好開心,每日都會喺度諗食咩包,所以我好鍾意食佢哋啲早餐我聽日返工經過有嘢諗吓食咩?好啦。
我諗享樂嘅包bagel大家一啲都唔陌生
咁有時就會食吓bagel我自己就鍾意食芋頭味,煙煙韌韌
我聽日返工經過有嘢諗吓食咩?好啦。
2024-01-11 182 瀏覽
公司附近好食嘅麵包舖麵無乜之前一直都會買開佢嘅包食之好似原味bagel 我鍾意佢有咬口 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)同埋唔會太甜/咸 明太子法包都鍾意食 但我覺得太咸唔會成日食⋯ **註:口味真係好個人!但今日無啦啦走去買芝麻麵包一返到公司我真係呆左⋯啲芝麻甩哂⋯睇見到唔想食 我又唔可以當甜餐包食因為個味又唔同⋯ 緊有人會覺得佢主打唔係依啲 你中伏你問題 但老實講 其他出品都正常 但基本做唔到有點那過 但或者可能係我黑仔掛⋯
公司附近好食嘅麵包舖麵無乜
之前一直都會買開佢嘅包食
同埋唔會太甜/咸 明太子法包都鍾意食
但我覺得太咸唔會成日食⋯
**註:口味真係好個人!

但今日無啦啦走去買芝麻麵包
一返到公司我真係呆左⋯啲芝麻甩哂⋯
睇見到唔想食 我又唔可以當甜餐包食
因為個味又唔同⋯

緊有人會覺得佢主打唔係依啲 你中伏你問題
但老實講 其他出品都正常 但基本做唔到有點那過
但或者可能係我黑仔掛⋯
外賣自取
好喜歡「享樂烘焙」可惜香港區搵唔到佢,毎次也是專誠去拜訪,先行一圈看看有什麼心水……其實我乜都都想買😍抹茶流心撻拎返屋企途中也必須小心處理,咁奈何山長水遠回到家,也令撻皮有小許變形。中火翻焗5 分鐘,香噴噴,牛油撻皮,抹茶蛋漿味道濃郁,口感如蒸蛋般超滑,最緊要蛋漿內還有流心抹茶醬和紅豆粒,完美演繹,抹茶控表示超滿意!鷄肉腸仔包只售$8 但份量細,大概三、四啖就冇。鷄肉腸卜卜脆,翻焗過後令麪包變得乾身左,但內裡仍保留軟淋質感,合格。綠茶鹽水包翻焗5 分鐘,皮夠硬淨,有咬口; 鹽味突出,但不over, 抹茶味甘香,有驚喜 👍🏻

抹茶流心撻

鷄肉腸仔包

只售$8 但份量細,大概三、四啖就冇。

綠茶鹽水包