2022-04-09 285 瀏覽
黑蒜油熟成濃湯拉麵份量比x蘭更少 肉得一塊 係細塊湯底一般辛辣熟成濃湯拉麵無辣味 味精湯底肉質係普通 但得一塊加咗粒蛋 正常無特別唔會再食 仲有更多更好嘅選擇完全唔值得排隊食
黑蒜油熟成濃湯拉麵

加咗粒蛋 正常無特別

唔會再食 仲有更多更好嘅選擇
完全唔值得排隊食

2021-12-02 672 瀏覽
天氣凍咗,好想食熱嘅野同朋友行完葵涌廣場好想食拉麵🍜就試吓呢間拉麵店黑蒜油拉麵🍜湯底香濃嘅黑蒜味叉燒份量有啲少得一塊但味道不錯,拉麵麵質都OK另外嗌多咗個糖心蛋同埋烏龍茶買單$125 價錢都OK但係食一次就夠
天氣凍咗,好想食熱嘅野
同朋友行完葵涌廣場
好想食拉麵🍜
就試吓呢間拉麵店

黑蒜油拉麵🍜
湯底香濃嘅黑蒜味
叉燒份量有啲少得一塊
但味道不錯,拉麵麵質都OK
另外嗌多咗個糖心蛋
同埋烏龍茶
買單$125
價錢都OK
但係食一次就夠
2021-11-28 403 瀏覽
今日同朋友去左葵廣行街,行到攰攰地就過番黎新都會食dinner。我地搭緊電梯落黎既時候聞到好香既拉麵味,覺得好吸引,就諗住試下。好彩我地都算早到,未係好多人,等左十零分鐘就有枱。我地食飽走既時候,見到已經大排長龍,好多人等緊枱。- - - - - -<俺流熟成濃湯拉麵><辛辣熟成濃湯拉麵>拉都既湯底都幾濃郁。而舊係厚切既,食落都幾淋又唔會太膩。不過可能搭電梯既時候聞到咁香,對啲拉麵太大期望啦,食完覺得其實都無乜特別

- - - - - -
<俺流熟成濃湯拉麵>
<辛辣熟成濃湯拉麵>

2021-11-14 538 瀏覽
今次為大家介紹埸這間葵芳是機緣巧合之下前往的,在附近工作完又不想到葵廣企着吃午膳,誰不知到了新都會廣場,卻十分多人在等不同餐廳,眼看這間排隊人數較少,就等了5分鐘進去。日本當地也有這間拉麵,絕對是過江龍。這間的圖文都十分吻合,跟餐牌很貼近不是一般圖片只供參考。我選了俺流男盛拉麵$89,吃拉麵一般怕麵較硬,有炸雞及叉燒👍🏻炸雞十分香口,炸粉不會過多,這間拉麵舖更是全隻溏心蛋,而不是半隻,所以吃起來非常滋味,還有叉燒也算是厚切的吃起來不算油膩,整體而言不錯。朋友選的俺流柚子拉麵,送上來已經柚子味撲鼻清香,令人倍感食慾,賣相相對就少了一些顏色,不過湯底不錯。份量比男盛少但只需$73午飯時間飲品沒有加配略嫌失色。

午飯時間飲品沒有加配略嫌失色。
俺流柚子拉麵
2021-11-12
俺流柚子拉麵
新都會廣場其實食店都有好多,有好多選擇,今次想試拉麵,係電梯底有間都好唔錯,等位都快。今次點了一碗豚肉合盛拉麵,肉份量超多,有兩大塊厚切叉燒、一大件燒豬腩肉、幾片薄豚肉;又有一隻玉子、菠菜。其實成碗拉麵才料好豐富,加上麵嘅份量都好足,所以都食唔哂!而白湯底都係好濃嘅豬骨湯,幸好唔算太油膩。加上其實台面仲有3款醬料比客人加,有黑蒜醬、柚子醬等,個人都係食得濃味,所以都加左黑蒜醬,一開蓋已經好濃蒜香味,加左入湯底都令個豬骨湯味昇華!

2021-10-15 465 瀏覽
昨天一家四口去新都會廣場行街,太太及女兒表示希望食拉麵,上openrice搵到呢間,咁順理成章就喺呢間食啦。我哋四人各點了熟成拉麵,辛辣熟成拉麵和兩個豚肉拉麵!上菜後,我和女兒發現豚角發酸變質,廚房竟然矇然不知!雖然反映後,場內有位待應表示可換俾我哋,但我哋都婉拒了。食後四人全肚痛,三人肚痾,其中一個係6歲小朋友!即係唔關豚角事,係四碗麵都有問題。場內空氣極不流通,食到大汗淋漓。以後都咪攪,莫講話新都會廣場呢間,其他分店都唔會再去。

我哋四人各點了熟成拉麵,辛辣熟成拉麵和兩個豚肉拉麵!

場內空氣極不流通,食到大汗淋漓。

以後都咪攪,莫講話新都會廣場呢間,其他分店都唔會再去。
2021-10-14
2021-10-12 283 瀏覽
今日小編喺葵涌商場嗰度行街,行行吓覺得攰就開始搵晚餐食啦,葵涌商場入邊嘅選擇並唔多,所以就行咗去對面嘅新都會廣場。新都會廣場其實有好多唔同嘅美食,點解小編會揀呢一間食,原因就係呢一間唔需要排好耐嘅隊,人流去得快一啲。由於係晚市嘅情況,所以小編都大概等咗半小時左右,一日到咗就開始自行點餐,點餐後大概10分鐘左右拉麵就到啦,小編今次揀咗鮮味蛤蜊濃湯拉麵同埋黑蒜油熟成濃湯拉麵。兩個拉麵來講嘅話我覺得黑蒜油熟成濃湯拉麵會較為惹味,相反蛤蜊濃湯拉麵就比較淡一點,而蛤蜊既份量都多既。不過我覺得呢間店既拉麵都無俾到我一個好surprises 既感覺,所以下次未必會再食。

2021-10-10 242 瀏覽
Hello 大家好,又係我地Hkfunlife小編分享餐廳既時間啦 今日下晏想食拉麵,見到呢間店好似長期坐爆,好奇之下就決定入去試下!呢間拉麵店位於葵芳興芳路223號新都會廣場1樓117號舖,叫俺流塩らーめん。店鋪位於電梯下面,所以坐位會比較散亂,但算闊落光猛。我地到達餐廳後,係門外量度體溫,等10分鐘左右便入座嚕。埋到枱見到枱面清潔、無任何污漬,衛生情況令人滿意。坐低之後,店員提供餐牌,大型嘅餐牌,方便客人點餸及追加。我地好快揀好拉麵就點餐了。今次我地就叫左呢個辛辣熟成濃湯拉麵試下,湯底幾好味,辣度適中,所以就算唔太食得辣既朋友都可以試下。

辛辣熟成濃湯拉麵
2021-09-21
2021-09-03 479 瀏覽
每次到這間食店都見到門口大排長龍,但我就冇諗過去食因為食店位於商場扶手電梯樓下,由於疫情關係,感覺沒有那麼安全和衛生。但由於今日有人想食拉麵,終於的起心肝試一試,其中一個叫咗人氣之選‘俺流鹽湯拉麵’🍜,麵的軟硬度選了‘適中’,食後軟硬度果然適中,湯底濃度剛剛好,有點像其他日本出名麵舘的味道;另一個就揀唐揚炸雞飯🍲,🐔雞炸得脆卜卜,醬汁剛剛好,最難得係價錢優惠,請參考登出的餐牌價錢,加上食物質素不錯,就明白點解咁多人排隊啦!

2021-08-30 427 瀏覽
見咁多人排隊就嚟試吓,中晒伏。個menu 唔解釋係咩黎既,邊會知咩係熟成咩係男盛,英文又係日文黎,睇唔明要特登問。😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓叫咗 俺流男盛熟成拉麵舊炸雞塊皮淋嘅,入面仲粉粉地生嘅,食入口又冇味嘅。粒溏心蛋就變咗做流心蛋,又係生嘅,流晒入個湯到,條菜就青嘅,又污染咗個湯。另一碗 黑蒜油熟成濃湯拉麵碗湯上枱係冇黑蒜油,叫黑蒜油冇黑蒜油,要叫佢加返,加完之後個湯就就得個咸字,味道又無層次。
見咁多人排隊就嚟試吓,中晒伏。

😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

叫咗 俺流男盛熟成拉麵

另一碗 黑蒜油熟成濃湯拉麵
2021-08-24
2021-07-31 555 瀏覽
見啲間拉麵店甘多人排隊,一心嘗試食下睇下有幾好味點知真係好驚喜……但只係失望個種驚喜…..成碗拉麵白雪雪,有啲圖文不符🙂Never mind …食左先講….點知.豚肉盛盒拉麵🍜 - 拉麵有鹼水味,已經扣哂分…..豚肉一啲軟林,一啲口感偏硬😅個湯都有少少豬骨湯味….俺流男盛拉麵🍜 - 基本上同豚肉盛盒拉麵無異,唯一有驚喜嘅係雞肉味道都可以,口感ok🙂.雖然拉麵店係商場,但店內位置唔通風,成餐飯都算係焗住甘食🙃如果想試啲間拉麵店嘅朋友仔,建議坐近外邊位置比較好🙂
見啲間拉麵店甘多人排隊,一心嘗試食下睇下有幾好味

豚肉盛盒拉麵
2021-07-10 426 瀏覽
Looking for a ramen place in Kwai Chung? Check out Oreryu Shio-Ramen! Located in the hearts of the Metroplaza, this might be the only available ramen place in the mall 🙈 Personally, I thought the soup base was quite salty but I love the consistency of the noodles. Also, comes in the a great portion for its price so it’s nice place to go if your craving for some ramen and is around the area ☺️🍜
今日吾想去葵廣掃街想坐定定食野,就去新都會廣場發掘美食,見到電梯底位置開左日本🇯🇵拉麵🍜店而有頗長的人龍咁就諗「好野係要等」咁就去試下。等左大約十分鐘到都有位,呢個有10多款拉麵可選,配合不同湯底及配料,而且有得簡麵的軟硬度、有冇蔥同埋有冇筍。我叫咗俺流芝士辛辣濃湯拉麵🍜,食拉麵最緊要個湯底,飲落好重蒜香🧄味,因為有大量香脆帶點焦香的蒜片,飲落吾會好咸,反而落左芝士粉,粉遇到湯變左一堆芝士,有點點拉絲效果,豚肉味道不錯,有咬口,入口軟糯,濃頭整體不算濃,可以更濃,玉子流心蛋就正常質素。追加明太子芝士餃子🥟(HKD 39)六舊餃子🥟變左一團,夾起黎黐住晒,一堆明太子放上餃子🥟表面,同半溶芝士成一團,外表不討好,食落就無咩特別,普通菜肉餃咁。總結:好平凡的拉麵🍜 可以不試

總結:
好平凡的拉麵🍜 可以不試

2021-04-22 1052 瀏覽
難得晚市無人排就去試下!揀左個豬骨雞骨煲成既湯底。蔥同荀可選要唔要。麵身我揀左普通。湯真係好濃!但未算油到入唔到口!飲完都唔會口乾,唔算好咸。麵身普通但偏硬,味道唔錯!份量都多!食唔晒一碗麵。我個碗就左一塊比較厚同肥嘅叉燒,另加就$13一片喇,不過叉燒無咩特別!係夠淋嘅但就唔夠入味!蔥,荀同菠菜比好多!唔驚無咩配料食~另外仲點個大阪燒餃子,就係煎餃加啲大阪燒醬,可以唔洗試~無咩驚喜。餃子皮同餡都係普通味。
難得晚市無人排就去試下!
揀左個豬骨雞骨煲成既湯底。
蔥同荀可選要唔要。麵身我揀左普通。
湯真係好濃!但未算油到入唔到口!飲完都唔會口乾,唔算好咸。
麵身普通但偏硬,味道唔錯!份量都多!食唔晒一碗麵。
蔥,荀同菠菜比好多!唔驚無咩配料食~
2021-03-06 1006 瀏覽
⁑📌 俺流塩らーめん葵芳興芳路223號新都會廣場1樓117號舖•雖然呢一間主打係拉麵,冇咩人留意佢嘅飯🍚但係其實佢啲飯都好出色架😚比起拉麵嚟講,亦都係一個更實惠嘅選擇!•俺流叉燒飯💰45呢碗飯有兩種燒叉燒,第一種就係經常喺拉麵見到圓形嗰隻,而另一款呢就係切到細細粒好似燒腩仔咁嘅。兩款都係新鮮燒好嘅,面頭有焦香,仲有啲脆邊添😳而叉燒嘅脂肪,燒到入口即溶,啲油香味會持續係口腔徘徊😈你可能會擔心啲叉燒咁肥會唔會好快膩㗎👀?唔會!🙋🏻‍♀️因為佢碗飯仲搭配咗生嘅大蒜、蔥,同埋有少少脆口嘅辣蝦米醬添🦐,冇咁漏。呢個配搭亦都好和諧,因為佢哋各自嘅味道適中,唔會有一個搶晒戲,所以呢一碗飯我係大推嘅👍🏽 哈哈,不過因為啲蔥同蒜,食完個口會有少少臭😂🎏推薦指數: 9.5/10•唐揚炸雞飯💰45炸雞嚟講🍗,我覺得十分不錯。首先,佢嘅分量十足,雖然得三至四舊炸雞,但係佢啲炸雞係大嚿都足以遮住成碗飯😲第二,炸雞炸得非常香脆,調味亦都好足,同沙律醬好match!😋 呢碗飯同樣都有搭配到大蒜、蔥同埋辣嘅蝦米醬,不過,唯一失色嘅地方係啲炸雞實在太重口味啦,食完會好想飲水🚰🎏推薦指數: 8/10•🧮有加一服務費哦

📌 俺流塩らーめん
葵芳興芳路223號新都會廣場1樓117號舖