2021-02-16 1000 瀏覽
假日商場內很多間餐廳也要排隊,但未必和美食掛鈎。拉麵可按個人口感選軟,硬和普通,看似以客為本;但卻失了日式拉麵的本色。日本每一間拉麵店也代表每一位師傅的特色。以份量而言,尚算合格,拉麵口感不過不失,沒有太大驚喜。可自選不同醬料,調較個人口味也算有點特色。溏心蛋咬開有流心,雞肉滑嫩,湯有點柚子味。點餐紙更可選擇要或不要一些配料如:葱和筍;簡化流程,值得一讚。雞翼外皮煎得不夠脆,幸好餡料算入味。什麼是俺流,真是不得而知。以一般餃子評價,底部有點脆,頂部又沒有過硬;配上醋也算惹味。一口一餃子,方便食用。原本此鰻魚飯應該有三星,雖然汁少了點。可惜不知廚師加了什麼調味粉在配菜上,令舌頭有點麻;味道和鰻魚汁格格不入。如果這是俺流特色,真不知道有多少人會欣賞。這肯定是我一生中食過最不合口味,或者應該說是最難食的饅魚飯。
假日商場內很多間餐廳也要排隊,但未必和美食掛鈎。

俺流男盛拉麵

雞翼外皮煎得不夠脆,幸好餡料算入味。

手羽餃子

俺流餃子

俺流鰻魚飯

2021-02-07
2021-02-01 738 瀏覽
作為拉麵控既我 經過新都會都一定要試吓 佢呢間地理位置優越 直接係電梯口隔離 正正新都會地下 門口一入嚟就見到 黑蒜特濃拉麵 值得推介俾大家 呢個黑蒜唔同你平時食出前一丁杯面個種喎🤣食之前我習慣飲左一啖湯先🤣個湯麵如其名 特濃🤣💕💕💕愛了
食之前我習慣飲左一啖湯先🤣個湯麵如其名 特濃🤣💕💕💕愛了
2021-01-27 609 瀏覽
女友每次學完車都會過葵芳搵我食lunch,今次我地就選中咗呢一間拉麵店,疫情其間lunch時間都要等10個8個人感覺應該唔錯,我叫咗黑蒜油熟成濃湯拉麵同俺流男盛拉麵熟成湯底,先黎講講個黑蒜湯拉麵先,拉麵冇乜特別,但叉燒真係勁厚仲有隻流心蛋,份量已經令女朋友食唔晒,不過個湯底就有d失色,蒜味係重,不過有微微燶味,而相對俺流男盛拉麵就更抵食,加多11蚊竟然多咗兩舊雞扒,可惜上檯方式問題影響口感,明明炸嘅浸落湯,影響口味,熱湯令雞扒熟過咗軟淋淋,拉麵冇乜特別,個湯底真係好濃郁,白雪雪,真係好好味,再黎講吓就到d店員,雖未去到黑口黑面,不過笑容欠佳,語氣生硬,感覺聽起上黎唔多好,不過我估應該唔係個個係咁嘅,以上都純粹係我個人感覺,喜歡可以睇睇
2021-01-26
  • 俺流男盛拉麵
2021-01-21 406 瀏覽
黑蒜熟成濃湯拉麵,賣相非常好,未食己聞到強勁蒜香🧄,湯呈啡色濃稠,好鹹,一邊食要一邊飲水,麵硬度要左普通,不過食落偏硬。叉燒一層肥一層瘦,油脂感十足,可惜得一嚿。另一碗盛男拉麵,叉燒同麵情況如上。湯都係好鹹,要飲多d水👅

另一碗盛男拉麵,叉燒同麵情況如上。湯都係好鹹,要飲多d水👅

2021-01-18
2021-01-07 372 瀏覽
依家限聚令 2 人小出街食,6:00 後又無得堂食😫今晚就嚟買拉麵🍜本來期望都唔太大,因為始終係外賣諗住返到屋企一定無咁好食啦⋯⋯點知完全無喎,因為佢係分湯的,返到屋企自己放得靚靚咁影咗張相,真係同現塲食無乜分別😂值得讚賞👍🏻👍🏻美中不足就係炸雞無另外分開放,而係同垃麵一齊放,雖然個皮重係脆的,但下面雞肉巳浸濕,無咁好食,但整體外賣都保持到水準係值得一讚👍🏻Ps 炸雞無影到相😅
依家限聚令 2 人小出街食,6:00 後又無得堂食😫
今晚就嚟買拉麵🍜
本來期望都唔太大,因為始終係外賣諗住返到屋企
一定無咁好食啦⋯⋯
值得讚賞👍🏻👍🏻
Ps 炸雞無影到相😅
2021-01-07
10 分鐘 (外賣自取)
2020-12-22 456 瀏覽
假日中午時分,與朋友閒聊小聚。經過呢間拉麫店,平時經過都見到人龍排隊入座。今日竟然唔需要排隊就可入座,我倆決定入座品嚐它的味道。不過我倆坐在電梯底下的位置,有點尷尬。除了拉麫外、仍有飯類及小食類選擇。不過當然要先品嚐它的拉麫。餐牌內有十多款拉麫可選。每款拉麫配不同的湯底及配料。我倆當樣揀了熟成湯底的拉麪,黑蒜油熟成濃湯拉麪及辛辣熟成濃湯拉麪加配玉子。每碗價錢約八十多元。拉麪可選軟硬程度、走蔥或多蔥、有筍或走筍。店內提供清水,但沒有待應自動幫你添杯,枱上亦沒有水壼。飲品要額外加錢。另外枱上亦有提供三款醬(黑蒜油、柚子及梅子),適合不同的拉麪。個人認為柚子味道最奇怪。黑蒜油味道較好。黑蒜油熟成濃湯拉麪的湯底不會過咸,而且好香濃。麪質我揀了普通,不會太淋又不會太硬。不過配料頗少,拉麪配有少量筍及黑蒜塊,再配一塊不算厚的叉燒,味道較普通。不過碗內的流心蛋是加分位。友人的辛辣熟成濃湯拉麪味道也不錯,辛辣味不算好辣,天寒地凍食碗熱騰騰及辣辣地既拉麪都係唔錯既選擇。

呢間真係非常之好食!!!大推!平時就住附近,但都會同啲同學屋企人嚟食真係好啱胃口好好食(◕દ◕)(◍•ᴗ•◍)❤價錢正常一號好好食我成日食 個湯我可以飲曬佢√3號黑蒜油都香,不過我認為可以用佢擺喺度嘅調味料就可以√食一號再加黑蒜油稍微調味都ok我媽平時的梅子拉麵佢都好鍾意有個拉麵 個名叫唔知咩「男」(? 好足料 我都會食 不過貴總之極度推薦!雖然有時會有少少人龍,但係整體都唔會排太耐 佢嘅小食嚟講 餃子都ok,細舊咗D耐唔耐食下都可以OVERALL EXCELLENT!(´∩。• ᵕ •。∩`)
呢間真係非常之好食!!!大推!
價錢正常
一號好好食我成日食 個湯我可以飲曬佢√
3號黑蒜油都香,不過我認為可以用佢擺喺度嘅調味料就可以√
食一號再加黑蒜油稍微調味都ok

我媽平時的梅子拉麵佢都好鍾意
有個拉麵 個名叫唔知咩「男」(? 好足料 我都會食 不過貴

【感覺普通嘅拉麵】去完附近打羽毛球啦,葵廣嘅嘢又食過下,所以就去咗新都會廣場試吓呢間拉麵啦。呢日係星期日嘅午餐時間,所以都要等10分鐘排隊先可以入去進食。因為都比較肚餓啦,就叫咗個又有兩件炸雞同兩件叉燒嘅拉麵。但係就覺得個炸雞呢其實冇比其他拉麵店做到咁脆啦,以湯底呢都係冇乜特別嘅。同埋佢嘅面呢就唔係我鍾意食嘅選擇,感覺係超級市場買到返嚟嘅拉麵。唔似得有啲拉麵店呢,係每日都係店內新鮮做出來嘅。但係面食落去呢,就冇想像中咁失望。我叫普通硬度呢,都做到呢個點嘅。咁我partner叫咗黑蒜油濃湯拉麵。而佢其實都係會有一啲調味料,俾你去調教下湯底嘅味道。所以其實我諗餐牌上嘅柚子味等等,都可以自己試吓溝出嚟。
【感覺普通嘅拉麵】

男盛拉面

黑蒜油濃湯拉麵
調味料
2020-10-18
男盛拉面
  • 俺流男盛拉麵
2020-09-10 478 瀏覽
葵芳呢間日本拉麵,門面好專業。今日食晏打算一試,平時食開拉麵都要百幾蚊碗,依傢外賣做緊7折,認真抵食!叫左個黑蒜拉麵湯底,加多個餃子試吓。拉麵有一塊豚肉及一隻蛋,如果大食嘅朋友可能唔夠飽,加多個餃子做配搭就唔錯啦!
2020-08-20
10 分鐘 (外賣自取)
2020-07-25 669 瀏覽
見好耐冇食拉麵經過又唔洗排隊就試依間位置就唔太好 起2條電梯之間 俾人望住曬咁 又驚人咳一咳飛曬啲菌落黎...餐牌選擇比一般拉麵店多 而且味道較特別又梅子醬 又柚子味咁 仲有2款限定款式: 墨魚拉麵同芝麻醬雞肉冷麵我就揀咗個人氣嘅 鮮味蛤蜊濃湯拉麵 ($89)+菠菜 (+$12)賣相不錯 已被蜆吸引了👀真係超多蜆肉😂我諗有~15隻仲要食落幾新鮮 唔太沙 又唔腥湯底味道好濃郁 令拉麵十分入味 🍜麵質我揀咗硬 的確一開始食係硬咗少少 (但係都熟嘅) 不過浸咗起湯一陣就越來越淋 變咗啱啱好 所以寧願一開始揀硬麵條比較幼身 未去到話超彈牙嗰隻 但係有口感同好滑👍🏻都好食仲有幾片椰菜 椰菜味就唔出 亦冇原先脆嘅口感 好彩另加咗個菠菜菠菜超清淡因為完全烚 除左加咗少少芝麻粒 乜醬都冇加🥬預你加入湯麵食不過我分開食 食完鹹鹹嘅拉麵 餸一口菠菜中和吓口味😌至於另加嘅叉燒(+$13)半肥瘦 厚厚嘅一塊 但係唔夠腍 味道亦唔出 $13 一塊真係唔抵食-賣單2個人各一個拉麵 各加咗1樣野原本加埋service charge 10% $207.9但疫情關係 有20%off 食市優惠 變咗 $170如果冇優惠就
見好耐冇食拉麵
湯底味道好濃郁 令拉麵十分入味
仲有幾片椰菜 椰菜味就唔出 亦冇原先脆嘅口感
好彩另加咗個菠菜
不過我分開食 食完鹹鹹嘅拉麵 餸一口菠菜中和吓口味😌
至於另加嘅叉燒(+$13)
賣單2個人各一個拉麵 各加咗1樣野
原本加埋service charge 10% $207.9
但疫情關係 有20%off 食市優惠 變咗 $170
如果冇優惠就貴 依家就正常價 但係加料都係唔太抵
服務員服務就一般般🤷🏻‍♀️
唯一好就係份量足 味道唔錯
鮮味蛤蜊濃湯拉麵
2020-07-22 513 瀏覽
晚飯時間到都好多人,最怕就係要等位,見排隊人數唔多,第三張枱就有得食,之前都冇食過呢間,第一次試。新嘢期間限定墨汁魷魚🦑豚角拉麵,裡面啲豚肉超多,有十幾廿粒咁😱食極都有😂人氣~俺流塩湯拉麵,一片义燒但都算大塊,個湯唔會大咸👌🏻拉麵軟硬度適中🍜大阪燒餃子🥟6隻,我鍾意上面沙律醬配木魚絲😋,好有大阪燒感覺,餃子唔太大隻,一口一粒🍡不過拉麵店位置唔太好,因為係商場中間電梯位附近,比較開陽!而當日座到最入轉角位,自成一角,侍應差啲睇唔到我哋😂落order 等咗一陣子
2020-07-12
2020-07-18 428 瀏覽
拉麵之旅來到葵芳新都會廣場地下正中心的拉麵店,在openrice見到餐牌都幾豐富。由於疫情關係所以選擇留在寫字樓吃午餐,用了首次外賣自取優惠買滿$40減$20,又真係幾方便,有得用alipay先付款,又有通知告知可以取外賣。整個過程等了20分鐘就可以拿到外賣。【黑蒜油熟成濃湯拉麵】黑蒜味道聞著很香很撲鼻,不過湯底味道喝下又不太有味,蒜粒份量很多,可惜除了咸和蒜味就沒有特別。而拉麵質地可以,選了普通,不過這款拉麵始終浸久了就有鹼水味。叉燒好吃,肥瘦紥在一起,口感交錯,只得一塊就不夠喉。【俺流餃子】外賣自取優惠$20,一粒粒炸一口餃子,中間菜肉饀香,值得一試。

2020-07-16
20 分鐘 (外賣自取)
2020-07-03 273 瀏覽
在附近工作的關係見證這餐廳開幕至今,每次經過門口都大排長龍等候,所以無緣品嚐它的美味!直至最近我朋友問到葵芳有什麼好食的餐廳介紹,於是便想起這間久違了在新都會廣場的一間日本拉麵🍜餐廳。到達現場後可能過了食飯時間人流不算太多,門外沒有排隊人潮,可直接入座相當不錯👍由於我朋友喜愛食辣野同鰻魚,我看見餐牌上有鰻魚飯🍚/辛辣熟成濃湯拉麵🍜就很快就選擇了👏🏻而大板燒餃子🥟覺得幾特別於是我們決定試試!味道方面一般但不太特別好吃~若沒有試過又不知道其味道如何😋
味道方面一般但不太特別好吃~若沒有試過又不知道其味道如何😋
2020-04-16
  • 大阪燒餃子
  • 辛辣熟成濃湯拉麵
  • 俺流鰻魚飯
第一次光顧本店,坐於吧枱位置(還好,因為有部分坐位位於於電梯底下,感覺不大好)試了俺流紫蘇梅子拉麵,選了普通軟硬度的麵、有䓤、有荀。麵不算很有嚼口,但算不錯;肉有一片,頗厚,肥瘦適中;湯不油膩,不錯;加上有一粒梅子,很開胃的。同時我食用了放置於桌上自助享用的梅子醬、柚子胡椒和黑蒜油(各只試了一小匙),回家後腹痛+肚疴/肚瀉,一直到第二天還有腹痛肚疴肚瀉,相信是醬料不乾淨的原故。建議餐廳換個方式提供上述醬料。
試了俺流紫蘇梅子拉麵,選了普通軟硬度的麵、有䓤、有荀。
建議餐廳換個方式提供上述醬料。
2020-06-26
一早想試試這間來自東京涉谷,自從登陸香港之後已開了多間分店,主打鹽味拉麵的拉麵店,這天因要到附近工作,工作過後,來到新都會廣場找午餐吃,見這拉麵店門外排隊等候的人不多,正好一試。鹽味拉麵一向是我最喜歡的拉麵口味,味道不但比濃味的豚骨湯底拉麵和味噌拉麵為清,即使與同樣較為清新的醬油拉麵相比,亦更加清新不膩,「俺流塩湯拉麵」($59)既是這兒的招牌出品,而且以日本拉麵店來說,價錢也極為相宜,初次光顧的我當然要先試試它。這拉麵店是有下了檸檬片的冷水供應的,所以飲品方面本來可以不用叫,不過我見這兒的有吸引的「蜜瓜梳打」($10/跟餐價)在餐牌上,被它吸引的我也有點來一試。午餐價才十元的「蜜瓜梳打」當然不會店家自製,而是來自日本的罐裝飲品。這罐味道不太甜,帶有蜜瓜味的有氣梳打飲品,在炎熱的日子裡伴著熱呼呼的拉麵喝,不錯。「俺流塩湯拉麵」的靈魂鹽味湯頭不算十分的濃,清清的,味道仍算足夠,與之前我在北海道函館吃的鹽味拉麵相比,味道雖或稍有不及,還是好喝的,微曲的麵條也頗索湯。喜歡這拉麵除了主要配料,質素不差的日式叉燒外,還有不少我喜歡的筍乾、大蔥和菠菜做配料,在相當程度上彌補了這拉麵沒有溏心蛋吃的缺
喜歡這拉麵除了主要配料,質素不差的日式叉燒外,還有不少我喜歡的筍乾、大蔥和菠菜做配料,在相當程度上彌補了這拉麵沒有溏心蛋吃的缺點。
這拉麵店其中一個與別不同之處,是桌上有黑蒜油梅子醬柚子胡椒可供客人在吃麵時下在麵中,感受不同的風味,而且貼心地有拉麵最合適配搭的醬料介紹資料供客人參考。我試下了梅子醬和柚子胡椒,梅子醬十分酸,柚子胡椒就辣得好味和刺激,效果不錯。
才七十多塊錢,便可在日本拉麵店品嚐到水準不差的拉麵和特色凍飲,這拉麵店的性價比都算極高。
  • 俺流塩湯拉麵