🍜他們的主打菜式是以吉列牛和忌廉烏冬為主,並在旺角和銅鑼灣開設了兩家分店。今晚我光顧的是銅鑼灣店,這個地方寬敞明亮,營造出一種開闊的氛圍🌌♡ 吉列牛定食($𝟏𝟒𝟖)這道菜包括了一份半熟的吉列牛、麻醬凍豆腐、車厘茄、素白飯和味噌湯🍱🥩吉列牛已經預先處理好,邊緣呈現著香脆的質感,只需稍微燒烤幾秒,就能完美熟透牛肉的口感非常柔軟嫩滑,可以選擇沾上特製的沙拉醬//黑松露醬//醬油豉油調味🤤🍚配上軟糯香熟嘅白飯和小菜一起吃,特別滋味(ฅ’ω’ฅ)♥♡ 咖哩忌廉烏冬|牛肉 ($𝟖𝟖)他們的另一道主打菜,我們可以選擇牛肉或雞肉作為配料✨🤍🤍忌廉烏冬上方滿溢著白色的忌廉,完全覆蓋在烏冬上,而忌廉也沒有我想像中的那麼漏😳🍛中間的咖哩汁則帶有微甜和微辣,日式咖哩的感覺,再加上洋蔥和冬菇等配料🧅🍄‍🟫攪拌後一起享用,烏冬的口感彈牙有嚼勁,充滿忌廉濃郁的奶香味,口感綿滑,忌廉與咖哩汁融合在一起,使得整碗烏冬更加滑嫩多汁୧( “̮ )୨♡ 韓式甜辣醬單骨雞翼($𝟔𝟖)🍗醬汁完美地附著在每件雞翅上,雞翼的肉質鮮嫩多汁,炸得恰到好處,呈現出外脆內嫩的口感,辣度適中,但味道還可以更加濃郁和入味🌶️💥📍 吉列牛忌廉烏冬專門

♡ 吉列牛定食($𝟏𝟒𝟖)

🍚配上軟糯香熟嘅白飯和小菜一起吃,特別滋味(ฅ’ω’ฅ)♥

♡ 咖哩忌廉烏冬|牛肉 ($𝟖𝟖)

他們的另一道主打菜,我們可以選擇牛肉或雞肉作為配料✨

♡ 韓式甜辣醬單骨雞翼($𝟔𝟖)

📍 吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣)
🐰: 𝟒.𝟐/𝟓

2024-05-06 0 瀏覽
今次我哋嚟到銅鑼灣搵嘢食,講到近期好興嘅打卡美食📸,唔可以唔提望落勁邪惡忌廉咖喱日系撈烏冬🍜!舖頭嘅呢間分店位於時代廣場對面,交通都好方便🚇,而且望出去風景好開陽🏙️。.🍱套餐2 吉列牛定食($256)我哋揀咗呢款勁滿足嘅二人套餐✌🏻,一次過有得試吉列牛熱石燒烤🔥,同埋忌廉撈烏冬兩個打卡名物。吉列牛真係超級邪惡,肉嘅油花一路燒一路滲出嚟💦,放入口勁多肉汁。而且仲有四款醬汁可以點,我哋就最鍾意將黑松露醬同埋沙律醬撈埋一齊😝,又濃郁,又重黑松露香味。.🥘咖哩忌廉牛肉烏冬呢度嘅名物當然要試啦,有得揀牛肉或者雞肉,我哋揀咗牛肉🐮,切成方形嘅肉粒夠軟腍。日式甜咖喱嘅蔬菜香味🥗,同埋忌廉感覺好滿足,同時間比例控制得唔錯,口感滿足得嚟又輕盈😎,唔會太膩。.👅蒜片牛舌芯($58)我哋仲試埋呢度嘅小食🔥,大大片嘅牛舌厚切,配埋炸到金黃色嘅蒜片🧄,賣相好吸引。
🍱套餐2 吉列牛定食($256)
🥘咖哩忌廉牛肉烏冬
👅蒜片牛舌芯($58)
2024-05-01
2024-04-29 57 瀏覽
我已經係第二次嚟呢間野食,第一間旺角,第二次係銅鑼灣呢間,我7點左右嚟到,我話兩位,當時我望入去,只有兩枱客,我見個waitress 無反應,所以諗住行入去,點知佢就一句:「等帶位!」黑口黑面咁。我入到去坐低,見佢又唔講qr code落單,就咁擺低就走咗去。食到咁上吓,有枱客想叫佢,點知佢耳仔帶住airpod,之後要個客行過去叫佢佢先有反應。有枱新客坐我地隔離,個waitress攞盆食物過嚟,個客人仲loop緊手機無為意,佢叫咗兩聲見個客無反應,竟然大大聲再講多次,周圍既人都聽到。帶新客入坐黑口黑面,又帶住airpod做野,想點?我明白生意難做,但係得一個staff,做到西口西面咁不如摺咗去,我點解要睇你面色食飯。

帶新客入坐黑口黑面,又帶住airpod做野,想點?

2024-04-29
$175.5 (晚餐)
  • 吉列牛定食
2024-04-25 66 瀏覽
同個女響上環影完證件相搭咗叮叮落銅鑼灣搵食呢間好耐之前嚟食過記得佢個咖喱忌廉烏冬幾好食於是上咗去醫肚😋咖喱忌廉烏冬 $88又再次被嗰層白雪雪嘅忌廉山吸引溝埋微辣少少甜嘅日式咖哩令到成個咖哩烏冬好creamy每啖烏冬都掛滿曬濃郁嘅咖喱汁!! yum!吉列牛定食 $148上得嚟當然要嗌埋佢個signature呢個吉列牛係幾高質外面炸到脆卜卜🤤然後可以自己石燒到想要嘅生熟度配埋燒汁食一流😋😋跟餐仲有前菜、麵豉湯同鋪滿飯素嘅白飯阿女食得好滋味流心蛋韓式牛肉飯 $78大大碗鋪滿牛肉撈埋韓式牛肉汁同蛋汁一齊食好好味爸爸勁快就食晒成碗😂咁耐無食但依然保持到水準依然坐得舒服服務亦好周到大人細路都好enjoy👍🏻👍🏻
同個女響上環影完證件相

咖喱忌廉烏冬 $88
又再次被嗰層白雪雪嘅忌廉山吸引
溝埋微辣少少甜嘅日式咖哩
令到成個咖哩烏冬好creamy
每啖烏冬都掛滿曬濃郁嘅咖喱汁!! yum!

吉列牛定食 $148
上得嚟當然要嗌埋佢個signature
呢個吉列牛係幾高質
外面炸到脆卜卜🤤
然後可以自己石燒到想要嘅生熟度
配埋燒汁食一流😋😋
跟餐仲有前菜、麵豉湯同鋪滿飯素嘅白飯
阿女食得好滋味

咁耐無食但依然保持到水準
依然坐得舒服服務亦好周到
大人細路都好enjoy👍🏻👍🏻
2024-04-24 55 瀏覽
專食吉列牛的餐廳,比起其他餐廳更早已經引人鐵板石燒吉列牛。用上熱石板將牛肉煎到外脆內嫩,鎖住肉汁,一口咬落去,好juicy,外皮好香口!咖哩烏冬都係好好味,烏冬煮得剛剛好,彈牙又有口感。啲咖哩醬汁好香濃,好開胃。入面仲有牛肉粒,增添口感同層次感。如果你鍾意食咖哩同埋麵食,呢個係一個好好嘅選擇。芝士單骨雞翼真係好好食!雞翼外脆內嫩,夠juicy。最重要係,上面覆蓋住一層芝士粉,好濃郁好香口!一啖落肚,芝士同雞肉嘅配搭真係絕配!如果你係芝士控,呢個一定唔可以錯過
  • 吉列牛
2024-04-16 86 瀏覽
好彩我地一收工就去 星期五嘅六點半左右 唔洗排隊等lift😙餐廳嘅知名度 真係唔可以睇少👀咁早已經坐滿半間鋪😮餐廳限時75分鐘 坐低就拿拿林掃QR code落單揀左餐廳最出名嘅食物😆🥩吉列牛定食 $ 148.00吉列牛嘅份量驚喜地多🤩🤩有兩排 大約十塊可以根據自己既進食速度慢慢燒 食一塊 燒一塊 保證新鮮滾熱辣🔥🔥生熟成道 又可以自己控制仲有最緊要係打卡📸一流🤣🤣基本上每檯都食緊👑🍜咖哩忌廉鳥冬 + 牛肉 $ 88.00月巴亻子之⻌𢁉🤩烏冬表面鋪滿濃厚忌廉再加埋咖喱湯底 滑滑溜😋食完肥廿磅都抵🤣🍟咸蛋薯條 $ 48.00😈邪惡之最😈金黃色嘅咸蛋黃 大大舊夾雜係薯條之間 人間美食是也☺️☺️呢一餐真係好heavy🤭🫣但係好滿足😌跑兩個圈又可以食多餐🤫
餐廳嘅知名度 真係唔可以睇少👀

呢一餐真係好heavy🤭🫣但係好滿足😌
跑兩個圈又可以食多餐🤫
2024-04-12
2024-04-14 61 瀏覽
吉列牛忌廉烏冬專門店相約友人去銅鑼灣食日韓菜,餐廳位於銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓,餐廳裝修簡約以工業風設計,以灰黑色和木係為主調,餐廳位於高層可以遠望草地球場和遊泳池,餐廳主打韓國菜和日本菜,有日式定食和韓式釜飯供客人選擇,食物份量大而性價比高,服務員招呼有禮。牛里脊炒飯配流心蛋炒飯配料有洋蔥絲冬菇片蔥花和白芝麻,流心蛋廚師控制得剛剛好唔會過火,仍有流心的口感,牛里脊肉入口嫩滑有牛味,飯粒比較濕潤唔會太乾。醬燒黑豚肉釜飯釜飯配有蛋絲,白芝麻和紫菜,黑豚肉大大塊,有少少肥膏但入口不膩,整碗飯材料豐富,食得好滿足。Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼單骨雞翼有白芝麻鋪面和半片檸檬作點綴,牛油同蜜糖與雞翼幾匹配,雞翼食落甜甜地有芝麻香。鹹蛋薯條薯條份量都不少,每條薯條都沾滿鹹蛋黃,鹹鹹地嘅薯條有蛋黃味,唔錯。
吉列牛忌廉烏冬專門店

牛里脊炒飯配流心蛋

醬燒黑豚肉釜飯

Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼

鹹蛋薯條

2024-04-08 79 瀏覽
「吉列牛忌廉烏冬專門店」提供多款牛肉料理,餐廳氛圍舒適簡約,而且可以用合理價格品嚐牛肉美食。吉列牛定食,牛肉可以再鐵板上煎到自己喜歡的熟度,鮮嫩多汁,配上豐富嘅醬料同配菜及飯,帶來一種滿足感。牛肉咖哩忌廉烏冬,烏冬煮得彈牙,配上濃郁嘅咖哩忌廉汁,帶來一種濃郁嘅風味饗宴。Kobekyu 秘製蛋卷,蛋卷煎得金黃,內裡滿滿嘅甜美滋味如果你係牛肉愛好者,「吉列牛忌廉烏冬專門店」絕對係一間值得一試嘅餐廳!🍜🥩🍳💯

Kobekyu 秘製蛋卷,蛋卷煎得金黃,內裡滿滿嘅甜美滋味

2024-03-27 147 瀏覽
好耐之前都食過依間店既其他分店,但係好耐冇食,印象中都好食,所以今次再試下😝吉列牛定食😋依間貴啲店舖都主打係將半熟吉列牛上菜之後,由客人再因應自己中意既生熟程度放落熱石爐再煎熟佢。今次我叫呢個其實吉列外皮都做得唔錯,冇散開。但係肉方面嘅嘢有啲筋同埋好多塊未切得開,呢個係美中不足。但係食落去味道都係有好香嘅牛味👍🏻咖喱忌廉烏冬之前,我記得呢個烏冬都真係幾好食同埋印象最深刻,忌廉味好香。但係今次呢一餐有少少失望,就係味道嗰方面有啲缺乏咖喱味同埋太多水,亦都唔夠忌廉嘅香味。秘製蛋捲👍🏻反而呢個蛋捲,我覺得都真係幾出色,芝士拉絲,熱辣辣,配埋個醬汁係夾既👍🏻

吉列牛定食😋
但係食落去味道都係有好香嘅牛味👍🏻

秘製蛋捲👍🏻
秘製蛋捲
秘製蛋捲
吉列牛定食+咖喱忌廉烏冬(牛肉/雞肉)($256/套餐/包汽水兩罐) + Kobekyu秘製蛋卷($68) + 枝豆($38)(另加一) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​一直以為忌廉烏冬發源地係日本,而家先知係韓國首爾弦大🫢💡Kobekyu喺當地有12間分店,嚟咗香港唔經唔覺7年多,主打吉列牛同忌廉烏冬,旺角銅鑼灣共兩間分店,今日去銅鑼灣店,座落百樂中心22樓,地方大,光猛開揚,可掃QR Code落單;吉列牛定食包括主角半熟吉列牛、麻醬凍豆腐+車厘茄、飯素白飯、味噌湯;吉列牛每邊燒幾秒食得,邊位香脆,肉質OK,再配沙律醬/豉油調味;另外份主食咖哩忌廉烏冬,可選配牛肉/雞肉,白雪雪滿瀉忌廉山,完全覆蓋下面嘅烏冬🤭忌廉食落冇想像中咁膩,日式咖哩汁甜而帶微辣,烏冬口感煙韌;加份蛋卷+枝豆當輕食幾好💫

咖喱忌廉烏冬
這餐廳主打菜式有日式有韓系,不過觀乎大部分食客,都主要是為了食吉列牛而來,所以每張桌上都必定擺放了一個小小石板爐,我們也點了份吉列牛定食及咖哩忌廉烏冬套餐$256。吉列牛定食定食有豆腐、蕃茄仔、麵豉湯做前菜,吉列牛的份量不算太多,大食的人可再補錢追加一份。牛肉肉質確柔軟嫩滑,輕輕一燒好快就熟,牛味都算濃郁,蘸點特製沙律醬或是黑松露醬就更香口惹味。咖哩忌廉烏冬甫上檯即被面層白雪雪的厚身忌廉所驚艷,中層是咖喱醬汁,最底是配料包括洋蔥、冬菇絲及雞肉(可轉牛肉),攪拌後一齊食,忌廉好有奶香味,口感creamy,忌廉融入咖哩汁之中,令掛滿汁的烏冬滑上加滑。Kobekyu秘製蛋卷 $68蛋香味濃,內裡芝士頗多,甚至可做到拉絲狀,好味道!韓國蜂蜜紅棗茶 $13(跟餐價)蜂蜜菊花蜜 $13(跟餐價)套餐包兩罐罐裝汽水,但可補差額升級至特飲。紅棗茶幾潤喉,菊花蜜都幾甜。
咖哩忌廉烏冬
Kobekyu秘製蛋卷 $68
蜂蜜菊花蜜 $13(跟餐價)
2024-03-11
2024-03-12 88 瀏覽
今次食嘅尼間吉列牛專門店嘅午市定食CP值好高😚吉列牛定食🥩可以將切好嘅一塊塊吉列牛攞去熱石上面燒都幾鍾意呢一種嘅煮法好似玩緊家家酒咁🤣吉列牛 外皮酥脆但肉質就好鮮嫩燒起上嚟好香 🤩呢種矛盾嘅感覺好過癮咖喱忌廉雞肉烏冬烏冬上鋪上一層超厚嘅忌廉🧁攪開佢就見到入面嘅咖喱汁 烏冬食起上嚟好順滑配上Creamy嘅忌廉同香濃嘅咖喱好快就食晒成碗🥣牛油蜜糖單骨雞翼🍯蜜糖味超香🤩牛油加蜜糖果然係無敵組合👍🏼襯托住炸得香脆嘅雞翼
今次食嘅尼間吉列牛專門店嘅午市定食CP值好高😚

蜜糖味超香🤩
牛油加蜜糖果然係無敵組合👍🏼
襯托住炸得香脆嘅雞翼

2024-03-05 68 瀏覽
今天和朋友在銅鑼灣覓食,發現了這個吃吉列牛和忌廉烏冬的專門店,我記得之前在東京吃過都很美味,所以決定回味一下🐮吉列牛定食一上桌已經很吸引,除了定食的吉列牛份量很多,配菜還有三款醬汁,沙律菜,芝麻醬豆腐,味增湯等等。每一桌還有配石燒的爐子,可以自己烤吉列牛,烤成自己喜歡的熟度,很讚👍🏻 牛肉的肉質鮮嫩不會老,吃起來也不會韌,很滿足🍜咖喱忌廉烏冬這個是我在🇯🇵很喜歡的一個餐點,忌廉很軟滑像軟雪糕,配上濃厚的日式咖喱,勁道彈牙的烏冬,這個組合怎會不好吃😆 烏冬的份量很多,而且每一條都沾滿了醬汁,真的讓人吃到停不了!🐤日式炸雞這個炸雞表皮炸得很香脆,但又保留了雞肉的肉汁,一碟份量也有十多塊,配了爽口清新的沙律醬真係讓人感到很滿足,果然日式的炸雞是不會令人失望
🐮吉列牛定食
🍜咖喱忌廉烏冬
🐤日式炸雞
  • 吉列牛定食
  • 咖哩忌廉雞肉烏冬
依然喺度🤩 小編覺得真心唔錯🤪.🐷蒜片牛舌芯第一次叫呢一個小食 牛舌心口感軟嫩 帶有濃濃的蒜味 而且啲蒜片脆卜卜 增加咗整體嘅口感豐富度😋 超級開胃!🐷香辣忌廉雞肉炒麵炒麵嘅麵條Q彈有嚼勁 雞肉鮮嫩多汁 加上香辣忌廉醬 味道比我想像中辣🌶️ 但係感覺接受得到 而且味道濃郁🤣 之前一向都係食開忌廉烏冬唔辣嘅 今次挑戰食呢個 面頭都係有啲忌廉喺度🤣 撈埋一齊之後成碗麵都好creamy🥰🐷吉列牛定食每一台都有一個石燒爐😌 我哋叫咗呢一個吉列牛定食都係需要用到😂 好處就係可以自己決定要幾熟嘅牛肉 🤪 每塊牛肉都幾厚🥰 但又唔會因為咁而覺得好靭 而且有薄薄地嘅一層麵包糠包住咗 🤣 食落去就更加香同埋有口感 仲有芥末沙律醬可以點牛肉 感覺都幾特別 個芥末沙律醬唔辣嘅 真心幾好食😋 而且呢一個餐仲有胡麻豆腐、胡麻車厘茄、味噌湯同埋一碗飯素飯🍚豆腐新鮮 而且好滑😂 車厘茄不過不失咁樣啦🤣 冇咩特別好點評 個飯成碗都係日本嘅珍珠米🥰 加埋上面嘅飯素 食落特別好食咁樣😂😂😂.吉列牛忌廉烏冬專門店📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食
依然喺度🤩 小編覺得真心唔錯🤪
🐷蒜片牛舌芯

🐷香辣忌廉雞肉炒麵

🐷吉列牛定食

吉列牛忌廉烏冬專門店
📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓

#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #銅鑼灣 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食
2024-02-28 74 瀏覽
餐廳主打吉列牛及忌廉烏冬,一坐低就即刻嗌呢個set,仲包埋汽水,都係$256🐮吉列牛定食吉列牛先略炸起,外層好香脆,內層生熟程度可隨自己喜歡在鐵板上燒,自己控制到火候特別覺得有滿足感另有幾款醬汁提供及麵豉湯,而且白飯加了飯素真係特別好食!咖哩忌廉烏冬配雞肉成碗忌廉滿滿的鋪在烏冬上,好吸引忌廉烏冬煙韌滑溜,非常creamy,雞肉份量都幾多,除了雞肉外,可以選擇牛肉✨Kobekyu 秘製蛋卷$68加了高湯蛋卷口感特別軟滑,蛋味濃郁。

🐮吉列牛定食
另有幾款醬汁提供及麵豉湯,而且白飯加了飯素真係特別好食!

咖哩忌廉烏冬配雞肉
成碗忌廉滿滿的鋪在烏冬上,好吸引

Kobekyu 秘製蛋卷$68
加了高湯蛋卷口感特別軟滑,蛋味濃郁。