2天前 0 瀏覽
四點金係新都城開咗好耐,我自己少幫襯,屋企人成日食,話佢地點心係好味出面間間都係咁上下收費,商場舖價錢其實唔貴午市唔飲茶都可以食潮州粉麵或者炒麵飯蠔餅午市都有得食油少少,不過味道出色,而且嫌佢份量少啲紅油抄手正常發揮,味道恰到好處,微微辣咖喱豬皮魚蛋差咖喱汁好水,差過茶餐廳。。。豬皮仲有黑色豬毛韮菜豬紅份量十足,豬紅冇渣!底部收藏咗啲韮菜,唔算多,比較韌腐皮卷正夠脆夠乾身紅棗糕散啲,可能係尾水賣剩拼埋一份,但係質感非常好,夠軟糯,而且紅棗味突出潮州粉菓正常發揮蝦餃有4隻隻隻足料,好多蝦肉,爽彈鮮味燒賣同樣4粒,飽滿實淨想試試其他飲茶體驗,呢間係唔錯選擇

出面間間都係咁上下收費,商場舖價錢其實唔貴

午市唔飲茶都可以食潮州粉麵或者炒麵飯

蠔餅午市都有得食

油少少,不過味道出色,而且嫌佢份量少啲

紅油抄手
正常發揮,味道恰到好處,微微辣

咖喱豬皮魚蛋
咖喱汁好水,差過茶餐廳。。。豬皮仲有黑色豬毛

韮菜豬紅
份量十足,豬紅冇渣!底部收藏咗啲韮菜,唔算多,比較韌

腐皮卷
夠脆夠乾身

紅棗糕

潮州粉菓
正常發揮

蝦餃
有4隻
隻隻足料,好多蝦肉,爽彈鮮味

燒賣
同樣4粒,飽滿實淨

想試試其他飲茶體驗,呢間係唔錯選擇
2024-05-25
下午茶
2024-01-24 1055 瀏覽
不錯的潮州菜😋跟潮州朋友食潮州菜,好介紹👍🏼1.潮式凍烏頭:外表似廚餘,但又幾好食2.金沙焗鮮魷(唔記得影相😛):香口有海鮮味3.鹵水鵝:味道濃點會更好1+2+3=$2584香脆招牌蛋散($30):口感特別,仲有煉奶加成5.反沙香芋件($94):香脆,甜度適中,高質6.飄香棗皇糕($32):ok既,但本尊唔識欣賞紅棗備註:1.員工會主動推薦好食既菜式 2.兩個人食起碼叫3個主菜先夠飽(唔食澱粉質) 3.茶位另外收費
不錯的潮州菜😋跟潮州朋友食潮州菜,好介紹👍🏼

1.潮式凍烏頭:外表似廚餘,但又幾好食

2.金沙焗鮮魷(唔記得影相😛):香口有海鮮味

3.鹵水鵝:味道濃點會更好

1+2+3=$258

4香脆招牌蛋散($30):口感特別,仲有煉奶加成

5.反沙香芋件($94):香脆,甜度適中,高質

6.飄香棗皇糕($32):ok既,但本尊唔識欣賞紅棗

2023-12-12 1163 瀏覽
同屋企人食飯,有長輩當然食中菜啦,所以揀咗依間潮州菜。杏汁白肺湯潤肺足料,適合有涼意的秋冬天氣,轉季最啱飲。豉汁蒸烏頭 烏頭上面的蒜茸、豆豉同蔥花令整體更好味,烏頭鮮味不鞋身。鳳梨梅羔一字骨啖啖肉的選擇,醬汁好開胃。金不換豆醬雞球煲上菜時夠晒熱辣辣,金不換加上潮州豆醬,令到雞球味道濃郁香濃,非常下飯。金沙焗鮮魷鮮魷夠厚身,味道非常惹味脆口,十分推薦!潮州鮮蝦炒粗麵份量夠大,有不少爽口的蝦仁,炒麵味道不錯,調味剛剛好。最後有是日甜品燉木瓜,夠晒清潤,食完所有菜式後食都不會覺得好大負擔。套餐好抵食,而且食物份量大,環境同味道不錯,最適合同屋企人一家大細食嘅中式餐廳。
同屋企人食飯,有長輩當然食中菜啦,所以揀咗依間潮州菜。

杏汁白肺湯
潤肺足料,適合有涼意的秋冬天氣,轉季最啱飲。

豉汁蒸烏頭
烏頭上面的蒜茸、豆豉同蔥花令整體更好味,烏頭鮮味不鞋身。

鳳梨梅羔一字骨
啖啖肉的選擇,醬汁好開胃。

金不換豆醬雞球煲

金沙焗鮮魷
鮮魷夠厚身,味道非常惹味脆口,十分推薦!

潮州鮮蝦炒粗麵
份量夠大,有不少爽口的蝦仁,炒麵味道不錯,調味剛剛好。

2023-08-29 1701 瀏覽
記一下今個周日食的潮州菜,一行五人,去了寶琳食晚飯。我們係訂咗位,都準時到達餐廳,但係都要等10分鐘。四點金餐廳在商場入面,前菜有醃鹹菜點左個三菜一湯套餐,再加咗餸菜滷水鵝拼盤鵝片就得面頭果五片,的確比較少,想食多片都無😅叫咗一鍋蠔仔肉碎粥,食左一半先影😂😂食落唔鯹,味道都鹹味適中韭菜花炒鮮魷呢個比較野味,比較合適配白飯魚腐湯浸時蔬呢個比較清淡煎水瓜烙胡椒豬肚湯,一人一碗咁上一枱餸係咁總體嚟講餸菜都係正常,無特別印象深刻。餐廳嘅內在環境,行商場外面都唔會一眼睇晒入邊係點樣。透明嘅櫥窗睇到師傅點樣準備部分食材

四點金餐廳在商場入面,前菜有醃鹹菜

點左個三菜一湯套餐,再加咗餸菜

滷水鵝拼盤

鵝片就得面頭果五片,的確比較少,想食多片都無😅

叫咗一鍋蠔仔肉碎粥,食左一半先影😂😂

食落唔鯹,味道都鹹味適中

韭菜花炒鮮魷

呢個比較野味,比較合適配白飯

魚腐湯浸時蔬

呢個比較清淡

煎水瓜烙

胡椒豬肚湯,一人一碗咁上

一枱餸係咁

總體嚟講餸菜都係正常,無特別印象深刻。

餐廳嘅內在環境,行商場外面都唔會一眼睇晒入邊係點樣。

透明嘅櫥窗睇到師傅點樣準備部分食材
2023-08-20
2023-07-28 1394 瀏覽
《潮州打冷》🍽️ 晚市孖寶 ($218 /2餸)1. 咕嚕燴魚塊皮炸得脆卜卜,咬落去好爽口,咕嚕汁嘅甜酸味同魚塊好match,質感軟身,推介必選菜式之一!🌟 評分: 9/102.黑椒脆薯一口牛 牛柳粒非常鬆口軟淋,脆薯粒外脆內軟,黑椒醬汁非常惹味,整碟菜色好有鑊氣,好好食!🌟 評分: 8/103. 家鄉煎蠔格 ($96)煎蠔餅嘅皮身唔夠脆,偏淋少少,蠔仔嘅味道比較淡。同埋蠔仔嘅份量少,麵粉太多,所以有啲失望。🌟 評分: 5/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 8/10🧡 環境: 8/10💛 服務: 7/10💙 性價比: 7/10
《潮州打冷》

🍽️ 晚市孖寶 ($218 /2餸)

1. 咕嚕燴魚塊
🌟 評分: 9/10
咕嚕燴魚塊

2.黑椒脆薯一口牛
🌟 評分: 8/10
黑椒脆薯一口牛

3. 家鄉煎蠔格 ($96)
🌟 評分: 5/10

💙 性價比: 7/10
咕嚕燴魚塊
黑椒脆薯一口牛
2023-07-13 1297 瀏覽
今日想食潮州打冷,黎呢間餐廳試下我地叫左1️⃣滷水獅頭鵝(下裝)💰198滷水獅頭鵝啖啖肉,但略嫌有啲韌,鵝背部份就比較好食,我最鍾意係擺喺底嘅豆腐,好滑好好味🫣2️⃣凍烏頭💰148凍烏頭都幾大條,配埋普寧豆醬,好惹味,魚肉厚身緊緻👍3️⃣家鄉煎蠔仔🦪烙💰98蠔餅好大份,但略嫌蠔🦪仔份量唔夠多,麵粉比較多,有少少失望🥲4️⃣福果芋泥💰36芋泥上枱好熱,裏面應該加咗豬油,好香,福果蒸得好軟稔,配埋一齊食香甜美味😋5️⃣福果清心丸豆爽💰32清心丸煙韌有口感,綠豆爽微微甜,係用馬蹄粉做底,夏天食真係可以清熱氣🌞消費價錢:2人💰619結論:(5個⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️餐廳名稱:四點金飯店餐廳地址:將軍澳欣景路8號新都城中心二期UG樓UG051I號舖
今日想食潮州打冷,黎呢間餐廳試下

我地叫左

1️⃣滷水獅頭鵝(下裝)💰198

2️⃣凍烏頭💰148
凍烏頭都幾大條,配埋普寧豆醬,好惹味,魚肉厚身緊緻👍

3️⃣家鄉煎蠔仔🦪烙💰98

4️⃣福果芋泥💰36

5️⃣福果清心丸豆爽💰32

消費價錢:2人💰619

結論:
(5個⭐️為滿分)

味道:⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️

餐廳名稱:四點金飯店
2023-05-12 1621 瀏覽
放假想去歎一盅兩件今日一於去經過好幾次嘅四點金飯店試下下午茶時段 兩點後入座 大中小點都係計小點 我當然集中叫鍾意食既大點啦哈哈💁🏻‍♀️雪山叉燒包雪山皮好鬆脆唔笠 成個包熱辣辣 注意要小心食 唔好比d餡燙傷個嘴呀 蜜汁味香濃👍叉燒一條條分量好足 唔係柴皮淨係得肥肉個種 包底仲煎到微脆 好有誠意💁🏻‍♀️香莤牛肉腸皮綿滑同夠薄 牛肉餡打得滑 牛肉味香濃 好似食梗牛肉球咁 帶有淡淡香莤 相當唔錯👍💁🏻‍♀️馳名炸蛋散之前去過幾間酒樓食蛋散 都係唔脆同有淋左 蛋散到我第一反應係 嘩咁大碟嘅加心心眼!!!呢間係炸得好鬆脆 加埋煉奶 黃糖 同白芝麻配搭得好味道👍略嫌黃糖分量過多偏甜 唔鍾意咁甜可以向侍應提出落小d黃糖💁🏻‍♀️香煎蘿蔔糕蘿蔔糕就係最失色 一夾就散 而且蘿蔔味唔出 餡料偏少👏🏻整體食物質素唔錯 下午茶抵食
放假想去歎一盅兩件

皮綿滑同夠薄 牛肉餡打得滑 牛肉味香濃
好似食梗牛肉球咁 帶有淡淡香莤 相當唔錯👍

💁🏻‍♀️馳名炸蛋散
之前去過幾間酒樓食蛋散 都係唔脆同有淋左
蛋散到我第一反應係 嘩咁大碟嘅加心心眼!!!
呢間係炸得好鬆脆 加埋煉奶 黃糖 同白芝麻配搭得好味道👍
略嫌黃糖分量過多偏甜 唔鍾意咁甜可以向侍應提出落小d黃糖

💁🏻‍♀️香煎蘿蔔糕
蘿蔔糕就係最失色 一夾就散 而且蘿蔔味唔出 餡料偏少

👏🏻整體食物質素唔錯 下午茶抵食
2023-04-29 1442 瀏覽
一向不會寫食評的我,終於要爆了!新開時由每天一至兩餐,到現在一個月都未必一次,可想而知變化有幾大?食物品質越來越差,最近兩次食物都只是微暖,煎腐皮卷,好似蒸卷仲要唔暖偏凍...真係越來越失望
一向不會寫食評的我,終於要爆了!
外賣自取
2023-03-04 1675 瀏覽
用餐當日見到有個自選三餸一湯套餐價錢都只係三百幾蚊 見咁抵就即刻嗌🙋🏼‍♀️先可選一個湯羹⭕️ 杏汁燉白肺湯非常清潤 唔似得某連鎖店咁咸白肺乾淨 大舊👍🏻海鮮類⭕️ 咕嚕燴魚柳就係咕嚕汁魚柳 好味既 但個汁sharp到有啲scary🥶地道家鄉小菜⭕️ 滷水鵝拼盤有大約五款 豆腐/紅腸/豬耳/腎/鵝正常味道 都入味既 不過不失⭕️ 家鄉煎蠔烙蠔數量夠多😋但唔知係唔係煮耐左上枱唔係太熱同唔夠脆口仲有少少淋🥴 少少美中不足甜品⭕️ 蛋散😍係我最鐘意既甜品以往食開用糖漿送今次依個用豆腐花果隻紅糖依然好味 夠脆身 夠甜勁想encore😍🥰
用餐當日見到有個自選三餸一湯套餐

今次依個用豆腐花果隻紅糖
依然好味 夠脆身 夠甜
勁想encore😍🥰

2023-01-15 2006 瀏覽
呢間潮州菜酒樓優缺點鮮明,最大優點就係平,街坊價錢就可以食到,人均$200就可以食到鹵水鵝片,滷味拼盤,蝦蟹棗,素鴨等菜式。好明顯既缺點就係菜式唔夠精緻,味道唔係樣樣都好,可謂食物質素同價錢相符。當日覺得好食既:⭐1. 方魚肉碎粥潮州粥傾向於泡飯的口感,湯底好鮮美,魚乾增加了口感⭐2. 兩面黃兩面黃煎炸得幾香,配上白糖同醋食,好難輸⭐3. 咕佬排骨睇上去其貌不揚,但原來幾熱辣辣,肉有彈性,可以一嗌另外各式甜品都唔錯,都可以試試⚠️鹵水鵝片令我有少少失望,鵝片過韌,好鞋口。同埋豬手豬兒d毛無整乾淨,對我黎講有d不能接受😓去食既朋友可以唔expect太多,當普通酒樓去食,咁都還可以
⭐1. 方魚肉碎粥
潮州粥傾向於泡飯的口感,湯底好鮮美,魚乾增加了口感

⭐2. 兩面黃
兩面黃煎炸得幾香,配上白糖同醋食,好難輸

⭐3. 咕佬排骨
睇上去其貌不揚,但原來幾熱辣辣,肉有彈性,可以一嗌

另外各式甜品都唔錯,都可以試試
2022-09-08 3164 瀏覽
中秋做節飯,四人訂座這間潮州菜。本身也喜歡食潮州菜,特別是鵝片是我摰愛。今晚叫了四人餐,非常豐富又惹味:鵝片: 肥美入味爽口,好正xo醬蘿蔔糕大蝦:唔辣但入味,我都鍾意,這配搭特別又好味魚翅燉雞煲:多翅之餘雞又滑,好味上湯浸時蔬:份量足又爽口,讚酸菜魚:大碟多魚,爽脆惹味糖水:本身是芝麻糊,唔太甜亦唔係開粉,所以好味。仲另外送即炸蛋散,最正係用黃糖加煉奶代替外面常見的糖漿,驚喜地美味總結而言,有水準,好味,食過番尋味。推薦。
中秋做節飯,四人訂座這間潮州菜。
本身也喜歡食潮州菜,特別是鵝片是我摰愛。
今晚叫了四人餐,非常豐富又惹味:
鵝片: 肥美入味爽口,好正

xo醬蘿蔔糕大蝦:唔辣但入味,我都鍾意,這配搭特別又好味

魚翅燉雞煲:多翅之餘雞又滑,好味

上湯浸時蔬:份量足又爽口,讚

酸菜魚:大碟多魚,爽脆惹味

總結而言,有水準,好味,食過番尋味。推薦。
2022-09-04
2022-08-30 2012 瀏覽
之前飲茶嗰時都覺得啲嘢幾好食,之後都會嗌下外賣食,估唔到炒粉麵飯都係有驚喜杏汁豬肺湯好好飲👍🏼係有少少杰身唔係水汪汪蠔仔泡飯鮮味同好足料👍🏼唔係就咁淋個湯落啲飯就算個鹹肉炒粉好香,不過炒得有啲唔均勻,可改善整體都好好,希望可以繼續維持到好食嘅水準😃同埋可以喺其他區開多一兩間分店
杏汁豬肺湯好好飲👍🏼係有少少杰身唔係水汪汪
蠔仔泡飯鮮味同好足料👍🏼唔係就咁淋個湯落啲飯就算
個鹹肉炒粉好香,不過炒得有啲唔均勻,可改善
外賣自取
Fab
2022-08-03 2186 瀏覽
Rarely do I dine in Chinese cuisines with the poor choices I’ve got in my neighbourhood, today I decided to travel for a bit for trying a new popular one.What I mean by popular, is that you have to queue for half an hour even when it’s non peak hour. When we arrived it was already after two in the afternoon, yet we had to stand outside for around 30 mins to get seated. Lucky that the food was worth the wait !There are a variety of dim sum and traditional Chaozhou food for selection, thus I could

There are a variety of dim sum and traditional Chaozhou food for selection, thus I couldn’t help but ordered quite a lot. I like how they’re fairly priced, unlike those in TKO which are all overpriced with their so-so tastes.

A big shoutout to their pork ribs, I’d say this is a must-try dish. The ribs were well-seasoned, and I absolutely adored it’s texture — a crispy and sweet exterior with tender meat inside. A fancy dish perfect for a combo with rice!
鳳梨梅羔一字骨

Next up is their almond soup with pig lung. It’s a dish that I’ve always longed to try. Well perhaps my expectations outweighed the reality. The soup did have almond taste, but it wasn’t that concentrated nor rich enough to allure me for more sips. The amount of pig lung pieces was also quite small, merely 2-3 small little pieces with some veggies. You can try this dish if you haven’t but I’d encourage not to have too high expectations for it.
杏汁白肺湯

Then it comes to their nice dim sums.

Good shrimp dumplings. You could taste the freshness of the shrimp and the dumpling wasn’t too thick nor stiff.
蝦餃

The rice noodle rolls were fair. No particular highlights.
布齋腸

Steamed egg yolk custard buns are always my fav, and I also enjoyed theirs. It was a pity that I had mine after it turned cold so the bun wasn’t that soft anymore. So do remember to have it right when they served it !
流沙奶黃包

Their Ginger and Jujube Cake was also fantastic. It wasn’t that sweet in taste, giving a more healthier bite and you won’t feel that fed up. There was also an aroma of red dates in your mouth while you are enjoying the chewiness of layers of the cake. Another decent dim sum to opt for.
薑汁千層糕

I also had their siu mai, but sadly had I forgot to take a pic for it. It was again, very nice for the taste when compared to other Chinese restaurants.

Overall I would rate it a fabulous experience. The service was pretty good, staff weren’t rude (usually I’d find staff in Chinese restaurants rude) but quite responsive when the scene was quite busy. Would definitely return for their outstanding pork ribs and dim sum!
2022-07-02 2556 瀏覽
潮式生日飯-給一眾吃慣粵菜的親朋好友另外一個選擇。吃膩了粵菜,想轉轉口味。恰巧此店提供的套餐選擇頗多,亦能按席中不同食客的飲食習慣作調整,從食客角度給予意見,價格公道,份量足。因此令筆者禁不住寫下第一篇食評。筆者及親友先被潮式四小碟及冷盤九節蝦餵個半飽。別看餐單上寫明「小碟」,實情是每款的份量充足,吃過上述五味菜餚後,已令飢腸轆轆的筆者與親友的起筷的速度大幅度回落😋。之前已試過此店的農曆新年盤菜,全是由店內廚房備製,非中央工場貨式。👍🏻
潮式生日飯-給一眾吃慣粵菜的親朋好友另外一個選擇。

鹵水鵝、鵝肝、鵝腸、豆腐拼盤
家鄉煎水瓜烙
潮式浸煮水晶斑
反沙芋
2022-05-04 2313 瀏覽
晚市恢復堂食開開心心和老公出街食飯,經過新都城商場見到間裝修不錯主打潮州菜的四點金飯店。潮州菜好耐沒吃過啦。餐牌上面食物照片相當吸引,又有多款套餐選擇。我二人由於餓了很久(相信所有香港人都一樣),甚麼都想試下,放棄叫套餐,改叫戲棚海鮮粥$52/碗,滷水雜錦拼盤$108,菜膽杏汁燉白肺湯$52/位,家鄉煎蠔仔烙$98。食到超飽,碟碟都好味,份量不少,雖則粥和燉湯都只是叫了碗裝但也可容二人分享。沒理由唔食埋潮州糖水就走人,所以又叫了福果清心丸豆爽$30,和福果芋泥$36。食完蠔仔烙飲碗豆爽中和返,好正。芋泥就超好味大家一定要試。好想帶爸媽再來食過。
。芋泥就超好味
大家一定要試。好想帶爸媽再來食過。
  • 家鄉煎蠔烙