2023-11-15 32 瀏覽
大圍小食之前有聽過大圍小食拎過獎所以特登去試💛燒賣 $12/10粒實淨,我覺得粉多,有魚味佢會問要唔要辣,係配佢招牌辣汁都幾辣🔥 但惹味(個人口味鍾意淋啲煙韌啲)價錢:$12⭐️⭐️⭐️評分:7.5/10⭐️⭐️⭐️(注意:評分係燒賣類比較下評分)📍 大圍小食 大圍富嘉花園22號地舖
大圍小食
之前有聽過大圍小食拎過獎所以特登去試

💛燒賣 $12/10粒
實淨,我覺得粉多,有魚味
佢會問要唔要辣,係配佢招牌辣汁
都幾辣🔥 但惹味
(個人口味鍾意淋啲煙韌啲)

價錢:$12

⭐️⭐️⭐️評分:7.5/10⭐️⭐️⭐️
(注意:評分係燒賣類比較下評分)

📍 大圍小食
大圍富嘉花園22號地舖
大圍小食大圍富嘉花園22號地舖正如香港人知道海洋公園,大圍人一定食過大圍小食Score 分數:A正如香港人知道海洋公園,大圍人一定食過大圍小食.....大家評下,我講得合唔合理先?自問,我講得好合情合理,因為大圍小食就係出名到咁。講到“大圍小食”王牌,一定佢嘅魚蛋醬。佢拿過獎 添,勁到飛起,好味到上天花板。不過,唔係人人食得到,因為我就覺得都幾辣下,所以食之前一定、一定、一定要準備好支飲料。如果唔係就 G G啦😇除左王牌外,其他炸物都好正,但必須要新鮮炸。如果唔係同其他普通小食店又冇咩分別。大家又點睇?
大圍小食
大圍富嘉花園22號地舖

正如香港人知道海洋公園,大圍人一定食過大圍小食

Score 分數:A

大家又點睇?
2023-11-13 28 瀏覽
開咗舖20幾30年,每次路過都有好多人排隊,今晚想食下啲小食,就順路買返屋企😆勁誇張㗎6點左右已經排哂隊,好多街坊學生燒賣陳皮魚蛋(各半份)因為怕太辣我哋就醬分開咗,自己想要幾多就點幾多!好貼心咼👍🏼半份都多㗎!燒賣係煙煙韌韌嗰款黎,陳皮魚蛋細細粒有咬口!個醬一流呀😝唔太辣原來!狗仔粉一樣貼心地分湯😆菜圃都幾辣🤭我不停食嘅時候要加湯!好耐無食過🥹好好食!仲有肉碎!!碗仔翅勁多料😚好多木耳,肉絲,菇,蛋花!淨係加咗麻油已經好香!咁大碗都係25蚊咋!抵食!!煎釀三寶好特別,有西蘭花😆第一次食!魚蛋,紅腸,茄子🥰唔算好油!魚肉好好食🤤串燒見好多人推😝叫咗2串豬頸肉🤩推薦!!即叫即燒,等咗一陣間啦😆不過好值得!厚切!勁juicy!!🥹我揀咗孜然粉味,my fav

燒賣陳皮魚蛋(各半份)

狗仔粉

碗仔翅

• 燒賣
  • 碗仔翅
  • 串燒豬頸肉
2023-11-12 505 瀏覽
每次去大圍都見到呢間小食店超多人買嘢食~ 佢哋開業多年,臭豆腐、魚蛋燒賣、煎釀三寶都出名幾好食,性價比又高!今次趁有時間食咗好多款小食當晚餐,又平又好食😋🔸魚蛋、燒賣 $12/10粒最多人排隊買魚蛋燒賣,一定要試!魚蛋係陳皮魚蛋,口感爽彈有咬口,有陳皮魚蛋吧香味,佢哋嘅秘製辣汁好惹味,食得辣一定要試!魚肉燒賣唔會整得高腍,口感煙韌有咬口,配埋辣汁食,超正!🔸炸大腸 $15🔸八爪魚 $15炸大腸幾脆身又有嚼勁,越嚼越香,加啲酸梅醬一齊食,好味!八爪魚份量都算多,加芥末醬食,幾彈牙爽口!🔸串燒 $30/2串 丸類$18/串食咗魷魚同雞肉,2款都好好食!可以自選調味粉,好多選擇!原隻魷魚🦑燒到爽嫩唔韌!雞肉好嫩滑!推介!🔸臭豆腐 $15都係必食!都幾大舊,好脆好香臭豆腐味😂 可以加甜醬、豆瓣醬一齊食,外脆內嫩,豆腐好棉密,好食!🔸煎釀三寶 $20/5件呢度嘅煎釀三寶種類超多,除咗常見嘅茄子、青椒、紅腸、豆腐之外,仲有我第一次見嘅西蘭花🥦🤣 估唔到呢個組合都幾好食!仲有釀冬菇都好好食!同埋佢哋嘅煎釀三寶好多都好大件,好抵食呀!

🔸魚蛋、燒賣 $12/10粒

🔸炸大腸 $15
🔸八爪魚 $15
炸大腸幾脆身又有嚼勁,越嚼越香,加啲酸梅醬一齊食,好味!
八爪魚份量都算多,加芥末醬食,幾彈牙爽口!

🔸串燒 $30/2串 丸類$18/串

🔸臭豆腐 $15

🔸煎釀三寶 $20/5件

• 臭豆腐
  • 串燒
  • 炸大腸
  • 燒賣魚蛋
友人推介的大圍名店,Dinner Time一如所料,人流不絕!選擇非常豐富,已經超越我對街邊小食檔的概念,Order了兩大袋外賣回家開餐,也不到$200,而且每一款都在質素之上,人氣之旺並非無道理!臭豆腐 $15 | 港式炸大腸 $15陳皮魚蛋 / 燒賣 $12/10粒煎釀三寶 $20/5件 | 串燒 $30/2串紫菜魚皮餃 $25 | 足料糯米飯 $35港味掃街必試臭豆腐,現在已經不多地方有賣,而且夠重口味的更是少之又少。這個100%香港製造的小食相當受歡迎,排隊的差不多80%都有Order幾件。即炸臭豆腐配上鉅利醬園的豆瓣醬及甜醬,好有港味和回憶!另外,串燒也是熱門Item之一,店員忙過不停,一串接一串,眼明手快,每一串都盡是心機,還可以選擇孜然、七味、川椒、蜜糖、沙嗲、香茅等自選味道,而且份量比預計中多,CP值甚高!紫菜魚皮餃也是心心眼之作,魚皮餃正常發揮,湯底也不馬虎,加上大量清爽紫菜,可以緩緩解一解膩。糯米飯加上花生等不同配料,加$10要臘腸或潤腸,超級足料!

港式炸大腸

港式炸大腸
紫菜魚皮餃
臭豆腐
2023-10-31 388 瀏覽
今日經過大圍,見到間小食店好多人排隊,知道一定係好受歡迎,梗係唔執輸去排埋一份。估唔到依間小食啲嘢咁平,平民得來又貼地,仲有好多唔同嘅款式種類,香港依啲小食店真係買少見少,一定要多多支持。今次試左好多款唔同同懷舊既小食。串燒:即叫即燒,有豬頸肉/雞肉/司華力腸,全部都係我至愛,味粉仲有7-8款可供選擇,當然我認為串燒係配孜然係最夾最好食。炸大腸:又係即叫即炸,煙煙韌韌,唔會太肥,食到浸油香味,配甜醬/芥末醬一流。炸雞脾/滷水雞脾:隻雞脾仲大隻過我手掌,炸脾炸得香脆,滷脾滷得入味,好彩有屋企人分享,如果唔係真係食唔晒。臘腸/潤腸糯米飯:天氣開始涼,食糯米飯一流,糯米蒸得剛剛好,軟軟糯糯,仲食到好香臘腸香。臭豆腐:依家真係買少見少,仲要好食既真心好難搵到,出面好多都係嗅臭食唔臭,但依度臭豆腐係我近10年食過最好食,配埋食臭豆腐既甜辣醬,成件事完美晒。煎釀三寶:每件都係大size,鋪滿滿滿魚肉,款式又多,有紅腸/西蘭花/魚蛋/茄子🍆/辣椒🌶️/豆腐/青椒🫑,食幾件都夠晒。Ps::依間小食店屹立係大圍咁多年緊有佢道理,仲要開到好夜,宵夜必選,價錢實惠。#大圍#小食#hkfoodie#eatfoo

#大圍#小食#hkfoodie#eatfoodie#沙田#美食#宵夜#懷舊#
2023-10-30
2023-10-30 28 瀏覽
其實呢間大圍小食最出名系炸大腸同臭豆腐但史努比唔食豬大腸🫣又唔太好臭豆腐於是乎就試下佢哋嘅燒賣啦👍🏿燒賣 $12/10粒最最最揼心就系冇試到佢哋嘅秘製辣醬🥲史努比唔知原來要叫姐姐落先有 所以淨系落咗啲豉油同埋自己吱嗰啲辣醬燒賣嘅size正常啦 冇話特別大或細夠熱 但冇蒸過龍👍🏿個皮唔會蒸到溶溶爛爛 仲hold到個shape食落少少煙韌 少少彈牙🤣辣醬偏向死辣嘅感覺有啲刺激喉嚨🥲唔點呢隻辣醬嘅話味道唔錯嘅~ 經過可以一試味道: 7/10性價比: 8/10回頭率: 6/10-
其實呢間大圍小食最出名系炸大腸同臭豆腐

味道: 7/10
性價比: 8/10

回頭率: 6/10
2023-10-28 11 瀏覽
📍 大圍小食 (大圍)大圍富嘉花園22號地舖==============================今日難得約埋朋友去大圍行下新商場,行完之後經過呢間小食店好多人排隊,所以就行埋去幫襯下😋==============================臭豆腐😍臭豆腐係即買即炸,所以熱辣辣,配埋甜醬超正🤤🤤🤤釀尖椒🫑食釀尖椒最正ge 地方就係好似抽獎禁,唔知食到邊隻會辣🌶️,呢到d釀尖椒禁岩得一隻係辣,魚肉都好香口
📍 大圍小食 (大圍)

臭豆腐😍
臭豆腐係即買即炸,所以熱辣辣,配埋甜醬超正🤤🤤🤤

釀尖椒🫑
2023-10-24
下午茶
唔知係咪我唔好彩,買雞蛋仔等咗廿分鐘都未有。見個位阿叔一直整串燒同格仔餅而雞蛋仔完全冇動靜於是問下大概要幾耐。話等部機熱,5-6分鐘,之後再等多十幾分鐘都係未開始整。我再問多次嘅時候,個位阿叔就話以為我要雞串😅一句唔好意思都冇。最後都係轉格仔餅。講明要走花生醬,個姐姐整個時又搽埋花生醬。最後就收到以下依件軟淋淋嘅格仔餅。咬一啖就揼咗。要我等半個幾鐘仲俾垃圾我食,下次想喺大圍食雞蛋仔過隔離檔買算。
唔知係咪我唔好彩,
買雞蛋仔等咗廿分鐘都未有。
話等部機熱,5-6分鐘,
之後再等多十幾分鐘都係未開始整。
我再問多次嘅時候,
個位阿叔就話以為我要雞串😅一句唔好意思都冇。

最後都係轉格仔餅。
講明要走花生醬,
個姐姐整個時又搽埋花生醬。
最後就收到以下依件軟淋淋嘅格仔餅。
咬一啖就揼咗。

格仔餅
2023-10-23 32 瀏覽
圍方開咗一段時間,今日專登過去行吓,地鐵站一出嚟就見到呢間小食店,排晒長龍,款式多而且唔貴,唔執輸臨走都買返屋企慢慢食!除咗傳統港式小食,仲有車仔麵油渣麵嗰啲,同埋串燒都唔錯,見到唔少人踩完單車過嚟篤兩串魚蛋,或者買返去做宵夜都幾正!------------------------------/港式小食🧆💕燒賣魚蛋 $12/10粒💕魚肉翅 $30💕雞蛋仔 $15講起港式小食,一定唔少得燒賣魚蛋,呢間小食店嘅燒賣魚蛋拎獎,一定要試!佢係用陳皮魚蛋,細細粒咁;魚肉燒賣有咬口,夠煙韌,10粒雙拼都係$12,性價比幾高都唔錯!/炸物🥟💕椒鹽炸燒賣 $14💕臭豆腐 $15/件💕煎釀三寶 $20/4件💕炸雞髀 $25💕炸大腸 $15炸燒賣外脆內煙韌,但椒鹽味就唔係好出~臭豆腐人手一件,做得幾出色,真係啱啱炸起,加上豆瓣醬同甜醬,滿滿嘅港式風味!另外,佢煎釀三寶款式都幾多,乜都執咗啲試吓,尤其鍾意佢個炸番薯,夠晒香口!炸髀大大隻,炸皮薄身超級脆;炸大腸唔會太油膩,加上酸梅醬,酸酸甜甜仲可以消下滯!/串燒🍢💕豬頸肉&雞肉 $30/2串💕芝士腸 $18💕貢丸 $18平時鍾意落街買宵夜,呢度嘅串燒都不失為
/港式小食🧆

/串燒🍢
💕豬頸肉&雞肉 $30/2串
💕芝士腸 $18
💕貢丸 $18
平時鍾意落街買宵夜,呢度嘅串燒都不失為一個好選擇,真係即刻喺你面前燒,而且有多款口味任君選擇,每串都大大串,價錢實惠!必試佢哋個招牌蜜糖沙嗲,甜甜地大啲花生味道,係地道港式串燒嘅風味!🔥

🌟Encore指數:8.6/10
2023-10-20 17 瀏覽
大圍嘅圍方開左好耐,一直都好多人,最近終於搵個週末去左,輕鬆逛完,突然諗起附近有間有名嘅小食店,充滿港式情懷😁🐟燒賣 10粒/$12見到佢係領展早幾年舉行比賽中嘅魚蛋燒賣組拎金獎,一定要試下佢嘅燒賣😆價錢完全係抵到飛起,12蚊有10粒🤩粒粒都大大粒咁,魚肉燒賣餡料十足,而且煙煙韌韌🤤🍆煎釀三寶 5件/$20已經好一段時間無食過煎釀三寶,揀左我最愛嘅茄子,青椒,紅腸😆雖然唔係即刻炸起,但可能因為有個爐烘住所以仍然熱辣辣☺️!茄子食落多汁軟淋,加埋果塊魚肉真係無得頂🤤大大塊連埋茄子一齊食,仲有青椒都係🥰煙煙韌韌!價錢親民,選擇又多,性價比高,真係難怪鋪頭前一直都有人排隊光顧😆

🐟燒賣 10粒/$12

🍆煎釀三寶 5件/$20

• 燒賣
2023-10-18 329 瀏覽
經過大圍 一定去鐵路對出條街覓食今次都唔例外 買港式街頭小食返屋企係等待期間,店鋪客似雲來.多人多到,做唔停手豬油渣狗仔粉超鍾意油渣脆脆口感, 加上清湯+麵,邪惡之味, 對我必點之選有另外附上菜脯, 不過悿想像中辣好多, 唔食辣嘅唔好食煎釀三寶 巨大化, 大大件, 意想不到仲有2件炸餃子,外面脆口脆口碗仔翅非常足料 稠密度啱啱好 配上紅醋+胡椒粉 一流 都幾飽肚💛臭豆腐💛 $15/件重頭戲臭豆腐, 出面少左好多地方有得買, 買少見少, 而且古法製作,食落口滿滿豆腐冇空口. 唔油膩. 大大件 ❤️炸大腸❤️ $15必食街頭小食, 外面炸到脆卜卜, 內面軟軟, 加上甜醬一流串燒豬肉 串燒雞肉$16/串 $30/2串雞肉串嘅肉感較腍身, 唔會太乾身,依然保持到嫩滑肉質🐥而豬肉串香口野味,烤得啱啱好😆除左上面個D 仲叫左其他小食, 韭菜豬紅生菜魚皮餃真係好耐冇咁樣掃街法, 食到極滿足!!
經過大圍 一定去鐵路對出條街覓食
今次都唔例外 買港式街頭小食返屋企
係等待期間,店鋪客似雲來.多人多到,做唔停手

豬油渣狗仔粉
有另外附上菜脯, 不過悿想像中辣好多, 唔食辣嘅唔好食

巨大化, 大大件, 意想不到仲有2件炸餃子,外面脆口脆口

碗仔翅
非常足料 稠密度啱啱好 配上紅醋+胡椒粉 一流 都幾飽肚

💛臭豆腐💛 $15/件
食落口滿滿豆腐冇空口. 唔油膩. 大大件

❤️炸大腸❤️ $15
必食街頭小食, 外面炸到脆卜卜, 內面軟軟, 加上甜醬一流

串燒豬肉 串燒雞肉$16/串 $30/2串
雞肉串嘅肉感較腍身, 唔會太乾身,依然保持到嫩滑肉質🐥
而豬肉串香口野味,烤得啱啱好😆

除左上面個D 仲叫左其他小食,
韭菜豬紅

生菜魚皮餃

真係好耐冇咁樣掃街法, 食到極滿足!!
  • 臭豆腐
  • 油渣麵
  • 炸大腸
2023-10-17 15 瀏覽
住沙田區嘅朋友應該一定識呢間小食店次次喺大圍轉屯馬線都望到勁多人排隊今日同朋友去圍方行街前特登去掃下街邊小食先魚肉燒賣同魚蛋係掃街必食啦呢度係用陳皮魚蛋 好有風味最重要係個醬汁香辣惹味 價錢抵過夜繽紛好多即燒串燒都好香 原隻魷魚 雞肉 豬頸肉各一串魷魚燒完仲係好軟好彈牙 豬頸肉好爽口加埋蜜糖沙嗲醬超正超香韮菜豬紅豬腸好大碗 最初以為得好少豬紅豬腸原來收埋喺下面 豬腸超正 夠乾淨又油香碗仔魚肉翅食過咁多間碗仔翅 呢個真係數一數二正勁多料 入面竟然有竹笙 特別爽口煎釀三寶大大件 層魚肉夠厚唔係薄薄一片食左都唔覺嗰種仲食左超臭嘅臭豆腐 滷水八爪魚 椒鹽燒賣真係咩都有得食 大圍掃街首選!
住沙田區嘅朋友應該一定識呢間小食店

勁多料 入面竟然有竹笙 特別爽口

煎釀三寶大大件 層魚肉夠厚
唔係薄薄一片食左都唔覺嗰種

仲食左超臭嘅臭豆腐 滷水八爪魚 椒鹽燒賣
真係咩都有得食 大圍掃街首選!
2023-10-10 19 瀏覽
又係時候去大圍買一埋小食做小食放題自己真係好鍾意去呢間大圍小食買一堆熟小食開咗咁多年咁旺場真係有原因佢嘅小食真係好多元化基本上你諗到嘅小食都有燒賣魚蛋梗係唔少得最鍾意係佢嗰個特色辣醬用薑炒出來越食越有滋味佢嘅煎釀三寶大大嚿款式真係好多有傳統嘅魚蛋豆腐紅腸冬菇,西蘭花,餃子都有韭菜豬紅豬腸,再加埋佢嘅辣菜甫同埋一啲炸蒜幾種嘢食唔同嘅口感正仲有佢哋嘅串燒雞肉同埋豬肉,一啲都唔鞋口豬頸肉仲要爽身配埋啲孜然粉惹味啊呢度臭豆腐都有得食加埋豆瓣醬同埋甜醬外邊脆波波入邊軟林林識食一定要食呢個最後嚟多個魚肉翅仔翅其實開小食party一間大圍小食都可以搞掂
又係時候去大圍

越食越有滋味

佢嘅煎釀三寶大大嚿
款式真係好多
有傳統嘅魚蛋豆腐紅腸
冬菇,西蘭花,餃子都有

韭菜豬紅豬腸,

其實開小食party
一間大圍小食都可以搞掂
外賣自取
2023-10-07 14 瀏覽
最近有朋友喺外國返嚟✈️帶咗佢去掃街嚟咗呢間好近大圍站嘅小食店掃街試咗勁多款小食🍡🥓🍡🍢📝煎釀三寶茄子🍆青椒🫑紅腸🌭餃子🥟睇個顏色份量就知係招牌❤️見到人人都叫黎食😍最愛既茄子🍆超大舊好正🥹 📝燒賣/魚蛋抵食💯放工口痕真係路過食一碗好開心🐟魚蛋係比較辣 怕辣記得問小辣🌶️🥵📝豬頸肉/雞肉串燒🍢雖然要等 但係真係好好食既串燒🐓🥓即使我返到屋企加返燒都依然唔乾🍢🍡📝炸大腸好邪惡又好正既街頭小食🍢炸到脆皮真係幾正📝魚肉碗仔翅超多份量既魚肉🐟加左醋超正燒魷魚🦑加左特製蜜糖🍯好香📝滷水雞髀🍗大大隻好juicy😛抵食
最近有朋友喺外國返嚟✈️帶咗佢去掃街
嚟咗呢間好近大圍站嘅小食店掃街試咗勁多款小食🍡🥓🍡🍢