2024-05-03 54 瀏覽
今日帶朋友舊地重遊~番嚟先前幫襯左3年幾既早餐同宵夜既最愛之一再去前公司探班😂😂係大圍番工既寶寶們一定都唔會陌生,老字號小店,咩時段都係排晒長龍~想食好野都要比d耐性。椒鹽炸燒賣~朋友想食我之前都無試過~估唔到幾好食喎~外脆內軟既口感,椒鹽夠晒惹味咖哩三寶~辣得嚟好正最鍾意佢個汁~蘿蔔好入味無渣,豬皮吸晒咖喱汁好有咬口,魚蛋入味。水魷~魷魚鬚好大條~有咬口加埋秘製辣醬,口水直流,停唔到口牛柏葉~份量超大~爽脆可口燒賣兩串~之前番工成日買超鍾意,口感軟糯~好香魚味紫菜魚皮餃~收夜必食,魚皮餃大大粒,一碗有6大粒,紫菜湯好飲煎釀三寶實質好多寶~超豐富有長過手掌既尖椒、青椒、兩粒魚蛋、豆腐、餃子、兩件紅腸、兩件茄子、最得意有好大棵西蘭花~鯪魚肉份量好足~好滿足~食落口唔算太油~熱辣辣細魚肉碗仔翅~又係收夜必食既~加埋醋同埋麻油,胡椒粉,真係大滿足,魚肉份量爆多,碗仔翅入面好多冬菇片(大大片),木耳,食落嗦嗦聲,非常飽肚。店員姐姐們個個都超快手,人龍都清得好快,雖然好多人都一樣有講有笑,大聲絕對唔係無禮貌~會定時番嚟回味一下
今日帶朋友舊地重遊~
番嚟先前幫襯左3年幾既早餐同宵夜既最愛之一
再去前公司探班😂😂

水魷~魷魚鬚好大條~有咬口加埋秘製辣醬,口水直流,停唔到口

牛柏葉~份量超大~爽脆可口

燒賣兩串~之前番工成日買超鍾意,口感軟糯~好香魚味

煎釀三寶實質好多寶~

2024-05-03
  • 燒賣
  • 碗仔翅
2024-04-12 128 瀏覽
這間小食店,基本上每個星期都會來購買!他們位置超方便,一出港鐵站就見到,所以平時都會見到好多人排隊選購!這次又買左多款食物作晚餐。臭豆腐,自從第一次食完之後就愛上,每次也會必點!他們的臭豆腐即叫即炸,每舊都好大舊!豆腐外層炸到脆卜卜,臭味都幾濃郁,淋上甜醬和豆瓣醬一齊食,味道惹味!椒鹽炸燒賣,炸燒賣也是我每次必點的小食,燒賣也是即叫即炸,炸得脆口,椒鹽味香濃!煎釀三寶,他們的三寶價錢不算很貴,款式都幾多,除了有平常時常見到的青椒、茄子、豆腐、魚蛋、紅腸等款式,他們還有炸餃子,餃子皮炸到脆卜卜,餡料豐富,好香韭菜味!油渣麵,他們的油渣麵油渣份量好多,脆卜卜,而他們的辣菜圃辣得過癮,整碗份量十足!魚肉翅,他們的碗仔翅非常足料,除了有肉絲、木耳絲外,還有平時很少在碗仔翅內見到的竹笙,食落口感豐富,加上醋一齊食味道特別惹味!而這裡的魚肉每條都好大條,份量都好多,兩溝一齊食特別惹味!紫菜魚皮餃,紫菜份量超多,入面沒有沙!魚皮餃外層煙韌,味道濃郁!燒賣魚蛋,這裡的魚蛋是陳皮魚蛋,食落彈牙,而魚肉燒賣口感不錯,加上他們的秘製辣醬,辣得過癮!
2024-03-25
5 分鐘 (外賣自取)
2024-04-07 127 瀏覽
次次嚟到大圍,總係見到呢檔小食有好多街坊圍住當然啦,呢間可以話係大圍嘅landmark,有質素先開到咁多年,有大份又抵食佢地嘅魚蛋燒賣原來攞過獎㗎喎,關鍵係咖喱汁,點少少已經好刺激,魚蛋細細粒好香魚味燒賣質感好彈牙,唔會發到好腍,魚香好出見啲串燒大大串好吸引,就試吓佢地幾出名嘅豬頸肉,搽晒醬咁燒,色澤令人垂涎,肉質勁爽彈,點解可以咁好食㗎?炸大腸炸得好金黃,炸得爽身,食落冇揦鮓味,洗得好乾淨,但同時好香口臭豆腐都好堅,好臭好臭,勁大嚿放入口脆卜卜,裡面質感好香豆味兩份煎釀三寶都可以當飯食㗎,尤其是呢間,大大嚿係希原因,有啲不可思議嘅配搭,連冬菇同西蘭花都有每一嚿紅腸、茄子、青椒、豆腐、冬菇同西蘭花都有鯪魚煎餅黐住,仲要好多,打到大啲細骨同肉碎粒都冇,超犀利。餃子唔係鯪魚肉,但都好飽肚一碗韭菜豬紅,仲以為會好細碗,菜多過肉,點知豬紅豬腸爆多,食晒啲菜都未食完豬紅同豬腸,豬紅好滑唔會啜脷,冇怪味好香,豬腸洗到白𠽌𠽌,發揮到豬腸本有嘅香味,難怪街坊咁捧場啦
次次嚟到大圍,總係見到呢檔小食有好多街坊圍住

燒賣

燒賣質感好彈牙,唔會發到好腍,魚香好出

臭豆腐

臭豆腐都好堅,好臭好臭,勁大嚿

放入口脆卜卜,裡面質感好香豆味

2024-04-07
3 分鐘 (外賣自取)
燒賣
2024-03-25 126 瀏覽
星期五 casual Wear,放工走咗去掃街,大圍小食店我食咗好多年㗎啦!水準同質素都好穩定,價錢又唔貴,大件夾抵食。大圍火車站一出就見到富嘉花園,平日放工時間成日都逼滿人。外賣一樣新鮮熱辣。煎釀三寶生意興隆,人流源源不絕,煎釀三寶,簡直係供不應求,因為價錢合理,超大件,勁多選擇!尤其是西蘭花、冬菇,出邊比較少見,特別啲。魚蛋燒賣金牌辣汁,絕不可缺少缺,醬汁有錦上添花的作用。魚蛋彈牙,燒賣特級甘香,包著綿綿鮮味的魚肉燒賣,熱騰騰的小食,配搭秘製辣汁,滿意的香港特色!炸雞髀炸雞髀酥脆可口,感受到即炸的鮮味,熱呼呼的充滿雞肉香味,彈滑濃郁,爆汁食得滿足!串燒豬頸肉、豬肉、雞肉、司華力腸,款式選擇多,即叫即燒,仲可以塗上沙嗲/蜜糖,再大灑孜然粉。款款串燒,肉味濃而不油膩,豬味甜美,濕潤有肉汁,微微焦香,十分美妙!黃金臭豆腐名不虛傳的臭豆腐,鍾意食嘅一啲都唔臭,尤其是加上甜辣醬,最佳拍檔!巨型大件,咬落震撼味蕾,大大件,睇見都口水流。油渣麵其中一個靈魂係辣菜甫,小小已經好惹味,皮脆內嫩的油渣,粗身掛湯的麵條,更加係經典。魚肉碗仔翅混合魚肉,碗仔翅每口都溢出美味,真材實料,暖暖的全部掃入口。魷
魚蛋燒賣
炸雞
串燒

黃金臭豆腐

魷魚
脹卜卜勁彈牙,配搭芥辣汁,添了不少芳香,好食肥美。
  • 燒賣
  • 碗仔翅
  • 燒豬頸肉
  • 串燒
  • 臭豆腐
  • 豬油渣麵
  • 串燒豬頸肉
  • 陳皮魚蛋
大年初三,本來一心想去大圍車公廟拜車公,打算買個風車,轉個好運,誰不知前往拜車公的善信實在太多了,立刻決定避個風頭,擇個日子,才前往參拜。來到大圍火車站附近,見這間港式傳統地道小食店生意甚佳,心想這店子的港式小食應該不錯吧,便決定不吃午餐,在這間小食店掃掃餐牌,把這裡的港式風味小吃一網打盡,大快朵頤一番。這天我與老婆仔吃的小食可豐富了,包括:「港式炸大腸」($20/串)是自從太子的有名小食店在年前結業之後便沒有吃過的美味。一串四大件的炸大腸,雖然並不健康,但卻風味滿滿,下點甜醬和辣醬,讓人不禁渾忘它有多麼邪惡。「正宗古法臭豆腐」($20/件)也是很久沒有嚐過的港式風味,雖然這裡的臭豆腐跟香港其他地方的臭豆腐一樣可能是怕被附近的街坊投訴而減輕了昔日的濃烈臭味,不過新鮮炸起熱得燙嘴的臭豆腐,仍是念人懷念的港式美味。「椒鹽炸燒賣」($18/6粒)同樣是新鮮炸起,不過相比起炸大腸和臭豆腐,炸燒賣就沒有那麼好吃,相對地比較普通。「咖喱蘿蔔牛柏葉」($20)我已很久沒吃過,這天再嚐,又是一個美好的回憶。「韭菜豬紅腸」($45)不是豆腐名店的專利,這間小食店也有,韭菜、豬紅、豬腸的結合,帶來豐富的口
這天我與老婆仔吃的小食可豐富了,包括:
韭菜豬紅腸」($45)不是豆腐名店的專利,這間小食店也有,韭菜、豬紅、豬腸的結合,帶來豐富的口感和吸引的味道,是我十分喜歡的港式小吃。
這裡的「煎釀三寶」($20/4件)除了有常見的釀青椒、釀茄瓜、釀紅腸等之外,竟然有較少見的釀冬菇和更加少見的釀西蘭花,款式比其他絕大部分的同類小食店都多,所以我就買了足足十件,把三寶變成多寶,飽餐一頓。
生菜魚肉碗仔翅」($55/大)把生菜、魚肉和碗仔翅合而為一,變成三溝,雖然不是出奇朱古力蛋,但一次過可以滿足三個願望,可真是甚好呢!
港式鹵水雞髀」($30/隻)大大隻的,價錢不算便宜,但鹵得都幾入味。
這天我倆點吃的小食實在太多了,先是在店舖旁邊一些堆得高高的發泡膠箱上面吃,後來有人來取箱子,我倆就把還未吃完的小食兩人夾手夾腳搬移到大圍車站附近不遠的一個休憩地方,與旁邊的菲傭為鄰繼續我倆未完成的午餐。這樣吃街頭小食,我還是第一遭,不過可是挺有趣和難忘的呢!原來這間港式小食店已在大圍經營多年,店舖位置又好,就在大圍火車站對面,平日來往人流不絕,港式小食又多選擇,怪不得生意那麼好啦!

其實這店子還有「生炒糯米飯」、「咖喱魚蛋」、「雞蛋仔」、「格仔餅」等其他港式小食,不過我與老婆仔只得兩個人,兩張嘴,一次過又怎能吃得那麼多呢?下次有機會再來的話,我才再試試其他港式小食吧!
5 分鐘 (外賣自取)
  • 港式炸大腸
  • 正宗古法臭豆腐
  • 韭菜豬紅腸
2024-05-12 0 瀏覽
呢間大圍小食我都成日幫襯㗎喇,每次收工嘅時候都一定會喺大圍度落車,大約六七點左右都未算好多人排隊,每次我一定會嗌一件臭豆腐,佢哋叫做黃金豆腐。同埋廿蚊嘅煎釀三寶。最好食嘅一定係佢嘅臭豆腐,即叫即炸,外皮非常之酥脆,而內裏非常之綿滑,咬落去嘅時候都會食到個陣獨有嘅臭味,係發酵嗰隻味道。煎釀三寶我一定會嗌嘅就係西蘭花,佢個西蘭花炸得非常之好,食落去嘅時候會feel到佢有好多汁,而紅腸,豆腐,魚蛋,餃子都非常之唔錯可以一試

2024-05-10 0 瀏覽
港式咖喱三寶🍢$25講起港式小食,咖喱三寶真係冇得輸!佢哋嘅豬皮、蘿蔔、魚蛋全部都吸咗勁入味嘅咖喱汁,超級惹味!牛柏葉🐮、魷魚🦑、八爪魚🐙$16三款都係$16一串,全部都可以配佢哋嘅惹味咖喱汁,又係掃街必食既!炸大腸🐷$16佢哋嘅炸大腸都係即叫即炸,熱辣辣香脆甘香,而且唔會有苦味!串燒豬頸肉🐽$16長期都見到好多人買佢哋嘅串燒豬頸肉,可以自選九款唔同嘅口味,成日食都唔怕悶啦!煎釀三寶(五件)🫑$20到手仲熱辣辣,平均$4件,非常大件,好抵食!港式滷水雞髀🐔$25滷水雞髀醃得好入味,啖啖肉,踩完單車或者踢完波食佢一流!肉碎銀針粉$38 老闆娘話佢哋嘅菜譜好好食,推薦我哋要返個銀針粉配埋自製辣菜譜!果然真係冇介紹錯,真係好惹味!如果嫌小食唔夠飽肚想食返啲熱嘢嘅,叫呢個就啱晒啦!

港式咖喱三寶🍢$25

牛柏葉🐮、魷魚🦑、八爪魚🐙$16

炸大腸🐷$16
佢哋嘅炸大腸都係即叫即炸,熱辣辣香脆甘香,而且唔會有苦味!

串燒豬頸肉🐽$16

煎釀三寶(五件)🫑$20
到手仲熱辣辣,平均$4件,非常大件,好抵食!

港式滷水雞髀🐔$25
滷水雞髀醃得好入味,啖啖肉,踩完單車或者踢完波食佢一流!

肉碎銀針粉$38
2024-05-02 5 瀏覽
首先介紹佢嘅陳皮魚蛋,承諾佢嘅陳皮味非常突出,魚蛋都幾彈牙,配上佢嘅辣醬食都幾有風味。😌阿美就大推佢嘅古法臭豆腐,新鮮炸起之後姐姐會問客人使唔使幫佢即場剪埋。豆腐非常之太久,我哋同行兩人share食都夠。外層揸得非常趣,配上佢獨特嘅油香,在外加甜醬同豉油一齊食,非常惹味。😋至於其他煎釀三寶等都係即叫即炸,每件都係大大嚿,大家有機會都可以試吓。🥰

2024-05-01 5 瀏覽
今天放假去屋企附近好受歡迎嘅外賣店買嘢食😋😋 開咗好嘢嘅港式美食,叫大圍小食,每次去都排長龍! 😂 今次試咗好多款嘢食,款都好好味! 煎釀三寶 必食之選!裝成滿滿一大盒🤩 有西蘭花、茄子、紅腸、豆腐等等,超豐富款式,件件都好味😍 牛柏葉、水魷魚、八爪魚 配秘製咖哩醬 港式串串好正😆 水煮的魷魚及八爪魚爽口彈牙,牛柏葉好爽脆,搭配濃郁咖哩醬,味道十分香辣🔥 韭菜大腸豬紅 推薦! !大碗 份量十足😍 豬大腸乾淨軟腍,配脆韭菜 口感味道一流 燒賣魚蛋 經典必食😋😋😋💯 臭豆腐 好臭好正😝 搭配辣椒醬食更佳~ 銀針粉 口感滑嫩,配搭豐富豬肉碎及香蔥,湯底清甜,很不錯😚 碗仔翅魚肉 好足料的碗仔翅,口味濃度適中,仲加咗魚肉,好飽肚😚
今次試咗好多款嘢食,款都好好味!

煎釀三寶

牛柏葉、水魷魚、八爪魚 配秘製咖哩醬

韭菜大腸豬紅

燒賣魚蛋
經典必食😋😋😋💯

臭豆腐
好臭好正😝 搭配辣椒醬食更佳~

銀針粉
口感滑嫩,配搭豐富豬肉碎及香蔥,湯底清甜,很不錯😚

碗仔翅魚肉
好足料的碗仔翅,口味濃度適中,仲加咗魚肉,好飽肚😚
2024-04-29 20 瀏覽
早幾日見到好多人鋪呢間煎釀三寶,突然好想去食,之後走咗入去大圍買返屋企食🤓煎釀三寶❤️❤️❤️❤️❤️我揀咗魚丸,豆腐,同埋青椒🫑😂😂我覺得魚丸係最好食,勁有咬口,而且佢啲魚肉都好彈牙,配埋佢嘅甜醬再加辣醬同甜豉油真係好夠惹味😍😍😍😍五個心心為最高分大圍小食 (大圍)大圍富嘉花園22號地舖

煎釀三寶❤️❤️❤️❤️❤️

五個心心為最高分
大圍小食 (大圍)
大圍富嘉花園22號地舖
2024-04-24 5 瀏覽
香港人最鍾意掃街🍡,小食店有好多,但高質的卻不多,今日為大家介紹一間性價比超高的多年老店。港式炸大腸 $16 落單即炸,外皮炸得脆薄,入面又不會太乾,少少軟淋,油香四溢,配上甜醬及芥末,極具風味👍🏻。正宗古法臭豆腐$16 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 今時今日買少見少,用的還是達興臭豆腐,連明星也捧場,實在值得支持🙌🏻。尺寸非常大件,外酥內軟😍。外面炸得香脆但內裏仍保留了豆腐的柔軟,一口下去,濃郁且香噴噴的臭味在口腔中爆發,最啱臭味相投的朋友🤩🤩。串燒豬頸肉 $16 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 大大件,非常多汁,彈牙又惹味 😍九款味道:孜然、川椒、七味、黑椒、咖喱、香茅、辣椒、蜜糖同沙嗲任君選擇,總有一款啱你心意。我試咗沙嗲加蜜糖,落單後在你面前烤,鮮艷亮澤,睇到流晒口水😁。煎釀三寶 $20/5件 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 用上本地魚肉,大大件,款式十分多元化🤩。最特別係有鲜冬菇、餃子及西蘭花。餃子脹卜卜,餡料勁多,而西蘭花及鮮冬菇釀魚肉,有家的感覺,感覺健康好多😍。陳皮魚蛋及燒賣各$12 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)必食他們秘制辣汁‼️辣得惹味,辣得過癮 😍,難怪曾於魚蛋燒賣組別奪得金獎👏🏻👏🏻。老細教一定要連渣食,裏

港式炸大腸 $16
港式炸大腸

正宗古法臭豆腐$16 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
正宗古法臭豆腐

串燒豬頸肉 $16 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
串燒豬頸肉

煎釀三寶 $20/5件 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
煎釀三寶

陳皮魚蛋及燒賣各$12 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
必食他們秘制辣汁‼️辣得惹味,辣得過癮 😍,難怪曾於魚蛋燒賣組別奪得金獎👏🏻👏🏻。老細教一定要連渣食,裏面勁多料頭,是所有精華所在😍,辣住也要繼續食,真係辣得好開心😂。
陳皮魚蛋

油渣麵$40 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
豬油渣香脆可口,完全沒有油益味。從選料到油炸,也是自家製作,難怪質素如此之高。麵底用了粗身的上海麵,吸飽湯汁,好食到停不了口。

肉碎狗仔粉$38
是我童年回憶中的味道❤️,配料有肉碎、冬菇絲、炸蒜、冬菜、葱花及辣菜脯,非常足料。嗜辣的朋友必試他們自家製的菜莆‼️辣味十足,非常香口,流住汗也要繼續食😂。

魚肉碗仔翅$30
超級足料,入面有大量魚肉,條條都勁大條,彈牙又鮮甜;配上濃稠合宜的碗仔翅底,內有大量木耳絲及肉絲,口感十分豐富,一次過滿足你兩個願望,食完勁滿足😋。

韭菜豬紅豬腸$35
份量超級多,韭菜非常翠綠,豬紅豬腸好大舊,配濃濃胡椒湯,好食到停不了口。

串燒司華力腸 $16、椒鹽炸燒賣 $14
司華力腸勁大條,仲要切花邊🤩炸燒賣熱辣辣非常香脆,Q彈香口。

滷水雞髀及炸髀$25
超級大隻,砌到完美心形❤️。兩種都非常入味,啖啖肉,一隻已經好飽足。
滷水雞髀及炸髀

這間小店屹立多年,一直堅持用心製作,誠意推介大家。
想睇更多介紹,歡迎馬上關注我😁。big_big_foodie| OP: biu1115
正宗古法臭豆腐
滷水雞髀及炸髀
  • 臭豆腐
  • 燒豬頸肉
2024-04-15 10 瀏覽
作為一個地道的香港小食愛好者,大圍呢間小食老店絕對不容錯過,集合左香港各式傳統小吃的精髓。他們的招牌炸燒賣,必點👍🏻餡料飽滿皮脆內嫩,口感層次豐富,令人忍不住一粒又一粒。佢地其中一個經典推介是他們的臭豆腐,$16一件,入面相當足料,性價比十足🤩油渣麵,麵條Q彈又入味,配以香濃滑順的油渣、蝦米和蔥花等配料,令人大飽口福。魚肉翅入面大半碗都係魚肉,加埋小小醋,開胃又抵食。呢度既煎釀三寶同樣出色,全部大大舊,仲有西蘭花同東菇,肉質鮮嫩,炸得金黃酥脆,熱食最正😍店內的陳皮魚蛋配秘制辣汁,鍾意食辣既不容有失😆燒賣夠煙韌 炸雞髀,以及串燒雞肉和豬頸肉等,都是香港小食的經典代表作。每一款都味道正宗,質素上乘,絕對值得一試。無論係想追求經典滋味,定係想試新奇小食,呢間老店都係不二之選。距離大圍火車站都係兩分鐘路程,十分方便😗

魚肉翅入面大半碗都係魚肉,加埋小小醋,開胃又抵食。

店內的陳皮魚蛋配秘制辣汁,鍾意食辣既不容有失😆
燒賣夠煙韌

外賣自取
大圍小食位於大圍火車站出口外超級方便。啱晒放工口痕嘅人去醫肚。每日放工後就會排晒長龍買小食。燒丸丸係咪丸呀?有墨丸龍蝦丸牛丸貢丸。每串3粒,燒完勁香口。我最愛食墨丸,咬落彈牙。如果鍾意濃味d可以加孜然粉/蜜糖🍯味道。🍜各式各類車仔麵呢度嗌車仔麵最低三餸起,可以自選面底同埋配料,非常多配搭及彈性。而且湯頭非常之鮮甜,配麵一流;加埋辣同菜譜就更正!如果外賣嘅話可以加錢湯/麵另上,可避免粉麵會浸軟影響口感。我最愛豬大腸,質感超軟屬。🍴煎釀三寶等待時見到員工炸緊炸物,因為要預備入夜會好多人買,所以保證新鮮熱騰騰。最攪笑係除了最受歡迎既三寶,仲有炸餃子🥟同炸西蘭花🥦。🍴這間大圍小食是我經常到訪的街頭懷舊小食店!

燒丸丸

🍜各式各類車仔麵

🍴煎釀三寶

🍴
這間大圍小食是我經常到訪的街頭懷舊小食店!
2024-04-10 9 瀏覽
隔左成年再食大圍小食嘅陳皮魚蛋同燒賣,今次係同小朋友食所以淨係落豉油,真係食得出魚蛋同燒賣嘅真正味道燒賣食落點都唔似魚肉燒賣,咬落好稔好似食緊麵糰咁,我諗其他人話好食嘅原因係因為加左個秘製辣醬,個醬已經冚過晒燒賣本身嘅味道 (可能我唔係個燒賣專家)不過仔仔好棒場,差唔多食晒(冇影相)陳皮魚蛋就食落唔夠香,有少少少少嘅苦味,口感唔錯,夠彈牙下次會買煎釀三寶,因為十幾年前食過好食,唔知而家水準係咪一樣咁好食呢?

不過仔仔好棒場,差唔多食晒

港式地道小食🇭🇰 大圍小食ʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡大圍火車站附近有間大圍小食✨已經開左20幾年!係一間專賣港式地道小食老字號🫶🏻見到勁多人排隊 有人買完即食掃街 有人買返屋企~價錢合理 選擇多\( ˶˙˙˶)/♡椒鹽炸燒賣 推介!呢款最岩一邊掃街一邊食!燒賣炸到脆卜卜 仲有少少椒鹽調味(。>ㅿ<。)串燒即叫即燒 仲有好多調味粉/醬汁揀ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪司華力腸勁大條 燒到有啲脆皮✨雞肉唔乾 唔算好嫩 係有結實口感嘅咬口 但都好食豬頸肉就邪惡啲 帶點油脂感 比例又半肥瘦臭豆腐未食已經聞到臭味( °‪꒳​° ).ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪唔怕臭鐘意食嘅人會覺得好正~~另外仲有滷水雞髀、煎釀三寶、生菜魚肉、咖喱三寶、港式炸大腸呢啲地道港式小食!車仔麵、肉碎銀針粉呢啲麵食一定要加埋佢哋自家製嘅辣菜脯 惹味好多❤️⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚📍 大圍小食 大圍富嘉花園22號地舖
港式地道小食🇭🇰 大圍小食
大圍火車站附近有間大圍小食✨
已經開左20幾年!係一間專賣港式地道小食老字號🫶🏻

椒鹽炸燒賣 推介!呢款最岩一邊掃街一邊食!
燒賣炸到脆卜卜 仲有少少椒鹽調味(。>ㅿ<。)

司華力腸勁大條 燒到有啲脆皮✨
雞肉唔乾 唔算好嫩 係有結實口感嘅咬口 但都好食
豬頸肉就邪惡啲 帶點油脂感 比例又半肥瘦

唔怕臭鐘意食嘅人會覺得好正~~

另外仲有滷水雞髀、煎釀三寶、生菜魚肉、
咖喱三寶、港式炸大腸呢啲地道港式小食!

📍 大圍小食
大圍富嘉花園22號地舖