2024-04-01 283 瀏覽
香港人流少咗,試吓放假去銅鑼灣,都係好多人,搵間cafe中場休息吓呢間cafe周不時都有畫展或其他活動,有意義得嚟,令食客更享受me time有啲菜式,未必有寫喺menu度,呢碟牛油果帶子意粉係daily special,以牛油果調製青醬取代由油份帶嚟嘅飽肚感,帶子好大粒,麵條質感好有嚼口卡邦尼醬汁都好豐富,條條意粉都掛晒汁,每一啖都好滿足上面嘅溫泉蛋大粒又滑溜,流心流晒落去麵條之中,太誘人嘢餐廳推介呢杯唔喺menu當中嘅咖啡,個名非常之有詩意,叫「春入花梢」,用拉花畫成櫻意盎然嘅畫面,咖啡底加咗玫瑰酒,完美地merge入咖啡之中,令人喜上眉梢橙啡亦係功力及誠意之作,榨取新鮮嘅橙汁,倒埋咖啡落去,形成日出嘅layer,攪勻佢嚟飲,橙汁嘅fresh加咖啡因,double醒神最後嚟件餐廳自家製嘅tiramisu,層次分明又夠濕潤,好香朱古力味,以熊仔餅作為點綴,味道同蛋糕又出奇地襯

牛油果青醬帶子意粉

取代由油份帶嚟嘅飽肚感,帶子好大粒,麵條質感好有嚼口

慢煮溫泉蛋卡邦尼意粉

卡邦尼醬汁都好豐富,條條意粉都掛晒汁,每一啖都好滿足

上面嘅溫泉蛋大粒又滑溜,流心流晒落去麵條之中,太誘人嘢

春入花梢

春入花梢
Orange Coffee
Tiramisu
  • 橙啡
最近同朋友去銅鑼灣 經過time square附近見到呢間門面咁靚嘅Beyond coffee & bar就入去試吓~ Beyond = 熱度 溫度 深度🤍 Cafe整體以綠色為主 充滿藝術感💚 採光度高 影相好靚📸 門口仲有靚靚打卡位!所有畫仲係藝術家陶立成嘅作品添🎨 咖啡好特別又好飲~☕️ ♡ MATCHA COFFEE HKD58平時match latte就飲得多 今次試吓matcha coffee~ 抹茶同咖啡喺分開上 抹茶味超香濃 啱晒抹茶fans! 將抹茶倒落咖啡之後 咖啡豆同埋抹茶嘅香味融合咗🤎💚 好飲~♡ ORANGE COFFEE HKD58底層係鮮榨橙汁 仲有果肉添🍊配上香滑齋啡☕️ 第一次飲呢個配搭 估唔到又幾夾~ 酸酸甜甜好refresh! 而且賣相都好靚🧡🤎♡忌廉明太子帶子扁意粉 HKD128好多明太子~ 帶子鮮甜又厚身🤍扁意粉候條掛醬又creamy😛 好食!♡ CLASSIC ALL DAY BREAKFAST HKD138有煙三文魚 香腸 煙肉 炒滑蛋 車厘茄 沙拉、蘑菇 同吐司🍞 係非常豐富嘅一個全日早餐😆香氣十足 同朋友share食啱啱好 非常滿足~ 個

♡ MATCHA COFFEE HKD58

♡ ORANGE COFFEE HKD58
Orange  coffee

♡忌廉明太子帶子扁意粉 HKD128
忌廉明太子帶子扁意粉

有煙三文魚 香腸 煙肉 炒滑蛋 車厘茄 沙拉、蘑菇 同吐司🍞 係非常豐富嘅一個全日早餐😆香氣十足 同朋友share食啱啱好 非常滿足~ 個人最愛佢嘅香腸同埋炒滑蛋🥰
CLASSIC ALL DAY BREAKFAST

Orange  coffee
忌廉明太子帶子扁意粉
CLASSIC ALL DAY BREAKFAST
  • Matcha  Coffee
  • Orange Coffee
2024-02-05 335 瀏覽
銅鑼灣處處都非常繁忙,想搵個喘息、放鬆嘅空間😮‍💨係耀華街就有呢間coffee shop-度Beyond Coffee & Bar。入到去彷彿去咗一間小型art gallery一樣🖼️老闆超級有心❤️開業3年一直堅持同唔同藝術家、非牟利機構合作,係店內舉辦展覽,等嚟到嘅客人可以慢慢嘆住咖啡欣賞藝術。最近嘅展覽係同協康會合作,展出精神復康者嘅攝影作品,觀眾可以用佢哋嘅視覺感受香港之美。新年後就會有新展覽,展出畫家陶立成一系列以山為主題嘅畫作,有興趣可以嚟欣賞吓。老闆亦想推廣精神健康,散發正能量,希望有個空間令大家放鬆🥰同時呢度都會有非牟利機構嘅義賣產品寄賣,值得嚟支持一下🙌🏻🙌🏻🥑Avocado Scallop LinguineDaily Special款式,意粉非常掛汁,濃稠嘅醬汁帶點香草同蒜香味,以及creamy嘅牛油果,味道都唔錯。配料有帶子以及松子仁,經典卻令人滿足嘅配搭😋🍳Light all day breakfast 餐牌有幾款all day breakfast、egg benedict等選擇,呢個輕盈版本嘅all day breakfast有炒蛋、蘑菇、煙肉、沙律菜,炒蛋好滑溜

🥑Avocado Scallop Linguine

🍳Light all day breakfast
餐牌有幾款all day breakfast、egg benedict等選擇,呢個輕盈版本嘅all day breakfast有炒蛋、蘑菇、煙肉、沙律菜,炒蛋好滑溜😙

☕️Homemade Tiramisu
咖啡酒味好香,mascarpone cheese香滑,輕盈不膩☺️手指餅相對薄身,都有啲濕潤感覺。面頭插上熊仔餅好可愛😆

🍹Plum Sparkling Coffee
甜甜地嘅話梅咖啡,好清爽😛

人均消費:$180
推介指數(10分為滿分):8分
2024-02-05
2024-01-27 213 瀏覽
除咗咖啡同all day breakfast, 呢度仲會定期舉辦藝術文化同埋共融慈善展覽. 平日有畫展, workshop, 同社福機構合作義賣朱古力, 夜晚有時有busking night令我最印象深刻嘅係佢哋獨有嘅signature coffee - 用鮮橙汁調製嘅橙啡, 同埋用咗洪都拉斯咖啡豆同自家精選話梅嘅Plum Sparkling Coffee. 叫埋個pro max版all day breakfast 同埋salmon cheese bagel, 又一個完滿嘅朝早💆🏻‍♂️💛個人必食推介: Orange Coffee, Big Mac All Day Breakfast 返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)#OrangeCoffee ($58)#PlumSparklingCoffee ($58)#BigMacAllDayBreakfast ($178)#SalmonCreamCheeseBagel ($78)@beyondcoffeebar ______________________________📍度 (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街21號華耀商業大廈地下8號舖#instafood

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#OrangeCoffee ($58)
#PlumSparklingCoffee ($58)
#BigMacAllDayBreakfast ($178)
#SalmonCreamCheeseBagel ($78)

@beyondcoffeebar

📍度 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街21號華耀商業大廈地下8號舖

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #耀華街 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #食好西 #DE港島篇 #beyondcoffeebar
  • 橙啡
🖤 去到門口已經覺得裝修得幾靚☺️ 入到去仲見到牆上面掛着唔同嘅藝術油畫😍🖤 原來餐廳會同唔同機構/藝術家合作,展出唔同嘅作品,或者搞一啲特別嘅活動/音樂表演。近排做緊嘅主題係 “The shape of futuressss”畫展。🖤 餐廳仲有寄賣慈善機構嘅食品,所得嘅錢會捐贈返去該慈善機構 🥰🖤 另外店員仲同我哋講左餐廳名 “度”嘅由來。話係代表左咖啡嘅溫度,人嘅溫度,態度 等☺️🖤 Classic All Day Breakfast $138佢哋有三款All Day Breakfast,一款叫Big Mac 份量就多啲,一款普通size,一款就係素食☺️ 我哋就試咗普通size嗰款~有煙三文魚, 腸仔, 煙肉, 菇, 多士, 蛋, 沙律🥗🖤 忌廉明太子帶子扁意粉🍝 $128另外都有幾款意粉可以揀。不嬲都鍾意食明太子所以揀咗呢款😁 帶子彈牙,扁意粉幾掛汁。🖤 Hot Matcha Latte 🍵 $50朋友唔係好飲得咖啡所以嗌咗冇咖啡既matcha latte ~ 我偷飲咗一啖,抹茶味好濃👍🏼🖤 Orange Coffee 🍊 $58另外我叫咗一杯比較特別嘅咖啡!係鮮橙汁加espress

有煙三文魚, 腸仔, 煙肉, 菇, 多士, 蛋, 沙律🥗

🖤 忌廉明太子帶子扁意粉🍝 $128

🖤 Hot Matcha Latte 🍵 $50

🖤 Orange Coffee 🍊 $58
另外我叫咗一杯比較特別嘅咖啡!係鮮橙汁加espresso 😳 冇加糖冇加奶。第一次試呢個配搭,兩者結果比想像中夾😁

呢度都有好多特別嘅咖啡,例如仲有一杯叫Plum Sparkling Coffee,好似係用上特製話梅,希望下次可以試吓😉
  • Orange Coffee
星期六諗住搵間靚cafe坐低hea下,點了all day breakfast,意粉,咖啡。點知原來現場係文化藝術聚會,大聲講,大聲笑,研究他們的畫作,我對你地啲畫冇認識,亦冇心情心理去投入,地想靜靜看書傾計是沒可能。你嘈,我帶headphone聽歌,但最反感係走到你枱前,討論你身後牆上的畫。老闆,你講野點都有口水掛,我地坐係到,你地企係到,食物在枱面,你地冇修養,好無禮貌。你地賣話畫做研討就包場或者講聲,做乜又打開門做生意,又唔出聲。306蚊兩個人,等連食都唔知有冇半粒鐘。食評,意粉很咸,All day breakfast, 咖啡一般我第一次寫評價,真心氣憤。

我第一次寫評價,真心氣憤。
2024-04-27
$306 (早餐)
餐廳命名為Beyond Coffee是因為客人走進餐廳後,除了咖啡,還可以享受不同藝術品🖼️ 會定期和不同NGO collab~🍀🍽️ BIG MAC All Day Breakfast $178- Double Sausage, Double Bacon, Smoked Salmon, Scrambled Eggs, Tomato, Salad, Mushroom, Mini-Croissant牛角包熱辣辣,很脆🥐 煙三文魚捲成一朵花,份量算很多~ 煙肉不會煎得太乾🥓 挺豐富的 All Day Breakfast 🍳 加上甜品剛好夠我們兩個人吃👌🏻🍀🍽️ Homemade Tiramisu $68不算太甜,適合香港人的口味~ 但如果再滑點、再軟綿綿少少會更好!🍀☕️ Orange Coffee $58店員推薦這杯比較特別的咖啡,是鮮榨橙汁底🍹再倒咖啡進去,十分清新開胃🤤🍀☕️ Earl Grey Latte $58拉花不算特別,但Earl Grey 味道很香!🍀想收到更多美食資訊,請追蹤@greatfood_grateful

🍽️ Homemade Tiramisu $68

☕️ Orange Coffee $58

☕️ Earl Grey Latte $58

拉花不算特別,但Earl Grey 味道很香!
2024-04-28 6 瀏覽
對於素食者來說,度餐廳提供了豐富多樣的選擇。他們的全日早餐菜單包括各種素食選項,例如炒蛋替代品、烤蔬菜、水果沙拉和新鮮麵包等。我點了一份全日早餐,包括炒蛋替代品、烤蔬菜和酥脆的麵包。這些菜餚呈現得十分精美,色彩鮮豔,令人垂涎欲滴。炒蛋替代品的質地柔軟,口感豐富,完全不輸給傳統的炒蛋。烤蔬菜的味道鮮美,保留了蔬菜的天然甜味。麵包烘烤得剛剛好,外酥內軟,非常美味。除了全日早餐,度餐廳的意式雞肉丸子也是一道必嚐的美食。這些肉丸子非常鮮嫩多汁,配上濃郁的番茄醬汁,口感更加豐富。每一口都帶來濃厚的意式風味,讓人回味無窮。而讓我驚艷的是他們的黑松露薯角。這道小吃擺盤精美,薯角炸得金黃酥脆,散發著迷人的香氣。每一口都能品味到黑松露的芳香,給整道菜增添了獨特的風味。

2024-04-26 4 瀏覽
今日經過銅鑼灣,見到店頭細細地,差唔多坐滿人,質素應該OK喎,去試吓先!叫咗個溫泉蛋煙肉意粉,幾好味呀!雞蛋好香應該係日本版嚟嘅,意粉啱啱好唔會太硬,又唔會太遠又有口感,但係啲菜就少啲,如果多番些少沙律菜就更好啦,總括嚟講味道適中唔會太鹹,好似唔覺有味精,得閒可以再嚟試吓其他款式,見佢啲甜品都幾靚,但係今日食唔落啦,下次再嚟試吓先。同埋牆上面有好多油畫質素都幾靚,睇得出畫畫嘅人,好有心思!原來佢哋舖頭做埋姜濤430生日應援可以順便影相打卡。
2024-04-26
2024-04-21 12 瀏覽
✨銅鑼灣·Beyond Coffee & Bar✨ @beyondcoffeebar 🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹今日終於去左試銅鑼灣呢間藝術感滿滿的cafe☺️巧遇姜b就黎生日連cafe都加入左KT元素,可以一路欣賞藝術展品一路享受食物的驚喜🩷店主好用心介紹開店的概念和與多間慈善機構合作,亦給予好多機會給有特殊照顧需要人士融入社會,今日真係獲益良多🤗我嗌左all day breakfast,入面有炒蛋、煙肉、蘑菇、香腸、沙律、多士、煙三文魚,營養均衡又唔會太油膩,好適合朝早食☺️特製桃桃cheese cake,有姜b 25歲生日畫花架😆~入口即溶又鬆軟,滿滿芝士香濃味包圍著成個口腔亦都唔會好漏,好中意呢種質感🩷最後就係daily special 「濤」桃黑月coffee,店主話特登為飲唔到好濃咖啡的姜糖調配架!桃味咖啡掛耳包沖調再加入香橙果肉,第一次飲咁有層次的咖啡,而且沒了咖啡的苦澀味,但仍保留咖啡的香味,真的很驚喜🩷🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸📍地址:銅鑼灣耀華街21號華耀商業大廈地下8號舖(銅鑼灣地鐵站A出口.步行4分鐘 時代廣場後面)
▫️營業時間:星期一至日 09:00-18:30▪️美味指數
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#銅鑼灣美食 #beyondcoffeebar
2024-04-14 11 瀏覽
銅鑼灣區必訪打卡cafe✨墨綠色裝修💚充滿藝術氣息#召集Tiramisu愛好者 ❣️Tiramisu新鮮製作,好濕潤!仲有粒好可愛嘅熊仔餅,超萌🤤小編推薦sourdough!超大份牛油果🥑仲有黑松露炒蛋冇得輸,勁濃郁配酸往麵包,真係一流!牛油果青醬意大利粉🍝💥#牛油果控 必試呀!估唔到青醬同牛油果會咁夾㗎~食落超creamy🤤食到停唔到!Yuzu Tonic Espresso☕️仲有特色咖啡同cocktail❤️試左呢杯都好出色!呢度仲會定期同唔同畫家合作🧑‍🎨嘆美食之餘,仲可以欣賞下藝術🎨成間cafe嘅環境都充滿藝術氣息仲唔快啲週末嚟relax下啦!*⌂ 度 (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街21號華耀商業大廈地下8號舖#銅鑼灣美食 #銅鑼灣咖啡店 #香港咖啡店 #香港打卡 #必訪cafe #hkcafe #hkcafelovers #香港打卡cafe #酸種麵包
銅鑼灣區必訪打卡cafe✨
墨綠色裝修💚充滿藝術氣息

#召集Tiramisu愛好者 ❣️
Tiramisu新鮮製作,好濕潤!
仲有粒好可愛嘅熊仔餅,超萌🤤

小編推薦sourdough!
超大份牛油果🥑
仲有黑松露炒蛋冇得輸,勁濃郁
配酸往麵包,真係一流!

牛油果青醬意大利粉🍝
💥#牛油果控 必試呀!
估唔到青醬同牛油果會咁夾㗎~
食落超creamy🤤食到停唔到!

Yuzu Tonic Espresso☕️
仲有特色咖啡同cocktail❤️
試左呢杯都好出色!

呢度仲會定期同唔同畫家合作🧑‍🎨
嘆美食之餘,仲可以欣賞下藝術🎨
成間cafe嘅環境都充滿藝術氣息
仲唔快啲週末嚟relax下啦!

*⌂ 度 (銅鑼灣)

2024-04-07 29 瀏覽
好特別嘅cafe☕️除咗食嘢之外仲可以欣賞藝術品🖌️店主會幾星期就會同唔同嘅藝術家合作更換掛牆嘅藝術品✍🏻而且間唔中仲會展示NGO既作品✨Coffee Menu 有多種唔同地區嘅特色咖啡☕️老闆仲好有心會親自介紹唔同咖啡嘅特色🫶-牛油果帶子意粉🍝新鮮的帶子與牛油果醬搭配,營造出豐富的口感和風味🫶蟹肉牛角包 🦀🥐值得一提嘅係牛角包上枱既時候係超級鬆脆💥蟹肉炒蛋熟度啱啱好💕推薦!Tiramisu 🍰不得不說呢間嘅Tiramisu將咖啡同cream嘅味道平衡得好好🍨總結黎講~出開銅鑼灣嘅話呢間值得特登過嚟試一試✨ 放鬆心情之餘仲可以喺充滿藝術嘅環境下用餐🍴
好特別嘅cafe☕️
除咗食嘢之外仲可以欣賞藝術品🖌️
店主會幾星期就會同唔同嘅藝術家合作更換掛牆嘅藝術品✍🏻
而且間唔中仲會展示NGO既作品✨

Coffee Menu 有多種唔同地區嘅特色咖啡☕️
老闆仲好有心會親自介紹唔同咖啡嘅特色🫶

牛油果帶子意粉🍝
新鮮的帶子與牛油果醬搭配,營造出豐富的口感和風味🫶

蟹肉牛角包 🦀🥐

Tiramisu 🍰

2024-04-05 8 瀏覽
Big Mac All Day Breakfast $178佢哋有三款All Day Breakfast,classic $138,另外素食 $128🥒依款有煙三文魚,腸仔*2,煙肉*2,菇,多士升級做mini牛角包🥐,炒滑蛋,沙律同朋友share嚟食都仲夠分~Avocado Truffle Eggs Sourdough $78其中一塊麵包上面係放咗半個新鮮牛油果,牛油果好creamy,質素亦都好好,麵包焗得好脆亦都唔會太乾。另一塊麵包係配咗黑松露炒蛋,炒蛋非常之嫩滑黑松露嘅味亦都好重好香口。Iced Earl Grey Latte $58伯爵奶茶拿鐵口味幾特別,入口首先係咖啡拿鐵嘅味,飲真啲又會飲到有伯爵茶淡淡嘅香味,估唔到呢個配搭味道都非常之唔錯,值得一試!。令我最印象深刻嘅係佢哋獨有嘅signature coffee-Plum Sparkling Coffee.$58🍸用咗洪都拉斯咖啡豆同本地品牌甜梅

同朋友share嚟食都仲夠分~

其中一塊麵包上面係放咗半個新鮮牛油果,牛油果好

Iced Earl Grey Latte $58
個配搭味道都非常之唔錯,值得一試!。

• 鬼佬鴛鴦
2024-04-01 14 瀏覽
【銅鑼灣•度】@ππππππππππππππππππππππππππππππ銅鑼灣品味格調咖啡廳每月都有定期展覽及畫定作品展 Big mac All Day Breakfast(Double sausage , double bacon, smoked salmon , scrambled eggs, tomato, salad, mushroom , mini-croissant)香蒜蜆肉通粉春日花開玫瑰白酒咖啡一個豪華版的全天早餐,它融合了早餐與漢堡的各種元素,創造出既滿足口味又具創意的菜品。這道菜品的主角無疑是豐富的蛋白質:雙份香腸和煙熏培根帶來了濃郁而略帶鹹香的味道,而煙熏三文魚則增添了一絲絲奢華感和鮮味。炒蛋的加入為這份早餐提供了柔軟的質感,它與番茄、生菜和蘑菇的清新蔬菜味道形成了對比,為整顆口味做了平衡。最有趣的可能是迷你羊角麵包這一加入,它於一貫的早餐漢堡之外又帶來一份法式風情,以及對口感的額外層次。這份早餐不只是填飽肚子,更是一次味蕾上的探險。香蒜蜆肉通粉是一種意式風味的菜品,在亞洲地區也頗受歡迎。它以其简约诱人的风味之美而著称。使用新鲜的蜆肉,與大蒜、橄榄油、辣椒片及
【銅鑼灣•度】@
銅鑼灣品味格調咖啡廳
每月都有定期展覽及畫定作品展

Big mac All Day Breakfast

香蒜蜆肉通粉

春日花開玫瑰白酒咖啡

香蒜蜆肉通粉是一種意式風味的菜品,在亞洲地區也頗受歡迎。它以其简约诱人的风味之美而著称。使用新鲜的蜆肉,與大蒜、橄榄油、辣椒片及其他香草熬制而成的汤汁搭配,再与细长的通心粉一同烹饪。

咖啡以玫瑰和白酒調味,是非常獨特的一款風味。咖啡本身的濃郁苦澀與玫瑰的芳香以及白酒的醇香融合在一起,帶來了一種充滿層次和複雜度的口感。這杯咖啡適合喜歡冒險探索新口味的咖啡愛好者。品嚐時可以細細品味其中的玫瑰和白酒的香氣,讓咖啡的風味與氣味更加豐富。絕對是一款令人驚喜的咖啡體驗。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 400
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#銅鑼灣美食 #度 #web3銅鑼灣 #beyondcoffeebar

2024-03-26 13 瀏覽
*/今日我哋黎到銅鑼灣一間好有藝術氣息既餐廳🍴係一條平凡嘅舊街巷中,有一間墨綠色為主調既餐廳💚🖤餐廳門外有店主悉心栽種嘅咖啡樹,步入餐廳就感受到濃濃嘅藝術氣息✨原來佢哋唔單只係一間普通coffee and bar,店主仲聯同唔同嘅藝術家合作,包括現時店舖入邊提供既詩畫展🌾主題:破碎得完整🍃最令我感受深刻嘅係「情感是真實而真摯的,每個人的情感都應該得以被重視」🌱喺繁忙嘅都市生活中,能夠有一間超脫塵世既餐廳,有一個機會俾你停低,再好好感受一下自己嘅情感,實在難能可貴🍂✨食物方面:慢煮溫泉蛋卡邦尼意粉將溫泉蛋攪勻之後撈埋一齊食,粉嘅煙韌度啱啱好,食落又唔會太鹹,推薦🫶🏻🫶🏻🫶🏻All day breakfast 佢哋嘅all day Breakfast都好足料,塊包好好食,又有蛋、腸仔、煙肉、沙律菜同埋蘑菇,份量都幾大碟,一個人食都會好飽👍🏻👍🏻👍🏻Cheese Cake芝士蛋糕有濃濃嘅檸檬香味,食落口又唔會太甜,好啱做甜品,就算一個人食晒一件都唔會太膩👍🏻👍🏻👍🏻Jade Ocean Sofa呢個飲品好特別,一邊攪勻一邊會變色,真係好配合呢間餐廳嘅藝術氣息,飲落有梳打水嘅味道,十分清新。度
今日我哋黎到銅鑼灣一間好有藝術氣息既餐廳🍴

主題:破碎得完整🍃