2024-05-27 50 瀏覽
想在香港試一下地道的日式廚師發辦,一般價格不菲,動輒一兩千元。最近經網民推薦,發掘一家價錢親民、性價比滿滿的貨真價實的Omakase,午市人均價格於💲500之內。.彩羽壽司家於灣仔謝斐道,門面極為低調。餐廳內全是廚師發辦席前吧枱位置,裝修低調簡約。.午市廚師發辦 💲480/人.✿ 沙律✿ 日式蒸蛋✿ 刺身4款✿ 壽司8件✿ 手卷✿ 玉子燒✿ 麵豉湯✿ 甜品.先來是沙律菜、日式章魚蒸蛋。.然後開始進入主題,先來是刺身部分,包括有真鯛魚、經調味的真蠔刺身。再來有煙燻味極濃郁的煙燻鰹魚和極具特色,首嚐的鮟鱇魚肝泡芙。小香脆甜甜的泡芙,內含滿滿的鮟鱇魚肝,肝醬的香味有點像凍鵝肝醬,濃郁邪惡。.壽司部份要看當天的時令刺身素材而定,我們今天的有:鰤魚、魷魚、貝柱、車子亦即賴尿蝦、拖羅、鯖魚、拖羅以及昆布海膽等等。.卷物部分重本加點了餐廳招牌菜式之一的「彩羽太卷」 - 一啖吃到海膽、拖羅、赤身、爽脆青瓜以及醬油漬蛋黃,大豐足!.最後甜品一嚐餐廳另一名物日本的雪花刨冰。餐廳重本使用了來自日本的冰塊,經過特別過濾的水做成的冰塊晶瑩剔透。抬出大型復古風日式刨冰機,席前即場製作,加上香甜蜜瓜和煙靭的麻糬皮,
午市廚師發辦 💲480/人
✿ 沙律
✿ 日式蒸蛋
壽司8件
✿ 手卷
✿ 玉子燒
✿ 麵豉湯
甜品
先來是沙律菜、日式章魚蒸蛋。
最後甜品一嚐餐廳另一名物日本的雪花刨冰。餐廳重本使用了來自日本的冰塊,經過特別過濾的水做成的冰塊晶瑩剔透。抬出大型復古風日式刨冰機,席前即場製作,加上香甜蜜瓜和煙靭的麻糬皮,透心涼誠意度十足。
✿ 燒西京銀鱈魚 💲200
不吃刺身的朋友,午市也有不少日式定食選擇。友人選了一客傳統的燒西京魚定食,碗上湯和白飯,燒銀鱈魚的味道也很不錯。
成日覺得日本食omakase又正又平,但原來香港都有好地方!朋友帶我來這間在灣仔的彩羽壽司家,有85折,服務和觀感都100分享受,實在比得上日本!【鱈魚片】香脆可口。【螺肉章魚卵】螺肉冰凍美味又彈牙;章魚卵藕斷絲連在口中漿著,鮮味濃濃。【真鵰 】上面點了梅蓉,微微酸甜結合清清的魚生美味。【大分縣真蠔】師傅沾了些少黑松靈酸汁,更突出到蠔的鮮甜,好滑流流的質感,滿分!【煙燻春魚】視覺效果一流,師傅仔細砌開春魚再用煙燻處理,端出來時打開盅蓋,微燻香氣四溢,又有薄煙散開,味道就嚐到煙燻魚肉香。【帶子】彈牙又帶點軟熟。【池魚】 有紫蘇葉提升層次,又中和了濃烈的鮮味。【瀨尿蝦】大隻又爽口。【鮟鱇魚肝泡芙】這個真是創意滿分又好好吃,香脆的外皮極重牛油香味,中間咸香的鮟鱇魚肝熱辣辣溶化在口腔,感謝店主慷慨請我們品嘗!【海膽昆布】有點漿口。【拖羅】就是肥美軟熟!【彩羽太卷】包羅萬有的卷物,有一顆顆圓形蛋黃、拖羅、海膽和青瓜卷在一起,一下放入口中味道百感交集,濃濃的蛋黃配着海膽味道最突出,又夾著着拖羅肥美的口感,配搭出色,必食呀!【和牛壽喜燒】用了和紙作烹調工具,蔬菜豆腐等材料和和牛一直在鍋裏翻滾,但又不

【鱈魚片】香脆可口。

螺肉章魚卵
章魚卵

【真鵰 】上面點了梅蓉,微微酸甜結合清清的魚生美味。
真鵰

煙燻春魚

【帶子】彈牙又帶點軟熟。
帶子

【池魚】 有紫蘇葉提升層次,又中和了濃烈的鮮味。
池魚

【瀨尿蝦】大隻又爽口。

鮟鱇魚肝泡芙

【海膽昆布】有點漿口。
海膽昆布

【拖羅】就是肥美軟熟!

彩羽太卷

【和牛壽喜燒】用了和紙作烹調工具,蔬菜豆腐等材料和和牛一直在鍋裏翻滾,但又不會燒焦,壽喜燒醬汁味道濃厚香甜,和牛十分滋味。
和牛壽喜燒

【鮮魚湯】好濃厚的鮮魚味道。
鮮魚湯

【雪花刨冰】有看頭又很享受,師傅拿了日本的貫目冰出來放在手動刨冰機上,綿綿的雪花冰隨之灑下,配着香桃的甜味,擺盤精緻又好吃,非常圓滿的結尾。
螺肉章魚卵
章魚卵
真鵰
煙燻春魚
鮟鱇魚肝泡芙
鮮魚湯
蒸蛋
首先有85折優惠,真是物超所值。星期一晚的店裏7:00已經坐無虛席,非常熱鬧,大家的座位都是圍着師傅,可以看着師傅認真預備食物。前菜兩點分別是螺肉和章魚卵,螺肉鮮甜彈牙,而章魚卵藕斷絲連,質感特別味道都幾鮮。茶碗蒸有濃濃的高湯背着迷你墨魚,口感豐富,而且味道甜美。三款刺身亦非同凡響,由味道較輕的真雕先上,面頭了梅蓉,酸甜開胃;第二道是大分縣真蠔,沾些少黑松露酸汁,鮮甜滑流流的感覺;最後是充滿了玩味的煙燻春魚,香濃的煙燻香味實在太夾魚的質地。壽司分別有帶子、池魚、瀨尿蝦、海膽昆布、拖羅和最具代表性的彩羽太卷!師傅把多款材料即席表演卷成手卷狀,然後我們一啖吃下,多種質地與味道交融,好好味!選了串燒拼盤,有鮮蝦、雞翼、冬菇、鵝肝和青椒仔,最正當然是鵝肝和鮮蝦。最後是日本運來的貫目冰即刨成雪花刨冰,口感細膩棉棉,十分滿足!

前菜
鱈魚片

茶碗蒸有濃濃的高湯背着迷你墨魚,口感豐富,而且味道甜美。
茶碗蒸

真雕
串燒拼盤
漬物
2024-05-12 67 瀏覽
話說,今日返舊公司攞返啲嘢,走嘅時候行經謝斐道,發現有開咗幾間新嘅食肆,其中一間竟然有Omakase食🍣。吓?$480咁抵?!2點至5點仲有8折(12點至2點都有9折)!!即刻衝入去試下啦。餐廳地方唔大,全吧枱設計,最吸引到我嘅係見到部刨冰機🍧。Lunch Omakase $480(正價)🌟沙律 - 味道清新又醒胃🥰🌟螢光魷魚茶碗蒸 - 螢光魷魚口感爽脆鮮甜有海水味🌊;蒸蛋非常嫩滑,入面有迷你元貝,口感豐富。刺身4️⃣款🌟真鯛 - 口感彈牙🥰,肉質柔軟,鮮味十足😋🌟真蠔 - 嚟自大分縣嘅真蠔入口味道清甜,海水味不會太重,上面放上黑松露醬🍄,令整體味道立即豐富起來🥰。🌟螢光魷魚 - 口感爽脆鮮甜有海水味🌊,撘上酸度十足嘅水宏,非常惹味😋。🌟煙燻鰤魚 - 肉質鮮甜、脂膏豐富,帶有陣陣煙燻味道🥰。壽司8️⃣件🌟金線魚 - 細緻軟嫩、甘甜多汁😋。🌟北寄貝 - 味道甘甜、肉質肥美及爽脆🥰, 口感極佳😋。🌟深海池魚 - 鮮嫩肥美,肉質緊實而爽口🥰。🌟魷魚 - 口感嫩滑但有咬勁,鮮味非常爽甜😋。🌟左口魚 - 肥美甘香,口感非常豐富😋,上面放了🌟櫻花蝦,加強了口感😋。🌟鯖魚 - 魚油豐富,鮮味獨特🤗。

餐廳地方唔大,全吧枱設計,最吸引到我嘅係見到部刨冰機🍧。

Lunch Omakase $480(正價)

🌟沙律 - 味道清新又醒胃🥰

刺身4️⃣款
🌟真鯛 - 口感彈牙🥰,肉質柔軟,鮮味十足😋
🌟煙燻鰤魚 - 肉質鮮甜、脂膏豐富,帶有陣陣煙燻味道🥰。

壽司8️⃣件
🌟金線魚 - 細緻軟嫩、甘甜多汁😋。
🌟北寄貝 - 味道甘甜、肉質肥美及爽脆🥰, 口感極佳😋。
🌟深海池魚 - 鮮嫩肥美,肉質緊實而爽口🥰。
🌟魷魚 - 口感嫩滑但有咬勁,鮮味非常爽甜😋。
🌟鯖魚 - 魚油豐富,鮮味獨特🤗。
🌟拖羅 - 油脂甘香,入口即溶,完全無根😋。
🌟海膽 - 味道甘甜,幾乎入口即溶🤤。

🌟玉子燒 - 蛋香味濃,口感嫩滑😋

🌟麵豉湯 - 味道鮮甜而濃郁🤗。

彩羽太卷 (+$125)
招牌菜式😍,一啖落去,竟然有齊海膽、拖羅、赤身、醬油漬蛋和青瓜,層次感非常豐富🤤,食完非常滿足。😋

刨冰 (+$48)
望咗咁耐部刨冰機,梗係想試下呢度啲刨冰🍧啦,冰塊🧊係由日本直送,望住佢放入刨冰機做成軟綿綿嘅刨冰🍧,非常之治癒😍。之後再加入水果醬和新鮮生果配料,口感一流又好味😋。

真心嗰句,呢度嘅Omakase性價比非常之高,等我得閒都返過嚟食個lunch Omakase 🍣先得😂。

2024-05-03
2024-04-27 104 瀏覽
【初嚐Omakase就愛上了🤍🍣】/////日本Omakase會以時令食材為主 位於灣仔嘅小店裝修高貴優雅 欣賞廚師同店員友善嘅服務態度👍🏻午餐供應$450 Omakase套餐 另外可以再叫定食同刨冰 食到捧住個肚走人😍.|沙律🥗|茶碗蒸温和蛋香味 有大條爽口螢光魷魚🦑|刺身四款真鯛切成薄片 滑身易入口~生蠔配搭黑松露酸醋 尚算肥美 冇海水味 煙燻鰆魚有煙燻效果 魚皮炙香 突出魚鮮味 鮟鱇魚肝泡芙油脂柔嫩香醇😼|壽司八件海膽 瀨尿蝦 拖羅 墨魚 彩羽太卷 等等…最出色係彩羽太卷 有醬油漬蛋黃 拖羅 青瓜 海膽配料 流心蛋黃滲入飯粒中🤤海膽鮮甜 creamy 瀨尿蝦蝦味一般 勝在有創意(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)拖羅充滿油脂 入口即溶 |手卷紫菜香脆 鯖魚魚肉十足 輕烤後脂香四溢|玉子燒表面燒至焦香 甜絲絲好似食緊滑蛋布甸~|蒲燒鰻魚丼 ($180)鰻魚充滿香濃燒汁 魚肉厚滑 飯粒分明|甜品附送三文治雪糕 煙韌黏嘴糯米皮包住鮮甜士多啤梨🍓水信玄餅有著天然甜味 另外黑糖水信玄餅刨冰 ($110) 廚師用日本直送冰磚即叫即刨 加上甜度適中嘅黑糖 口感綿密透心涼———📍彩羽壽司家 (灣仔)灣仔謝斐道15
【初嚐Omakase就愛上了🤍🍣】
/////
|沙律🥗

|茶碗蒸
温和蛋香味 有大條爽口螢光魷魚🦑

刺身四款

壽司八件
海膽 瀨尿蝦 拖羅 墨魚 彩羽太卷 等等…

|手卷
紫菜香脆 鯖魚魚肉十足 輕烤後脂香四溢

|玉子燒
表面燒至焦香 甜絲絲好似食緊滑蛋布甸~

|蒲燒鰻魚丼 ($180)
鰻魚充滿香濃燒汁 魚肉厚滑 飯粒分明

甜品

———
📍彩羽壽司家 (灣仔)
2024-04-27
  • 彩羽太卷
3天前 0 瀏覽
有冇諗過只要400幾蚊就可以係灣仔食到一個豐富又好味嘅Lunch Omakase呢?!今日就同大家推介一下Lunch Omakase Set $480(1位) 🔹開圍沙律🔹日式蒸蛋-有細細八爪魚係面,蒸蛋夠滑,蛋味濃郁🔹刺身4款-刺身好新鮮,特別係安康魚肝泡芙,第一次食!🔹壽司8件-八款精選壽司都好新鮮,分量啱啱好🔹手卷-手卷用料10足,有海膽青瓜吞拿魚同三文魚,正🔹玉子燒 -細細舊肌肉玉子燒,好似蛋糕咁,夠曬軟熟🔹麵豉湯🔹同甜品 -我地特别揀左日本雪花冰,喺用日本直送嘅冰做雪花冰再係冰面上加上日本鮮甜蜜瓜,鮮甜又好味!

今日就同大家推介一下
Lunch Omakase Set $480(1位)
🔹開圍沙律
🔹日式蒸蛋
-有細細八爪魚係面,蒸蛋夠滑,蛋味濃郁
🔹刺身4款
-刺身好新鮮,特別係安康魚肝泡芙,第一次食!
🔹壽司8件
-八款精選壽司都好新鮮,分量啱啱好
🔹手卷
-手卷用料10足,有海膽青瓜吞拿魚同三文魚,正
🔹玉子燒
-細細舊肌肉玉子燒,好似蛋糕咁,夠曬軟熟
🔹麵豉湯
🔹同甜品

2024-05-26
4天前 0 瀏覽
我同老婆定期都會搵唔同餐廳食日式廚師發板 呢間餐廳裝修好典雅 石面拼木門 喺門口甚至乎睇唔到餐廳裏面 有一種與世隔絕嘅感覺坐低無耐店員就會送上小食鱈魚片 新鮮烤起 非常香脆我哋叫咗個中價位嘅椿套餐 前菜2款 有紫薯魷魚 北海道白粟米 蕃茄 前者配搭新穎 後兩者非常爽甜日式蒸蛋 滑捋捋嘅茶碗蒸 面頭仲有魷魚刺身4款真鯛刺身 非常新鮮大分縣珍蠔 配埋黑松露酸汁 更加突出好嘅鮮甜味煙燻鰹魚 表皮燒過 再用煙燻過 突出魚油香串燒5串 有冬菇 雞翼 蝦 豬腩肉 秋葵 串燒夠火喉 所以雞翼同豬腩肉都燒得外皮香脆又保留到肉汁 燒蝦就好爽甜壽司6件 鳥貝 爽甜;黑龍 表皮燒香左 帶出魚油香;花竹蝦 蝦肉彈牙爽甜;鯖魚配醋漬昆布再用紫菜包住 令平平無奇嘅鯖魚增添美味;海膽 非常新鮮;拖羅 入口即溶安康魚肝泡芙 配搭幾特別 香脆甜甜地嘅外皮裏面包裹鹹鹹地嘅安康魚肝之後有埋湯同埋雪花刨冰作結 飽到上心下又非常滿足 推介大家嚟試下呢度嘅omakase

坐低無耐店員就會送上小食鱈魚片 新鮮烤起 非常香脆

我哋叫咗個中價位嘅椿套餐

日式蒸蛋 滑捋捋嘅茶碗蒸 面頭仲有魷魚

真鯛刺身 非常新鮮
大分縣珍蠔 配埋黑松露酸汁 更加突出好嘅鮮甜味
煙燻鰹魚 表皮燒過 再用煙燻過 突出魚油香

壽司6件

📣午晚市廚師發板低至8折|必食招牌龍珠彩羽太卷📣-《彩羽 · Omakase · 灣仔》-🍽️ Lunch Omakase - $480/pp -🔸 前茶 - 沙律-🔹真鯛刺身🔹大分縣黑松露生蠔🔹煙燻鰹魚-🔸手握壽司八貫✿ 深魚池魚壽司✿ 帆立貝壽司✿ 瀨尿蝦壽司✿ 池魚壽司✿ 赤身壽司✿ 炙燒鰈魚邊壽司✿ 海膽軍艦壽司✿ 炙燒大拖羅壽司-🔹鮟鱇魚乾泡芙-🔸玉子燒-🔹彩羽太卷 $250集合左七粒龍珠而製成🙈 7粒極流心蛋黃並排,再加上大量海膽同吞拿魚肉等材料,建議一啖食野,咁樣先至最原汁原味啊!-🔸湯-🔹甜品 - 蜜瓜刨冰 +$48多款6款口味,廚師現場表演刨冰,好特別,食完好清爽-🔸 午市定食 - 西京燒銀鱈魚 $200另外仲可以叫午市定食,銀鱈魚好嫩彈牙,仲包湯同白飯,好飽啊!-📍 彩羽壽司家 (灣仔)灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地下A號舖-#香港美食 #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #日本餐廳 #hkdining #hkomakase #日本過江龍 #giveaway #hk

📣午晚市廚師發板低至8折|必食招牌龍珠彩羽太卷📣

🔸湯
🔹甜品 - 蜜瓜刨冰 +$48
多款6款口味,廚師現場表演刨冰,好特別,食完好清爽

🔸 午市定食 - 西京燒銀鱈魚 $200

📍 彩羽壽司家 (灣仔)
灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地下A號舖
#香港美食 #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #日本餐廳 #hkdining #hkomakase #日本過江龍 #giveaway #hkgiveaway #hkgiveaway2024 #giveawayhk #hkigfood #hkigshop #hkgifts #廚師發辦 #廚師發板 #灣仔美食 #日本菜 #節日慶祝 #生日快樂 #父親節
5天前 0 瀏覽
今日朋友帶我去了灣仔一間日本餐廳「彩羽壽司家」食Omakase,包括:1️⃣ 沙律 沙律菜好新鮮,加上酸甜醬汁,一個很開胃的前菜2️⃣ 日式蒸蛋茶壺蒸配上螢光魷魚,味道十分不錯3️⃣ 刺身4款🥢 真鯛肉質不但細緻,又富有彈性,味道清新而淡雅,更帶有甘甜味🥢 真蠔來自大分縣,飽滿多汁,口感細緻🥢 鮟鱇魚肝泡芙將柔膩甘美的鮟鱇魚肝放入酥脆泡芙內,外脆內軟,一次過食到不同口感,正🥢 煙燻鰹魚經煙熏後的鰹魚,令嫩滑的魚肉添加上一份熏香味道,令人食指大動4️⃣ 壽司8件🥢 帆立貝大大粒,爽口又彈牙,味道十分鮮甜🥢 鮫鰈魚海膽外層是鮫鰈魚,內層是海膽,這個配搭十分出色,鮮甜又美味🥢 瀨尿蝦瀨尿蝦 彈牙鮮甜,第一次食瀨尿蝦壽司,估唔到都相當不錯🥢 赤身赤身 口感鮮嫩多汁,味道回甘不膩🥢 池魚池魚 質感爽口鮮甜,魚味香濃🥢 昆布海膽外觀帶點淡綠色的紋理,口感及味道都令人一試難忘🥢 炙燒左口魚經炙燒後的左口魚,十分之肥美,而且入口軟腍滑嫩🥢 大拖羅大拖羅 脂肪分布多,如雪花般,入口即溶5️⃣ 手卷🥢 彩羽太卷 升級食「彩羽太卷」,賣相十分吸引,用料上乘,有蛋黃醬油漬、海膽、拖羅及青瓜等,師傅建議我們一口食用6️⃣ 玉子燒7️⃣ 麵
今日朋友帶我去了灣仔一間日本餐廳「彩羽壽司家」
食Omakase,包括:

1️⃣ 沙律
沙律菜好新鮮,加上酸甜醬汁,一個很開胃的前菜
2️⃣ 日式蒸蛋
茶壺蒸配上螢光魷魚,味道十分不錯
3️⃣ 刺身4款
🥢 真鯛
肉質不但細緻,又富有彈性,味道清新而淡雅,更帶有甘甜味
🥢 真蠔
來自大分縣,飽滿多汁,口感細緻
🥢 鮟鱇魚肝泡芙
🥢 煙燻鰹魚
4️⃣ 壽司8件
🥢 帆立貝
大大粒,爽口又彈牙,味道十分鮮甜
🥢 鮫鰈魚海膽
外層是鮫鰈魚,內層是海膽,這個配搭十分出色,鮮甜又美味
🥢 瀨尿蝦
瀨尿蝦 彈牙鮮甜,第一次食瀨尿蝦壽司,估唔到都相當不錯
🥢 赤身
赤身 口感鮮嫩多汁,味道回甘不膩
🥢 池魚
池魚 質感爽口鮮甜,魚味香濃
🥢 昆布海膽
外觀帶點淡綠色的紋理,口感及味道都令人一試難忘
🥢 炙燒左口魚
經炙燒後的左口魚,十分之肥美,而且入口軟腍滑嫩
🥢 大拖羅
大拖羅 脂肪分布多,如雪花般,入口即溶
5️⃣ 手卷
🥢 彩羽太卷
6️⃣ 玉子燒
7️⃣ 麵豉湯
8️⃣ 甜品
🍧 升級食「雪花刨冰」,冰塊由日本空運過來的,師傅即埸用手動刨冰機製作,有多款味道選擇,一個十分透心涼及好味道的甜品,一定要試試
5天前 0 瀏覽
餐廳位於灣仔謝斐道,裝修木系設計一排吧枱可以欣賞師傅預備食材店員細心友善,整個用餐體驗感覺好好ღ 沙律🥗|日式蒸蛋先嚟個開胃沙律🥗蒸蛋一打開蓋就見到螢光魷魚🦑😍口感爽脆,蒸蛋入口好滑嫩ღ刺身·真鯛味道淡雅,加上梅汁更提鮮·大分縣真蠔🦪飽滿多汁配黑松露酸汁,鮮甜嫩滑·煙燻鰹魚煙燻帶出魚肉本身嘅香氣同滋味· 鮟鱇魚肝泡芙,泡芙食落好似菠蘿包嘅口感,內裏嘅鮟鱇魚肝鮮味濃郁入口即溶ღ壽司·墨魚鮮味十足!入口嫩中帶脆有咬口·深海池魚口感嫩滑, 肉質爽口·帆立貝爽口鮮甜,加上檸檬汁好清新·池魚帶有豐厚嘅油脂,味道甘甜·日本三文魚顏色偏橙,帶有豐富嘅脂肪,肉質柔軟·海膽味道甘甜,質感細膩·左口魚邊炙燒過後充滿油脂入口即溶·拖羅肥美入口軟滑🤤ღ彩羽·太卷色彩繽紛😍好吸睛一啖有齊醬油漬蛋黃、鮮甜海膽、入口即溶嘅拖羅、赤身同小青瓜🥒ღ玉子燒|麵豉湯ღ甜品🍧綠茶紅豆白玉刨冰仲有好多種口味選擇😍師傅即場製作,食落軟綿綿帶來了清新嘅驚喜
餐廳位於灣仔謝斐道,裝修木系設計
一排吧枱可以欣賞師傅預備食材
店員細心友善,整個用餐體驗感覺好好

ღ 沙律🥗|日式蒸蛋
先嚟個開胃沙律🥗
蒸蛋一打開蓋就見到螢光魷魚🦑😍
口感爽脆,蒸蛋入口好滑嫩

刺身
·真鯛味道淡雅,加上梅汁更提鮮

·大分縣真蠔🦪飽滿多汁配黑松露酸汁,鮮甜嫩滑
·煙燻鰹魚煙燻帶出魚肉本身嘅香氣同滋味

壽司

·墨魚鮮味十足!入口嫩中帶脆有咬口
·深海池魚口感嫩滑, 肉質爽口
·帆立貝爽口鮮甜,加上檸檬汁好清新

·池魚帶有豐厚嘅油脂,味道甘甜
·日本三文魚顏色偏橙,帶有豐富嘅脂肪,肉質柔軟
·海膽味道甘甜,質感細膩

·左口魚邊炙燒過後充滿油脂入口即溶

·拖羅肥美入口軟滑🤤

ღ彩羽·太卷
色彩繽紛😍好吸睛

ღ玉子燒|麵豉湯

甜品🍧

綠茶紅豆白玉刨冰
仲有好多種口味選擇😍
師傅即場製作,食落軟綿綿
帶來了清新嘅驚喜
要享受一餐高質數嘅Omakase 首先要遇上一個專業對食物味道賣相有要求嘅師傅今次嚟灣仔呢間.午市時段8折優惠味道超出預期✨沙律沙律菜新鮮.配上車厘茄.清新爽脆✨日式蒸蛋滑溜溜嘅蒸蛋加上螢光魷魚.金菇.令口感更豐富▫️真鯛 : 肉質爽彈▫️大分縣生蠔 : 配上黑松露酸汁.鮮甜爽彈▫️煙燻鰹魚:肉質軟彈有光澤打開玻璃蓋.滲出啖啖煙燻香味✨壽司▫️墨魚▫️深海池魚▫️帶子▫️池魚▫️拖羅▫️日本三文魚▫️海膽▫️左口魚邊✨鮟鱇魚乾泡芙用泡芙包裹著鮟鱇魚肝蓉外層酥脆.好有特式✨彩羽太卷呢個太卷真係不得了加入軟糯嘅醬油漬蛋黃.赤身.拖羅.青瓜.超有份量嘅誠意之作✨玉子燒蛋香味濃.好有質感✨麵豉湯香濃足料.味道亦不太鹹✨日本雪花刨冰選用日本嘅貫目冰.現場即刨磨出嘅刨冰口感細膩軟綿冰與冰之間加入糖漿令每啖都均勻充滿香甜味▫️紅酒提子▫️綠茶紅豆白玉
要享受一餐高質數嘅Omakase

用泡芙包裹著鮟鱇魚肝蓉

外層酥脆.好有特式

✨彩羽太卷
呢個太卷真係不得了
加入軟糯嘅醬油漬蛋黃.赤身.拖羅.青瓜.
超有份量嘅誠意之作

▫️紅酒提子
▫️綠茶紅豆白玉
2024-06-04
2024-06-04 0 瀏覽
今日去咗灣仔搵好嘢食 朋友介紹咗一間非常唔起眼但質素唔錯嘅Omakase 所以同老公去咗試我哋各自叫咗一個椿套餐 $888/位 唔知係咪新開張 所以而家仲有85折套餐包咗前菜 茶碗蒸 4款刺身 6款壽司 串燒或者壽喜燒 吸物同埋刨冰食呢啲廚師發板最享受就係可以見到師傅為你烹調壽司嘅過程 選用當日最新鮮嘅刺身 再加埋唔同食材嘅配搭 令到一件壽司能夠色香味具全 當日享用嘅刺身同壽司全部都非常鮮甜美味 醋飯粒粒分明 最深刻係海膽同埋鳥貝 海膽個種鮮甜而家打住呢個食評都回味 而且我本身鍾意食貝類 所以鳥貝嗰種爽彈鮮甜中哂我味蕾另外配咗和牛壽喜燒 面頭有好幾塊和牛非常嫩滑 入口即溶 壽喜燒裏面有埋蔬菜豆腐冬粉等等 加埋甜甜地好夠味嘅壽喜燒湯底 可以當埋湯飲暖暖胃 之後仲有個魚味好濃沃嘅吸物 唔似其他餐廳可能安排麵豉湯 呢個魚湯就十分有誠意當食到好飽諗住甜品都未必食得落嘅時候 個餐會跟埋刨冰 師傅即場用原磚冰塊喺你面前刨 而刨冰喺出乎意料地嘅軟綿 而且配既果汁味亦唔會係化學味 而係真係似飲緊鮮榨果汁嗰種味道 所以可以話係好完滿 由頭到尾都賞心悅目嘅一餐

食呢啲廚師發板最享受就係可以見到師傅為你烹調壽司嘅過程 選用當日最新鮮嘅刺身 再加埋唔同食材嘅配搭 令到一件壽司能夠色香味具全 當日享用嘅刺身壽司全部都非常鮮甜美味 醋飯粒粒分明 最深刻係海膽同埋鳥貝 海膽個種鮮甜而家打住呢個食評都回味 而且我本身鍾意食貝類 所以鳥貝嗰種爽彈鮮甜中哂我味蕾

2024-06-03 0 瀏覽
最近聽朋友介紹呢間日本餐廳,話質素唔錯!我梗係唔執輸去下啦,見到佢地既lunch omakase好似幾多野食,即刻叫黎試下。 🔴前菜當然梗係唔少得有沙律,茶碗蒸,佢地既蒸蛋都幾滑,裡面仲有墨魚仔同昆布汁作調味。🟠刺身真鯛配上梅蓉,增加剌身既層次感,而大分縣真蠔上面加左黑醋酸汁,新鮮又creamy ,亦令蠔味道更加突出。煙燻鰹魚,上枱前有玻璃罩蓋住左,感覺好高級。安康魚肝泡芙,第一次見呢個做法,感覺幾特別。🟡壽司⭐金線鯛⭐深海池魚⭐帶子⭐池魚紫蘇葉卷⭐魷魚,加上青檸芝麻⭐赤身⭐拖羅:油脂分布平均,味道濃郁;⭐海膽:加埋昆布係上面,口感更加豐富,好好食!⭐玉子燒:蛋味濃重點推薦下個太卷(入面有海膽、青瓜、拖羅、赤身、蛋黃),十分豐富,亦有層次感,賣相都好出色🔵刨冰連冰都係日本運黎,師傅用平時日本見到既刨冰機,有唔同味道選擇,刨冰質感軟綿綿

🔴前菜

🟠刺身

🟡壽司
⭐金線鯛
⭐深海池魚
⭐帶子
⭐池魚紫蘇葉卷
⭐魷魚,加上青檸芝麻
⭐赤身
⭐拖羅:油脂分布平均,味道濃郁;
⭐海膽:加埋昆布係上面,口感更加豐富,好好食!
⭐玉子燒:蛋味濃

🔵刨冰

2024-06-02 0 瀏覽
今日午餐喺灣仔同朋友食左一個性價比幾高嘅Omakase💕Omakase即係廚師發辦- 廚師會為客人揀出當日最新鮮嘅食材, 從而去用心製作美食呢日式料理嘅Lunch Omakase $480(1位)Lunch Set非常豐富- 有沙律 、日式蒸蛋 、刺身4款 、壽司8件 、手卷、玉子燒 - 最尾還有熱辣辣嘅麵豉湯同甜品 整體食材好新鮮,特別嘅日式蒸蛋,鮟康魚泡芙都好特別,而且刺身新鮮又夠鮮味。依哩個價錢,加上食物嘅質素,良好嘅服務態度,性價比都算好高,值得推介👍🏻
今日午餐喺灣仔同朋友食左一個性價比幾高嘅Omakase💕

Omakase即係廚師發辦
- 廚師會為客人揀出當日最新鮮嘅食材, 從而去用心製作美食
呢日式料理嘅Lunch Omakase $480(1位)

Lunch Set非常豐富
- 最尾還有熱辣辣嘅麵豉湯同甜品

2024-05-25
今次和朋友來到灣仔吃Omakase😝餐廳位於灣仔地鐵站和會展站中間午餐Omakase是人均$480起~吃到很很很很飽😆‣ 茶碗蒸雞蛋好滑,表面有魷魚仔,味道更豐富☺️‣ 刺身4款金目鯛|大燻魚汁生蠔配黑松露|富士山三文魚|安糠魚乾泡芙生蠔配黑松露汁好香,口感飽滿🤩三文魚刺身有煙燻味,好特別‣ 壽司8件金線鯛|深海池魚|北海道生帶子|甜蝦|鯖魚|右口魚邊|拖羅師傅會安排由味道較清淡的魚開始吃,慢慢吃到最濃味的拖羅❤️右口魚邊 - 油脂味好香濃,表面燒到脆脆地,好好味‣ 沙律‣ 玉子燒‣ 麵豉湯湯底味道香濃,採用了昆布、海膽等,幾好味😘‣ 刨冰 (+$48)刨冰味道選擇頗多這次選擇了抹茶味,整體是正常發揮~‣ 太卷 (+$250)太卷超大一份!包含海膽和幾款刺身,很豐富🫶🏻💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳座位不多,只做Omakase這個價錢享有這個食物質素算不錯大家不妨考慮一下~💰Total: $1384 ($692pp 已包括10%服務費)📍彩羽壽司家|@sushiya_iroha 灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地下A號舖🚩更多同類餐廳 #foodstep_日本菜 🚩更多同區餐廳 #food
今次和朋友來到灣仔吃Omakase😝
餐廳位於灣仔地鐵站和會展站中間
午餐Omakase是人均$480起~
吃到很很很很飽😆

‣ 茶碗蒸
雞蛋好滑,表面有魷魚仔,味道更豐富☺️

金目鯛|大燻魚汁生蠔配黑松露|富士山三文魚|安糠魚乾泡芙
生蠔配黑松露汁好香,口感飽滿🤩
三文魚刺身有煙燻味,好特別

壽司8件
金線鯛|深海池魚|北海道生帶子|甜蝦|鯖魚|右口魚邊|拖羅
師傅會安排由味道較清淡的魚開始吃,慢慢吃到最濃味的拖羅
❤️右口魚邊 - 油脂味好香濃,表面燒到脆脆地,好好味

‣ 沙律
‣ 玉子燒

‣ 麵豉湯
湯底味道香濃,
採用了昆布、海膽等,幾好味😘

‣ 刨冰 (+$48)
刨冰味道選擇頗多
這次選擇了抹茶味,
整體是正常發揮~

‣ 太卷 (+$250)
太卷超大一份!
包含海膽和幾款刺身,很豐富🫶🏻

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳座位不多,只做Omakase
這個價錢享有這個食物質素算不錯
大家不妨考慮一下~

📍彩羽壽司家|@sushiya_iroha

🚩更多同類餐廳 #foodstep_日本菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_灣仔

⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃
📣想看更多美食推介 ☞ Follow @ourfoodstephk_