2023-08-27 124 瀏覽
在奧運站放工,肚子餓想起附近有間外賣海南雞很有名,於是慕名而去。去到已經有不少人叫外賣,見到店名打正旗號叫見海南雞和喇沙摻摻,毫無懸念毫就點了海南雞和喇沙,還點了小食和湯。無骨海南走地雞飯- 海南雞一定要配油飯的,雞滑份量不少,有基本三款醬點,油飯軟硬適中,粒粒分明爽口,果然冇選錯帆立貝喇沙摻摻- 湯底超濃郁,油麵米粉份量十足,除左帆立貝,仲有蜆、魚蛋、豆卜、雞蛋,餸之豐富幾乎與摻摻一樣多。香辣魚餅,馬鈴薯炸蝦- 魚餅唔算好辣,味道惹味- 炸蝦香脆彈牙,私心推介冬瓜雞湯- 清甜不口乾,好飲整體味道意料之外,價錢很高,外賣等候10分鐘內,很有效率。推薦

無骨海南走地雞飯

帆立貝喇沙摻摻

香辣魚餅,馬鈴薯炸蝦
- 魚餅唔算好辣,味道惹味
- 炸蝦香脆彈牙,私心推介

冬瓜雞湯
- 清甜不口乾,好飲

外賣自取
緣分... 原來呢啲就係緣份!海南雞飯三隻字並唔簡單首先,係雞既層次上面滑! 佢係我食過海南雞飯之中對最滑舊雞一放入口,直接由喉嚨sir入大腸!但雞味唔夠濃,依度差dd其次,飯方面油飯乾左少少!😮‍💨同少左少少香味,建議可以加少少蒜落去飯度煲,但整體唔錯~最後講返個湯海南雞飯個湯絕對唔可以係普通例湯😤依度個湯冇令我失望,仲有dd小清新👯‍♂️佢加咗薏米🤏總結,呢度嘅海南雞飯40蚊質素黎講我會話佢係全港 top 4最後想問大家海南雞飯係咪喺海南島發明?
緣分... 原來呢啲就係緣份!
海南雞飯三隻字並唔簡單

首先,係雞既層次上面
滑! 佢係我食過海南雞飯之中對最滑

舊雞一放入口,直接由喉嚨sir入大腸!
但雞味唔夠濃,依度差dd

其次,飯方面
油飯乾左少少!😮‍💨
同少左少少香味,建議可以加少少蒜落去飯度煲,但整體唔錯~

最後講返個湯
海南雞飯個湯絕對唔可以係普通例湯😤
依度個湯冇令我失望,仲有dd小清新👯‍♂️
佢加咗薏米🤏

總結,呢度嘅海南雞飯40蚊質素黎講
我會話佢係全港 top 4

最後想問大家海南雞飯係咪喺海南島發明?
2023-07-15 555 瀏覽
朋友介喺喺奧海城附近呢間外賣店好得😀今日夾岩時間就去買兩個外賣番屋企慢慢嘆😄😄去到見到食物好抵食,買埋$30餐券,為起三十幾蚊就有一個主食,仲有麵有飯揀,真係超級抵食😄😄 最衰我唔係成日去奧運呢頭,如果唔係我都會考慮買套票呀🫠🫠我今日就咁買兩個套餐食😀😀揀咗一個咖哩牛坑腩飯和一個海南雞喇沙摻摻,仲加多兩個小食,分別係香辣魚餅和沙嗲牛肉串燒。咖哩牛坑腩飯- 賣相好得😁😁😁 色香味俱全😆 咖哩味濃,牛坑腩脂肪和肉份量比利佳!一個字- 正!😊😊海南雞喇沙摻摻- 店名有海南雞,既然主打海南雞,就叫咗個海南雞喇沙摻摻試試🙂🙂 店主好用心!湯和麵條分開放,番到屋企都無浸淋! 喇沙湯底味道正宗,又唔會太口渴☺️岩哂我口味呀😆😆😆香辣魚餅- 有兩件,燒得岩岩好!配埋甜酸醬無得挑剔🤭🤭沙嗲牛肉串燒- 都係有兩串,同朋友一人一串剛剛好,🤓🤓肉質唔錯!唔會太肥太瘦搞到太鞋🤣🤣果子|海南雞飯·喇沙摻摻 外賣專門店 (大角咀)大角咀海庭道16號富榮花園二期4座地下E號

我今日就咁買兩個套餐食😀😀揀咗一個咖哩牛坑腩飯和一個

咖哩牛坑腩飯

海南雞喇沙摻摻

香辣魚餅
- 有兩件,燒得岩岩好!配埋甜酸醬無得挑剔🤭🤭

沙嗲牛肉串燒

果子|海南雞飯·喇沙摻摻 外賣專門店 (大角咀)
大角咀海庭道16號富榮花園二期4座地下E號
2023-07-15
2023-07-02 162 瀏覽
今日個friend經過富榮花園,見到一間專賣海.南雞飯及喇沙嘅專門店,佢知我鐘意食喇沙😍,見又未試過呢間店,專登買個lunch返屋企試下。香煎豬頸肉飯 $43.-豬頸肉份量多,煎得焦香,肉味香又帶油香,加上一隻煎蛋及蔥油,簡簡單單嘅配搭,就已經好好食。帆立貝喇沙慘慘 $65.-喇沙湯底味道香濃,椰香味偏重又夠辣,材料有帆立貝、蜆、魚蛋、豆卜及半隻熟蛋,食帆立貝大粒厚身,蜆無沙帶鮮味,魚蛋爽口彈牙,油麵及米粉煮得啱啱好,全部食材吸收湯汁後,食起上嚟更加鮮香味美。馬鈴薯炸蝦卷 (2件) $16.-外層炸得麵條香脆,裡面包在薯蓉及蝦,外脆內軟又帶蝦味。香辣魚餅 (2件) $12.-魚餅質感彈牙,香香辣辣非常惹味。街坊小店,街坊價錢,估唔到食物質素咁好,值得一試😋。
今日個friend經過富榮花園,見到一間專賣海.南雞飯及喇沙嘅專門店[果子外賣店],佢知我鐘意食喇沙😍,見又未試過呢間店,專登買個lunch返屋企試下。

香煎豬頸肉飯 $43.-

帆立貝喇沙慘慘 $65.-

馬鈴薯炸蝦卷 (2件) $16.-
外層炸得麵條香脆,裡面包在薯蓉及蝦,外脆內軟又帶蝦味。

香辣魚餅 (2件) $12.-
魚餅質感彈牙,香香辣辣非常惹味。

街坊小店,街坊價錢,估唔到食物質素咁好,值得一試😋。

2023-07-01
2023-06-22 116 瀏覽
大角嘴簡直係一個比較親民的美食天堂,選擇多又唔貴~係附近返工真係好多選擇~今晚放學買外賣返屋企同老公食,見到果子店價錢幾親民~而且店鋪仲有推出優惠卡,今時今日你係比較罕有,值得一讚👍店舖生推馬來西亞菜式,海南雞,喇吵摻摻~海南雞係冇骨,選用文昌雞,雞味唔錯,肉質滑~性價比高😆香茅豬扒喇吵摻慘,好正宗,有驚喜😃麵底由油麵同米粉組成~材料豐富,配菜有豆卜,白魚蛋,芽菜😃味道唔錯,喇沙湯底香濃,唔會太辣😁買主菜之餘仲可以優惠價加小食,可以試多啲野😃
店舖生推馬來西亞菜式,海南雞,喇吵摻摻~
海南雞係冇骨,選用文昌雞,雞味唔錯,肉質滑~性價比高😆
買主菜之餘仲可以優惠價加小食,可以試多啲野😃
2023-06-09 110 瀏覽
大角嘴果子係一個好受歡迎嘅外賣店攤位,呢度嘅食物質素好,價錢相對平實,今日叫左2個主食同小食。海南雞飯係呢度嘅招牌菜式,雞肉滑嫩,而且好多舊。佢仲送左個雞湯,湯味道剛剛好,飲落無味精感。油飯調味適中,粒粒分明,配埋佢送嘅3款醬汁,好食!個人最鍾意撈泰式酸辣汁仲有海鮮喇沙摻摻,啲海鮮鮮甜好味,湯底亦都好香濃,除左蝦,clam仲有魚蛋,雞蛋。摻摻係油麵同米粉mix埋,吸曬d喇沙湯勁惹味,唔會過鹹或者好似平時d湯咁死甜。佢椰奶都落得相對比較少,適合我呢d鍾意食得健康d嘅人去食!沙爹豬串燒同酸辣鳳爪都好出色,沙爹醬汁香濃,鳳爪肉質鮮嫩,醬汁酸辣開胃,有6隻。除咗呢啲菜式之外,大角嘴果子仲有好多唔同嘅小食選擇,例如蝦餅、炸春卷等等。

2023-06-06 86 瀏覽
呢間果子外賣店位於大角咀海達邨附近,相信平日都有唔少中學或者大專學生幫襯。海南雞飯單買都係40,相當抵食。呢日12:30嚟到,等咗大約10分鐘就拎得。今次試咗佢嘅一人套餐分別有海南雞飯、春卷、生菜同埋一碗冬瓜湯。海南雞都幾滑,雞皮亦唔會好多毛。油雞偏乾,仲適合鍾意食硬飯嘅朋友冬瓜湯加入薏米煮,味道有層次亦消暑。春卷咬落鬆脆,層皮唔會太厚,甜酸醬正常。生菜份量都幾多。見到佢有一張折扣咭,買咗之後每次點餐都會有相應折扣,熟客可以考慮。

海南雞飯單買都係40,相當抵食。

呢日12:30嚟到,等咗大約10分鐘就拎得。

冬瓜湯加入薏米煮,味道有層次亦消暑。

春卷咬落鬆脆,層皮唔會太厚,甜酸醬正常。

生菜份量都幾多。

質素意外地高,這家在大埔有開店的果子海南雞專門店,外賣🥡專營,價格非常便宜!店長服務超友善,主動為我介紹那款食品推介😋點了兩款主食海南雞叻沙摻摻$60海南雞意外地嫩滑又無骨,叻沙摻摻非常正宗,椰汁🥥超濃,creamy又香甜,輕輕的辣味,好吃!鹹味不會太濃郁,口味偏甜,不會口渴碟豆花飯 三餸$63串燒(豬肉)香煎雞扒 咖哩牛坑腩超炫目的碟豆花飯帶著淡淡的椰香,三餸味道均非常濃郁當中咖哩牛坑腩非常稔軟,入口即化香煎雞扒肉量夠串燒(豬肉)非常惹味超抵食的!森巴通菜+$20通菜份量不少,口味不會油膩,也不會太鹹, 走比較健康的路線,對家庭客來說,不俗呀細碗肉骨茶+$12份量不大但足料,淡淡的藥材香,鹹味不出,不會口渴

店長服務超友善,主動為我介紹那款食品推介😋

點了兩款主食

海南雞叻沙摻摻$60

鹹味不會太濃郁,口味偏甜,不會口渴

碟豆花飯 三餸$63
串燒(豬肉)香煎雞扒 咖哩牛坑腩
超炫目的碟豆花飯帶著淡淡的椰香,三餸味道均非常濃郁
當中咖哩牛坑腩非常稔軟,入口即化
香煎雞扒肉量夠
串燒(豬肉)非常惹味
超抵食的!

森巴通菜+$20

細碗肉骨茶+$12
份量不大但足料,淡淡的藥材香,鹹味不出,不會口渴

2023-06-04 58 瀏覽
第一次用OpenRice app 落單,快靚正👍🏼。外賣店-份量夠☺️我點左香茅豬扒撈麵+白雲酸辣鳳爪。特別想讚下份小食,我唔食得辣,但係都覺得白雲酸辣鳳爪唔錯,因為它的甜酸度適中唔,只有少少辣。我很喜歡😘
第一次用OpenRice app 落單,快靚正👍🏼。
外賣店-份量夠☺️
我點左香茅豬扒撈麵+白雲酸辣鳳爪。
特別想讚下份小食,
  • 白雲酸辣鳳爪
今日去左朋友屋企玩要叫外賣食,咁岩近期都比較想食番啲東南亞風味嘅野,就揀咗呢一間果子|海南雞飯•喇沙摻摻。其實最主要係見到佢個藍蝶花椰漿飯嘅顏色而吸引左。我係叫自選三餸再加藍蝶花椰漿飯,呢一個飯同普通嘅飯嘅味道有所不同,滲透著淡淡的椰漿味,單獨咁食都已經好好味。三餸我分別揀咗鮮蝦,炸雞同牛肉串燒。而我最鍾意食係佢嘅牛肉串燒,佢個牛肉燒到岩岩好彈牙嘅口感再加埋個沙爹醬,勁入味,超惹味。啲朋友叫嘅海鮮喇沙摻摻,喇沙湯底嘅味道一流,唔會好油膩,味道濃郁加埋摻摻面底都好好食。加上你一間外賣嘅價錢都好合理,食物嘅份量都足夠,非常值得推薦。

其實最主要係見到佢個藍蝶花椰漿飯嘅顏色而吸引左。

2023-05-11 93 瀏覽
呢間價錢親民嘅外賣店係海南雞飯同摻摻麵嘅專門店😌😌小編同朋友一人各試一款主食+小食,必叫無骨海南雞飯+沙嗲雞肉串燒同叫左香煎豬頸肉喇沙摻摻麵+白雲酸辣鳳爪由叫餐到拎得都只係5至10分鐘嘅事,快到可以係舖頭望一望格仔舖賣嘅小朋友野~無骨海南雞飯+沙嗲雞肉串燒雞肉唔係好肥 但食落又唔鞋 係個飯乾身左少少 如果可以油身啲啲就會好啲😎😎沙嗲雞肉串燒肉質岩岩好 個沙嗲醬汁食到細細粒花生粒 唔會太咸👍👍摻摻係指油麵加米粉,第一次食 兩款麵一齊食好特別 粗幼度唔同 所以個飽肚感好似double up左咁🤣🤣豬頸肉煎得岩岩好~唔會乾身 仲可以食到有少少油香味😆😆湯底仲會有兩粒魚蛋 豆卜嘅配菜~完全吸哂喇沙嘅味道🤩🤩白雲酸辣鳳爪係出色嘅 酸辣味有種家鄉菜味 唔會偏重於太酸或太辣 而且細細一兜都6隻性價比黎講呢間真係唔錯👍🥰
呢間價錢親民嘅外賣店係海南雞飯同摻摻麵嘅專門店😌😌

無骨海南雞飯+沙嗲雞肉串燒

性價比黎講呢間真係唔錯👍🥰
2023-04-17 131 瀏覽
今日收工經開大角嘴,決定買晚餐番去食,呢間外賣店係大角咀,買左2人份既野食😎招牌無骨海南雞飯,真係一級好食!雞肉好滑好嫩,啲飯又香又軟,醬汁仲好正,真係一啖就鍾意!紅棗花膠雞湯都幾唔錯,花膠滑同爽口,湯都有紅棗既清甜,而且湯裏面有幾隻雞腳喇沙喺香港嘅餐廳中已經好普遍啦,但呢間外賣店嘅叻沙真係幾好!醬汁濃郁,辣椒同埋椰漿嘅味道平衡,唔會太濃又唔會太淡。沙爹醬汁仲加咗啲香料,令啲味道更加豐富。三巴通菜,葉幾脆,啲味道同埋口感都好豐富。三巴醬汁令啲味道更加香辣,口感更加豐富。通菜同啲三巴醬汁嘅配搭不錯,令人一試難忘!總括嚟講,果子外賣店真係不錯,嘢食好味又平,值得一試!

總括嚟講,果子外賣店真係不錯,嘢食好味又平,值得一試!
外賣自取
同屋企人行行下街,經過見到呢間外賣店,人龍好長好似好吸引咁,去排隊試下。價錢唔貴,好啱朋友仔經過去試。慢煮咖喱牛坑腩飯$50:飯量很多,完全足夠一個大食的朋友食。牛坑腩起碼有四塊,配埋咖喱汁的味道好適合香港人的口味,但牛坑腩比較煙靭,如果可以煮得更淋就perfect🍽️🤤🤤香煎豬頸肉湯米$44:豬頸肉的味道比想像中麻麻,如果可以煎耐少少,味道以及口感會更加正,個米粉比較碎,需要配合匙羹,不建議選擇呢個湯米小食方面:沙嗲豬肉串燒(2串)$20:沙嗲汁好好食,夠晒沙嗲味,豬亦都唔會太淋或者太硬,軟硬程度剛剛好! 配合埋豬肉簡直一流,冇得頂!🔥🔥🔥沙嗲雞肉串燒(2串)$20:同樣沙嗲汁一流,雞肉同樣冇得彈!個人建議可以試試無骨海南雞飯,排隊時見到有好多人都揀,亦可以建議試試牛坑腩飯,但香煎豬頸肉湯米就不會再試~🔥推薦指數: 8/10🔥🔥🔥🔥

慢煮咖喱牛坑腩飯$50:

香煎豬頸肉湯米$44:

小食方面:
沙嗲豬肉串燒(2串)$20:

沙嗲雞肉串燒(2串)$20:
同樣沙嗲汁一流,雞肉同樣冇得彈!

推薦指數: 8/10🔥🔥🔥🔥
2023-04-05 326 瀏覽
放工要買外賣返屋企食今日去開大角咀見佢門口個餐牌都幾吸引😃就try try二人份量👧🏻👦🏻⭐️果子無骨海南雞飯無骨真係超好,食落好方便,配埋三色醬,味道唔錯,份量足夠,我最鍾意薑個果醬,配海南雞一流🥳⭐️香煎豬頸肉喇沙滲滲佢好特別,係有兩個面底,分別係米粉同麵,喇沙味好出,開頭好驚好辣,但係辣味恰到好處😊豬頸肉好食,煙煙韌韌⭐️森巴通菜份量比我想像中多,果醬好入味,食完喇沙,再食通菜,個感覺都幾match😆⭐️紅棗百合杞子花膠雞湯真係堅有花膠,仲要係有幾嚿,超有誠意,個湯好入味😋,堅係老火湯,飲完個湯仲有啲雞肉可以食⭐️飲品罐裝焦糖拉茶,喺香港好少見呢個牌子,好好飲, 甜甜地,個人幾鍾意呢個口味😍見佢仲有咖啡口味,下次試下依餐堅滿足$150有咁多嘢食真係要多啲支持小店❤️店員好好禮貌等外賣嘅時間都好快唔使10分鐘值得再encore 🙆🏻‍♀️
放工要買外賣返屋企食

等外賣嘅時間都好快
唔使10分鐘
值得再encore 🙆🏻‍♀️
2023-04-04
10 分鐘 (外賣自取)
2023-04-01 83 瀏覽
這家外賣店提供多款美食,比附近商場性價比高很多🤩有一湯一飯的套餐😋紅棗百合杞子花膠雞湯材料很豐富,有三四件無骨雞件,就算煲了湯肉質還很嫩,另外還有杞子、百合和花膠,真材實料,飲落很滋補🥰🥰果子無骨海南雞飯雞肉有約7、8塊,夠嫩滑,配搭香噴噴又飽滿的油雞飯,惹味😋香煎豬頸肉湯米豬頸肉煎得微微焦香,配搭魚蛋和豆卜,米粉吸索了湯汁夠入味😛南乳雞翼南乳醬汁味道濃郁,配上炸至金黃的雞翼,口感極佳,很開胃的小食
這家外賣店提供多款美食,比附近商場性價比高很多🤩

有一湯一飯的套餐😋

紅棗百合杞子花膠雞湯

果子無骨海南雞飯

雞肉有約7、8塊,夠嫩滑,配搭香噴噴又飽滿的油雞飯,惹味😋

香煎豬頸肉湯米

豬頸肉煎得微微焦香,配搭魚蛋和豆卜,米粉吸索了湯汁夠入味😛

南乳雞翼