櫻田日本餐廳

Sakurada Japanese Restaurant
2022-08-15 482 瀏覽
很久沒去沙田了,辦完事情已經到午餐時間,小朋友選擇去吃日餐。雖然沒有預定,但中午有空台。小朋友想吃湯烏冬,又想吃和牛,所以點了兩種套餐。先上沙拉,小小的鮑魚很可愛,只是想知道它就是這個品種嗎?壽司定食來了,各種魚生很鮮甜,手卷里的刺身不只是表面上一點,而是整個中间部分都有。我吃完這些已經覺得快飽了。另一份鐵板套餐也來了,分別有沙拉、龍蝦、小碗炒飯、厚切和牛。小朋友吃完所有牛肉,覺得鮮嫩多汁,口感很好。最後還有椰奶紅豆糕做甜點。一大一細吃得好飽。滿意❤️❤️
小朋友想吃湯烏冬,又想吃和牛,所以點了兩種套餐。
先上沙拉,小小的鮑魚很可愛,只是想知道它就是這個品種嗎?
沙拉
小朋友吃完所有牛肉,覺得鮮嫩多汁,口感很好。
最後還有椰奶紅豆糕做甜點。一大一細吃得好飽。滿意❤️❤️
2022-08-15
信用卡優惠
沙拉
2022-08-11 1726 瀏覽
冇黎幾個月佢又轉左Menu !幾好幾好,唔會咁悶每個餐都近1分前菜沙律同埋鮑魚!有埋鮑魚同上次一樣幾好喎沙律唔記得走沙律醬我嗌咗個五色當轉走吞拿魚腩做帶子,全部海鮮都非常非常之新鮮!本身最期待嘅海膽雖然大大塊,但係冇乜香氣都唔差嘅~另外一個期待嘅就係赤貝!超級好味呀因為新鮮嘅赤背貝係坊間少啲機會食呢塊係超級至神仙,唔會太薄,不過佢本身都唔係大size嘅海鮮食物,所以兩粒唔夠喉啦梗係 😂 帶子都新鮮好味嘅,不過都係覺得份量如果每樣多一兩件就最好啦!佢碗飯就最大🤣🤣🤣赤蝦一大隻,都係非常新鮮而且入面有好多膏然後深海池魚都係非常新鮮好似好單調成日用新鮮呢個字,但係成餐飯用新鮮來形容就最貼切不過同全部日本餐廳一樣,份量細!不過如果你揀魚生飯碗飯會好大, 我意思係白飯😂🤣不過飯嘅質素係好嘅~如果揀熟悉嘅朋友,就會相反啦!主菜嘅份量足夠,不過碗飯細細地,~有得跟海蜇又幾好喎服務友善,親切!有一外面輕嘅女士跟得好啲甜品係紅豆椰汁糕正常質素不過冇跟餐飲 如果另加咖啡都要成$52一杯所以我哋吳家啦午市套餐仲跟一碗麵豉湯,如圖所見有腐皮同埋蘿蔔粒,質素同平時嘅一樣環境方面,走堂我六七年前食嘅時候一模一樣
冇黎幾個月佢又轉左Menu !幾好幾好,唔會咁悶
每個餐都近1分前菜沙律同埋鮑魚!有埋鮑魚同上次一樣幾好喎
沙律唔記得走沙律醬
都唔差嘅~
另外一個期待嘅就係赤貝!超級好味呀
因為新鮮嘅赤背貝係坊間少啲機會食

赤蝦一大隻,都係非常新鮮而且入面有好多膏
然後深海池魚都係非常新鮮
好似好單調成日用新鮮呢個字,但係成餐飯用新鮮來形容就最貼切

服務友善,親切!有一外面輕嘅女士跟得好啲

甜品係紅豆椰汁糕正常質素
不過冇跟餐飲 如果另加咖啡都要成$52一杯所以我哋吳家啦

環境方面,走堂我六七年前食嘅時候一模一樣冇咩大改變 😂 都keep得幾好喎
三四年冇黎呢度食,法國啲質素同埋嘢食嘅選擇同以前一樣,以前成日食嘅鐵板燒龍蝦已經有三百幾升咗$100 ,而家要$400太貴就冇食因為呢排個胃唔係幾好,唔敢食晒壽司,所以就揀咗個雞鍋因為呢個Shek又有少少刺身,又有熟嘅嘢食!不過原來個雞鍋係煮好晒相,我以為係類似打邊爐咁樣嘅添不過都冇所謂啦!前菜有煙三文魚配沙律菜,幾新鮮!我叫佢沙律醬聆賞,侍應10分上心有粒機主鮑魚非常彈牙冇諗過呢個餐會跟呢個小食,唔錯因為我唔識魚腩,同埋三文魚🍣,所以師傅幫我轉左帶子同八爪魚!但係我食完先發覺原來餐牌上嘅間8佢都冇俾我唔通師傅食左?淹物小食不過不失, 正常質素係喎原來係類似親子丼咁樣!我以為係打邊爐加油以蔬菜食下,不過味道都唔錯!底下有啲牛蒡手不過我覺得個份量唔係太多,因為個鍋係扁平嘅, 同埋佢同啲雞蛋一齊整,蓋過去,變相其實睇唔到 雞嘅份量,食落就偏少正常水準, 酒店價錢都預咗係偏貴,不過環境同服務都好好
因為呢排個胃唔係幾好,唔敢食晒壽司,所以就揀咗個雞鍋
不過都冇所謂啦!
有粒機主鮑魚非常彈牙
冇諗過呢個餐會跟呢個小食,唔錯
唔通師傅食左?
淹物小食不過不失, 正常質素

正常水準, 酒店價錢都預咗係偏貴,不過環境同服務都好好
第五波疫情以來第一次到外面吃晚飯實在太開心了🥳當然要去吃好一點囉今次去了帝都酒店的日本餐廳頭盤是刺身拼盤食材都很新鮮大拖羅和海膽是我的最愛😍第二道菜來一個燒鮑魚鮑魚鮮甜嫩滑一點也不硬👍🏻第三道菜是燒銀鱈魚那塊香脆的魚皮是重點✨第四道菜是燒和牛粒我不吃牛所以不評價😌第五道菜是鮮蝦米炒飯連我這個平時不吃飯的人也全碗乾了🫢第六道菜是炒芽菜忘記拍照了🙈味道正常吧今晚還是清酒之夜🍶我們包了一個獨立房間私隱度很高可以高談闊論😆全集完下次再見囉Follow我帶你找好吃的❤️
第五波疫情以來第一次到外面吃晚飯

全集完
下次再見囉

Follow我帶你找好吃的❤️
2021-11-05 1646 瀏覽
同屋企人過黎食生日飯野食遲黎和牛似普通牛質素我地七個人叫左兩個和牛二人餐一個海鮮套餐兩個一人和牛餐全部人無一個覺得d野好食埋單七千銀貼錢買難受以後唔會再黎真係唔好晒錢都唔知d好評係點黎但呢個負評堅Really disappointing .Our family came to celebrate birthdayThe taste of the food was really really badExtremely overpriced. I would only pay for this quality for one tenth of the price. Seriously.
同屋企人過黎食生日飯

以後唔會再黎
真係唔好晒錢

都唔知d好評係點黎
但呢個負評堅

Really disappointing .
2021-10-20 1635 瀏覽
朋友請食Lunch,佢揀左櫻田。我地1行人就坐左喺餐廳中間枱我地預先就已經order定想食咩我就揀左個 Lunch set第一碟上左個salad 開下胃之後就有個剌身盛😆剌身不過不失 不過我覺得好似未解完凍咁 有d係硬左少少之後再上左個龍蝦同龍蝦湯龍蝦唔算大隻但都有少少肉口感唔係十分彈牙但都可以接受龍蝦湯就好濃之後我就揀左炒手打烏冬我覺得udon好冧 我唔太鍾意呢個口感同埋都比較油所以呢個都扣扣地分最後我揀左美國牛肉薄燒好似overcooked 左少少 比較硬🥲整體係平 價錢ok 但就預左唔係話好食正常
朋友請食Lunch,佢揀左櫻田。
我地1行人就坐左喺餐廳中間枱

好似overcooked 左少少 比較硬🥲

整體係平 價錢ok 但就預左唔係話好食
正常
2021-09-04
位於沙田帝都酒店的櫻田日本餐廳,最近推出時令香印提子下午茶呀! 作為日本愛好者,當然不能錯過期間限定的日本美食吧,所以適逢紅日假期,便與媽媽一同來品嚐啦~ 下午茶由即日起至11月14日開始,逢星期六、日和公眾假期的下午3時至4時供應,想吃的朋友仔,記得留意啦! 香印提子午後喫茶 $588(特價) $688(原價) 午後喫茶,不論鹹點,或是甜點,連造型都充滿和風氣氛。木製日本橋擺放食物,呈上時會大斷冒煙,氣派十足,記得準備好手機拍照哦!餐點包括: 牡丹海老壽司、鱈場蟹肉海葡萄卷、 炙秋刀魚板壓壽司、香印蟹子沙律、香印意式奶凍、香印瑞士卷、香印黑糖蕨餅、杏仁香印果撻和水晶香印提子,另會附送蒸餾咖啡或柚子茶。 三款壽司各有特色,有壽司、卷物和大阪的箱押壽司,創作上並不馬虎。當中我最愛鱈場蟹肉海葡萄卷,鮮甜的蟹肉配脆卜卜的海葡萄,好特別。 全部甜品都有加入香印提子製作,鮮甜又清新。而甘脆的杏仁香印果撻和鬆軟的瑞士卷,則最合我胃口啦~
位於沙田帝都酒店的櫻田日本餐廳
,最近推出時令香印提子下午茶呀!

香印提子午後喫茶 $588(特價) $688(原價)

,氣派十足,記得準備好手機拍照哦!

全部甜品都有加入香印提子製作
2021-10-02
MasterChef Australia 2012  (Series 13) 進入壓軸,我和老公兩個鐵粉在兩個月來,週一至週五每晚都挺著睡魔半夜追看,除替三位決戰參賽者緊張外,心情也隨著尾聲漸感失落,因為告終後再沒有驚人的廚藝、超級美食和世界級名廚家賓可觀賞得到,每夜頓失支撐心靈的電視節目,虛空不已!於是 .........  決定要四出㝷找新的刺激!Wow .....從沒想過香印提子會這樣的迷幻~更從沒想過坊間竟有日式下午茶的存在~ 「櫻田」是位於沙田帝都酒店的日本餐廳,新近推出『香印提子午後喫茶』,激安優惠價 HK$588 兩位,要比原價 HK$688 兩位,重減一百大元,味蕾馬上被激倒了!『香印提子午後喫茶』 配備冷熱柚子茶或蒸餾咖啡的選擇,我選了凍柚子茶!一邊嗒著柚子茶、一邊觀看為我們準備下午茶的師傅之動態,雖然我留在座位,沒有進一步趨前,但 MasterChef Australia 的感覺返來了 !特別為『香印提子午後喫茶』設計的煙霧效果,配合日本橋的木架,真的很有 Wow 的驚喜,並沒有低估日式下午茶的威力,只是師傅的設計實在太美而已!煙霧消散後,日式賣相依然吸睛,不得不多

於是 .........  決定要四出㝷找新的刺激!
Wow .....從沒想過香印提子會這樣的迷幻~
更從沒想過坊間竟有日式下午茶的存在~

「櫻田」是位於沙田帝都酒店的日本餐廳,新近推出『香印提子午後喫茶』激安優惠價 HK$588 兩位,要比原價 HK$688 兩位,重減一百大元,味蕾馬上被激倒了!
煙霧消散後,日式賣相依然吸睛,不得不多拍幾張相片!
主題是香印提子,當然會第一時間親親主角!
提子皮薄脆、肉爽彈、清甜帶著幽幽的香氣,一吃便知是正牌日本貨,冒充不了!
除了香印提子,橋之上層盡是吸引的日式壽司和沙律:

鱈場蟹肉海葡萄卷
炙秋刀魚板壓壽司

而橋之下層是四式甜點:

香印意式奶凍
香印瑞士卷
杏仁香印果撻
三款壽司均是我的大愛,特別是鮮甜彈牙的牡丹海老壽司,真的很好吃!

對我來說壽司米飯的澱粉質不算是澱粉質,再多來三貫也沒問題,嘻嘻!
香印蟹子沙律有香印提子佐味,格外香甜與清新!
四式甜點中,以香印意式奶凍最美,面層有閃亮小珍珠、香印提子片和紫蘇花襯托;香印瑞士卷則最為簡約,卷蛋蛋糕配上忌廉餡、小菊和香印提子片,杏仁香印果撻的甜度則最高。
而金光閃閃的香印黑糖蕨餅,最討我歡心之餘,亦是最有日式味道的甜點!

香港人常接觸英式三層架下午茶,以香印提子作主題的下午茶,原來有著如斯清新美好的體驗,而且「櫻田」夠寧靜、擁有足夠讓心身放鬆的空間,所以絕對有必要換換新口味,多謝友人的好介紹,我們要繼續㝷找刺激去,Go Go Go!
2021-09-28
試食活動
  • 香印提子午後喫茶
2021.09.28😊【偷來的歡樂時光 初嚐日式下午茶】食在沙田日本香印提子素有「葡萄女王」的美譽🍇近年一直深受港人歡迎適逢當造時期 坊間亦有餅店、酒店推出季節限定 以香印 提子入饌襯著寶寶去奶奶家Staycation👶🏻媽媽當然爭取時間相約好友 享受偷來片刻的歡樂時光作為港女打卡下午茶 少不了一個「裝B」的小層架惟今次我們來到日式主題餐廳 貴婦小層架換成日本橋效果更有驚喜美食橋一出 大家都嘩聲四起🌉不單是因為其如夢景般的煙霧效果 亦因為Tea Set的精緻九款的鹹甜點大都是圍繞著主角日本香印提子香印價錢向來不菲 平日一家人都是一兩粒分著吃罷今次終於可以豪吃啦😸當港女們打卡相機食先一輪後 是時間享用誘人的小點心主角大大粒香印提子果然對「女王」之稱當之無愧 香甜飽滿 又多汁 加上水晶啫喱 夢幻精緻大家都第一時間來搶吃一粒鹹點牡丹海老壽司 2件鱈場蟹腳海葡萄 2件炙秋刀魚板壓壽司 2件香印蟹子沙律 2件先來點沙律熱身打底蟹柳、青瓜絲、蟹子 再加上香印提子切片驕小的一碗造型可愛清新鹹點中小妹就較喜歡牡丹海老壽司牡丹蝦尾就如一朵小花 顏色粉紅🦐肉身豐滿鮮甜甜點香印意式奶凍 2件香印瑞士卷 2件
2021.09.28😊

炙秋刀魚板壓壽司 2件
香印蟹子沙律 2件
先來點沙律熱身打底

香印蟹子沙律

蟹柳、青瓜絲、蟹子 再加上香印提子切片
驕小的一碗造型可愛清新

水晶香印提子 8粒

在數款甜點中最吸晴想必也是香印意式奶凍吧

香印意式奶凍

脆珠有如女士們的珍珠頸鏈 更顯精緻
惟意式奶凍味道略淡、欠幼滑
加入香印提子切片稍作加分

加入黑糖及提子 可以一讚
不要忘記最後當然少不了再次吃上顆香印提子結尾啦

柚子茶

香印提子午後喫茶 🍇
味道: 4/5;環境: 4.5/5;服務: 4/5;衛生: 4/5;抵食: 4/5

櫻田日本餐廳 💌

下午茶
試食活動
水晶香印提子
2021-09-22 781 瀏覽
首先朋友訂左鐵板餐 咁佢都經朋友介紹話不錯的就係櫻田日本餐廳 咁就位於沙田帝京酒店旁邊咁依到係兩個人既分量啦。分別有雜菜/魚/鮑魚/ 鵝肝多士/和牛咁介紹下個鮑魚先啦 咁師父講太大既鮑魚如果去做鐵枝燒會晒左。因為鐵板燒用依d size 岩岩好 起碼唔會太un. 又入到味咁魚 經過師父咁烹調。魚面煎到金黃到脆邊 外脆內軟 好好食咁鵝肝多士 咁都係普普通通嘅鵝肝多士😂而和牛一個人三片左右啦 你地睇下圖片 師父都煎到5成左右 和牛一定要熟d 咁先煎到牛脂出黎 咁先有入口即溶嘅感覺櫻花蝦抄飯真係黎得岩岩好 上一度食完咁重油脂既牛再食返淡飯馬上中和返
首先朋友訂左鐵板餐 咁佢都經朋友介紹話不錯的

就係櫻田日本餐廳 咁就位於沙田帝京酒店旁邊

咁魚 經過師父咁烹調。魚面煎到金黃到脆邊 外脆內軟 好好食

咁鵝肝多士 咁都係普普通通嘅鵝肝多士😂

2021-08-03 1219 瀏覽
上網見到沙田帝都酒店推出山梨白桃午後喫茶 佢地經常會推出啲當造既水果主題做下午茶 賣相仲要好令 岩晒打卡 佢地既下午茶係係酒店入面既一間日本餐廳 下午茶set入面會有一半係日本野 另一半係甜品 咁岩我同朋友都好中意食白桃 咁就諗住去試下啦 我地一見到介紹就預早左一個月打去訂位 下午茶係下午三點開始 只係星期六同日先會有做 大約四點鐘左右就會截單 五點前要離座我地當日下午三點幾去到餐廳 酒店就係係沙田新城市廣場既商場入面通過去就到 好近好方便 唔會難搵 沿途有好多指示 餐廳唔算好大 不過枱同枱之間既距離都好幾遠 坐得幾舒服 當日其他枱都係食梗同一款既下午茶 大約有五枱左右 唔算太多人 仲有空枱淨 一坐底見到師傅不斷係度砌梗個下午茶出黎 賣相真係好令 一上枱個陣仲有煙出 店員提我地要食左個白桃雪葩先 好快會溶 我地拿拿林食左個白桃雪葩先 個白桃雪葩真係好好味 食落好重白桃味 食落涼浸浸 之後就開始食左壽司先 壽司有五款 每款有兩件 有雲丹魷魚壽司(兩件) 焦糖鵝肝卷(兩件) 蟹肉壽司(兩件) 火炙和牛壽司(兩件)火炙帆立貝黑松露壽司(兩件) 全部壽司都係大大件 好新鮮好好味 甜品有白桃果

我地當日下午三點幾去到餐廳 酒店就係係沙田新城市廣場既商場入面通過去就到 好近好方便 唔會難搵 沿途有好多指示 餐廳唔算好大 不過枱同枱之間既距離都好幾遠 坐得幾舒服 當日其他枱都係食梗同一款既下午茶 大約有五枱左右 唔算太多人 仲有空枱淨 一坐底見到師傅不斷係度砌梗個下午茶出黎 賣相真係好令 一上枱個陣仲有煙出 店員提我地要食左個白桃雪葩先 好快會溶 我地拿拿林食左個白桃雪葩先 個白桃雪葩真係好好味 食落好重白桃味 食落涼浸浸 之後就開始食左壽司壽司有五款 每款有兩件 有雲丹魷魚壽司(兩件) 焦糖鵝肝卷(兩件) 蟹肉壽司(兩件) 火炙和牛壽司(兩件)火炙帆立貝黑松露壽司(兩件) 全部壽司都係大大件 好新鮮好好味 甜品有白桃果撻(兩件)白桃拿破崙(兩件)白桃白朱古力慕絲(兩件)白桃雪葩(兩球) 山梨白桃(原個) 我地就覺得白桃雪葩係最好味 白桃果撻同埋白桃白朱古力慕絲就普普通通 白桃拿破崙都好味既 不過就覺得芒果同拿破崙會夾啲 最失望既係原個山梨白桃 佢係切開左六小件 但食落真係完全唔似白桃 咬落去係脆口爽口 好似食梗個蘋果咁 冇白桃味 另外呢個下午茶仲會跟返杯白桃梳打 飲落唔算好重白桃味 飲到好淡既白桃味 幾清新 反正杯白桃梳打入面舊白桃仲好味過個原個白桃 個舊白桃係似返舊正常白桃 咬落淋身既 有白桃味 甜甜地幾好味

整體黎講 呢個下午茶係唔錯既 壽司幾高質 好好味 甜品都唔錯 係個價錢貴左少少 可以一試
山梨白桃午後喫茶
白桃梳打
山梨白桃午後喫茶
白桃梳打
2021-06-14 1848 瀏覽
After trying their Strawberry Afternoon Tea previously, I came back for their new promotion Shizuoka Melon Afternoon Tea Set.Like, last time, the dry ice effect was great to see especially now they have decorated it with a cotton candyUnderneath, the cotton candy was melon itself with jelly, which looks really good.The desserts were all quite good. It was the the first time I tried melon macaron and the aroma was prominent without being too sugary. The star the melon was really juicy and sweet.
The desserts were all quite good. It was the the first time I tried melon macaron and the aroma was prominent without being too sugary. The star the melon was really juicy and sweet. However, the jelly in the middle was a bit tasteless. I tried it again after drinking coffee as I thought it was initially overshadowed by the sweetness of the melon but it was still tasteless. I think they can either remove it or try a lime flavor jelly so the tartness may further bring out the sweetness of the melon.
2021-06-13
2021-06-05 1837 瀏覽
晚上食鐵板燒價格通常都比較貴今次下午book左櫻田試下佢哋嘅lunch set 揀左龍蝦餐同埋牛肉飯定食❤️沙律 刺身波士頓龍蝦🦞燒鯖魚鐵板炒飯! 揀得呢個餐嘅朋友應該都係想食佢個波士頓龍蝦 龍蝦真係啖啖肉 好彈牙!超級好味😋另外個炒飯我都覺得好推介❤️粒粒飯都好乾爽 咬落去好有口感 其他嘅菜式都above average 但唔會有想再食嘅感覺我之前試過夜晚嚟食 埋單人頭要成2000-3000蚊 當然食材方面亦都高級好多見意下午嚟試左先 物超所值!
晚上食鐵板燒價格通常都比較貴

揀得呢個餐嘅朋友應該都係想食佢個波士頓
龍蝦 龍蝦真係啖啖肉 好彈牙!超級好味😋
另外個炒飯我都覺得好推介❤️
粒粒飯都好乾爽 咬落去好有口感

見意下午嚟試左先 物超所值!

2021-04-21 2002 瀏覽
補慶祝情人節,午餐叫左個烏冬餐,中伏,真心難吃,3,4百蚊,一啲都唔抵,根本唔值呢個價錢,自己煮個雜錦烏冬應該會好食過佢。另外叫咗一個和牛餐,味道還可以,雖然有優惠,但係+1後價格都仍然貴。餐廳環境尚算OK,衛生方面,我食咗個烏冬之後,確實返到屋企曾經去過一、兩次便便,唔知關唔關佢事。呢張單真心唔抵,喺隔離食佢個午餐buffet都唔需要咁嘅價格,又或者去真正的日式餐廳應該會好過佢🙈唔會再去呢間餐廳。
2021-04-07 2011 瀏覽
We come here about twice a year for special events. Food is fresh and tasty. Great value for the quality. Chefs and waiters/waitresses are attentive. Kids really enjoy it.
2021-04-07