櫻田日本餐廳

Sakurada Japanese Restaurant
2024-02-26 97 瀏覽
周未約了朋友聚餐,大家想吃日本料理,我便訂了櫻田,因為位置方便,近火車站,櫻田的食物質素一如既往的好,刺身新鮮,烤魚也美味,炒飯乾身又不油,服務員態度很好,值得推薦!
✒懶人先睇總結.❀食物:​鐵板燒調味惹味,晚市來說性價比還可以~ 比較吸引嘅係新推出的清酒/梅酒放題❀服務:正常❀環境:有鐵板的吧枱位置同table,坐得尚算舒服❀價錢:4人埋單 $5,056 .👉 兵庫縣A5神戶紅酒牛厚燒、南非鮑魚御膳(一人前)星期一至四 $788星期五至日、公眾假期及前夕 $838.👉 兵庫縣A5神戶紅酒牛、加拿大蟹御膳 (二人前)星期一至四 $1,788星期五至日、公眾假期及前夕 $1,838.👉 清酒/梅酒放題 $198星期日至四 清酒放題 星期五及六 梅酒、燒酌放題.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐.今期帝都酒店的日本餐廳做緊限定兵庫縣牛肉主題,仲有新推出的清酒放題!如果唔係專門搵都未必見到,入口在一個清靜的角落🤣 我哋一行四人就剛剛好點了一份二人前,兩份一人前大家share~.🎈蟹肉沙律.🎈黑松露蟹膏茶碗蒸(二人前set)超滑溜同juicy! 面頭有黑松露增添風味~.🎈南非鮑魚 (一人前set)鮑魚煎香後切塊上,焦香感十足非常惹味😋.🎈泰國虎蝦/清酒煮蜆(一人前set)一人前的第二款熱菜可以選擇要蝦或蜆,我哋人多就試哂兩款。虎蝦燒香非

✒懶人先睇總結
❀服務:正常
❀環境:有鐵板的吧枱位置同table,坐得尚算舒服
❀價錢:4人埋單 $5,056
👉 兵庫縣A5神戶紅酒牛厚燒、南非鮑魚御膳(一人前)
星期一至四 $788
星期五至日、公眾假期及前夕 $838
👉 兵庫縣A5神戶紅酒牛、加拿大蟹御膳 (二人前)
星期一至四 $1,788
星期五至日、公眾假期及前夕 $1,838
👉 清酒/梅酒放題 $198

星期日至四 清酒放題
星期五及六 梅酒、燒酌放題

✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
🎈蟹肉沙律

🎈黑松露蟹膏茶碗蒸(二人前set)

超滑溜同juicy! 面頭有黑松露增添風味~
🎈南非鮑魚 (一人前set)

鮑魚煎香後切塊上,焦香感十足非常惹味😋
🎈泰國虎蝦/清酒煮蜆(一人前set)

一人前的第二款熱菜可以選擇要蝦或蜆,我哋人多就試哂兩款。虎蝦燒香非常惹味,蜆就適合清一清口腔迎接下一道鐵板😍
🎈原隻加拿大蟹 (二人前set)

吸睛超滿足之選✨ 原隻蟹用鐵板燒香,每個部位都煎香哂~ 廚師上桌前就已分開蟹蓋、蟹身、蟹鉗及蟹腳,腳位仲剪開咗一邊方便食用。
如果係屋企我會中意食蟹鉗,如果係街食蟹身就方便好多🤣
🎈兵庫縣A5神戶紅酒牛

一人前的話就只可以要厚燒(100g),二人前可以選擇薄燒(4枚)或厚燒(120g)。薄燒一般焦香感會更重,包裹住蔥及炸蒜片等配料。厚燒顧名思義就係一塊牛肉,煎香切塊上碟。
同行朋友唔食蔥蒜,所以我哋全部要厚燒!牛肉一咬就係滿滿油脂感,肉質嫩滑表面煎香。大家都超滿意~~~
🎈海膽炒飯
加入海膽炒香,焦香的炒飯中夾雜海膽鮮甜味道。

🎈炒野菜
🎈味噌湯
🎈焦糖燉蛋
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:Phone booking
👉優惠:🈚️
2024-01-13 197 瀏覽
櫻田 呢間喺帝都酒店入面既鐵板燒今期有南非飽魚、法國藍龍蝦、加拿大蟹Set仲可以+$198任飲清酒同梅酒燒酌.兵庫縣A5神戶紅酒牛厚燒、加拿大蟹御膳(二人前).黑松露蟹膏茶碗蒸食剩指數: 0/100松露香味入哂個蒸蛋蛋蒸得好滑.鐵板燒原隻加拿大蟹食剩指數: 0/100隻蟹真係好巨型好大隻殼有提早幫你𠝹開用工具好易打開食到蟹肉蟹肉新鮮紮實大蟹蓋好多蟹膏好香濃.南非鮑魚食剩指數: 0/100原隻鮑魚燒得好香保持到鮮租同彈性.鐵板燒兵庫縣A5神戶紅酒牛厚燒食剩指數: 0/100到最重點既鐵板燒神戶牛揀左厚燒肉質軟嫩juicy油花好舒服配炸蒜片/就咁食都好好好好食.海膽炒飯食剩指數: 0/100炒飯粒粒分明食到一舊舊海膽唔會碎哂無感覺~.鐵板燒炒野菜食剩指數: 0/100炒野菜好多芽菜同椰菜好爽口無草青味.焦糖燉蛋食剩指數: 0/100甜品仲有焦糖燉蛋燉蛋好滑焦糖微微脆唔會太厚.清酒放題有4款谷川岳心、谷川岳、久美之浦、伯樂星特别純米山田錦梅酒就多款啲有唔同既水果風味個人最推荔枝風味梅酒同伯樂星特别純米山田錦清酒
[沙田] 櫻田
呢間喺帝都酒店入面既鐵板燒
今期有南非飽魚、法國藍龍蝦、加拿大蟹Set
仲可以+$198任飲清酒同梅酒燒酌
兵庫縣A5神戶紅酒牛厚燒、加拿大蟹御膳(二人前)
黑松露蟹膏茶碗蒸
配炸蒜片/就咁食都好好好好食
海膽炒飯
炒飯粒粒分明
食到一舊舊海膽
唔會碎哂無感覺~
鐵板燒炒野菜
炒野菜好多芽菜同椰菜
好爽口無草青味
焦糖燉蛋
甜品仲有焦糖燉蛋
燉蛋好滑
焦糖微微脆唔會太厚
清酒放題有4款
谷川岳心、谷川岳、久美之浦、伯樂星特别純米山田錦
梅酒就多款啲
有唔同既水果風味
個人最推荔枝風味梅酒同伯樂星特别純米山田錦清酒
仍記得屋企樓下曾經先後出現過兩三間日式食肆,雖然都是街坊格局,出品不甚了了,但總算可以止下渴,只可惜質素越來越差,結果只是曇花一現。其實,北區都有好幾間日式食肆,都係以迴轉壽司為主,有時想吃得好一點,就要跑到沙田去。位於沙田帝都酒店的櫻田日本餐廳,毗鄰火車站,行過去不用十分鐘,其實幾方便,附近仲要有大量商舖可以逛街,真係不愁寂寞。而今次供應期只係去到今年1月31日,但有分三種價錢,當然係食材上有差異。兵庫縣A5紅酒牛就基本野,如果配南非鮑魚(一人前)原價$988,星期一至四優惠價$788,星期五至日、公眾假期及前夕$838;薄燒紅酒牛配法國藍龍蝦係同樣日子就$1788、$1388及$1438,至於配加拿大蟹御膳(二人前)價格分別為$2288、$1788及$1838,當然係要加一服務費。中午較後時段避開午膳時間,可以選擇吧檯,欣賞師傅的手藝。蟹肉沙律除了蟹肉,紫椰菜、車厘茄及青瓜清新怡人,正好用來開開胃口。海鮮推介原隻即劏加拿大珍寳蟹,份量十足,多餘的部位早已切得乾乾淨淨,蟹肉自然是甜美,蟹蓋內是豐腴的蟹膏,每口都邪惡但必食。燉蛋中間夾雜了一碗燉蛋,火喉啱啱好,內裡是銀杏及冬菇,滑溜可口

中午較後時段避開午膳時間,可以選擇吧檯,欣賞師傅的手藝。

蟹肉沙律

除了蟹肉,紫椰菜、車厘茄及青瓜清新怡人,正好用來開開胃口。
海鮮推介

燉蛋

中間夾雜了一碗燉蛋,火喉啱啱好,內裡是銀杏及冬菇,滑溜可口。
兵庫縣A5神戶紅酒牛御膳

原塊A5神戶紅酒牛,油脂分佈平均,雪花紋理極為吸引,師傅亦細心詢問客人要求的生熟度。
今次medium rare處理得相當好,鬆軟而有嚼口,臨上檯時用火一炙,令外層帶微脆,喜歡的大可加上炸蒜片一齊食,多添一份香脆的口感。

炒飯

以鐵板炒總是覺得有風味,普通不過的蛋炒飯再下點蔥花,美味其實可以好簡單。

味噌湯

很喜歡在飯後喝上一口味噌湯,感覺好舒服。

炒什菜
係時候來碟什菜清清味蕾。

海鹽雪糕

每次味道不同,朋友選了豆腐,而自己就是海鹽,說說笑笑,竟不知不覺地聊了一個中午。

作為2024年第一篇食評,希望飲食業在陰霾下走出困境,以優質服務及創新的菜色,挽留客人。

位於沙田帝都酒店既「櫻田」主打日本美食,由火鍋、壽司刺身、鐵板燒同定食都有,出品高質之餘仲好抵食添😍 餐廳不時都會轉主題,最近就推出「美國SRF極黑豚」鐵板燒套餐,以優質食材入饌,只需$558就可以嘆齊8道菜,飽肚感十足,超高性價比✅.ᐟ餐廳對食材十分講究,採用由Snake River Farms養殖既「美國極黑豚」100%純種Berkshire豬隻,多年前係英國皇室御用既名種豬🌟 SRF極黑豚係「美國國家豬隻業者協會」既25項口味測試中有19項奪冠,冠為世界頂級豬肉😍.ᐟ❝ 東星斑 ‧ 美國SRF極黑豚 八式晚市套餐 $558 ❞⸜ 沙律 ⸝⸜ 前菜三點 ⸝璣煮翡翠螺 ‧ 爽口彈牙,帶有酒香。沖繩水雲 ‧ 拌上柚子酸汁,口感清新,酸甜醒胃。蟹肉胡麻豆腐 ‧ 豆腐鮮嫩滑溜,配上新鮮蟹肉更加滿足。⸜ 刺身三點 ⸝ 擺盤精緻,有三文魚、油甘魚、甘蝦三款刺身,件件厚切,新鮮甘美😋.ᐟ⸜天婦羅 ⸝包括海老﹑蕃薯﹑南瓜,炸粉厚薄適中,入口酥脆。大蝦肉質爽彈🤤 最令人印象深刻.ᐟ⸜清酒煮大蜆 ⸝大蜆粒粒都大隻厚肉,新鮮爽甜,吸滿清酒精華,香醇又入味😋⸜鐵板燒東星斑 ⸝超大塊東星斑勁足料😍 魚皮煎得
位於沙田帝都酒店既「櫻田」主打日本美食,由火鍋壽司刺身、鐵板燒同定食都有,出品高質之餘仲好抵食添😍 餐廳不時都會轉主題,最近就推出「美國SRF極黑豚」鐵板燒套餐,以優質食材入饌,只需$558就可以嘆齊8道菜,飽肚感十足,超高性價比✅.ᐟ

⸜ 沙律 ⸝
⸜ 前菜三點 ⸝

璣煮翡翠螺 ‧ 爽口彈牙,帶有酒香。
沖繩水雲 ‧ 拌上柚子酸汁,口感清新,酸甜醒胃。
蟹肉胡麻豆腐 ‧ 豆腐鮮嫩滑溜,配上新鮮蟹肉更加滿足。
刺身三點 ⸝

⸜天婦羅 ⸝

⸜清酒煮大蜆 ⸝

大蜆粒粒都大隻厚肉,新鮮爽甜,吸滿清酒精華,香醇又入味😋
⸜鐵板燒東星斑 ⸝

超大塊東星斑勁足料😍 魚皮煎得香脆,肉質結實,做到外脆內滑,配以秘製醬汁十分香口.ᐟ
⸜美國SRF極黑豚 ⸝

豚肉有三款唔同料理可以揀:辛味野菜鍋、厚切玉子煮或泡菜石鍋飯。「厚切玉子煮」既黑豚以吉列豬扒形式炮製,外脆內嫩,肉質富彈性,伴以玉子﹑蕃茄,十分豐富.ᐟ「泡菜石鍋飯」以秘製醬汁香煎黑豚,油脂甘美,與泡菜﹑玉子一齊享用,加上石鍋內既珍珠米充滿飯焦香氣,令人食指大動👍🏻.ᐟ

⸜飯麵 ⸝

套餐仲包一份白飯/炒飯/炒麵/湯鳥冬。日式炒麵做法似大阪燒,配上香甜醬汁,味道豐富。而湯烏冬質感爽彈,入口滑溜,同樣出色.ᐟ

⸜炒野菜 ⸝

主要有芽菜﹑椰菜,一人一碟份量好足,送飯一流😛
⸜味噌湯 ⸝
⸜是日甜品
帝都酒店的日式料理店「櫻田日本餐廳」除了鐵板燒為人熟悉外,最近的「冬日暖意鍋物套餐」也相當受食客歡迎👏🏻👏🏻 ▫️相約朋友用膳的當天正值氣溫只有10℃⛄️ 跟朋友不約而同的選了熱乎乎的鍋物套餐🍲🔥▫️❥$1080 原隻法國藍龍蝦配日本昆布清湯/二人前🥢~~~~~~~~~~~~~~~~肉類分別有日本鹿兒島和牛/澳洲M9和牛/紐西蘭牛肉/美國牛肉/西班牙豚肉🥩◂ ◂ 每款肉類各四片,兩人份量來說相當足夠🫶🏻◂ ◂ 質素頗高,就算稍微涮久了也不會過硬◂ ◂ 肉味濃郁,尤其是鹿兒島、澳洲兩款和牛,深受肉食獸朋友的喜愛💖~~~~~~~~~~~~~~~~ ️配菜有水菜、豆腐、冬菇、金菇菜、烏冬、薯粉🥬🍄◂ ◂ 各款配菜整齊地擺放,食材一目瞭然◂ ◂ 很喜歡那滑溜的豆腐和煙韌的薯粉🤓~~~~~~~~~~~~~~~~ ️法國藍龍蝦🦞◂ ◂ 店員細心地先讓食客拍照,接著再切成塊狀方便進食📸◂ ◂ 新鮮的龍蝦就是不一樣,在清湯中涮熟爽彈鮮美,大口大口地吃真的很滿足💚💚
▫️
▫️
❥$1080 原隻法國藍龍蝦配日本昆布清湯/二人前🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
◂ ◂ 每款肉類各四片,兩人份量來說相當足夠🫶🏻
◂ ◂ 質素頗高,就算稍微涮久了也不會過硬
~~~~~~~~~~~~~~~~ ️
配菜有水菜、豆腐、冬菇、金菇菜、烏冬、薯粉🥬🍄
◂ ◂ 各款配菜整齊地擺放,食材一目瞭然
◂ ◂ 很喜歡那滑溜的豆腐和煙韌的薯粉🤓
~~~~~~~~~~~~~~~~ ️
法國藍龍蝦🦞
◂ ◂ 店員細心地先讓食客拍照,接著再切成塊狀方便進食📸
🥩🎎觀賞主廚的鐵板神功The comfortable seating and first-class service set the stage for an unforgettable dining experience. Sakurada's reputation for its renowned Japanese cuisine was well-deserved🌟, with a wide selection of sushi and washoku specialties that tempted my taste buds.The highlight of my visit was the Hyogo-ken A5 Kobe Wine Beef and Canadian King Crab Set🎏, specially designed for two persons. The set showcased a delightful combination of flavors and textures, beginning with the refreshing Crab
🥩🎎觀賞主廚的鐵板神功

The highlight of my visit was the Hyogo-ken A5 Kobe Wine Beef and Canadian King Crab Set🎏, specially designed for two persons. The set showcased a delightful combination of flavors and textures, beginning with the refreshing Crab Salad and the indulgent Steamed Egg with Crab Paste and Black Truffle🦀🥚🍄. The Teppanyaki Whole Canadian King Crab was a true masterpiece, perfectly cooked and bursting with succulent flavors.

The star of the show was undoubtedly the Teppanyaki Hygo-ken A5 Kobe Wine Beef. Whether in slices or cubes, each bite melted in my mouth, offering a heavenly experience. The accompanying Sea Urchin Fried Rice added a unique touch, complementing the richness of the beef and crab. The Teppanyaki Mixed Vegetables brought a refreshing balance to the meal, showcasing the skill and precision of the talented Japanese chefs👨‍🍳.

Overall, my dining experience at Sakurada was nothing short of exceptional. The authenticity of the cuisine, combined with the live teppanyaki demonstrations👺, created a sensory journey that left me in awe.

🌟兵庫縣A5神戶紅酒牛、加拿大蟹御膳(二人前)
蟹肉沙律 /黑松露蟹膏茶碗蒸/ 鐵板燒原隻加享大蟹/ 鐵板燒兵庫縣A5神戶紅酒牛薄燒(4枚)或厚燒(120克)/海膽炒飯丿鐵板燒炒野菜
💵HK$1,788 (mon-thu), HK$1,838 (other days)
2023-12-05
2023-11-10 296 瀏覽
新推出鐵板燒御膳,主打兵庫縣A5神戶紅酒牛配搭矜貴海鮮,新Menu三個套餐分別配搭南非飽魚、法國藍龍蝦、加拿大蟹,品嚐海陸奢華的盛宴🦀🦞🥩✨兵庫縣A5神戶紅酒牛、加拿大蟹御膳(二人前)
✨前菜 - 蟹肉沙律、黑松露蟹膏茶碗蒸先來沙律,麻醬配絲絲蟹肉好開胃;茶碗蒸十分嫩滑又有海鮮的精華,加上黑松露的香氣,好好食😋🦀鐵板燒原隻加拿大蟹 🦀主角出場原隻加拿大蟹,都真係幾大隻,鐵板燒蟹係香港都算係少有,睇住師傅好似表演咁處理唔同的部分。鐵板燒要食到食材的原味,隻蟹夠新鮮,蟹腳的肉肥嫩飽滿,食落去係純粹的鮮甜🤤海水味都唔會好鹹,蟹膏同蟹肉就好似混合埋一齊咁,啖啖蟹肉食得好滋味🤩大部分蟹腳的殼都預先剪開左方便我地食👍🏻🥩鐵板燒兵庫縣A5神戶紅酒牛薄燒(4枚)或厚燒(120克)🥩重頭戲之一兵庫縣A5神戶紅酒牛,神戶牛一向都以高品質為名,紅酒牛更加係十分稀有。兵庫縣牧場出產的黑毛和牛,以當地葡萄酒酒糟發酵後混合飼料餵養,肉質特別軟嫩,味道甘香,屬極罕有的頂級品種!帥傅將牛煎香至五成熟,唔需要點任何調味料已經好好食,旁邊配以蒜片、蔬菜,十分美味🥰🥢海膽炒飯、鐵板燒炒野菜🥢其他食埋牛都已經包左一大半,但係

✨兵庫縣A5神戶紅酒牛、加拿大蟹御膳(二人前)
✨
前菜 - 蟹肉沙律、黑松露蟹膏茶碗蒸

🦀鐵板燒原隻加拿大蟹 🦀

🥢海膽炒飯、鐵板燒炒野菜🥢
其他食埋牛都已經包左一大半,但係仲有海膽炒飯,叫人點可以抗拒呢😆炒飯粒粒分明,好香蛋味,食落仲有海膽的鮮甜。炒野菜主要為椰菜、芽菜,感覺清新少少🥗

🥣味噌湯及焦糖燉蛋🥄
最後飲返碗味噌湯暖暖肚,甜品有焦糖燉蛋,好滿足🥰🫶🏻

📍#櫻田日本餐廳 (#沙田美食)
#沙田 白鶴汀街8號帝都酒店3樓
2023-10-14 290 瀏覽
呢到地點方便,令我每次有聚會都會想起櫻田,服務有禮貌又細心,師父nice,次次都會有精心推介。今晚又有好野食,入秋了,有最肥美的秋刀,一條可切6件左右,處理秋刀要求的刀功極高,因為多細骨,要每條抽起而又不影響外觀,少d心機都做唔好,加上,秋刀做刺身一定要極新鮮,我只信呢到。伴住酸汁食,秋刀另一番風味,肥美鮮甜完全引出(我唔係專業攝影)店長推介法國藍龍,師父推介象拔蚌,由於我地都係鐘意刺身啦,選擇了象拔刺身,師父為了令其口感更加爽脆,於是切條,味道十分鮮甜濃厚呀!請留意,上碟都經過一番心思,視覺都滿足埋!好喇,進入中段,再黎個刺身set,每次晚飯都order,冇失望。雖然係set,但水準高。想食點飯了,於是叫左炙燒佐口魚邊壽司,最鐘意佢肥厚多脂、肉質柔軟細膩! 火炙後,香,口感豐富,落爽又甜,甘甜魚油緩緩滲出,濃郁甘香,入口即溶。正!我以前唔鐘意食架,係自從係櫻田食過就愛上,試過其他餐廳,都係呢到水準高。最後黎碟鐵板雞肉炒烏冬為結尾。服務員仲好殷勤地問要唔要雪糕。美妙的一個晚上。

秋刀刺身

象拔蚌刺身

6款

炙燒佐口魚邊群壽司

最後黎碟鐵板雞肉炒烏冬為結尾。
服務員仲好殷勤地問要唔要雪糕。美妙的一個晚上。
秋刀刺身
象拔蚌刺身
6款
炙燒佐口魚邊群壽司
  • 刺身
📍沙田 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚒𝚗❝帝都酒店 · 和牛日式鐵板燒🔥🐮大滿足!❞▪️大分縣 A5 豐後和牛厚燒御膳一人前 $900<車海老 · 活扇貝/鴨肝 · 和牛厚燒>▪️大分縣 A5 豐後和牛薄燒御膳一人前 $975<活乳海蝦 · 蟶子/南非鮑魚 · 和牛薄燒>兩個set都有唔同既鐵板燒菜式 海鮮/和牛都唔同 所以我地揀左厚燒同薄燒各一可以試多d😋如果2個人黎都建議可以咁order🙌🏻鐵板燒海鮮全部都好新鮮! 龍蝦肉配大量龍蝦膏蓋面 車海老爽口彈牙有鮮味 鮑魚燒到岩岩熟好軟腍😝仲揀左鴨肝多士 都幾大舊😍入口即化油脂感爆棚☺️配黑醋一流!主角和牛 厚燒同薄燒各有特色✌🏻厚燒軟腍 主要食和牛既油香 入口即溶 一個人食晒都幾膩 share就岩晒!😈至於薄燒主要食牛肉香 捲入大量香蔥同蒜片 十分惹味!😝Set仲包沙律 肥美既大拖羅刺身😍最後仲有味噌湯同煙肉櫻花蝦炒飯 爸爸好飽都食晒碗炒飯就知炒得唔錯👍🏻甜品以雪糕作結 當晚係抹茶同海鹽味🍨口味會定時轉換✨總結 大滿足!😆꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍 櫻田日本餐廳沙田白鶴汀街8號帝都酒店3樓🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩
📍沙田 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚒𝚗

吞拿魚刺身

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍 櫻田日本餐廳
沙田白鶴汀街8號帝都酒店3樓

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_沙田

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜
車海老
龍蝦
鴨肝多士
和牛
吞拿魚刺身
2023-09-06 305 瀏覽
*大分縣A5豐後和牛、活澳洲鮑魚御膳(二人前)*套餐價錢:$ 2100 (未計加一服務費)因為價錢偏貴,所以紀念日才敢預約服務好,每碟賣相同味道唔錯,男女都食得飽!推薦坐Bar 枱近距離欣賞大廚手勢,睇住佢係你面前燒同介紹係一種享受!===================推薦: 鐵板燒活澳洲鮑魚(500g)超大隻鮑魚出乎意料外 上碟好有賣相,個殼下面會繼續燃燒,有視覺享受之餘,味道相當唔錯,軟口又夠入味。====================推薦:鐵板燒比目魚 (2枚)魚皮燒到非常脆口,非常好食魚身就正正常常,不過不失。=====================推薦:鐵板燒大分A5豐後A5和牛厚燒 (120克)大廚見我影得咁開心,即刻燒得㷫烚烚,好猛火咁滿足視覺效果和牛燒到入口即融!正!
*大分縣A5豐後和牛、活澳洲鮑魚御膳(二人前)*

套餐價錢:$ 2100 (未計加一服務費)
因為價錢偏貴,所以紀念日才敢預約

服務好,每碟賣相同味道唔錯,男女都食得飽!

推薦坐Bar 枱近距離欣賞大廚手勢,
睇住佢係你面前燒同介紹係一種享受!

===================

推薦: 鐵板燒活澳洲鮑魚(500g)

超大隻鮑魚

出乎意料外 上碟好有賣相,
個殼下面會繼續燃燒,
有視覺享受之餘,味道相當唔錯,軟口又夠入味。

====================

推薦:鐵板燒比目魚 (2枚)

魚皮燒到非常脆口,非常好食

魚身就正正常常,不過不失。

=====================

推薦:鐵板燒大分A5豐後A5和牛厚燒 (120克)

大廚見我影得咁開心,
即刻燒得㷫烚烚,好猛火咁滿足視覺效果

和牛燒到入口即融!正!
鐵板燒比目魚
2023-09-05
紀念日
鐵板燒比目魚
  • 大分縣A5豐後和牛、活澳洲鮑魚御膳(二人前)
2023-08-13 318 瀏覽
大家都知我徹頭徹尾係一個牛魔王,雖然老婆大人食唔到牛但係佢好錫我成日都會帶我去食靚牛肉,今次又請我去一間好正嘅鐵板燒,仲同埋兩個朋友一齊去食真係好鬼Happy。沙田帝都酒店入面呢間櫻田日本餐廳原來我第一次嚟食咋!入面嘅裝修好有現代感但又不失傳統味道,嚟呢度可以食到日式火鍋、壽司刺身、定食,同埋我哋今晚要食嘅鐵板燒好多樣化。食鐵板燒當然坐喺鐵板吧枱前面!睇住師傅逐樣逐樣整出嚟熱辣辣咁食落肚先至最高享受㗎嘛。我哋食鐵板燒套餐可以用九折叫樽裝清酒,鍾意㗳返兩杯嘅我梗係死唔蝕底啦。有清酒飲叫番兩個小食送下酒先!叫咗枝豆同埋燒雞泡魚乾兩樣用嚟送酒都好啱Chanel。我哋今次嚟食8月先推出嘅大分縣A5豐後和牛套餐,主菜食嘅全部都係大分縣A5豐後和牛,有厚燒有薄燒仲有我同老婆大人食嘅二人套餐好豐富㗎!第一樣要食嘅係野菜沙律,啲菜好新鮮加埋啲藜麥呢個沙律真係好鬼健康。跟住我哋每人都有兩片吞拿魚腩刺身,魚味夠濃食落去又冇筋口感好香軟。我哋揀嘅三個套餐都做緊激安價,由900蚊起至2100蚊全部都有九道菜,多嘢食到不得了保可以飽到上心口走人。呢晚招呼我哋嘅係Joe師傅夠晒高大威猛好有台型。我同老婆大人叫咗大
沙田帝都酒店入面呢間櫻田日本餐廳原來我第一次嚟食咋!
入面嘅裝修好有現代感但又不失傳統味道,嚟呢度可以食到日式火鍋壽司刺身、定食,同埋我哋今晚要食嘅鐵板燒好多樣化。

呢晚招呼我哋嘅係Joe師傅夠晒高大威猛好有台型。
我同老婆大人叫咗大分縣A5豐後和牛、活澳洲鮑魚御膳二人前,第一樣就係激生猛嘅鐵板燒活澳洲鮑魚。
Joe師傅三扒兩撥就將一隻超大的澳洲鮑魚解體!切成薄片之後擺返去鮑魚殼入面仲好鬼浪漫咁送我哋兩朵玫瑰花,然後着晒火咁上枱真係好鬼打卡。
鮑魚片煙韌蛋牙味道鮮美,同埋鮑魚真係大隻得太過分我哋過足鮑魚癮。

然後我哋仲有鐵板燒比目魚食,師傅將魚皮起咗出嚟跟住燒到脆卜卜食落去好似薯片咁香噴噴,加埋好有質感嘅比目魚肉好味喎。
朋友就叫咗呢一個大分縣A5豐後和牛厚燒御膳一人前,基本上菜式有部份係一樣嘅唔同嘅就係兩個海鮮,佢就有呢個鐵板燒車海老同埋鐵板燒活扇貝。

另外一位朋友就食呢個薄燒A5豐後和牛御膳一人前套餐,佢嘅海鮮就係活乳龍蝦同埋蟶子,不過今晚冇蟶師傅改派咗鵝肝上場。

終於等到我最期待嘅鐵板燒大分縣A5豐後和牛,我哋嘅二人套餐可以揀薄燒或者厚燒,我就揀咗有咬口嘅厚燒A5豐後和牛。

未燒牛肉之前師傅整咗南瓜、翠玉瓜同埋粟米芯,鍾意食蔬菜嘅老婆大人睇到眼都唔眨。
師傅呢一嘢超級勁火焰燒牛肉真係好好睇!其實除咗好睇加咗酒落去牛肉都會零舍香口好味。

呢件厚切嘅大分縣A五豐後和牛真係燒得好香嫩,牛肉味超級濃郁食落去好香但係又唔會覺得肥膩!係我近來食過嘅和牛之中頭一兩位。
薄切另外有佢嘅魅力你知啦有好多人怕啖啖肉㗎嘛!呢個就喺牛肉中間包咗啲香蔥同埋蒜片,食落去唔會好似厚切牛肉咁勁油份。

唔食牛嘅老婆大人就可以轉呢個日本豚肉薄燒,佢話呢個豚肉味都好唔錯喎。
食到呢度老婆大人都已經投降咁滯!師傅繼續幫我哋煮呢個鐵板燒煙肉櫻花海老炒飯。
炒飯香噴噴咁送嚟整到一粒粒咁好爽身,入面加咗鹹香嘅櫻花蝦食落去好惹味。
味噌湯入面仲有好多海鮮,比我平時飲嘅麵豉湯多咗好多鮮味出嚟!仲有鐵板燒炒野菜煮得好香口又冇豆腥味好食呀。

呢個餐嘅甜品係日本雪糕,食完熱辣辣嘅鐵板燒之後食個凍冰冰嘅雪糕真係好爽呀。

櫻田日本餐廳
電話:26943810
地點:沙田白鶴汀街8號帝都酒店3樓
2023-08-03
2023-08-10 255 瀏覽
朋友介紹,帝都酒店最近做緊呢個日式鐵板燒lunch set 好抵食,咁作為為食份子梗係第一時間過黎食野啦。 我地今次食左A5 和牛澳洲炸蠔套餐,埋單五百幾一個人,雖然坐唔到廚師席前,但逐樣逐樣上菜都係熱辣辣嘅 好味 今日best pick 係龍蝦! 當然其他都好正但印象最深都係龍蝦~!

好味

今日best pick 係龍蝦! 當然其他都好正
但印象最深都係龍蝦~!
踏入八月真的很多飯局要吃!像這場超級豐富的鐵板燒便是其中一場我十分喜歡的晚餐,很久沒有到訪帝都酒店的Sakurada櫻田日本餐廳,好友約我們去吃大分縣A5豐後和牛車爸爸知道第一時間心心眼極為期待。人未到齊先來兩個小吃傾著計等候!先來佐酒良伴枝豆和燒雞泡魚乾來打開胃口,我們這夜點吃的鐵板燒套餐可以九折享用樽裝清酒,喜歡嘆兩杯的車爸爸當然即時點來清酒品嚐。餐廳在八月推出了三款同是九道菜的大分縣A5豐後和牛套餐,每份套餐均附有刺身、野菜沙律、鐵板燒炒野菜、味噌湯、鐵板燒煙肉櫻花海老炒飯及雪糕,不同的地方是其中的兩道海鮮菜式略有分別而已,率先上檯的是野菜沙律新鮮沙律菜上有健康的藜麥,佐以胡麻醬吃下口感爽脆味道清新輕易便將之KO,接下來我們每位也可以得到兩片吞拿魚腩刺身,大拖羅脂肪分佈均勻富天然魚油脂的甘香,入口香軟柔滑非常可口。餐廳供應的三款套餐分別是大分縣A5豐後和牛厚燒套餐一人前激安價$900起(原價$1200),大分縣A5豐後和牛薄燒御膳一人前激安價$975起(原價$1300),大分縣A5豐後和牛、活澳洲鮑魚御膳二人前激安價$2100(原價$2800),我們一行四人決定點全點來開心Sha
餐廳供應的三款套餐分別是大分縣A5豐後和牛厚燒套餐一人前激安價$900起(原價$1200),大分縣A5豐後和牛薄燒御膳一人前激安價$975起(原價$1300),大分縣A5豐後和牛、活澳洲鮑魚御膳二人前激安價$2100(原價$2800),我們一行四人決定點全點來開心Share,這個盤內正是我們四人套餐中可以品嚐到的海鮮,全部也非常新鮮令我這個海鮮迷非常期待。
這夜為我們服務的是Joe師傅看著經驗豐富的他為我們席前獻伎真的賞心悅目,而打頭陣為我們炮製和牛厚燒套餐中的鐵板燒車海老及活扇貝。
火光熊熊下香氣撲鼻來正是鐵板燒的亮眼之處,先讓眼睛跟鼻子好好享受然後再輪到嘴巴去細味。

先品嚐好友的大分縣A5豐後和牛厚燒的鐵板燒車海老,大虎蝦肉吃下爽彈到一個點鮮甜味道源源不絕非常可口。
而鐵板燒活扇貝當然亦是鮮甜無比!師傅將它弄至外層帶點焦香內裏則柔軟口感和味道也是一絕。
接下來師傅為另一好友的薄燒和牛套餐準備,這個餐不同的地方是海鮮會轉為活龍蝦及蟶子,但今晚蟶子沒不出場師傅改為邪惡的鵝肝好友更加開心。

鐵板燒活乳龍蝦口感爆爽極彈牙充斥鮮甜的海水味,配上少許蒜香醬汁就變得肉外惹味。
然後來到這件邪惡軸心鐵板鵝肝出場!烹製鵝肝真的很需要技巧看著師傅放在鐵板上慢慢煎香,那豐富的油脂流出後真的令人食指大動。
鵝肝外層煎得非常香脆內裏則軟綿滑溜,吃著味道非常甘香丁點臊味也沒有超級和味。
來到我跟車爸爸點的大分縣A5豐後和牛、活澳洲鮑魚御膳二人前,當中有非常大隻又活潑的勁大澳洲鮑魚。
師傅將這活潑的小可愛放在鐵板上烹煮,很快我們便品嚐到美味可口的鐵板燒活澳洲鮑魚。
貼心的Joe師傅還送上我們一朵小玫瑰花令這道菜式即時生色不少呢!上檯後還要將它弄成火玫瑰真是色香味俱全。
此刻這客鐵板燒活澳洲鮑魚火辣辣地送到我面前,吃一片薄切的鮑魚片口感超爽脆散發著鮑魚獨特的鮮香味道,而且份量非常之多絕對足夠我們四人分享。
另一份海鮮是我喜歡吃的魚我們得到了鐵板燒比目魚,師傅將比目魚魚皮燒至如薯片般香脆而魚肉亦烹至剛剛熟然後再淋上自製醬汁便完成。
魚皮香脆可口美味得想搶掉車爸爸那件來吃!魚肉則燒得恰到好處口感紮實又鮮味正喔。
來到今晚的主角鐵板燒大分縣A5豐後和牛,我們的二人千套餐可以選薄燒(4枚)或厚燒(120克),喜歡有咬口的車爸爸當然選上厚切版本。
此牛在得天獨厚的氣候環境下成長質感嫩滑味道香濃,絕對可以送上頂級的滋味給牛迷,車爸爸選了五成的熟度Joe師傅當然不會令他失望!
和牛上檯時熟度剛剛好外層焦香內裏粉嫩,看見他吃得津津有味的樣子便知這大分縣豐後和牛有多美味。
而薄切版本就最適合怕油膩的朋友享用!

大家別擔心不吃牛的車媽媽沒肉食!因為我的和牛可以轉為美味的日本豚肉薄燒。
除了肉類之外還有很多野菜伴著豚肉絕對不會太有膩感。
豚肉片內裏包裹著清甜的香蔥吃下口感十足肉味亦非常香濃,配上香脆蒜片一起品嚐超好味道。
已經飽到一個點的我看見師傅炒這個鐵板燒煙肉櫻花海老炒飯,那非凡香氣引得我緊閉的嘴巴再次張開。
除了炒飯外還有炒野菜和味噌湯一套的端到我們面前,這一碗味噌湯內裏加入了不少海鮮,鮮味程度絕非一般普通味噌湯能媲美,鐵板燒炒野菜濕度弄得恰好芽菜爽脆絕對沒有水滴滴的情況,品嚐了那麼多海鮮和肉吃一些蔬菜感覺特別舒服,這個櫻花蝦炒飯師傅真的炒得非常出色,米飯炒得粒粒分明配襯櫻花蝦的香氣實在非常迷人。
最後我們還得到一球薑味雪糕作餐後甜品,非常超級滿足的一夜便就此結束吃得好開心啊。
如果喜歡品嚐鐵板燒、海鮮及和牛我極力推介這個大分縣豐後和牛套餐給大家!用料上乘之餘份量也超足大食的車爸爸也滿足到捧著大肚子回家。
2023-08-03
2023-08-06 173 瀏覽
忽然發覺,已有好一陣子沒嚐過鐵板燒,係時候要去吃番餐,止止癮。若不是朋友介紹,我真完全唔知道原來沙田帝都酒店係有鐵板燒食,嗰個位仲要係我經過唔少次,竟然仍走漏眼。又是最遲一個來到,真唔好意思,甫坐低,就可以上套餐的野菜沙律,給大家作個熱身。一開波,師傅就整兩片入口溶化的拖羅來,咁快就想KO胃納細小的我嗎?鐵板燒既項目開始,鹽焗既鮑魚夠晒香噴噴,火焰咁款端上來很吸睛,大家當然是相機先食。師傅將之切成薄片,結合恰到好處既火侯,入口不韌,唔係齋玩花巧。扇貝薄切,口感仍保持彈牙,配上適量既調味,好吃,我唯一係覺得個汁多左啲。車海老新鮮,煎得香口,自然爽彈好食,唔需要玩咩花臣。作為食肉獸,我既目光由頭到尾都放在牛肉之上。大分縣的A5和牛,厚燒,生熟程度交由師傅發辦,粒粒入口溶化,脂香滿溢,夾埋炸蒜片食是皇道。旁邊的翠肉瓜、粟米仔等,有助中和一下。不吃牛的朋友改食魚,又試了一點。魚肉嫩滑不在話下,魚皮煎至脆卜卜,令成件事生色不少。剛才的車海老好食,但口感始終不及伊勢海老,加埋龍蝦羔,吃得我津津有味。之後是邪惡既鵝肝,甘香好食到一個點,懶理咩超唔超標,食左先講。平時食鐵板燒,去到炒飯環節好多時我都已

車海老新鮮,煎得香口,自然爽彈好食,唔需要玩咩花臣。

平時食鐵板燒,去到炒飯環節好多時我都已經投降,是晚雖然好飽,不過師傅呢個煙肉櫻花蝦炒飯又真係香口乾爽好味,結果都食左半碗。
大魚大肉既一餐,臨尾有啲菜去平衡下,是有必要的。
以一球清新的雪糕作結,滿足到一個點。

食鐵板燒套餐,樽裝清酒會有九折,幾歹整番枝高興下。