📍 櫻田日本餐廳 Sakurada Japanese Restaurant📍 沙田 𝗦𝗵𝗮𝘁𝗶𝗻 • 帝都酒店 Royal Park Hotel 3樓〔 Follow me! ♥︎ 〕-香港吃到的日式鐵板燒套餐動輒都要過千元,錢包都要哭出來🥺想不到!沙田這間酒店裡,就有著低於一千元的鐵板燒套餐!-帝都酒店位於沙田,是區內老牌酒店之一酒店裡的《櫻田日本餐廳》主打各款日式料理🎌除了中央的大堂用餐區,還有刺身壽司吧檯和鐵板燒吧檯,另外還設有獨立VIP房-餐廳近期推出期間限定【長崎縣A5和牛御膳】套餐,主打長崎A5和牛料理🥩原價$1,288,現在每位只需激安價$888,即可享受長崎生蠔、刺身、松葉蟹鉗天婦羅、長崎A5和牛三文治、A5和牛炒飯等美食CP值很高,而且!就連週末都可以享受此優惠!🤩優惠期到4月30日,把握機會來試試吧!-看著師傅為我們席前烹調,令我們的體驗更豐富~餐廳環境不是走華麗、高級路線,但食物味道、份量與服務水平同樣高水準,很有驚喜=長崎縣A5和牛御膳 ($888/位)Nagasaki A5 Wagyu Beef Set套餐裡的菜式十分豐富,當中最大焦點莫過於【長崎A5和牛厚燒三
〔 Follow me! ♥︎ 〕
香港吃到的日式鐵板燒套餐動輒都要過千元,錢包都要哭出來🥺
想不到!沙田這間酒店裡,就有著低於一千元的鐵板燒套餐!
帝都酒店位於沙田,是區內老牌酒店之一
酒店裡的《櫻田日本餐廳》主打各款日式料理🎌
CP值很高,而且!就連週末都可以享受此優惠!🤩
優惠期到4月30日,把握機會來試試吧!
看著師傅為我們席前烹調,令我們的體驗更豐富~
=
長崎縣A5和牛御膳 ($888/位)
Nagasaki A5 Wagyu Beef Set
套餐裡的菜式十分豐富,當中最大焦點莫過於【長崎A5和牛厚燒三文治】,肉質軟嫩多汁,油香、肉味同樣豐盈,令人回味無窮💖

野菜沙律
Salad
以清新的胡麻醬野菜沙律開開胃~
沙律

Nagasaki oyster
生蠔好大的一隻~
味道鮮甜,配上蘿蔔蓉、柚子醋汁,十分開胃

Sakura-dai sashimi
每年的三至五月是日本的櫻花季,亦是【櫻鯛】的當造季節🌸
肉質富有彈性、口感清爽、味道鮮甜

日本松葉蟹鉗天婦羅配咖哩海鹽
Japanese snow crab claw tempura with curry sea salt
做成天婦羅的蟹鉗還真是第一次嚐呢🦀
蟹鉗炸得酥脆可口,絲絲蟹肉、啖啖鮮味
另外還有茄子蕃薯天婦羅
咖哩海鹽好搭

大瀧六線魚蘆筍玻璃煮
Teppanyaki greenling and asparagus in carta fata
「六線魚」即「黃魚」,肉質細緻鮮嫩
蘆筍、冬菇、清湯一同放在玻璃紙內,在鐵板上烹煮
鮮味完全鎖住,味道又清又鮮甜

長崎A5和牛厚燒三文治
Nagasaki A5 Wagyu beef steak sandwich
來到重頭戲~
厚切的【長崎A5和牛】於鐵板上燒至五成熟左右,還配以火焰效果,燒香外層
長崎A5和牛
A5和牛油脂豐富、入口軟嫩多汁、牛味香濃
只以鹽和黑胡椒調味,沒有額外的醬汁,已經好好吃!
把厚切和牛夾在中間的兩片白麵包同樣十分厚🍞
事先用蒜蓉牛油煎香,外層微脆、帶焦香,內裡相當鬆軟,很加分✨

長崎A5和牛炒飯
Nagasaki A5 Wagyu beef fried rice
炒飯同樣用上了長崎A5和牛,每一口都充滿迷人的牛肉香氣!

Teppanyaki mixed vegetables
鐵板野菜主要是芽菜,配上一點椰菜絲、蘿蔔絲

Miso soup

櫻花十勝紅豆三色團子配櫻花玄米茶
Sakura 3-type Japanese Dango with Naniwa Atsuki bean and Sakura Genmai tea
三色團子好可愛🥰,但蠻具飽膩感
另外還伴有紅豆、黑豆、栗子
還有一杯清香的【櫻花玄米茶】,解膩一流
〔 Follow me! ♥︎ 〕
2024-03-30 126 瀏覽
【櫻田日本餐廳】近排同朋友去咗帝都酒店入邊嘅日式餐廳集合傳統同fusion菜😇試咗佢地個長崎縣A5 和牛御膳 dinner set長崎生蠔 櫻鯛刺身🦪生蠔好大隻 唔算好肥同Creamy海水味唔係好重 但話偏鮮甜🦪另外櫻鯛食落肉質豐厚彈牙 口感清爽😇日本松菜蟹鉗天婦羅配咖哩海鹽🦀天婦羅除咗有蟹鉗仲有茄子🍆同南瓜🎃蟹鉗亦都炸得好香口 伴隨埋咖喱海鹽幾好食同幾特別~大瀧六線魚蘆筍玻璃煮第一次見到玻璃煮呢樣煮法😂六冼魚魚肉好嫩滑 昆布湯清清地咁幾好飲😇長崎A5和牛厚燒三文治🥪呢個和牛三文治真係超好食😆 係我成餐最鍾意嘅食物!師傅會預先將個三文治搽咗蒜蓉牛油烘香咗先 香脆嘅麵包再夾埋煎到medium既和牛 和牛肉汁滲埋落麵包到超好食🥹🥹🥹長崎A5和牛炒飯炒飯都炒得幾香口 飯粒粒粒分明😆鐵板野菜食咗咁多嘢之後都飽飽地 食返少少芽菜去中和返油膩感 主要以爽口嘅芽菜為主😌櫻花十勝紅豆三色團子配櫻花玄米茶🍡作為甜品嘅佢哋幾骨緻 賣相好靚 傳統日式甜品🍧但三色團子在飯後甜品就有小小飽
【櫻田日本餐廳】

近排同朋友去咗帝都酒店入邊嘅日式餐廳
集合傳統同fusion菜😇

試咗佢地個長崎縣A5 和牛御膳 dinner set

長崎生蠔 櫻鯛刺身🦪

另外櫻鯛食落肉質豐厚彈牙 口感清爽😇

日本松菜蟹鉗天婦羅配咖哩海鹽🦀

天婦羅除咗有蟹鉗仲有茄子🍆同南瓜🎃
蟹鉗亦都炸得好香口 伴隨埋咖喱海鹽幾好食同幾特別~

第一次見到玻璃煮呢樣煮法😂

六冼魚魚肉好嫩滑 昆布湯清清地咁幾好飲😇

長崎A5和牛厚燒三文治🥪

呢個和牛三文治真係超好食😆
係我成餐最鍾意嘅食物!
師傅會預先將個三文治搽咗蒜蓉牛油烘香咗先

櫻花十勝紅豆三色團子配櫻花玄米茶🍡

作為甜品嘅佢哋幾骨緻 賣相好靚
傳統日式甜品🍧
但三色團子在飯後甜品就有小小飽
-櫻田日本餐廳 🌸餐廳位於就近沙田市中心既帝都酒店 方便易去主張揉合現代同傳統於一身 薈萃各款傳統創新日本美饌 環境闊落 有壽司吧 鐵板燒區 可惜今次鐵板燒滿座 只能坐卡位 未能一睹整個烹調過程 平日8點後都幾乎滿座 ✨ 長崎縣A5和牛御膳(激安價$888/pp;原價$1288)🦪 長崎生蠔雖然個頭小 但是勝在份量重而且彈牙香甜奶油味十足 加埋辣蘿蔔蓉 醋汁同紫蘇香 更為提鮮🐟 櫻鯛刺身黎到櫻鯛當造季節 肉質新鮮肥美 豐厚得黎又有彈性 🦀 日本松葉蟹鉗天婦羅配咖哩海鹽天婦羅炸得乾爽不油膩 每啖松葉蟹肉都有酥脆口感估唔到蟹肉配搭咖哩海鹽好夾 帶有微微奶油香🐟 大瀧六線魚蘆筍玻璃煮六線魚都係第一次食 魚肉味道鮮美 油脂豐厚 配搭蘆筍 放係昆布湯原袋咁係鐵板燒煮 完全鎖住鮮味 勁好飲🥩 長崎A5和牛厚燒三文治長崎和牛素以軟嫩可口的肉質聞名 入口油香爆發連埋烘過既麵包一齊食 吸左啲油 不過食完已經好飽🥩 長崎A5和牛炒飯用同樣油脂豐盈既長崎和牛去炒飯 肉香四溢 而且飯粒炒得粒粒分明 夠乾身 另外有加入大量櫻花蝦 蛋絲 同香葱 夠晒份量十足 食完飽到訓低🥬 鐵板野菜鐵板炒野菜主要有高麗菜絲 蘿蔔
櫻田日本餐廳 🌸

相比起前面幾道係較為淡味 剛好可以中和番油膩感

🍲 味噌湯

🍡 櫻花十勝紅豆三色團子配櫻花玄米茶
除左有賣相可愛既三色團子 仲伴有紅豆 甜粟子同黑豆
配埋櫻花玄米飯 清清淡淡 完全解晒所有膩感 舒服呢~
2024-02-22
2024-01-09 481 瀏覽
位於沙田市中心的帝都酒店Royal Park Hotel地理位置優越,屬區內老牌知名的酒店。今天跟家人來到酒店高級餐廳之一的櫻田日本餐廳慶祝佳節。餐廳7點過後,接近全院滿座,氣氛滿熱鬧。.主打高檔次日料的「櫻田」,有席前的壽司吧台位置,以及專人負責的鐵板燒區。大堂餐區亦相當闊落,很適合一家大小用餐。.餐廳近期推了和牛鍋物二人餐,性價比滿滿。值得一讚的是餐廳服務水平同樣屬超水準,每位服務員也非常親切貼心。.Sakurada Japanese Hot Pot櫻田暖笠笠鍋物 💲880(兩人前).✿ 日本鹿兒島和牛✿ 澳洲M9和牛✿ 紐西蘭牛肉✿ 美國牛肉✿ 西班牙豚肉.每款各四片.配菜✿ 水菜✿ 豆腐✿ 冬菇✿ 金菇菜✿ 南瓜✿ 紅芯大根✿ 烏冬✿ 日式葛絲.日式湯類✿ 日本甜豉油湯或日本昆布清湯.海鮮精選✿ 法國藍龍蝦配鯛魚湯.看到價錢時還以為應該不會太多,想不到份量豐盛得接近可供三數人享用。先登場是一大盤精美又高質的和牛肉拼盤,包括日本鹿兒島和牛、澳洲M9和牛以及紐西蘭牛肉各四大片,份量以及新鮮度絕不欺場。.如果怕純吃肉太悶,可以多來一份加拿大蟹或跟我們一樣選擇加配來自法國新鮮藍龍蝦火鍋
Sakurada Japanese Hot Pot
櫻田暖笠笠鍋物 💲880(兩人前)
✿ 日本鹿兒島和牛
日式湯類
✿ 日本甜豉油湯或日本昆布清湯
海鮮精選
✿ 法國藍龍蝦配鯛魚湯

蔬菜配料船,也是滿滿的一整盤,擺放精美的放在小橋裝飾上送上,相當吸睛。五款不同的靚肉再加上各式蔬菜、日本烏冬及粉絲,這個暖笠笠鍋物餐真的是十分豐足。

忙完一日既工作,總想好好享受一餐,櫻田係我首選。早幾日去食,而家先有時間分享嗰日見波波師父拆箱,原來有魚返左黎,我梗係即係叫師父介紹啦~條魚我唔記得叫咩名喇,但好鮮甜,師父話似“雞泡魚”,但我其實未食過雞泡魚刺身,平時都係食魚乾。一尾兩食,個頭就用黎煲湯。其實唔貴架,話晒酒店級數嘛,都係幾百蚊一條。同埋佢地而家返貨既魚,由2xx至5xx一條,有大有少,配合唔同客既需要,比以前好好多。一條唔夠喉,見佢有條三刀(堅係三刀,平時街既三刀係假貨),呢條人稱“魚王”,我未試過刺身呀,即刻又order 埋啦。呢條魚魚油豐富,魚味無之前嗰條咁濃但同樣鮮甜肉彈。好好味呀漬物送吓酒啦(餐廳送),傾吓計,再去下一 round 再黎個standard 刺身,5xx 成十件,件拖羅肥到唔捨得食又想食燒魚呀,鐘意佢地燒功特別,鹽燒~我地揀左條日本紅衫“系撚鯛”,一d都唔貴呀~大約3xx,燒埋比你,相比本地紅衫,呢個味道更鮮甜,肉質結實有彈性。呢d魚都係可遇不可求,每次返既靚貨都唔同架。人多去,可以再叫,未夠飽呀黎個北寄貝啦~又鮮又甜,擺置又靚,令人食得開懷……最後黎個主食,鐵板雞肉烏冬,正 好滿足既一晚。服務員

日本三刀

三刀刺身

呢條魚魚油豐富,魚味無之前嗰條咁濃但同樣鮮甜肉彈。好好味呀

漬物送吓酒啦(餐廳送),傾吓計,再去下一 round

日本紅衫

人多去,可以再叫,未夠飽呀

黎個北寄貝啦~又鮮又甜,擺置又靚,令人食得開懷……

北寄貝

最後黎個主食,鐵板雞肉烏冬,正

好滿足既一晚。服務員個個殷勤招待,次次都令人有賓至如歸既感覺。

我用go royal,有折呀。

2024-04-24
三刀刺身
日本紅衫
  • 刺身
✨長崎生蠔·櫻鯛刺身生蠔肥美鮮嫩 櫻鯛淡身一點 肉質緊致鮮味✨日本松葉蟹鉗天婦羅配咖哩海鹽天婦羅即炸 有蟹鉗、茄子、南瓜 香脆可口 沾上少許咖喱海鹽 味道匹配 ✨大瀧六線魚蘆筍玻璃煮鐵板上用耐熱袋盛着湯及湯料 好特別嘅烹調方法 上枱時再將袋打開 原汁原味 日式清湯帶鹹香 魚肉富彈性 ✨長崎A5和牛厚燒三文治師傅先將厚多士塗上牛油烘烤至金黃色 外脆內軟 夾住厚切長崎和牛 和牛軟嫩多汁 澎湃脂香與濃厚肉味係口腔裏面徘徊😋 好回味~✨長崎A5和牛炒飯炒飯粒粒分明 飯粒沾滿和牛油脂 加入櫻花蝦和香蔥 口感滿足!配鐵板野菜及味噌湯✨櫻花十勝紅豆三色團子配櫻花玄米茶三色團子軟糯香甜 沾上甘香豆蓉更美味 搭配櫻花玄米茶 清新去膩💕供應日期︰2024 年 2 月 1 日至 4 月 30 日供應時間:12:00 – 15:00 及 18:00 – 22:00價目:每位 HK$888 (原價 HK$1,288)🍽️ 櫻田日本餐廳📍 香港沙田白鶴汀街 8 號帝都酒店 3 樓🚆 沙田站A3出口☎️ 訂座電話 :2694 3810
✨長崎生蠔·櫻鯛刺身

✨長崎A5和牛炒飯

配鐵板野菜及味噌湯

✨櫻花十勝紅豆三色團子配櫻花玄米茶

供應日期︰2024 年 2 月 1 日至 4 月 30 日
價目:每位 HK$888 (原價 HK$1,288)

🍽️ 櫻田日本餐廳
📍 香港沙田白鶴汀街 8 號帝都酒店 3 樓
🚆 沙田站A3出口
☎️ 訂座電話 :2694 3810
一直口碑好的日式鐵板燒【櫻田日本餐廳】位於沙田帝京酒店內,設有大枱適合家庭聚會,而且也有私隱度高的包廂,但我最喜歡就是坐在吧枱看師傅的烹調過程,感受到經過一番用心烹調的食物,吃起來更加滋味!香港的日式鐵板燒通常都在千元以上,這次套餐相當抵食,而且點日本酒也有八折優惠!套餐除了大隻,而且新鮮的長期生蠔和爽滑的櫻鯛刺身,更加有松葉蟹鉗天婦羅,配上咖喱海鹽味道濃郁鮮甜 !以專用烹調煮食袋令日式高湯的味道融入六線魚身中,口感軟滑鮮甜;最期待長崎A5肉汁鮮嫩,而且肉汁非常豐富,夾在用牛油煎烤過的麵包中超香!A5和牛配合的炒飯粒粒分明,入口非常彈牙好吃,最後已充滿日本風的三色團子配上玄米茶完美作結!【長崎縣A5和牛御膳】𝐍𝐚𝐠𝐚𝐬𝐚𝐤𝐢 𝐀𝟓 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐞𝐭 $𝟖𝟖𝟖𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐬𝐚𝐤𝐞 𝟐𝟎%𝐨𝐟𝐟➤ 𝗡𝗮𝗴𝗮𝘀𝗮𝗸𝗶 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 長崎生蠔➤ 𝗦𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮-𝗱𝗮𝗶 𝗦𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 櫻鯛刺身➤ 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗦𝗻𝗼𝘄 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗖𝗹𝗮𝘄 𝗧𝗲𝗺𝗽𝘂𝗿𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝘂𝗿𝗿𝘆 𝗦𝗲𝗮 𝗦𝗮𝗹𝘁日本松葉蟹鉗天婦羅配咖哩海鹽➤ 𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗮𝗻𝗱

【長崎縣A5和牛御膳】
𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐬𝐚𝐤𝐞 𝟐𝟎%𝐨𝐟𝐟

➤ 𝗡𝗮𝗴𝗮𝘀𝗮𝗸𝗶 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 長崎生蠔
➤ 𝗦𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮-𝗱𝗮𝗶 𝗦𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 櫻鯛刺身
➤ 𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗮𝗻𝗱 𝗔𝘀𝗽𝗮𝗿𝗮𝗴𝘂𝘀 𝗶𝗻 𝗪𝗿𝗮𝗽𝗽𝗲𝗱 𝗖𝗲𝗹𝗹𝗼𝗽𝗵𝗮𝗻𝗲 大瀧六線魚蘆筍玻璃煮
➤ 𝗡𝗮𝗴𝗮𝘀𝗮𝗸𝗶 𝗔𝟱 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗦𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵長崎𝗔𝟱和牛厚燒三文治
➤ 𝗡𝗮𝗴𝗮𝘀𝗮𝗸𝗶 𝗔𝟱 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗥𝗶𝗰𝗲長崎𝗔𝟱和牛炒飯
➤ 𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲𝘀鐵板野菜
➤ 𝗠𝗶𝘀𝗼 𝗦𝗼𝘂𝗽味噌湯
➤ 𝗦𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮 𝟯-𝘁𝘆𝗽𝗲 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗗𝗮𝗻𝗴𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗡𝗮𝗻𝗶𝘄𝗮 𝗔𝘁𝘀𝘂𝗸𝗶 𝗕𝗲𝗮𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮 𝗚𝗲𝗻𝗺𝗮𝗶 𝗧𝗲𝗮櫻花十勝紅豆三色團子配櫻花玄米茶

2024-03-20
2024-04-15 14 瀏覽
立足在沙田多年的櫻田,就算在疫情及北上熱潮下,依然屹立不倒,當然是有佢原因。經常轉換菜色,引入日本不同地方的食材,帶給客人新鮮感,訂價亦相當合理,就以今次主題是[長崎縣 A5和牛御膳],原價是HK$1288,但家陣是HK$888,價錢是相當實惠。餐前先來一份沙律菜,澆上了柚子醋酸酸地又幾醒胃,不錯。長崎生蠔再來是新鮮肥美的長崎生蠔,近乎No.1的體形,邊位爽口,肉身飽滿,講真,比我可以喪食一打。櫻鯛刺身當造的“櫻鯛”真係無得輸,新鮮已勝過一切,肉質富油香而爽彈,蘸點些少醬油味道更鮮。日本松葉蟹鉗天婦羅配咖哩海鹽除了鮮甜的松葉蟹鉗外,更有南瓜及茄子,尤其是茄子𐝹開成扇形,炸起來更加通透,蘸點咖哩海鹽是添加了陣陣辛香。大瀧六線魚蘆筍玻璃煮以玻璃紙包好大瀧六線魚、冬菇、柚子皮及蘆筍,放在鐵板上燙熟,一剪開玻璃紙又真係陣陣清香,魚肉亦嫩滑,但略嫌柚子皮太重手,湯底帶少許苦澀味,或者下次在上檯時先刨少許柚子皮吧!長崎A5和牛厚燒三文治絕對是整餐的亮點,厚身麵包切成丁方,以牛油煎至微焦,A5和牛同樣厚身,medium rare的質感無得輸,一口咬落,肉汁滲出,連麵包都變得惹味無窮。長崎A5和牛炒飯
餐前先來一份沙律菜,澆上了柚子醋酸酸地又幾醒胃,不錯。

長崎A5和牛炒飯

炒得滿有油香,卻又粒顆分明有嚼口,美味其實可以好簡單。
鐵板野菜

即炒包心菜及芽菜,火喉啱啱好,口感爽脆,而且擺放得好細心。
味噌湯

餐後來一碗熱燙的味噌湯真好。
櫻花十勝紅豆三色團子配櫻花玄米茶

甜品以色彩配搭為主,除了三色小丸子,伴碟是漬栗子、十勝紅豆及黑豆。
走時候發覺有條魚個名好有趣,大家又知唔知我講邊條吖?

2024-03-10 107 瀏覽
今日慶祝生日,喺沙田帝都酒店裏面嘅「櫻田日本餐廳」慶祝,這裏位置方便,環境闊落 ,坐得舒適,我點了長崎縣A5和牛御膳Nagasaki A5 Wagyu Beef Set,食物都好豐富,包括有:長崎生蠔Nagasaki oyster櫻鯛刺身Sakura-dai Sashimi日本松葉蟹鉗天婦羅配咖哩海鹽Japanese Snow Crab Claw Tempura with Curry Sea Salt大瀧六線魚蘆筍玻璃煮Teppanyaki Greenling and Asparagus in Wrapped Cellophane長崎A5和牛厚燒三文治Nagasaki A5 Wagyu Beef Steak Sandwich長崎A 5和牛炒飯Nagasaki A5 Wagyu Beef Fried Rice鐵板野菜Teppanyaki Mixed Vegetables味噌湯Miso Soup櫻花十勝紅豆三色團子配櫻花玄米茶Sakura 3-type Japanese Dango with Naniwa Atsuki Bean and Sakura Genmai Tea全部食物都在水準以

Nagasaki oyster
Sakura-dai Sashimi
長崎A 5和牛炒飯
Teppanyaki Mixed Vegetables
Miso Soup
櫻花十勝紅豆三色團子配櫻花玄米茶

全部食物都在水準以上,特別係長崎A5和牛厚燒三文治,和牛厚切,肉質嫩滑美味,配三文治很特別,不過呢度始終係酒店,價錢都唔平,每位$888,但間中嘆吓都係一個好選擇☺️

2024-02-26 124 瀏覽
由而家到4月30號沙田帝都酒店櫻田日本餐廳🌸限時提供嚟自長崎縣嘅頂級 A5 黑毛和牛  menu中小編最喜歡主廚特製嘅和牛三文治🍞 麵包塗有秘製抹醬烘到金黃焦香🥰 中間夾住一塊入口軟嫩多汁嘅鐵板燒厚切和牛 長崎和牛果然肥美油脂香濃 火候煎得剛好 咬落脂香澎湃😋  另外大瀧六線魚蘆筍玻璃煮都幾清甜👍🏽 大瀧六線魚盛產於長崎同東京等地 肉質豐滿 味道相較其他魚種清淡 故常用於日式清湯 主廚將大瀧六線魚 冬菇蘆筍同上湯喺耐熱袋中烹煮♨️ 上枱嘅時候先原汁原味將袋打開 清湯味道鮮甜😗  🔖 長崎縣A5和牛御膳  🔸長崎生蠔  🔸櫻鯛刺身 🔸日本松葉蟹鉗天婦羅配咖哩海鹽 🔸大瀧六線魚蘆筍玻璃煮🌟 🔸長崎A5和牛厚燒三文治🌟 🔸長崎A5和牛炒飯🌟 🔸鐵板野菜 🔸味噌湯 🔸櫻花十勝紅豆三色團子配櫻花玄米茶

menu中小編最喜歡主廚特製嘅和牛三文治🍞

🔸鐵板野菜
🔸味噌湯
🔸櫻花十勝紅豆三色團子配櫻花玄米茶
2024-02-26 94 瀏覽
周未約了朋友聚餐,大家想吃日本料理,我便訂了櫻田,因為位置方便,近火車站,櫻田的食物質素一如既往的好,刺身新鮮,烤魚也美味,炒飯乾身又不油,服務員態度很好,值得推薦!
✒懶人先睇總結.❀食物:​鐵板燒調味惹味,晚市來說性價比還可以~ 比較吸引嘅係新推出的清酒/梅酒放題❀服務:正常❀環境:有鐵板的吧枱位置同table,坐得尚算舒服❀價錢:4人埋單 $5,056 .👉 兵庫縣A5神戶紅酒牛厚燒、南非鮑魚御膳(一人前)星期一至四 $788星期五至日、公眾假期及前夕 $838.👉 兵庫縣A5神戶紅酒牛、加拿大蟹御膳 (二人前)星期一至四 $1,788星期五至日、公眾假期及前夕 $1,838.👉 清酒/梅酒放題 $198星期日至四 清酒放題 星期五及六 梅酒、燒酌放題.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐.今期帝都酒店的日本餐廳做緊限定兵庫縣牛肉主題,仲有新推出的清酒放題!如果唔係專門搵都未必見到,入口在一個清靜的角落🤣 我哋一行四人就剛剛好點了一份二人前,兩份一人前大家share~.🎈蟹肉沙律.🎈黑松露蟹膏茶碗蒸(二人前set)超滑溜同juicy! 面頭有黑松露增添風味~.🎈南非鮑魚 (一人前set)鮑魚煎香後切塊上,焦香感十足非常惹味😋.🎈泰國虎蝦/清酒煮蜆(一人前set)一人前的第二款熱菜可以選擇要蝦或蜆,我哋人多就試哂兩款。虎蝦燒香非

✒懶人先睇總結
❀服務:正常
❀環境:有鐵板的吧枱位置同table,坐得尚算舒服
❀價錢:4人埋單 $5,056
👉 兵庫縣A5神戶紅酒牛厚燒、南非鮑魚御膳(一人前)
星期一至四 $788
星期五至日、公眾假期及前夕 $838
👉 兵庫縣A5神戶紅酒牛、加拿大蟹御膳 (二人前)
星期一至四 $1,788
星期五至日、公眾假期及前夕 $1,838
👉 清酒/梅酒放題 $198

星期日至四 清酒放題
星期五及六 梅酒、燒酌放題

✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
🎈蟹肉沙律

🎈黑松露蟹膏茶碗蒸(二人前set)

超滑溜同juicy! 面頭有黑松露增添風味~
🎈南非鮑魚 (一人前set)

鮑魚煎香後切塊上,焦香感十足非常惹味😋
🎈泰國虎蝦/清酒煮蜆(一人前set)

一人前的第二款熱菜可以選擇要蝦或蜆,我哋人多就試哂兩款。虎蝦燒香非常惹味,蜆就適合清一清口腔迎接下一道鐵板😍
🎈原隻加拿大蟹 (二人前set)

吸睛超滿足之選✨ 原隻蟹用鐵板燒香,每個部位都煎香哂~ 廚師上桌前就已分開蟹蓋、蟹身、蟹鉗及蟹腳,腳位仲剪開咗一邊方便食用。
如果係屋企我會中意食蟹鉗,如果係街食蟹身就方便好多🤣
🎈兵庫縣A5神戶紅酒牛

一人前的話就只可以要厚燒(100g),二人前可以選擇薄燒(4枚)或厚燒(120g)。薄燒一般焦香感會更重,包裹住蔥及炸蒜片等配料。厚燒顧名思義就係一塊牛肉,煎香切塊上碟。
同行朋友唔食蔥蒜,所以我哋全部要厚燒!牛肉一咬就係滿滿油脂感,肉質嫩滑表面煎香。大家都超滿意~~~
🎈海膽炒飯
加入海膽炒香,焦香的炒飯中夾雜海膽鮮甜味道。

🎈炒野菜
🎈味噌湯
🎈焦糖燉蛋
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:Phone booking
👉優惠:🈚️
2024-01-13 196 瀏覽
櫻田 呢間喺帝都酒店入面既鐵板燒今期有南非飽魚、法國藍龍蝦、加拿大蟹Set仲可以+$198任飲清酒同梅酒燒酌.兵庫縣A5神戶紅酒牛厚燒、加拿大蟹御膳(二人前).黑松露蟹膏茶碗蒸食剩指數: 0/100松露香味入哂個蒸蛋蛋蒸得好滑.鐵板燒原隻加拿大蟹食剩指數: 0/100隻蟹真係好巨型好大隻殼有提早幫你𠝹開用工具好易打開食到蟹肉蟹肉新鮮紮實大蟹蓋好多蟹膏好香濃.南非鮑魚食剩指數: 0/100原隻鮑魚燒得好香保持到鮮租同彈性.鐵板燒兵庫縣A5神戶紅酒牛厚燒食剩指數: 0/100到最重點既鐵板燒神戶牛揀左厚燒肉質軟嫩juicy油花好舒服配炸蒜片/就咁食都好好好好食.海膽炒飯食剩指數: 0/100炒飯粒粒分明食到一舊舊海膽唔會碎哂無感覺~.鐵板燒炒野菜食剩指數: 0/100炒野菜好多芽菜同椰菜好爽口無草青味.焦糖燉蛋食剩指數: 0/100甜品仲有焦糖燉蛋燉蛋好滑焦糖微微脆唔會太厚.清酒放題有4款谷川岳心、谷川岳、久美之浦、伯樂星特别純米山田錦梅酒就多款啲有唔同既水果風味個人最推荔枝風味梅酒同伯樂星特别純米山田錦清酒
[沙田] 櫻田
呢間喺帝都酒店入面既鐵板燒
今期有南非飽魚、法國藍龍蝦、加拿大蟹Set
仲可以+$198任飲清酒同梅酒燒酌
兵庫縣A5神戶紅酒牛厚燒、加拿大蟹御膳(二人前)
黑松露蟹膏茶碗蒸
配炸蒜片/就咁食都好好好好食
海膽炒飯
炒飯粒粒分明
食到一舊舊海膽
唔會碎哂無感覺~
鐵板燒炒野菜
炒野菜好多芽菜同椰菜
好爽口無草青味
焦糖燉蛋
甜品仲有焦糖燉蛋
燉蛋好滑
焦糖微微脆唔會太厚
清酒放題有4款
谷川岳心、谷川岳、久美之浦、伯樂星特别純米山田錦
梅酒就多款啲
有唔同既水果風味
個人最推荔枝風味梅酒同伯樂星特别純米山田錦清酒
仍記得屋企樓下曾經先後出現過兩三間日式食肆,雖然都是街坊格局,出品不甚了了,但總算可以止下渴,只可惜質素越來越差,結果只是曇花一現。其實,北區都有好幾間日式食肆,都係以迴轉壽司為主,有時想吃得好一點,就要跑到沙田去。位於沙田帝都酒店的櫻田日本餐廳,毗鄰火車站,行過去不用十分鐘,其實幾方便,附近仲要有大量商舖可以逛街,真係不愁寂寞。而今次供應期只係去到今年1月31日,但有分三種價錢,當然係食材上有差異。兵庫縣A5紅酒牛就基本野,如果配南非鮑魚(一人前)原價$988,星期一至四優惠價$788,星期五至日、公眾假期及前夕$838;薄燒紅酒牛配法國藍龍蝦係同樣日子就$1788、$1388及$1438,至於配加拿大蟹御膳(二人前)價格分別為$2288、$1788及$1838,當然係要加一服務費。中午較後時段避開午膳時間,可以選擇吧檯,欣賞師傅的手藝。蟹肉沙律除了蟹肉,紫椰菜、車厘茄及青瓜清新怡人,正好用來開開胃口。海鮮推介原隻即劏加拿大珍寳蟹,份量十足,多餘的部位早已切得乾乾淨淨,蟹肉自然是甜美,蟹蓋內是豐腴的蟹膏,每口都邪惡但必食。燉蛋中間夾雜了一碗燉蛋,火喉啱啱好,內裡是銀杏及冬菇,滑溜可口

中午較後時段避開午膳時間,可以選擇吧檯,欣賞師傅的手藝。

蟹肉沙律

除了蟹肉,紫椰菜、車厘茄及青瓜清新怡人,正好用來開開胃口。
海鮮推介

燉蛋

中間夾雜了一碗燉蛋,火喉啱啱好,內裡是銀杏及冬菇,滑溜可口。
兵庫縣A5神戶紅酒牛御膳

原塊A5神戶紅酒牛,油脂分佈平均,雪花紋理極為吸引,師傅亦細心詢問客人要求的生熟度。
今次medium rare處理得相當好,鬆軟而有嚼口,臨上檯時用火一炙,令外層帶微脆,喜歡的大可加上炸蒜片一齊食,多添一份香脆的口感。

炒飯

以鐵板炒總是覺得有風味,普通不過的蛋炒飯再下點蔥花,美味其實可以好簡單。

味噌湯

很喜歡在飯後喝上一口味噌湯,感覺好舒服。

炒什菜
係時候來碟什菜清清味蕾。

海鹽雪糕

每次味道不同,朋友選了豆腐,而自己就是海鹽,說說笑笑,竟不知不覺地聊了一個中午。

作為2024年第一篇食評,希望飲食業在陰霾下走出困境,以優質服務及創新的菜色,挽留客人。

位於沙田帝都酒店既「櫻田」主打日本美食,由火鍋、壽司刺身、鐵板燒同定食都有,出品高質之餘仲好抵食添😍 餐廳不時都會轉主題,最近就推出「美國SRF極黑豚」鐵板燒套餐,以優質食材入饌,只需$558就可以嘆齊8道菜,飽肚感十足,超高性價比✅.ᐟ餐廳對食材十分講究,採用由Snake River Farms養殖既「美國極黑豚」100%純種Berkshire豬隻,多年前係英國皇室御用既名種豬🌟 SRF極黑豚係「美國國家豬隻業者協會」既25項口味測試中有19項奪冠,冠為世界頂級豬肉😍.ᐟ❝ 東星斑 ‧ 美國SRF極黑豚 八式晚市套餐 $558 ❞⸜ 沙律 ⸝⸜ 前菜三點 ⸝璣煮翡翠螺 ‧ 爽口彈牙,帶有酒香。沖繩水雲 ‧ 拌上柚子酸汁,口感清新,酸甜醒胃。蟹肉胡麻豆腐 ‧ 豆腐鮮嫩滑溜,配上新鮮蟹肉更加滿足。⸜ 刺身三點 ⸝ 擺盤精緻,有三文魚、油甘魚、甘蝦三款刺身,件件厚切,新鮮甘美😋.ᐟ⸜天婦羅 ⸝包括海老﹑蕃薯﹑南瓜,炸粉厚薄適中,入口酥脆。大蝦肉質爽彈🤤 最令人印象深刻.ᐟ⸜清酒煮大蜆 ⸝大蜆粒粒都大隻厚肉,新鮮爽甜,吸滿清酒精華,香醇又入味😋⸜鐵板燒東星斑 ⸝超大塊東星斑勁足料😍 魚皮煎得
位於沙田帝都酒店既「櫻田」主打日本美食,由火鍋壽司刺身、鐵板燒同定食都有,出品高質之餘仲好抵食添😍 餐廳不時都會轉主題,最近就推出「美國SRF極黑豚」鐵板燒套餐,以優質食材入饌,只需$558就可以嘆齊8道菜,飽肚感十足,超高性價比✅.ᐟ

⸜ 沙律 ⸝
⸜ 前菜三點 ⸝

璣煮翡翠螺 ‧ 爽口彈牙,帶有酒香。
沖繩水雲 ‧ 拌上柚子酸汁,口感清新,酸甜醒胃。
蟹肉胡麻豆腐 ‧ 豆腐鮮嫩滑溜,配上新鮮蟹肉更加滿足。
刺身三點 ⸝

⸜天婦羅 ⸝

⸜清酒煮大蜆 ⸝

大蜆粒粒都大隻厚肉,新鮮爽甜,吸滿清酒精華,香醇又入味😋
⸜鐵板燒東星斑 ⸝

超大塊東星斑勁足料😍 魚皮煎得香脆,肉質結實,做到外脆內滑,配以秘製醬汁十分香口.ᐟ
⸜美國SRF極黑豚 ⸝

豚肉有三款唔同料理可以揀:辛味野菜鍋、厚切玉子煮或泡菜石鍋飯。「厚切玉子煮」既黑豚以吉列豬扒形式炮製,外脆內嫩,肉質富彈性,伴以玉子﹑蕃茄,十分豐富.ᐟ「泡菜石鍋飯」以秘製醬汁香煎黑豚,油脂甘美,與泡菜﹑玉子一齊享用,加上石鍋內既珍珠米充滿飯焦香氣,令人食指大動👍🏻.ᐟ

⸜飯麵 ⸝

套餐仲包一份白飯/炒飯/炒麵/湯鳥冬。日式炒麵做法似大阪燒,配上香甜醬汁,味道豐富。而湯烏冬質感爽彈,入口滑溜,同樣出色.ᐟ

⸜炒野菜 ⸝

主要有芽菜﹑椰菜,一人一碟份量好足,送飯一流😛
⸜味噌湯 ⸝
⸜是日甜品