2024-04-18 383 瀏覽
今日喺尖沙咀嚟到晚餐時間 經過呢間 河內越式料理 就有啲想食越南菜 咁就入咗去食啦~ 坐低睇睇餐牌 好多選擇 除咗平時會見到嘅越南湯河、檬粉、米紙卷等等 呢個 濱海類 好特別 想試試😬 極品牛三寶湯河 $73三寶有生牛肉、牛展、同埋牛丸 個湯熱辣辣拎上枱 睇住啲生牛肉慢慢變熟 好治癒😌 三樣食落都有牛味 牛展炆得夠淋又入味 牛丸爽口彈牙 河粉幼滑 好味😋 越式豬扒包 $54食越南菜必點嘅越式三文治 好足料!麵包啱啱烤好 又脆又熱辣辣😍 豬扒大大塊 加埋配菜同沙律醬 好好食😇 越式炸蝦餅 $33炸得香脆唔油膩 蝦餅彈牙 配埋酸甜醬最夾! 濱海伴豬頸肉串燒 $94食過咁多次越南菜 第一次食呢個濱海伴 有驚喜🤩 淨係上枱嗰下已經覺得好大碟好足料 店員姐姐應該知我第一次食 好細心教我點樣食😬 米粉加咗撈檬嘅湯 酸酸甜甜好開胃 用生菜包住配菜、米粉、同埋豬頸肉 再加少少沙嗲醬 加埋一齊一啖擺落口 好正😌 大推👍🏻 牛油果沙冰 $36唔會好甜 打得細滑 仲食到牛油果肉添😗 推👍🏻 冰鎮凍奶茶 +$10跟餐加$10就飲到冰鎮凍奶茶!咁就唔會俾啲溶咗嘅冰溝稀咗啲奶茶 香濃又滑 不錯😌 整體嚟講 呢間

極品牛三寶湯河 $73
極品牛三寶湯河粉

越式豬扒包 $54
越式豬扒包

越式炸蝦餅 $33
炸得香脆唔油膩 蝦餅彈牙 配埋酸甜醬最夾!
越式炸蝦餅

濱海伴豬頸肉串燒 $94
濱海伴豬頸肉串燒

牛油果沙冰 $36
唔會好甜 打得細滑 仲食到牛油果肉添😗 推👍🏻

冰鎮凍奶茶 +$10
牛油果沙冰

整體嚟講 呢間 河內越式料理 店內環境不錯 店員服務態度好 食物質素有水準 下次要再試吓其他濱海伴😇
極品牛三寶湯河粉
越式豬扒包
越式炸蝦餅
濱海伴豬頸肉串燒
牛油果沙冰
2024-01-06 1290 瀏覽
今晚決定食飽個肚就去睇燈飾, 近近地就係尖沙咀地鐵附近揀咗這家越南餐廳餐廳都幾多人食,我哋都要等兩張枱先至入到去入到去真係有一種人山人海嘅感覺,係一些空位都冇, 真係唔知點解咁嘅樣都仲會話冇人出街食飯 餐牌睇落都好清晰, 湯檬湯河、撈檬、飯、小食由於我哋都係希望快快脆脆食完去睇燈飾, 所以就各自叫咗個主食然後揀多個小食就算我揀咗一個冰滴咖啡朋友揀咗個綠茶綠豆冰, 之前未見過有綠豆冰 下面個底嗰度真係有唔少綠豆蓉, 同埋重椰汁味蕃茄蟹肉扎肉湯檬 超重蕃茄味 ,唔會太甜蕃茄未唔會太假另外食得出湯底有一啲蟹膏所以都好濃味湯底份量都好多食完可以飲少少湯 同埋另外最正係成碗粉嚟到嘅時夠曬熱越式香茅豬扒撈檬 豬扒份量比想像中多另外檬粉條條都好整齊,唔會碎濕濕, 食得出檬粉嘅米味小食就簡簡單單叫咗一個春捲,夠脆口,裏面有粉絲, 重越南風味兩個人就食咗咁多嘢整體價錢公道, 近地鐵站,食物質素仍不錯係喺尖沙咀食越南粉嘅好選擇
餐廳都幾多人食,我哋都要等兩張枱先至入到去

餐牌睇落都好清晰, 湯檬湯河、撈檬、飯、小食

我揀咗一個冰滴咖啡

蕃茄蟹肉扎肉湯檬
超重蕃茄味 ,唔會太甜蕃茄未唔會太假
另外食得出湯底有一啲蟹膏所以都好濃味
湯底份量都好多食完可以飲少少湯
同埋另外最正係成碗粉嚟到嘅時夠曬熱

越式香茅豬扒撈檬

兩個人就食咗咁多嘢

整體價錢公道, 近地鐵站,食物質素仍不錯
係喺尖沙咀食越南粉嘅好選擇
2023-12-30
  • 越式香茅豬扒撈檬
  • 順化蕃茄蟹肉札肉湯檬
今天同個朋友去尖沙咀行街睇戲,到食晚飯嘅時候走到附近搵吓嘢食,尖沙咀區都有很多食店, 朋友話想食越南菜,記得有人讚過附近有間好食又抵食嘅越南餐廳,這間餐廳叫河內越式料理,位於堪富利士道10號地舖,尖沙咀地鐵站A2出口行幾分鐘就到,十分方便,餐廳𥚃面有大大幅油畫同裝修好有越南風味,地方寬敞、光猛、整齊同整潔,令人坐得舒服,餐廳員工服務態度都好,來這裏食都唔錯。餐牌上的越式食物的選擇超多,有套餐、河粉、檬粉、飯、三文治、米紙卷、濱海、沙律、小食和飲品等。我哋先叫小食嘅河內小食拼盤,而我最鍾意食生牛肉湯河粉,就一定點,我朋友就叫順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬,這個是店員推介俾佢,飲品就選擇特飲嘅椰汁珍多冰和凍鹹檸七喜。河內小食拼盤份量真多,亦好吸引,有春卷、蝦餅、雞翼、扎肉、鮮蝦米紙卷,而全部炸物都脆卜卜,但又唔油膩,春捲餡料十足,外皮好夠脆,蝦餅熱辣辣,外脆內軟,亦好有蝦味,香茅雞翼好惹味,肉質好嫩滑,外皮香脆,扎肉就爽口彈牙,鮮蝦米紙卷嘅米紙皮食落煙韌有咬口,裏面包住半邊蝦、生菜、檬粉等配料,再配少許甜酸醬,令人食得非常開胃。主食先來了生牛肉湯河粉,大大碗,份量十足,牛肉非常嫩滑,生牛肉唔會淥到過

主食先來了生牛肉湯河粉,大大碗,份量十足,牛肉非常嫩滑,生牛肉唔會淥到過熟,剛剛好,好有牛肉的鮮味,而湯底是以牛骨熬煮而成,味道濃郁鮮甜,一啲味精都唔覺得有,順口得來好清甜,河粉亦幼滑可口,超搭配。順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬嘅鮮茄湯底都幾濃郁,有酸甜味,仲有點蝦殼嘅鮮味道,蟹肉大部分去殼,而份量都唔少,食落有蟹嘅鮮味,扎肉爽滑好味,而檬粉亦夠哂彈牙,還有配菜嘅豆腐卜、鮮蕃茄、芫荽、青檸、辣椒,非常配合湯檬,好味好食。飲品嘅椰汁珍多冰就椰奶非常香甜,綠色條條亦好好咬,凍鹹檸七喜好香檸檬味,令口感酸酸喊喊,好配合吃小食炸物。

這間越式餐廳好值得推介俾大家,食得好滋味又好抵食,食品處理得好,價錢又大衆化超值,我哋下次都會再來食其他食品。
行完尖沙咀K11又覺得肚餓,又掛住越南的美食,就search 下附近有咩好的越南餐廳,見K11附近堪富利士道間越南餐廳幾多好評,就同老公去食下。生牛肉湯河粉$61湯底牛肉味好濃,河粉份量算多同幾滑,唔會一Pat Pat。越式炸蝦餅$33 (叫麵飯類可以優惠價加購)有四塊,口感彈牙,唔會炸到好油。越式豬扒包$54法包外脆內軟,豬扒炸到好鬆化,配上生菜同埋青瓜絲,完全唔覺得有油膩感,完美地平衡。越式菠蘿炒飯$98一上枱見到好大碟😍😍扮粒粒分明,炒得夠乾身👍👍配以又酸甜的菠蘿粒,青提子乾,黑提子乾,仲有粒粒的海鮮粒,有口感得黎又唔會單調。芒果沙冰$36酸甜嘅芒果肉加入沙冰當中,夏天飲呢個真係透心涼🤤🤤椰汁紅豆冰$12(跟餐優惠價)椰汁味好香濃,又係消暑推介。😆

生牛肉湯河粉$61
湯底牛肉味好濃,河粉份量算多同幾滑,唔會一Pat Pat。

越式炸蝦餅$33 (叫麵飯類可以優惠價加購)
有四塊,口感彈牙,唔會炸到好油。

越式豬扒包$54

越式菠蘿炒飯$98

芒果沙冰$36
酸甜嘅芒果肉加入沙冰當中,夏天飲呢個真係透心涼🤤🤤

椰汁紅豆冰$12(跟餐優惠價)
椰汁味好香濃,又係消暑推介。😆

• 越式炸蝦餅
2024-05-03 37 瀏覽
順化蕃茄蟹肉札肉湯檬大讚一點係外賣嘅話會自動湯分開上,咁就唔怕浸到個麵底稔哂🤭鮮茄湯底都幾濃郁仲有點蝦殼嘅鮮度,雖然蟹肉份量唔算多但食落去蟹嘅鮮味又相當突出👍🏻順化牛肉撈檬牛肉連埋洋蔥🧅炒香炒熟,份量相當充足滿滿一份,撈埋酸汁同爽脆紅蘿蔔絲🥕、青瓜絲🥒等,啱啱夏天食👍🏻越式河內三寶飯(豬扒、雞翼、札肉)想豐富啲就可以揀哩款三寶飯,有齊越菜基本三寶,香茅豬扒飯有手掌咁大塊,2隻雞翼同札肉,撈埋面頭嘅蔥油一齊食相當惹味😍凡惠顧湯粉、撈檬、飯類都可以加點一份小食,小資女又點會放過哩個機會🤭越式手打蝦餅 (細)細份都有4件,手打蝦餅足料夠實淨爽牙越式香茅豬扒(細)豬扒正常發揮,仲幫手預先切成細細件越式豬頸肉(細)一客都有成6-7件,肥瘦均勻亦唔會食到成口油
順化蕃茄蟹肉札肉湯檬

順化牛肉撈檬

越式河內三寶飯(豬扒、雞翼、札肉)

越式手打蝦餅 (細)
細份都有4件,手打蝦餅足料夠實淨爽牙

越式香茅豬扒(細)
豬扒正常發揮,仲幫手預先切成細細件

越式豬頸肉(細)
一客都有成6-7件,肥瘦均勻亦唔會食到成口油
外賣自取
  • 順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬
2024-05-03 23 瀏覽
越式炒通菜作為健康一份子,每餐飯都一定要有菜,呢個炒通菜簡單得來又唔會太重口味軟殼蟹米紙卷食越南嘢點可以唔叫米子卷呢,軟殼蟹好脆口,米子卷皮亦都好薄生牛肉湯河粉望住生牛肉浸湯變成熟嘅感覺真係好治癒,而且呢一個湯河粉份量非常之大,絕對係CP值好高香茅雞翼撈檬同朋友share一個湯河粉,另外一個就梗係叫撈檬,香茅雞翼好香,炸到脆卜卜,檬粉都好爽口彈牙龍眼冰、椰青成日覺得椰青真係好清新,能夠為一餐飯帶嚟新鮮嘅感覺;而朋友嘅龍眼冰亦都唔會太甜
越式炒通菜

軟殼蟹米紙卷
食越南嘢點可以唔叫米子卷呢,軟殼蟹好脆口,米子卷皮亦都好薄

生牛肉湯河粉

香茅雞翼撈檬

龍眼冰、椰青

性價比很高的一家店!!吃了不下好幾次了 阿姨們的態度也很好 吃起來很正宗 品種很多 想不到吃什麼阿姨也會推薦 真的很熱情了!!無骨鳳爪|豬頸肉撈檬|河內三寶飯|軟殼蟹|串燒|三色冰|椰汁冰分量很足!豬頸肉真的很緊實 很香 饞哭了誰我不說!!!現在已經打著字開始想念的程度了必試無骨鳳爪 撈檬 湯河 生牛肉也很多人點 真的盲點都不出錯!真的要試試!!每次飯點都很多人 要排隊 但一點都不妨礙我吃!不需要等很久 但有可能要跟人家拼桌

2024-04-23 40 瀏覽
位置唔算易搵 係商場既最入面~絕對可以用隱世黎形容😂😂難得發掘到佢既美味真係出個食評先對得住佢既質素😆有越南地道既醬料 夠哂正宗!!生牛肉湯河粉 $61牛肉好新鮮 半生熟狀態浸落熱湯~食落岩岩好湯頭好鮮甜 係好香濃既牛肉味 ~ 而且碗麵真係超大碗 ⋯ 兩個人食一碗都絕對無問題🙂‍↔️河內特色綜合河粉 $95超級多配料 ~ 好豐富有生半肉 越式札肉 牛腱 等等 ~ 大滿足!!左:龍眼冰 $12食熱氣野最岩飲😋清熱又潤喉仲有杞子添呀超佛心右:椰青 $45大大個~解膩必飲👍🏻法式牛油雞翼(4件)$54炸得超酥脆!!有好香好香牛油味~仲有超多炸蒜係面頭~好邪惡😆雞翼都係大大隻~多肉又juicy順化炸蝦餅(大)$74塊蝦餅大到好似食雞扒咁😆淡淡蝦味咬落札實厚肉👍🏻超好味

有越南地道既醬料 夠哂正宗!!

生牛肉湯河粉 $61
牛肉好新鮮 半生熟狀態浸落熱湯~食落岩岩好

河內特色綜合河粉 $95
超級多配料 ~ 好豐富
有生半肉 越式札肉 牛腱 等等 ~ 大滿足!!

左:龍眼冰 $12

順化炸蝦餅(大)$74
塊蝦餅大到好似食雞扒咁😆淡淡蝦味
咬落札實厚肉👍🏻超好味
2024-04-14 57 瀏覽
河內越式料理 (尖沙咀)尖沙咀堪富利士道10號地舖位於尖沙咀堪富利士道的河內越式料理分店,以其正宗的越南菜式和獨特的火車頭風味聞名。這家餐廳提供多款菜式,其中包括重量級越南火車頭、安南鮮蝦米紙卷和越式豬頸肉等招牌菜。1. 重量級越南火車頭:這道菜可謂是河內越式料理的招牌菜之一,以其獨特的火車頭製作方式而聞名。火車頭是指使用大型鍋具,在桌上製作豐盛的越南火鍋。這道菜包含了各種新鮮的海鮮、肉類和蔬菜,搭配特製的湯底和香料,燉煮出濃郁的湯汁。每一口湯都能讓您感受到豐富的層次和鮮美的口感。這道菜不僅色香味俱佳,還能帶來一種獨特的用餐體驗,絕對是一道不容錯過的菜式。2. 安南鮮蝦米紙卷:安南鮮蝦米紙卷是這家餐廳的另一道招牌菜。這道菜以蝦肉、蔬菜和香草包裹在米紙中,搭配特製的沾醬。每一口都能感受到新鮮的海洋風味和清爽的口感,令人愉悅。這道菜色彩豐富,每一口都是一個小小的驚喜,絕對是開胃的好選擇。3. 越式豬頸肉:越式豬頸肉是這家餐廳的另一道推薦菜式。豬頸肉嫩滑多汁,搭配越南特色的調味料和香料,經過炭火燒烤而成。這道菜的豬肉香氣濃郁,口感鮮嫩,每一口都令人回味無窮。搭配上炭燒的香味,這道菜絕對能滿足
河內越式料理 (尖沙咀)
尖沙咀堪富利士道10號地舖

3. 越式豬頸肉:越式豬頸肉是這家餐廳的另一道推薦菜式。豬頸肉嫩滑多汁,搭配越南特色的調味料和香料,經過炭火燒烤而成。這道菜的豬肉香氣濃郁,口感鮮嫩,每一口都令人回味無窮。搭配上炭燒的香味,這道菜絕對能滿足您對美食的追求。

河內越式料理尖沙咀分店以其正宗的越南菜式和獨特的火車頭風味而聞名。河內越式料理都能為您提供出色的菜品和服務。別錯過這個讓您感受越南風情的美食寶地!

#香港旅行 #香港美食#香港探店 #美食#多國菜#試食 #餐廳 #推廣

#foodie #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #打卡 #hkinfluenerce #hkkol #food #foodpic #yum
2024-03-28 75 瀏覽
Love this place! Great menu options, with tasty appetisers and entrees. Any entree I've tried is always delicious & a generous portion. Vietnamese sandwich -Got this huge Banh Mi made up of an odd sounding combination – crusty bread rolls smeared with pate, mayo, ham, pickled vegetables, crispy outside but soft inside.Vietnamese Pad Xao -stir fry with a sweet-savoury-sour sauce scattered with pork and crushed garlic, delicious!

Vietnamese sandwich -

Vietnamese Pad Xao -

10 分鐘 (外賣自取)
  • 香茅雞翼
2024-03-25 56 瀏覽
河內特色綜合河粉$95湯麵河粉裏邊有幾種唔同嘅配料。有雞肉絲、扎肉片、生牛肉、牛展好多配料!而且河粉嘅面量都好多,可以兩個人分一碗嚟食。跟餐杞子龍眼茶$8紅眼茶裏面真係有大概6粒龍眼,甜甜地咁樣好解膩。安南鮮蝦米紙卷$54 米紙卷都爆多了,啲粉線好多,而且紅蘿蔔同埋白蘿蔔絲都有齊,加埋香葉特別有風味。見到足足有成隻蝦喺一嚿米紙卷裏面。送米紙卷有埋生菜好fresh ,有芝麻做提升嘅香味。濱海伴雞肉串燒$92 雞肉串燒足足搞三條咁多,而且烤得都唔錯。濱海加埋雞肉串一齊食好滿足。如果鍾意口感清新啲嘅可以加埋生菜、紫蘇葉、香葉。
河內特色綜合河粉$95

跟餐杞子龍眼茶$8
紅眼茶裏面真係有大概6粒龍眼,甜甜地咁樣好解膩。

安南鮮蝦米紙卷$54

濱海伴雞肉串燒$92
2024-03-23 56 瀏覽
呢間連鎖粵式料理喺唔同地方都有而且食物質素幾好。值得一試。西貢咖喱牛腩配法包 $80 法包有5塊,上面加咗牛油嚟烘。個面金黃香脆,而且又唔硬,烘得啱啱好!側邊仲會有咖喱汁。咖喱汁份量比得好足,而且味道香濃。唔會太濃稠等啲麵包可以朔到啲汁。牛腩份量都好多,而且大大嚿,每舊都炆得好腍。加$12就有鮮芒果西米露西米露個底係椰汁入邊仲有好多西米露同埋鮮芒果。飲落又唔會太甜。越式蝦醬通菜 $88 晚餐為咗健康啲嗌咗個炒通菜。通菜份量都幾多,三個人食都好足夠。而且唔會太油。蝦醬味道亦都唔會太鹹。
呢間連鎖粵式料理喺唔同地方都有而且食物質素幾好。值得一試。

西貢咖喱牛腩配法包 $80

加$12就有鮮芒果西米露

越式蝦醬通菜 $88

今晚夜咗收工好晏先食飯,本身都鍾意食越南嘢,見到呢間餐廳咁晏都好多人食,門口又見到餐牌好多選擇,唔怕無嘢唔啱食餐廳一入去就有個好醒目嘅燈牌印象深刻。員工都好快咁帶我哋入去坐低,好nice。本身好肚餓所以嗌咗兩個小食,點知嚟到之後發現兩個小食嘅份量比想像中大好多,嗰下都好驚會食唔晒。蓮藕尖個汁好惹味豬扒炸得啱啱好超推介!嗌咗個雙人火車頭湯麵,上菜嗰陣時個碗差唔多有三份一張枱咁大,好驚喜湯底味道好正,牛肉牛腩牛丸樣樣都做得好好食,加上食蓮藕尖辣辣地,湯粉好啱送小食另外叫咗一杯青檸梳打,通常其他餐廳梳打會比細罐裝,原來係比大罐裝好抵飲!兩條友夜晚喺尖沙咀食到抱住個肚走,都係講緊$140一位,真係超抵食呀。

餐廳一入去就有個好醒目嘅燈牌
印象深刻。員工都好快咁帶我哋入去坐低,好nice。

蓮藕尖個汁好惹味

蓮藕尖沙律
越式香茅豬扒
青檸梳打
2024-03-17 48 瀏覽
之前去完越南旅行,返嚟又有啲想食越式嘅嘢食,所以就決定入去試吓。餐廳啲嘢食價錢親民,而且選擇好多,仲有套餐可以揀,不過嗰日我哋都係根據返自己想食嘅嘢散叫。西貢咖喱牛腩配法包咖喱偏日式嗰種,唔會辣,牛腩份量都幾多下。法包都焗得幾香脆,係咖喱汁嘅最佳配搭。濱海伴牛肉串燒濱海即係將米粉煎香,整到好似米餅咁,加埋花生碎粒同埋薑蔥蓉,就咁食已經好好食。啲牛肉串燒醃得好入味,燒到外層有焦香,仲有啲花生沙嗲汁沾。蕃茄蟹肉扎肉湯檬好友驚喜嘅湯檬!蕃茄湯底超級濃郁,蟹肉嘅份量亦都好多,湯底酸酸甜甜,好濃好惹味,最後忍唔住全部飲晒。越式香茅豬扒撈檬好經典嘅菜式,我哋每次去越南菜嘅餐廳都會嗌。呢度嘅豬扒醃得好香,檬粉嘅配料亦都好充足,除咗甜酸汁之外,呢度仲有好多其他醬可以撈,自由配搭。

西貢咖喱牛腩配法包

濱海伴牛肉串燒

蕃茄蟹肉扎肉湯檬

越式香茅豬扒撈檬

2024-03-17 37 瀏覽
今日去咗呢一間位於係尖沙咀嘅越南菜,佢嘅地址非常方便喺尖沙咀地鐵站A出口步行大概1分鐘就會見到,餐廳嘅位置非常就腳,而且下午茶時間亦都非常多人,今日就同朋友去試下!我哋叫咗幾樣嘢大家share ,首先推介有佢嘅越式三文治,店員都非常貼心咁問我哋食唔食蔥同埋芫荽,呢個位非常值得加分,嚟到之後亦都幫我同朋友拎走咗,三文治嘅味道都唔錯,同傳統越南嘅發包味道簡直就係一模一樣,亦都有非常好食嘅扎肉,味道非常夾,我同朋友都非常鍾意!佢嘅小食亦都係呢一間餐廳嘅賣點之一,首先要推介有佢嘅蝦餅,佢嘅蝦餅非常爽口彈牙,食得出材料係用新鮮嘅蝦製造,絕對唔係市面上普通嘅蝦餅,加埋甜酸醬,口感同埋味道更上一層樓,另外佢嘅越式春卷亦都非常好食,佢嘅味道非常特別,而且食落非常有層次嘅口感,包埋生菜食,亦都可以減少令到成個春卷冇咁肥膩,作為小食,真係唔錯!越式三寶飯,分別有豬扒扎肉同埋雞翼,三樣都係餐廳嘅好食嘅嘢,店員都推介我哋叫一個餐,可以一次過有晒三種唔同嘅食物,我哋覺得呢個飯都唔錯,香茅雞翼做得特別好,非常有越南嘅味道,另外豬扒亦都非常入味,唔會有好硬嘅口感,送飯簡直係一流,另外餐廳亦都加咗好多唔同嘅配菜,令到

越式三寶飯,分別有豬扒扎肉同埋雞翼,三樣都係餐廳嘅好食嘅嘢,店員都推介我哋叫一個餐,可以一次過有晒三種唔同嘅食物,我哋覺得呢個飯都唔錯,香茅雞翼做得特別好,非常有越南嘅味道,另外豬扒亦都非常入味,唔會有好硬嘅口感,送飯簡直係一流,另外餐廳亦都加咗好多唔同嘅配菜,令到成個飯嘅口感味道昇華!