2019-07-08 388 瀏覽
平日黎呢間泰菜,都好容易卜倒位,果日卜左6:00,上到去差唔多5:50餐廳仲未開,侍應叫我地等等係門口等等🙄入到去可能冷氣岩岩開,果陣up味都好西利下🙄講到食物,其實都幾好味,柚子沙律🥗酸酸甜甜好開胃;小食併盤,配有4款汁醬,豬頸肉就最出色,炭燒味好香,串燒同春卷,點下d沙嗲同甜酸醬😋好鬼正;燒牛肉order左6成熟,但黎到略生左小小,血淋淋咁🙄中間仲有好多根,牛味算重;馬拉盞炒通菜炒得好青綠,味道亦岩岩好。
2019-05-23 264 瀏覽
想食泰國菜,見到呢間幾多好評就黎試下6點黎到,第一枱客🤣可能因為無其他客,侍應都好好招呼柚子沙律啲柚子幾新鮮,而且香料都好足,好有泰國風味👍🏻但反而面頭個2隻蝦就麻麻😅😅😅小食拼盤豬頸肉麻麻地,口感有啲太淋,而且亦都無燒過嘅香味。串燒正正常常,個沙爹汁都無乜特別。蝦餅同春卷,唔知係炸得唔係幾好定點,唔係一炸起嘅熱度,所以都麻麻地通菜正常發揮,無乜特別🤷🏻‍♀️燒美國牛小排好似生左少少,生個啲位亦都好難咬開,而配埋啲泰式醬汁同辣粉亦都唔係好夾😅😅總括黎講,呢間麻麻地😅
想食泰國菜,見到呢間幾多好評就黎試下
6點黎到,第一枱客🤣
可能因為無其他客,侍應都好好招呼

小食拼盤

通菜
正常發揮,無乜特別🤷🏻‍♀️

燒美國牛小排

總括黎講,呢間麻麻地😅
2019-04-17 826 瀏覽
哩餐係朋友生日飯,既然壽星女話想食泰菜,又揾好左哩間餐廳,當然係最好啦,唔使揾😃泰式生蝦刺身($139)賣相乾淨企理,一個杯仔裝一隻蝦,已經放好左調味醬,酸酸地少少辣,好開胃,幾推薦~(提醒,食蝦總係免不了留意清理蝦腸喔)青咖哩軟殻蟹 配法包($139)講真青咖哩好少輸,何況加上軟殻蟹😎正常水平出品,無咩彈既地方蝦醬猪肉碎炒飯($96)同我地中式炒飯好唔同,我以為會炒埋一堆 D猪肉係甜甜地既,我幾鐘意食。飯就普普通通青木瓜沙律($108)幾酸幾開胃,都頗辣泰式丈蝦炒金邊粉($96)睇翻menu,其實出品都似既。三隻大蝦爽口既,我地無點隔離d辣粉來食,本身d粉唔辣既,小小甜,都可以點。泰式香茅爆炸雞($139)其實個原理系類似避風塘蟹,不過上面既香料就加多D香茅果D。最後出品系無避風塘做法咁香既,而且雞系比較乾既,我覺得一般,朋友就鐘意。泰式奶茶 & 海底椰大樹菠蘿椰汁冰整體來講,出品都正常泰式餐廳水平,價錢就比一般既泰式餐廳稍貴一DD,味道系中上水平既。當日系平日,去到既時候系比較靜同埋唔使等位,如果無訂臺既話,都唔擔心無位既。
泰式生蝦刺身($139)
青咖哩軟殻蟹 配法包($139)
講真青咖哩好少輸,何況加上軟殻蟹😎
正常水平出品,無咩彈既地方
蝦醬猪肉碎炒飯($96)
同我地中式炒飯好唔同,我以為會炒埋一堆
D猪肉係甜甜地既,我幾鐘意食。飯就普普通通
青木瓜沙律($108)
幾酸幾開胃,都頗辣
泰式丈蝦炒金邊粉($96)
泰式香茅爆炸雞($139)

泰式奶茶 & 海底椰大樹菠蘿椰汁冰

2019-03-28
生日
  • 青咖哩軟殻蟹 配法包
2019-03-04 858 瀏覽
星期6一行3人 8點半去食飯, 一入到去勁多位, 應該得3分1人.D位夠闊, 坐得夠舒服. 叫左個碟豬頸肉 $108 (再加一), 勁細碟, 味道一般.個2個椰青, 夠新鮮 一條青檸魚, 得個酸字, 唔夠咸, 有D淡. 但魚肉好滑. 用黎托住條魚有隻小昆蟲, 友人話係小強黎. 一個炒菜苗, D菜好老.......可以睇下張圖個金邊粉就幾好食, 正常泰國餐廳水準另外仲有個青咖哩雞柳, 個汁OK, 不過唔夠熱, 同埋份量好小.3位埋單約$900, 應該唔會再去

D位夠闊, 坐得夠舒服.

個2個椰青, 夠新鮮

一個炒菜苗, D菜好老.......
可以睇下張圖

個金邊粉就幾好食, 正常泰國餐廳水準

3位埋單約$900, 應該唔會再去
係openice見到呢間開飯熱店泰國菜,地點係諾士佛臺都幾方便,價錢又唔會太貴,所以就約左朋友聚會係呢間食。7點同朋友上到去,其實有點驚訝,因為裝修都幾陳舊而且似中式餐館多點,而且現場都唔多客,有8成檯都無人。打開餐牌,大部分餐點價錢都中價,但海鮮類都勁貴,所以我地都係點小菜為主。我地四個人點左鮮蝦柚子沙律、酸辣鳳爪、炸蝦餅、冬陰功湯(大) 、雞肉青咖哩、雜錦串燒、馬拉盞炒椰菜苗、椰汁西米糕。大部分水準都不過不失,每款價錢都大概一百蚊左右,份量唔算大碟。但食完真係無咩記憶點,埋單每人$255(記住我地無叫海鮮),以咁既價錢,我去MANGO TREE食會開心D,起碼有VIEW有裝修。
2019-02-21
  • 炸蝦餅
  • 酸辣鳳爪
2019-01-18 1242 瀏覽
前排食咗好多西餐,要食返啲亞洲菜,泰菜一向都受歡迎 🤩生蝦舖排好得意,九宮格咁有 8 隻,一隻一杯,個汁喺底,比較辣。大蝦柚子沙律,其實想揀個淨柚子沙律但無,成餐飯有 3 碟都有蝦 😅😅滷水豬手,我哋發現呢個竟然有梅菜。 。 。味道似梅菜扣肉多啲 🤣椰菜苗係我食親泰菜好大機會會叫嘅菜,正。烤魚好滑,冬陰功湯都好入味。我哋星期二食晚飯,間餐廳都差不多滿坐,都算係信心保證吖 😆
前排食咗好多西餐,要食返啲亞洲菜,泰菜一向都受歡迎 🤩

椰菜苗係我食親泰菜好大機會會叫嘅菜,正。

烤魚好滑,冬陰功湯都好入味。

我哋星期二食晚飯,間餐廳都差不多滿坐,都算係信心保證吖 😆

泰式生蝦
烤魚
泰式生蝦
椰菜苗
2019-01-16 836 瀏覽
今日同幾位朋友去食飯,全晚淨係覺得侍應服務有待加強,啲妹妹唔識捧碟,倒到隔離枱成張櫈成件褸都係飲品,連紙巾都係佢哋要求下先提供,同地下啲冰都無清理,我行過都差啲跣親,雖然食物幾好,有質素,但係如果各位係打算有個開心愉快嘅經歷就要再三考慮先好去
  • 泰式生蝦刺身
平時去諾士佛臺飲嘢多 好少喺呢到食飯不過我知有幾棟building 都有唔少正餐廳的今次搞搞新意思泥呢到食泰國菜 我地得三個人但叫左好多野😂Friday night 開心嘛又就泥放聖誕🎄【🦀咖喱肉蟹 $348】有辣有唔辣 我地點左唔辣超級惹味呀 啲汁可以送兩碗飯加薄餅蒜蓉包🥖 重點係個蟹蓋好多膏!! 我平時唔”好”蟹都忍唔住食左兩啖 (淨係中意大閘蟹啲膏🤭) 【古法炒蜆 $119】個汁又係超香有點偏咸但啲蜆大大粒好厚肉呀!! 【🥩美國牛小排 $188】也是不錯的 脂肪分佈均勻 配埋個汁幾解膩 【🥗生菜包 $88】我就覺得冇九龍城隆姐咁好食 唔知欠啲咩 可能唔夠辣唔夠香🤔食物整體質素是不錯的 落足料大大碟香噴噴 不過價格略為高了一點點 都坐得舒服既唔會太迫 多幾個人些呀就抵啲~
平時去諾士佛臺飲嘢多 好少喺呢到食飯

【🦀咖喱肉蟹 $348】有辣有唔辣 我地點左唔辣
超級惹味呀 啲汁可以送兩碗飯加薄餅蒜蓉包
🥖
咖喱肉蟹

重點係個蟹蓋好多膏!!
我平時唔”好”蟹都忍唔住食左兩啖 (淨係中意大閘蟹啲膏🤭)

【古法炒蜆 $119】個汁又係超香
有點偏咸但啲蜆大大粒好厚肉呀!!
古法炒蜆

【🥩美國牛小排 $188】也是不錯的
脂肪分佈均勻 配埋個汁幾解膩
美國牛小排

生菜包

都坐得舒服既唔會太迫 多幾個人些呀就抵啲~
咖喱肉蟹
古法炒蜆
美國牛小排
  • 華欣特色咖喱蟹
2018-11-28 1301 瀏覽
同事們真的太熟識尖沙咀美食,今次介紹的就是這間泰國食店。食物質素不俗,空間感十足,服務態度也是可以接受的;並不如之前有些客人說得太差勁。當天我們1:00公司出發,大家快看餐牌,立即開始點菜。午市套餐價錢比較茶餐廳還要便宜呢!我就點了海南雞配油飯套餐,才$52。雞肉滑,醬汁也很突出鮮味,油價偏少硬,屬是可接受範圍。還有,試飲他們很出名的泰式奶茶。平常不試凍飲,敵不過同事極力推介下,決定破戒一次。試了一口,比港式奶茶甜味較淡,的確值得一試。

當天我們1:00公司出發,大家快看餐牌,立即開始點菜。

午市套餐價錢比較茶餐廳還要便宜呢!

海南雞飯

2018-11-23
海南雞飯
今晚一行11個人加兩嗰小朋友,一早已經打定電話book定枱,目的係幫朋友慶祝生日一早已經聽聞諾士佛台樓上有一間食泰國菜好好食嘅,只係一直都冇時間嚟幫襯,因為平時食開泰國菜都一定會去九龍城多謝朋友嘅生日我哋終於可以一大班人聚在一齊事先我已經訂定蛋糕,一早去到放低個蛋糕🎂然後就坐低嗌嘢飲先,嗌咗杯青檸梳打先🤪🤪🤪朋友陸續嚟到,終於可以嗌嘢食啦⭕️柚子大蝦沙律⭕️生蝦⭕️紅咖喱⭕️串燒拼盤⭕️重點推介烤牛扒,真心好食!⭕️名爐蒸烏頭魚⭕️泰式海南雞⭕️泰式滷水豬手⭕️冬陰公⭕️海鮮炒金邊粉⭕️豬肉生菜包⭕️泰式鳳爪朋友仲要無限量嗌泰啤,坐得又舒服,最後店員服務態度真係好好,因為我走咗入廚房幫手點蠟燭,但係其實我哋張枱仲未執碗筷,店員話不如我幫你執好先,您再慢慢將個蛋糕拎出去!小小嘅窩心舉動,就令我對呢間餐廳留下深刻嘅印象!
多謝朋友嘅生日我哋終於可以一大班人聚在一齊

⭕️柚子大蝦沙律

⭕️生蝦

⭕️紅咖喱

⭕️串燒拼盤

⭕️重點推介烤牛扒,真心好食!

⭕️名爐蒸烏頭魚

⭕️泰式海南雞

⭕️泰式滷水豬手

⭕️冬陰公

⭕️海鮮炒金邊粉

⭕️豬肉生菜包

⭕️泰式鳳爪

2018-11-08 980 瀏覽
朋友聚餐,見本網站評為得獎餐廳就試一下。先説服務,基本禮貌還可以,追單時禮拜回應。但一個通菜等了45分鐘還真是太久了。沒有主動提供筷子,枱上只有叉和鐵匙羹,但全晚所有客人也是唐人口面。食物方面,生菜肉碎包只有5~6塊手掌一半大小的生菜,量少兼吃得困難。冬陰功湯一碗$7X,一煲$17X也只分得6-7小碗,但材料還可以,味辣帶少酸,感覺一般。串燒未有估不到有燒鴨腎,味道不錯。整體不會太乾身,但沙嗲醬只給了兩個五元硬幣的份量,全枱人也不好意思沾醬。5個男生每人二百元以下埋單,只能說一分錢一分貨。
朋友聚餐,見本網站評為得獎餐廳就試一下。
5個男生每人二百元以下埋單,只能說一分錢一分貨。
2018-11-07
2018-10-19 1002 瀏覽
當日一行4人來到尖沙咀泰燒遙晚飯,我地叫左個冬陰公湯,酸辣鳳爪,聖子炒粉絲同泰式炒通菜冬陰公湯都幾足料,裏面有草菇,蝦,蕃茄同香料,味道不太辣,偏酸,都幾好飲酸辣鳳爪,酸酸辣辣好開胃,好好食,但份量少左d, 好快就食完聖子古法炒粉絲,這個大推,因為真係好好味,好有獲氣,加埋d芫茜椒絲裝飾吊味,聖子都幾有聖子味,哈哈,粉絲好香口同入味,好食泰式椒絲炒通菜,通菜炒得剛剛好,d葉仲好翠綠同好爽口,面頭加埋d香蒜,好野味環境都算大,服務員態度有善,食物味道也不錯,正評

酸辣鳳爪,酸酸辣辣好開胃
,好好食,但份量少左d, 好快就食完

,聖子都幾有聖子味,哈哈,粉絲好香口同入味,好食

環境都算大,服務員態度有善,食物味道也不錯,正評
  • 古法聖子炒粉絲
2018-09-21 961 瀏覽
BK前問過有無限時,當時話無。但到reconfirm 時講,原來星期五到日係2個鐘限。但接聽個位一聽故仔,就即刻協調,多謝幫忙。野食好味,串燒有肉汁,唔係乾爭爭,個雞腎好爽口。柚子沙律超開胃。淋淋豬排,好香,係毛多dd😆。個蟹肉炒飯好香,好好味😋,一定要食。
BK前問過有無限時,當時話無。
蟹肉炒飯
素食串燒
椰汁膏
  • 泰式豬手
2018-09-12 661 瀏覽
今日好友生日,好友想食泰菜,我們就選了這間泰逍遙試一試,星期一晚人流唔算多,座位都坐得幾舒服。今日冇小椰菜選擇,轉成了馬拉盞炒雜菜,味道很野未,同埋鑊氣都算唔錯。我們叫了一個泰式拼盤,蝦餅美味彈牙(朋友最愛),豬頸肉入味淋身,係蝦春卷外皮較硬身外,水準還不錯。叫咗一個泰王咖喱蝦,除了跟來兩片法包,我們另外加了一個薄餅,蝦肉質地都唔錯,咖喱唔辣小朋友都啱食,薄餅就略嫌普通。最後嚟多個蟹肉炒飯,蟹肉都算多,就咁食同配咖喱食都好正。

最後嚟多個蟹肉炒飯,蟹肉都算多,就咁食同配咖喱食都好正。
2018-09-10
生日
2018-09-01 392 瀏覽
以前會有一個架俾大家夾海鮮,有得揀好開心。而家唔見左個架!氣氛大減😞好彩水準依舊好,生蝦真係好好食,係超新鮮彈牙又大隻!今次食咖哩蟹,好正!個汁一流!但只跟兩塊包實在太少,希望可以跟多幾塊包。

好彩水準依舊好,生蝦真係好好食,係超新鮮彈牙又大隻!