滾得囍宮廷火鍋小炒

Big Boils Club
餐廳: 滾得囍宮廷火鍋小炒
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-01-21 50 瀏覽
同男朋友去北角探朋友,朋友推介滾得囍火鍋好高質, 拍得住深圳火鍋質素, 即同男朋友過黎試。呢道環境好特別,宮廷風設計,門口仲有張龍椅同宮廷服可供拍照😝好有趣。我地叫左喜慶椰子藏雞鍋,靚到我同男朋友忍唔住狂影相🙈, 好仙氣。之後店員會幫我地鮮開中間腐皮, 入面好足料,椰子,生雞,紅棗等配料。 先飲左個湯,勁重椰子味,超鮮甜。未打邊爐前每人飲左2大碗。椰子味完全滲入晒落d雞到,雞肉嫩滑唔鞋口, 好正👍🏻。極力推介 必點黃金雙拼, 鹹蛋黃炸魚皮加鹹蛋黃響鈴,鹹蛋黃炸魚皮就禁食又得放湯碌一陣食又得,2種食法都勁香脆。 響鈴足料, 勁厚勁多層, 加埋鹹蛋黃超級邪惡。手切本地牛頸脊,色澤好靚,紋理分明,入口嫩滑牛味香濃。宮廷餃子拼盤- 分別有5款口味,岩哂我呢d選擇困難既人。每粒都好飽滿,最愛和牛芝士味同埋菜苗帶子餃,和牛芝士牛味好重。而菜苗帶子好香,帶子彈牙,食落好清新。豐盛雜菜拼盤- 呢個雜菜拼盤真係豐盛,菌,蓮藕,黑木耳,粟米,菜心,西洋菜,娃娃菜等等全部齊哂。吸收椰子湯既精華食落好鮮甜。滑豆腐打邊爐必點😝竹蔗茅根清熱去膩,打邊爐岩哂。

先飲左個湯,勁重椰子味,超鮮甜。未打邊爐前每人飲左2大碗。
椰子味完全滲入晒落d雞到,雞肉嫩滑唔鞋口, 好正👍🏻。

手切本地牛頸脊,色澤好靚,紋理分明,入口嫩滑牛味香濃。

滑豆腐打邊爐必點😝

竹蔗茅根清熱去膩,打邊爐岩哂。
  • 嘉慶椰子藏雞濃湯鍋
  • 手切頂級安格斯牛肉
2024-01-18 34 瀏覽
滾得囍 聽朋友講 花膠雞湯好正就聽得多!今日終於同老公來試下!花膠雞湯 另上一碟雞加一碟花膠,首先店員好細心幫我地剪左花膠滾起左個靚湯先,飲完湯,再落雞件!花膠好大塊,滿滿的膠原蛋白,雞件肉質鮮嫩,飲完湯食完雞,感覺好暖胃!本地牛頸脊 擺盤精緻 牛肉切得厚薄適中、油脂分布均勻,肉質細膩,帶有濃郁的牛肉香味黃金雙拼 魚皮/響零撈埋秘製鹹蛋黃,外觀超吸睛,超級邪惡而又好吸引🤩又香又脆手打黑松露鮮蝦丸濃烈的黑松露香味,包住新鮮蝦仁🍤爽口彈牙滾得囍餃子拼盤 有5種口味 印象最深刻係佢既韭菜餃,我個人比較喜歡菜多既餃子而佢既分量剛剛好⭐️食完咁多肉同炸物,點埋雜菜拼盤,解解膩,完滿結束美味既晚餐
滾得囍 聽朋友講 花膠雞湯好正就聽得多!
今日終於同老公來試下!

本地牛頸脊 擺盤精緻

手打黑松露鮮蝦丸
濃烈的黑松露香味,包住新鮮蝦仁🍤爽口彈牙

而佢既分量剛剛好⭐️

食完咁多肉同炸物,點埋雜菜拼盤,解解膩,完滿結束美味既晚餐
2024-01-15 52 瀏覽
冬天就是要瘋狂打邊爐的季節,同朋友去咗北角滾得囍 ,一入去就感受到滿滿宮廷風裝修,門口有個皇座打卡位,也提供了很多宮廷服給客人穿來拍照。枱上的「聖旨」真係好正,完全配合到主題。🌟康熙花膠雞湯鍋(半隻)🌟我哋女士們要養顏揀咗花膠雞湯,花膠好厚份量多,店員幫我地剪開再放入鍋煮,之後再加入雞件,乜都唔落飲個湯先,好濃郁好鮮甜,雞肉也很嫩滑,我哋飲左2 碗雞湯先開始打邊爐。🔸本地牛頸脊騸牯牛肉(細)一上枱噴晒煙好架勢,牛頸脊呢個部位肉質相對結實有彈性,食落牛肉味濃郁,脂肪分布平均。🔸黃金雙拼 秘製鹹蛋黃醬呢個真係必食推介,新鮮炸起的炸魚皮同埋響鈴沾滿鹹蛋黃醬,好邪惡但好美味😚。可以就咁即食,亦可以放入湯淥幾秒再食一樣滋味。🔸滾得囍餃子拼盤🔸手打黑松露野菌鮮蝦丸🔸滾得囍豐盛雜菜拼盤另外幾款火鍋材料也很不錯,餃子拼盤有幾款唔同的口味,可以一次過試晒,我自己最鍾意韮菜餃。手打黑松露野菌鮮蝦丸好特別,黑松露味好香,蝦肉亦都多,食落好爽口彈牙。🔹竹蔗茅根 一渣

🌟康熙花膠雞湯鍋(半隻)🌟
康熙花膠雞湯鍋

🔸本地牛頸脊騸牯牛肉(細)

🔸黃金雙拼 秘製鹹蛋黃醬

🔹竹蔗茅根 一渣

2024-01-11
黃金雙拼 秘製鹹蛋黃醬
  • 黃金雙拼
  • 康熙花膠雞湯鍋(半隻)
2024-01-12 50 瀏覽
依間火鍋店,真心勁高質,除咗食物好食之外,仲有一個特色打卡位,可以免費俾人換衫影相,真係超有氣氛。一入門口就有個王座,而且隔離有唔同嘅古裝衫,只要消費就可以免費着衫影相,真心勁好玩。然後食物方面都好好食,我首先叫咗一個花膠雞煲,佢嘅花膠非常之軟腍好食,而且好大塊,而雞都有雞味,淨係食湯底都已經飽飽地。火鍋配料方面亦都好正,首先叫咗一個手切本地牛頸脊,會用一個大碟裝住,非常有古代氣息。然後佢嘅滾得囍豐盛雜菜拼盤都好吸引,擺設就好似花咁,勁好睇。不得不提嘅係佢嘅黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮),勁重鹹蛋黃味,如果鍾意食鹹蛋黃炸物嘅人就一定要試。

2024-01-10 39 瀏覽
📍今次同朋友揀咗喺北角呢度打邊爐,入面行古式宮廷風設計,門口仲有漢服可以打卡幾有趣!呢度打邊爐主打花膠雞同椰子雞湯底,我哋叫咗花膠雞湯底($318)試吓。係分開咗雞湯、雞件同埋花膠俾我哋自己再放入去淥。材料好足,足足有半隻雞同2大片花膠扒,花膠扒可以放入鍋入邊炆到最後先食,好軟稔又入味!手切牛頸脊油花($318)均勻,食落肉質爽滑,就咁拎嚟薄切打邊爐嚟食最好食!叫咗份黃金雙拼($88)都好有驚喜,係即炸響鈴及炸魚皮再加鹹蛋黃炒上而成,勁脆口又夠鹹蛋香味。餃子拼盤($138)有齊5種口味:和牛芝士、菜苗帶子餃、芋泥豬肉、韭菜豬肉同馬蹄冬菇豬肉餡,其中菜苗帶子最fresh。另外叫嘅手打珍珠帶子墨魚丸($72)咬落去真係有一粒粒嘅帶子肉喺入邊,而且又好彈牙!

这家真的是爱了!宫廷风火锅真的赏心悦目,而且味道真的真的真的很不错👍👍👍👍-【顺治特色卜卜蜆】火锅炉子就很有特色很宫廷风!而且蜆肉分量多且新鲜!汤底也真的是鲜掉眉毛,涮火锅前一定要先喝一碗暖暖胃,里面的白萝卜也是很鲜甜。【贵妃出浴手切本地牛肉】这个真的很推荐,牛肉🥩牛肉味很浓,涮几下就可以吃,很嫩很嫩!真的好好吃【手打黑松露野菌鲜虾丸】是我吃过最好吃的丸子,黑松露和菌子很香,再加上鲜虾肉,好嫩好Q弹!真的好爱呀!【黄金双拼】响铃卷和炸鱼皮!真是每道菜都让我惊艳~鱼皮很脆很脆!

【顺治特色卜卜蜆】

贵妃出浴手切本地牛肉】

【手打黑松露野菌鲜虾丸】

【黄金双拼】
响铃卷和炸鱼皮!真是每道菜都让我惊艳~鱼皮很脆很脆!
👉寒天友聚,最好就係打邊爐,邊食邊飲慢慢傾。。☺️👆踏入《滾得喜》已被龍椅吸引住,旁邊放有1️⃣堆戲服供人拍照📷,火鍋之餘仲🈶🉐玩!!😁📌康熙花膠雞湯鍋(半隻) $318 ~ 香濃雞湯,加入一大碟花膠滾1️⃣下,即成花膠雞湯。雞🐔件滑,厚厚花膠腍滑又不失口感,濃湯滾起即時飲咗2️⃣碗!😳 📌 本地牛頸脊騸牯牛肉(限定)(細) $318 ~ 牛頸脊份量其實一啲都唔細,厚薄適中,油花均勻,牛味濃。賣相精緻,打咭一流‼️📌 滾得囍餃子拼盤.十粒 $138 ~ 1️⃣次過試齊5️⃣款餃子🥟,🈶肉餃、🈶菜餃,款式特別。🤩📌手打黑松露野菌鮮蝦丸·四粒 $72 ~ 黑松露香氣突出,出手濶卓,咬落成口都係松露味。😁.📌 滾得囍豐盛雜菜拼盤 $128 ~ 有菜心苗、西洋菜、油麥菜、蓮藕片、蕃茄🍅、粟米🌽、雲耳,各款蔬菜翠綠新鮮,好睇又好食。😍📌 黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬) $88 ~ 每片炸魚皮、炸響鈴均沾上薄薄的鹹蛋黃醬,不會過膩,非常咸香,即食或者放湯任均選擇~~點食都咁好味😋‼️📌 足料竹蔗茅根.一渣(凍) $78 ~ 自家製竹蔗茅根水,甜味天然無添加,健康又滋潤。。👍🏬 滾得囍宮廷火鍋小炒 (北角)🚦 北角馬寶道33號寶
👉寒天友聚,最好就係打邊爐,邊食邊飲慢慢傾。。☺️

📌康熙花膠雞湯鍋(半隻)

📌 本地牛頸脊騸牯牛肉(限定)(細)

📌 滾得囍豐盛雜菜拼盤

📌 黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬)

📌 足料竹蔗茅根.一渣(凍)

🏬 滾得囍宮廷火鍋小炒 (北角)
🚦 北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖
2023-12-18
📌康熙花膠雞湯鍋(半隻)
📌 本地牛頸脊騸牯牛肉(限定)(細)
📌 滾得囍豐盛雜菜拼盤
📌 黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬)
📌 足料竹蔗茅根.一渣(凍)
最近溫度急降,是吃火鍋的好時間。這次到訪位於北角馬寶道的滾得囍宮廷火鍋,來一頓溫暖的午餐。康熙花膠雞湯鍋一上台成個煲超有氣勢,有兩個龍頭,湯底濃稠,花膠和雞件是另外再加落去,一開始店員會先將一大塊花膠剪散,放入湯熬煮3-5分鐘,建議先喝湯和吃花膠。花膠質地軟淋,雞湯清甜,喝個兩三碗也沒問題。手切本地牛頸脊牛頸脊質地比較厚實,肉味濃郁,油脂分佈都幾均勻。滾得囍宮廷餃子拼盤餃子拼盤有五款不同的手工餃子,分別為和牛芝士餃、菜苗帶子餃、韭菜豬肉餃、冬菇豬肉餃、芋泥豬肉餃。餃子皮薄餡滿,冬菇豬肉餃和韭菜豬肉餃味道清新,爽口彈牙。黃金雙拼(炸響鈴&炸魚皮)黃金雙拼有炸響鈴和炸魚皮,一款用了鹹蛋黃醬,另外一款用了胡椒粉調味。兩款香脆惹味,既可即吃亦可作火鍋料。滾得囍豐盛雜菜拼盤雜菜拼盤相當豐盛,有皇帝菜、油麥菜、菜心、黑木耳、娃娃菜、粟米、蕃茄、蓮藕等等,適合配搭清甜的雞湯,蔬菜吸收湯汁很入味。竹蔗茅根選擇了凍的竹蔗茅根,入口清甜可口。

手切本地牛頸脊
牛頸脊質地比較厚實,肉味濃郁,油脂分佈都幾均勻。

滾得囍宮廷餃子拼盤

黃金雙拼(炸響鈴&炸魚皮)

竹蔗茅根
選擇了凍的竹蔗茅根,入口清甜可口。
  • 滾得囍蔬菜拼盤
  • 滾得囍餃子拼盤
  • 竹蔗茅根
今日難得去一次港島搵朋友食晚飯 對於港島人生路不熟既我就請教左幾位住港島既朋友問佢地北角有冇d可以坐得耐d既火鍋店而質素好既火鍋店 傾完之後佢地就推薦左呢一間宮廷式火鍋比我一開始店員會拎個前菜全盒黎 入面有醃蘿蔔、花生🥜、木耳絲、冬瓜同蠶豆 當中醃蘿蔔酸酸地非常開胃 另外仲有個醬料九宮格比客人自己溝醬料 有火鍋豉油、炸蒜🧄、生蒜🧄、蔥花、辣椒🌶️、麻油、沙嗲醬、芫荽同埋黑醋 真係點溝都得 總會搵到自己心水♡康熙花膠雞湯 (半隻)🐓🥘$298湯底拎到上黎係一個好清既雞高湯 店員另外會拎一碟花膠同埋一碟雞 件花膠真係成隻碟咁大 當湯滾起之後店員就會將花膠剪成細塊放入湯度再滾 當個湯再滾既時候就可以裝d湯出黎飲 雞高湯好鮮甜 又有咁多養顏既花膠 試問我地女士們又點會唔鐘意呢😍♡手切本地牛頸脊(細) 🐮$318打邊爐又點可以小左牛肉架 呢個手切本地牛頸脊充滿油花 而且一定係新鮮牛 因為係煮熟後仍然帶有少許粉紅色 係得新鮮肉先做到 切片厚度適中 唔會太薄保留到口感之餘更食得出肉味♡滾得囍宮廷餃子拼盤 $138餃子拼盤係由5款不同既餃子組成 每款兩粒一共十粒 分別係和牛芝士一口餃、新鮮菜苗帶子餃、韮

♡康熙花膠雞湯 (半隻)🐓🥘$298

♡手切本地牛頸脊(細) 🐮$318

♡滾得囍宮廷餃子拼盤 $138
餃子拼盤係由5款不同既餃子組成 每款兩粒一共十粒 分別係和牛芝士一口餃、新鮮菜苗帶子餃、韮菜豬肉餃、馬蹄冬菇豬肉餃、芋泥豬肉餃 當中和牛芝士餃最有特色 好似食緊芝士漢堡既水餃咁樣

♡黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮) $88
佢呢個炸魚皮係鹹蛋黃魚皮 上枱既時候勁熱勁脆 而且鹹蛋黃醬味道好濃厚又惹味 令人食完一塊想再食另一塊 另外佢既響鈴係自己炸既 比一般火鍋店既響鈴更加酥脆

♡滾得囍豐盛雜菜拼盤🥗 $78
雜菜拼盤入邊有蕃茄、粟米、娃娃菜、皇帝菜等等 菜款選擇非常多

♡沙白蜆 $88
沙巴蜆隻隻都好肥美好大隻,食落去鮮甜又啖啖肉

♡足料竹蔗茅根(一渣)$68
打邊爐點可以冇野飲呢 叫呢個就可以同朋友一齊飲
康熙花膠雞湯 (半隻)
黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮)
滾得囍宮廷餃子拼盤
手切本地牛頸脊(細)
沙白蜆
康熙花膠雞湯 (半隻)
足料竹蔗茅根(一渣)
康熙花膠雞湯 (半隻)
黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮)
沙白蜆
2023-12-18 559 瀏覽
餐廳入口係古代嘅背景,可以換衫打卡😂😂嘉慶椰子藏雞濃湯鍋見其他人影呢個相好靚,估唔到現場睇更加靚🥹!加咁乾冰令到上鍋時充滿仙氣,乾冰份量應該都多,足足成分鐘。一上嘅時候已經好濃嘅椰子味,剪開腐皮後入面包住好多雞,啲雞係生雞所以一直要煮耐啲!記得要飲湯,煲過湯後椰子味又重又甜🥹🥹,飲咗兩大碗!本地牛頸脊騸牯牛肉(限定)(細)牛肉好靚,肉味香濃,份量兩個人食都足夠,厚度切得剛剛好,大約煮15秒好快熟。滾得囍餃子拼盤十粒朋友作為餃子達人,表示可以一次過食五款餃好正!最特別應該係馬蹄冬菇豬肉餃,口感豐富😋滾得囍豊盛雜菜拼盤入面係裝得好實好滿,而且有好多款唔同嘅蔬菜,有驚喜!黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬)超級邪惡😈😈😈!炸響鈴同炸魚皮配上秘製鹹蛋黃醬,又香又脆!白牛柏葉唔洗特別介紹🤣打邊爐必食竹蔗茅根一渣藍妹生啤500mL邊爐當然最開心要啤一啤,但我唔舒服唯有飲竹蓆茅根,竹蓆茅根好足料!
餐廳入口係古代嘅背景,可以換衫打卡😂😂

嘉慶椰子藏雞濃湯鍋

本地牛頸脊騸牯牛肉(限定)(細)

滾得囍餃子拼盤十粒

滾得囍豊盛雜菜拼盤
入面係裝得好實好滿,而且有好多款唔同嘅蔬菜,有驚喜!

黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬)
超級邪惡😈😈😈!炸響鈴同炸魚皮配上秘製鹹蛋黃醬,又香又脆!

白牛柏葉
唔洗特別介紹🤣打邊爐必食

竹蔗茅根一渣
藍妹生啤500mL

• 黃金雙拼
最近天氣開始轉冷,最適合就係打邊爐,今次去咗北角滾得囍宮廷火鍋小炒,餐廳概念源於清朝宮廷,店內裝潢大走中國古典宮廷風,精緻中式火鍋爐具同埋青花瓷器餐具盡顯皇帝氣派,呢度座位舒適闊落,有帝皇級高質火鍋享受,別具典雅。嘉慶椰子藏雞濃湯鍋龍頭湯鍋出場,有氣勢之餘更仙氣十足,賣相精緻吸引,湯底有陣陣嘅椰子香味,有大大塊嘅腐皮包住雞肉,仲有椰子、杞子同埋紅棗,好足料。雞肉索晒椰子湯底味道,雞肉嫩滑,湯底香甜鮮味。本地牛頸脊騙牯牛肉牛肉上枱好有仙氣,打邊爐當然唔少得靚牛肉,今次限定牛肉用咗本地騙牯牛肉牛頸脊部位,牛頸脊油脂分布平均,牛味濃郁,口感腍滑,好有肉汁。滾得囍宫廷餃子拼盤餃子拼盤有四款唔同嘅餃子,包括有和牛芝士一口餃、新鮮菜苗帶子餃、韮菜豬肉餃、馬蹄冬菇豬肉餃同埋芋泥豬肉餃,每款各有兩粒,全部餃子都皮薄餡靚。手打珍珠帶子墨魚丸墨魚丸以手打製作,真材實料,墨魚鮮味濃郁,口感爽滑彈牙,有原粒帶子喺墨魚丸裏面,帶子鮮甜,口感豐富。黃金雙拼黃金雙拼有炸魚皮同埋炸響鈴,用咗秘製鹹蛋黃醬去炸,魚皮同埋響鈴香脆可口,鹹蛋黃醬味道濃郁,好邪惡嘅一道小食。滾得囍豐盛雜菜拼盤雜菜拼盤有好多唔同既蔬菜,好豐富,

本地牛頸脊騙牯牛肉

滾得囍宫廷餃子拼盤

手打珍珠帶子墨魚丸

滾得囍豐盛雜菜拼盤
雜菜拼盤有好多唔同既蔬菜,好豐富,包括有皇帝菜、唐生菜、油麥菜、菜心苗、黑木耳、娃娃菜、粟米、蕃茄同埋蓮藕等,全部都好新鮮,食落好爽口,蔬菜索曬啲椰子雞湯汁,香甜美味。

足料竹蔗茅根
竹蔗茅根清甜可口,味道濃郁,有清熱下火嘅功效,今次打邊爐就最啱飲。
2023-12-11
  • 本地牛頸脊騙牯牛肉
  • 手打珍珠帶子墨魚丸
2023-12-16 85 瀏覽
啲野唔好食 又貴。又咸 唔會黎。生意都好一般仲要咁唔好食? 依個價錢tst 都搞掂😅😅😅😅😅不會再有下一次。人地花膠雞 佢花膠雞。啲花膠衰到😅😅😅😅又唔係平喎 😅😅😅啲菜苗餃。真係難食。 個豬肉丸唔知咩事。😂😂😂 個湯咸到咩咁。 點解會有人話好食 直情比人呃。啲好食係唔係買返黎? 8個人2000唔貴但啲牛完全唔得 打邊爐最緊要牛肉。點知一食 😫😫😫😫😫😫😫👀👀👀👀😫😫😫😫 8888
啲野唔好食 又貴。又咸 唔會黎。生意都好一般仲要咁唔好食?
依個價錢tst 都搞掂😅😅😅😅😅不會再有下一次。

人地花膠雞 佢花膠雞。
啲花膠衰到😅😅😅😅又唔係平喎 😅😅😅
啲菜苗餃。真係難食。 個豬肉丸唔知咩事。😂😂😂
個湯咸到咩咁。
點解會有人話好食 直情比人呃。
啲好食係唔係買返黎?
8個人2000唔貴但啲牛完全唔得
卜卜蜆
菜苗餃  泥芋豬肉丸
2023-11-16
平安夜
天氣乍暖還寒最啱打邊爐🥰自從食過椰子雞湯之後就愛上咗咁滋潤嘅湯底🤓同屋企人去咗北角嘅滾得囍,呢度裝修到宮廷風格相當特別✨嘉慶椰子藏雞濃湯鍋一上枱煙霧彌漫已經超有氣勢,個鍋有龍頭😆用新鮮腐竹包住雞件、椰子肉、紅棗等等❣️椰子雞湯非常清甜,雞件夠晒嫩滑🤤腐竹夠晒重豆味,同椰子湯味道好夾!手切本地牛頸脊每件牛頸脊都幾厚切🤤牛肉肉味相當濃郁,脂肪比例平均!打邊爐最啱食嘅牛頸脊😌手打黑松露野菌鮮蝦丸爽口彈牙嘅蝦丸有陣陣嘅黑松露味😜仲食到一粒粒嘅蝦粒!滾得囍宮廷餃子拼盤呢個餃子拼盤有五款唔同嘅手工餃子,每隻都好飽滿!和牛芝士餃✨牛肉味道重而且好多肉汁!新鮮菜苗帶子餃✨獨有豆苗嘅香氣配帶子,夠晒清新!韭菜豬肉餃✨韭菜味道突出,韭菜餃控表示滿意!馬蹄冬菇豬肉餃✨一粒粒嘅冬菇配上爽口嘅馬蹄,滋味十足!芋泥豬肉餃✨芋泥好綿密,口感幾過癮!黃金雙拼即炸響鈴同炸魚皮沾滿晒邪惡嘅鹹蛋黃!就咁食又得,塑湯食又得!滾得囍豐盛雜菜拼盤雜菜拼盤裏面有生菜、油麥菜、娃娃菜、菜心、西洋菜、蓮藕、粟米、蕃茄、黑木耳等等!竹蔗茅根打邊爐唔少得清爽嘅竹蔗茅根啦,飲完夠晒清熱解毒!滾得囍宮廷火鍋小炒 (北角)北角馬寶道33號寶馬花園
天氣乍暖還寒最啱打邊爐🥰
自從食過椰子雞湯之後就愛上咗咁滋潤嘅湯底🤓

同屋企人去咗北角嘅滾得囍,呢度裝修到宮廷風格相當特別✨

嘉慶椰子藏雞濃湯鍋

一上枱煙霧彌漫已經超有氣勢,個鍋有龍頭😆
用新鮮腐竹包住雞件、椰子肉、紅棗等等❣️
椰子雞湯非常清甜,雞件夠晒嫩滑🤤
腐竹夠晒重豆味,同椰子湯味道好夾!

手切本地牛頸脊

每件牛頸脊都幾厚切🤤
牛肉肉味相當濃郁,脂肪比例平均!
打邊爐最啱食嘅牛頸脊😌

手打黑松露野菌鮮蝦丸

爽口彈牙嘅蝦丸有陣陣嘅黑松露味😜仲食到一粒粒嘅蝦粒!

滾得囍宮廷餃子拼盤

呢個餃子拼盤有五款唔同嘅手工餃子,每隻都好飽滿!
和牛芝士餃✨牛肉味道重而且好多肉汁!
新鮮菜苗帶子餃✨獨有豆苗嘅香氣配帶子,夠晒清新!
韭菜豬肉餃✨韭菜味道突出,韭菜餃控表示滿意!
馬蹄冬菇豬肉餃✨一粒粒嘅冬菇配上爽口嘅馬蹄,滋味十足!
芋泥豬肉餃✨芋泥好綿密,口感幾過癮!

黃金雙拼

即炸響鈴同炸魚皮沾滿晒邪惡嘅鹹蛋黃!
就咁食又得,塑湯食又得!

竹蔗茅根

打邊爐唔少得清爽嘅竹蔗茅根啦,飲完夠晒清熱解毒!

滾得囍宮廷火鍋小炒 (北角)
北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖
  • 手切本地牛頸脊
  • 手打黑松露野菌鮮蝦丸
  • 黃金雙拼
同朋友約咗係北角見個面打個邊爐🍲揾到馬寶道有間滾得囍宮廷火鍋小炒,裝修有氣派,置身於宮廷般,感覺坐得舒服,決定係度打邊爐!湯底揀咗「康熙花膠雞湯鍋」(半隻)($298),果然係皇帝般嘅享受,成大塊花膠,補充膠原蛋白啱晒,半隻雞都已經好多件!雞肉好新鮮,雞皮啲油脂勁正😆湯底係用百幾隻龍崗雞每日熬八個鐘以上,所以真係好鮮甜!本地牛頸脊騸牯牛肉(細) $318————————————騸牯牛肉果然濃牛味,牛頸脊油花均勻,入口有嚼勁又唔會韌。餐廳上菜充滿儀式感😆滾得囍餃子拼盤•十粒 $138———————————————每款餃子有兩粒🥟,五種口味,唔怕食厭🤣分別有和牛芝士一口餃、新鮮菜苗帶子餃、韭菜豬肉餃、馬蹄冬菇豬肉餃同芋泥豬肉餃,我自己就最鍾意新鮮菜苗帶子餃,菜苗新鮮又健康唔heavy,帶子好滑。黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬) $88————————————鬆脆到爆嘅炸響鈴同炸魚皮,外層滿滿金黃嘅鹹蛋黃醬,真係好邪惡呀!美濃水蓮菜 $68————————————喺香港比較難揾,用嚟打邊爐真係好正呀🥹仲要好新鮮翠綠,口感爽脆,勁正!滾得囍豐盛雜菜拼盤 $78————————————打邊爐落蔬菜,吸晒

康熙花膠雞湯鍋(半隻)

本地牛頸脊騸牯牛肉(細) $318

滾得囍餃子拼盤•十粒 $138
———————————————
滾得囍餃子拼盤•十粒

黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬) $88
————————————
黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬)

美濃水蓮菜 $68
美濃水蓮菜

滾得囍豐盛雜菜拼盤 $78
滾得囍豐盛雜菜拼盤

打邊爐落蔬菜,吸晒湯嘅鮮味真係好正!依個拼盤都好抵食,有各款蔬菜,唔洗每款菜都散叫又可以食唔同類型嘅菜。

足料竹蔗茅根•一渣 $78
————————————
清甜解渴清熱氣,涼浸浸打邊爐啱晒!

又要捧住個肚走啦😝
2023-12-07
  • 本地牛頸脊騸牯牛肉
  • 滾得囍餃子拼盤•十粒
  • 黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬)
  • 美濃水蓮菜
2023-12-13 43 瀏覽
今日去一間滿清宮廷風嘅火鍋店,裝演古典草麗☺️,好似返咗古代咁,火鍋、爐具和瓷器餐具都好靚,每張枱都有一卷「聖旨」💛🔹️康熙花膠雞湯鍋🐥花膠有成隻碟咁大長,好厚身,配埋半隻雞,真係好滋補🥰🔹️手切本地牛頸脊(細)🐄首先賣相已經係無得頂,乾冰嘅效果好有仙氣💖,牛頸脊好嫰滑和重牛味,肉質幾好🔹️黃金雙拼💛💛呢碟嘅賣點係用咗秘製蛋黃醬😍!無得輸,黃金炸響鈴及炸魚皮都好好正。🔹️手打黃金流沙鮮蝦丸🦐好新鮮好彈牙,入面係蛋黃醬流心,好好食,要小心睇熱呀🔹️滾得囍宮廷餃子拼盤🔹️滾得囍豐盛雜菜拼盤🔹️竹蔗茅根餐廳仲有「龍椅」打卡位,同埋可以借清朝服飾來著,真係好好嘅體驗。

🔹️康熙花膠雞湯鍋🐥
花膠有成隻碟咁大長,好厚身,配埋半隻雞,真係好滋補🥰

🔹️手切本地牛頸脊(細)🐄

🔹️黃金雙拼💛💛

🔹️手打黃金流沙鮮蝦丸🦐
好新鮮好彈牙,入面係蛋黃醬流心,好好食,要小心睇熱呀

🔹️滾得囍宮廷餃子拼盤

🔹️滾得囍豐盛雜菜拼盤