2024-05-12 70 瀏覽
同事帶我食好西系列<旺角甜記餃子>同事介紹 位於旺角中心地帶的餃子店 門外有本簿仔自助登記等店員叫號 長期排隊店 一張二人枱有一人坐緊佢都唔會安排人再搭 所以少人數排會比較著數 大團體可能等候時間會耐些少提供兩種餃子,分別是湯餃子和炸餃子。湯底有兩種,番茄薯仔湯同經典的雞湯餃子的餡料有多種選擇,菜芯豬肉,韮菜豬肉,椰菜冬菇雲耳豬肉,粟米芝士雞肉,京蔥羊肉和西洋菜豬肉等等是日吃了 羊肉味濃 的京蔥羊肉餃和西洋菜餡料充足西洋菜豬肉餃 西洋菜愛好者表示十分滿意豆漿是樽裝上 和街外賣的差不多感覺辣菜浦幾辣下 要浸湯食 後勁好強
同事帶我食好西系列<旺角甜記餃子>

湯餃子
京蔥羊肉餃
辣菜浦
  • 辣菜脯
話說同身邊嘅朋友講起餃子,然佢推薦我食甜記,咁我諗我朋友口味都唔算差,所以我就嚟食吓睇吓係唔係咁jeng先😏Ok!平日下午茶時段一入門口,接近滿座一睇就知猛料啦!見啲食評話蕃茄薯仔湯好正,咁啱我都係超鍾意飲蕃茄湯淨係加少少鹽糖調味嘅人,蕃茄湯好飲!夠天然!啲餃子粒粒都長過我手指,脹卜卜勁多南瓜蓉同免治雞肉geng jeng芝士粟米雞都好食好juicy我覺得甜記賣點係手工同家的味道,平凡但係有種屋企嘅味道,耐不耐會掛住嘅味道另外,有人提到必試辣菜脯,嘩都真係有啲辣下,不過幾爽脆開胃⋯⋯但係我食太多,感覺上好重味精咁不過都好食嘅,但切忌食過量!

Ok!平日下午茶時段一入門口,接近滿座
一睇就知猛料啦!

啲餃子粒粒都長過我手指,脹卜卜
勁多南瓜蓉同免治雞肉
geng jeng
芝士粟米雞都好食好juicy

不過都好食嘅,但切忌食過量!
2024-05-07 0 瀏覽
來旺角點可以食呢間街知巷聞嘅甜記餃子呢!每次嚟到都充滿人龍,一場嚟到呢邊梗係唔可以執輸啦~湯餃子(南瓜忌廉雞肉餃、香葉豆角豬肉餃)💰HK$44呢碗就叫咗蕃茄湯,湯底好清甜!南瓜忌廉雞肉餃好好味,南瓜蓉口感綿密,同雞肉好夾!而香葉豆角豬肉餃就真係好有泰式風味,好惹味~湯餃子(西洋菜豬肉餃 、韭菜豬肉餃)💰HK$48朋友就覺得既然加多$4有多兩隻餃子,抵好多,所以就叫咗10隻啦!雞湯比較清淡,韭菜豬肉餃都係韭菜偏多,感覺健康!美中不足係西洋菜豬肉餃冇咗,應該係比錯咗南瓜忌廉雞肉餃~最正都係呢到嘅辣菜脯,香辣惹味,配餃子一流~

湯餃子(南瓜忌廉雞肉餃、香葉豆角豬肉餃)💰HK$44

湯餃子(西洋菜豬肉餃 、韭菜豬肉餃)💰HK$48

最正都係呢到嘅辣菜脯,香辣惹味,配餃子一流~
辣菜脯
南瓜忌廉雞肉餃
2024-05-05
辣菜脯
南瓜忌廉雞肉餃
2024-05-02 99 瀏覽
每一次去上堂,都會見好多人食緊餃子,咁我就問我朋友,佢話「你居然未食過」,所以就帶我去試吓。舖頭喺女人街入邊,其實唔太起眼,唔係朋友介紹,我應該唔會留意到。入面剩係得湯餃同埋煎餃。餃子都有好多種類,今次我叫咗韭菜餃。完全係喜出望外啊,好食到我唔記得影相。10粒我係食淨三粒先至諗起要影相。韭菜味濃。不得不讚賞就係辣菜寶。

2024-04-16
2024-04-20 178 瀏覽
整完指甲肚餓,去咗女人街食餃子。OpenRice寫呢間最近,就行咗入嚟…點知伏咗🥲點咗菜心豬、南瓜忌廉雞、洋蔥牛、京蔥羊四款,完全搞唔掂🥲炸粉超多,油膩感超重,完全唔似煎餃,d炸粉煎完都仲見到白色粉末係餃子皮面…豬同雞無肉味,牛羊有少少肉味,但呢個做法令到d肉唔係好熟…希望我肚入面果位無事,唔係就大穫
2024-04-20
2024-04-09 361 瀏覽
餐廳主要係賣餃子,我同朋友今日都揀咗用湯,冇揀到煎餃子,我哋就叫咗一個雞湯同埋一個蕃茄薯仔湯試吓佢嘅味道!湯底飲得出係冇味精,暖胃,同餃子嘅味道都非常夾,如果覺得唔夠咪可以加少少辣嘅菜譜或者醋,辣菜譜都幾好食,非常開胃椰菜冬菇雲耳餃👍🏻,餃子嘅味道非常有層次,但因為有唔同嘅配料,而且大大隻非常好食,非常足料,脹卜卜,椰菜同豬肉嘅味道都好夾,餐廳嘅調味上都做得好好,唔會好鹹南瓜忌廉雞肉餃子👍🏻,第一次食到呢一個新穎嘅配搭南瓜同雞肉嘅配搭非常match, 完全冇違和感,難怪呢一間嘢咁多人排隊!

2024-04-07 230 瀏覽
旺角嘅餃子店,記得幾年前已經食過,當時係有朋友推介,覺得餃子高質。另一位朋友因為知道現時餃子店人氣很高,所以再黎試一次。餃子主要有湯餃同埋煎餃,可以雙拼。有八隻同埋10隻選擇。今次餃子揀咗椰菜雲耳豬肉餃,同埋南瓜忌廉雞肉餃子,配蕃茄薯仔湯。餃子隻隻飽滿,雲耳豬肉餃因為加咗椰菜嘅關係,令人咬落去有唔同嘅口感。而雞肉餃子因為有南瓜同埋忌廉,味道有少少偏甜。蕃茄薯仔湯,飲落冇味精,唔會令到人哋食完覺得好口渴, 係可以連湯都飲埋。煎餃方面,就叫咗香芹芫荽豬肉餃同埋粟米芝士雞肉餃。煎餃唔會過油,而且保留到肉汁。大家亦都可以試吓喺每一枱面上面有嘅辣菜鋪,菜鋪夠大粒,而且麻麻辣辣,令人非常開胃。

餃子主要有湯餃同埋煎餃,可以雙拼。有八隻同埋10隻選擇。

2024-03-24 332 瀏覽
甜記餃子 (旺角)位置唔算多同埋好多人排隊🫡坐緊空間感都好壓迫不過!最緊要野食好味😻8隻煎餃:粟米芝士雞肉餃由外面都腸得出金黃既粟米同芝士既溶合再配雞肉😆係我最愛既配搭呀🙈煎出黎果然無失望🙈不過要同朋友分一半 因為食太多會膩😋😆但重點都好好食份量真係夠晒大份,仲可以配台面任食既辣菜脯😋絕配!8隻湯餃:西洋菜豬肉+ 粟米芝士雞肉餃揀左雞湯,雞湯正常發揮,之前蕃茄湯試過幾清甜🥸不過都接受到餃既份量一樣大份😻菜夠晒新鮮食落好想再黎多舊!湯既粟米雞就無咁膩可以食晒4 隻😆地點:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下2號舖🔸味道:8.5/10🔸環境服務:8/10🔸推薦:8.5/10
甜記餃子 (旺角)

8隻煎餃:粟米芝士雞肉餃
份量真係夠晒大份,仲可以配台面任食既辣菜脯😋絕配!

8隻湯餃:西洋菜豬肉+ 粟米芝士雞肉餃
揀左雞湯,雞湯正常發揮,之前蕃茄湯試過幾清甜🥸不過都接受到
餃既份量一樣大份😻菜夠晒新鮮食落好想再黎多舊!
湯既粟米雞就無咁膩可以食晒4 隻😆

地點:
旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下2號舖

🔸味道:8.5/10
🔸環境服務:8/10
🔸推薦:8.5/10
2024-03-21 273 瀏覽
講到香港最抵食又好味嘅餃子店一定非甜記莫屬。平時夜晚去都門庭若市,今次準時11點半去到門市,一開鋪就入得去食😋🦌🐿️鋪位方面都幾大,唔會話坐得好迫,每張枱都有距離,唔洗就住就住咁。牆身有幅大大嘅壁畫,又可愛又溫馨。🦌🐿️今次同朋友齊齊簡左煎南瓜忌廉餃子雞湯麵、煎南瓜忌廉餃子蕃茄湯麵同煎粟米餃子雞湯麵。上枱時有淡淡香味,蕃茄味個款係超濃。朋友第一啖就試湯先,一啲都唔鹹,而且都幾足料。雞湯方面就清清淡淡,冇咩特別。南瓜忌廉餃子係甜記嘅招牌菜式。岩岩煎好就上枱,所以外皮好酥脆又夠熱。一咬落去就爆汁。雖然有忌廉但就完全唔膩,兩者嘅味道都好出但又唔會蓋左大家嘅味。好好食,建議甜記入商標🤣唔好比人搶走菜式。而麵方面,大家都簡左台灣麵。上枱時係一舊野上枱,有啲嚇襯🤣不過撈幾撈好快就散開曬。麵身比較軟,如果爽身返少少會好味啲。🦌🐿️叫一個餐都係50蚊仲要好好味,如果唔係成日要排隊,會成日黎食🙌🏻評分:9.9/10

評分:9.9/10

南瓜忌廉餃子
南瓜忌廉餃子
  • 南瓜忌廉雞肉餃
2024-02-02 1080 瀏覽
女人街一向都好多小店,今日搵開食,見到呢間食餃小店人頭湧湧,我同朋友都有時間就等下,俾個機會食下佢啲餃先!我地各自叫左一碗湯煮,一碟煎嘅。菜心豬肉湯餃$44/8隻 有湯底選擇:雞湯或番茄薯仔湯,我叫左後者,但個湯似開味粉唔見有薯仔蹤影,但個湯餃都大大隻,我食8件都好夠飽。京蔥羊肉煎餃$52/10隻試左朋友一件羊肉餃,煎得幾香京蔥夠料。另外,位上有一甖辣菜脯,提提大家食得辣先好掂,好好好辣呀!呢間有時間等候都推介試試。

我地各自叫左一碗湯煮,一碟煎嘅。
菜心豬肉湯餃$44/8隻

京蔥羊肉煎餃$52/10隻
試左朋友一件羊肉餃,煎得幾香京蔥夠料。

另外,位上有一甖辣菜脯,提提大家食得辣先好掂,好好好辣呀!
呢間有時間等候都推介試試。
2024-01-27
2024-01-27 600 瀏覽
這間甜記餃子,都食過好幾次,每次都是高水準,包括:湯餃、煎餃、湯麵、牛展等。旺區中的小店,座位有點迫,但又不算太嘈,可以接受。平凡的門面,路過時就不要錯過啊!牛展麵,配了薯仔番茄湯和台灣麵,湯底帶點香甜,鹵水牛展,夠軟稔,入口即溶。椰菜冬菇雲耳豬肉餃,配薯仔番茄湯和台灣麵。這裡的餃,無論是湯的或煎的,都十分之好味道,皮簿,內裡的料子也很豐富。煎餃,可以揀一款或兩款餃,也可以叫8隻或10隻。這次選了粟米芝士雞肉餃、香葉豆角豬肉餃。芝士餃,食落有點似粟米煎蛋嘅味,很有趣。而豆角餃,咬落較 juicy,個人主義火較喜愛這口味。店內有一張大壁畫,一家人齊齊整整食飯,很歡欣!

平凡的門面,路過時就不要錯過啊!

湯餃麵

煎餃十隻

店內有一張大壁畫,一家人齊齊整整食飯,很歡欣!

2024-01-27
湯餃麵
煎餃十隻
  • 椰菜冬菇雲耳豬肉餃
  • 香葉豆角豬肉餃
  • 辣菜脯
2024-01-17 618 瀏覽
這家餃子店提供的餃子真是好足料!首先,西洋菜豬肉餃的餡料豐富,每一口都能感受到豬肉的鮮嫩和西洋菜的獨特風味。同樣,韭黃豬肉餃的餡料也非常豐富,豬肉的鮮香和韭黃完美結合。配合薯仔蕃茄湯,湯汁濃郁,口感滑順。每一口都能品嚐到蕃茄的酸甜和薯仔的濃郁香氣,同餃子係絕配!唯一的小遺憾是煎餃稍微有點油,餃子皮都煎得稍微硬了一些,令煎餃比較漏。總的來說,這家餃子店的餃子品種豐富,餡料豐富,味道美味。儘管煎餃稍微油膩且餃子皮有點硬,但薯仔蕃茄湯餃的美味絕對值得一試。如果你是一個餃子愛好者,不妨來這家店品嚐一番,保證讓你回味無窮!

朋友成日話「甜記餃子」好食,死灰復燃咁,終於有得試吓!冇講咁多,直頭嚟到旺角光顧。店入面整齊清潔,牆上畫作添咗幾分文青feel,等緊餃子嘅時候,睇着就覺得心情舒暢。首先,招牌煎餃-韭菜豬肉口味,一啖咬落,真係「嘩!」個皮鬆脆得嚟唔會油膩,韭菜特別香口,啖啖肉汁咁,食完嘴角都留住笑容🥟。再轉戰湯餃,茄湯底入面飄住輕微番茄清新,湯頭鮮甜得黎唔會太濃,同洋蔥薯仔牛肉餃搭配,個味啱晒嘅!點都要講吓西洋菜豬肉款,適合追求清新口味嘅您。但如果講性價比,我覺得醉雞略顯得骨多肉少,味道就算香醇都比較一般。食完想伸個懶腰🤤,見到門口已經一大排人龍,體會到甜記既火爆。當然,千祈唔好錯過佢哋嘅辣菜脯!抄手都準備好要同餃子交流一番😉,甘甜略帶辛辣,真係令餃子更加出彩!哎呀,講咁多,最緊要係跟大家講句,下次搵食唔知食咩,記得甜記!👍

煎餃子其實係炸餃子,燶晒邊不止,仲係燶到有啲嚇親,加上冇歴乾油,好油膩,真係不了😅😅成幾個月冇過嚟旺角食呢間店,轉咗去太子嗰間食,今日趁1月1號行吓旺角,順便再食,點知中晒伏,雖然呢餐只係$62 ,應該有乜嘢太大要求,但係食完即係驚驚😫😫!唔明點解要200字先可以提交食評,其實就係咁簡單☹️!真實食評,有單有相,歡迎聯絡本人查證🙂。自己市場自己救!但係有啲餐廳真係唔識維持本身嘅聲譽,失望😮‍💨!

2024-01-01
2023-12-01 870 瀏覽
其中一間非常出名既餃子鋪, 今晚終於有機會黎試下! 😊 其實都唔係好夜, 但已經有唔少野都清空左, 有兩樣心水餃都冇得食 🤷🏻‍♂️ 由於係小店一間, 除左畫左幅畫之外就冇裝修可言, 但感覺都乾淨。牛展麵 $48要左蕃茄薯仔湯, 同埋蛋麵, 個湯就淡淡地, 麵底少少硬, 有咬口, 但最出色都係莫過於個牛展, 好淋好好味 😋 好少會遇到咁淋既牛展!餃子就八隻$44, 十隻$48, 食過幾次餃子, 一般都係湯餃出色啲, 所以今次全部湯餃🤭 所有餃都好大隻, 唔洗驚食完唔夠飽 😆 同埋啲餃子都薄皮又夠扎實!韭菜豬肉餃韭菜餡料超多, 餃子夾韭菜真係所向無敵, 好少會遇到唔好食既韭菜餃, 呢度都唔例外 ☺️ 佢韭菜同豬肉比例都算平均。西洋菜豬肉餃第一次試西洋菜餃, 本身都鍾意西洋菜既我除左覺得新穎之外, 真係覺得幾好, 啲菜夠新鮮!粟米芝士雞餃啲粟米好甜, 一咬有好多汁, 都食到芝士味但唔算好出, 如果可以拉絲會仲開心 😌 朋友話如果要好味又拉絲既餃子應該要$100喎 🤡香葉豆角豬肉餃由於本人唔鍾意啲香料或者青草味, 香葉就係兩種既混合體, 咁我自然覺得麻麻 🙄 豆角都爽口, 不過味我都係一般般,

牛展麵 $48

粟米芝士雞餃

香葉豆角豬肉餃
由於本人唔鍾意啲香料或者青草味, 香葉就係兩種既混合體, 咁我自然覺得麻麻 🙄 豆角都爽口, 不過味我都係一般般, 所以呢個純個人口味問題 😅

餃子湯分別一個蕃茄湯, 一個雞湯。個麵同個餃既蕃茄湯底完全唔同, 餃個邊好味好多, 濃郁好多 ☺️ 雞湯相對失色, 雞味唔重! 雖然聽聞佢差左, 但我覺得佢味道都幾唔錯, 不過我鍾意豐信多啲 😚
2023-11-24