禾日

Inebi
2024-04-12 406 瀏覽
自從希慎廣場裝修過後,第一次去到地庫2樓,見到這間日本餐廳價錢尚可接受,而且滿$1200還送特上六點刺身拼盤,就進去吃個晚餐。【香蔥碎吞拿魚腩配脆米餅】擺盤十分精緻,有大量的三文魚籽鋪在肥美的吞拿魚碎腩上,配合脆米吃,爽口滋味。【宮崎海膽】濃厚滑流的質感加十足的鮮味,大滿足!【禾日燒鵝肝】肥美的鵝肝燒得外脆內軟,配上發包中和油膩,再加士多啤梨和燒汁,又咸又甜最滿足味蕾。【禾日串燒盛】端出來的時候有一個恆溫的炭燒爐,車海老蝦肉鮮甜;北海道帆立貝甜甜地,兩大隻帶子肉又彈牙惹味;宮崎鹽燒雞翼脆皮中間充滿肉汁;北海道豚肉白蔥串夠甘香;鮮冬菇有牛油的香味,令冬菇更加惹味。【宮崎和牛極上壽司盛】宮崎和牛一大片,選了三成熟,店員即席用火槍燒得焦香,十分重和牛香味。另外十一款壽司最吸引是海膽和三文魚籽軍艦。【特上六點刺身拼盤】每款刺身有兩大片,整體都是鮮味十足,分別有鮮吞拿魚中腩、赤身、甜蝦、帆立貝、深海池魚和油甘魚。

香蔥碎吞拿魚腩配脆米餅

【宮崎海膽】濃厚滑流的質感加十足的鮮味,大滿足!
宮崎海膽

甜蝦
帆立貝
鮮吞拿魚中腩
2024-03-17 528 瀏覽
銅鑼灣希慎廣場地庫最近重新裝修了,發現多了不同的咖啡店、甜品店、餐廳和零售店,而且其中一個角落,看到一間日式居酒屋——禾日。餐廳食物種類頗多,刺身、壽司、串燒、熟食、甜品等,應有盡有。而酒的類別也很闊,梅酒、清酒更有多款的選擇。我哋今次兩個人,啱啱好可以叫二人品嚐晚餐。炸軟殼蟹蟹籽沙律前菜沙律有兩款,最後選擇了炸軟殼蟹蟹籽沙律。炸軟殼蟹好脆,應該有成隻的份量。蟹籽沙律好清新,有口感,而且份量慷慨!海鮮茶碗蒸茶碗蒸入面有好多款海鮮,有蝦、蟹肉同松茸!蒸蛋吸收了海鮮的鮮味,十分嫩滑!刺身刺身拼盤是吞拿魚腩、油甘魚和北海道帆立貝。刺身新鮮,吞拿魚腩油脂充足,入口即溶化,而油甘魚同北海道帆立貝味道鮮甜!北海道豚肉白蔥串豚肉十分厚身,燒得啱啱好,肉質鮮嫩多汁,加埋香氣四溢嘅白蔥,味道很夾!自家製日本免治雞棒配日本雞蛋另一款串燒叫了喜愛的免治雞棒。這個雞棒是自家製,用上日本雞肉,咬落10分有口感,燒到金黃,配上日本蛋汁,味道更濃更滋味!季節野菜豆腐煲野菜方面,我們選擇了季節野菜豆腐煲。入面嘅豆腐好嫩滑,加埋不同的新鮮季節野菜,配上清甜湯汁,熱辣辣, 十分暖胃!季節野菌釜飯而禾日。米有四款選擇,有魚
餐廳食物種類頗多,刺身壽司、串燒、熟食、甜品等,應有盡有。而酒的類別也很闊,梅酒、清酒更有多款的選擇。我哋今次兩個人,啱啱好可以叫二人品嚐晚餐。

海鮮茶碗蒸
刺身
自家製日本免治雞棒配日本雞蛋
另一款串燒叫了喜愛的免治雞棒。
季節野菜豆腐煲
季節野菌釜飯
而禾日。米有四款選擇,有魚生丼、卷物。最後我們選擇了暖笠笠的季節野菌釜飯。入面有季節野菌,一打開就聞到濃濃的菇菌香,飯粒軟硬適中,很清新健康的釜飯!
禾日甜品
分別有禾米雪糕和清酒雪糕。
禾日禾米雪糕食落有濃郁嘅米香,仲有啲脆脆嘅禾米粒,口感豐富,一脆一軟!用米做雪糕我還是第一次吃,感覺新鮮特別!
禾日清酒雪糕微微帶酒香味,不會太甜,適合喜歡清酒的!

自家製日本免治雞棒配日本雞蛋
I decided to try out one of the new restaurants located in the Urban Playground area of Hysan Place for lunch one day. Inebi is a Japanese restaurant that is in a far off corner of this area. The restaurant is quite large with plenty of tables and a sushi bar one side.During lunch they offer lunch sets. Menu is in English and Chinese. Sets include a miso soup, salad, chawanmushi, appetizer and pickles.I decided to get the Assorted Diced Sashimi Donburi ($158). Food came out very quickly.The sala

The salad was not that good. Greens were fresh but there wasn't much dressing on it.

The miso soup was ok. The appetizer was some savory burdock and there were a couple of slices of pickled daikon.

The chawanmushi had no flavour. The egg was a bit too over cooked. All that was included was a bit of dry chicken meat.

The sashimi was mainly salmon. There was a few bits of tuna and some flying fish roe along with cucumbers and tamagoyaki. Not too assorted in my opinion. The sashimi in the donburi was fresh but the rice was hard as a rock. It also wasn't seasoned.   For this price, I could get much better elsewhere in Causeway Bay.

Not exceptionally cheap in price and definitely not value for money. I doubt I'd be back.
2024-01-29
// 𝙍𝙚𝙛𝙞𝙣𝙚𝙙 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙄𝙯𝙖𝙠𝙖𝙮𝙖 𝙉𝙚𝙬𝙡𝙮 𝙊𝙥𝙚𝙣𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙃𝙮𝙨𝙖𝙣 𝙋𝙡𝙖𝙘𝙚 - 𝙄𝙣𝙚𝙗𝙞 ⛩️ //-Located in the newly-renovated lifestyle and dining hub URBANHOOD in Hysan Place, 𝐈𝐧𝐞𝐛𝐢 is a brand new Japanese izakaya presenting top-notch sushi, chirashi bowls, and hand rolls that are crafted with fine quality Hokkaido Nanatsuboshi rice.-☞ 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 & 𝐒𝐞𝐚 𝐔𝐫𝐜𝐡𝐢𝐧 𝐊𝐚𝐦𝐚 𝐑𝐢𝐜𝐞 - 𝐇𝐊$𝟑𝟐𝟖Cooked in an authentic iron pot named kama and also known as Kamameshi, the Hokkaido Nanatsuboshi rice was lusciously topped with medium
Cooked in an authentic iron pot named kama and also known as Kamameshi, the Hokkaido Nanatsuboshi rice was lusciously topped with medium rare wagyu beef and creamy uni for a decent umami indulgence.
☞ 𝐌𝐢𝐲𝐚𝐳𝐚𝐤𝐢 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐂𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝟏𝟐 𝐊𝐢𝐧𝐝𝐬 - 𝐇𝐊$𝟒𝟖𝟖
With exquisite Miyazaki wagyu sushi that is flawlessly seared to medium rare, the combination highlights the latest seasonal offerings, including Hokkaido uni, toro, salmon roe, unagi, etc.
☞ 𝐌𝐢𝐧𝐜𝐞𝐝 𝐓𝐨𝐫𝐨 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 - 𝐇𝐊$𝟗𝟖
Lusciously seasoned with spring onion and salmon roe, the minced toro was bursting with flavors and textures on the crispy rice cake.
☞ 𝐈𝐍𝐄𝐁𝐈 𝐊𝐮𝐬𝐡𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢 𝐒𝐞𝐭 - 𝐇𝐊$𝟐𝟑𝟖
Featuring the finest offerings from land and sea, including Tiger Prawn, Hokkaido Scallop, Miyazaki Chicken Wings, Hokkaido Pork & Leek, and Fresh Mushroom; skewered and grilled to perfection.
☞ 𝐈𝐍𝐄𝐁𝐈 𝐒𝐀𝐊𝐄 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐏𝐮𝐟𝐟 - 𝐇𝐊$𝟕𝟖
Served in a delicately fluffy puff pastry, the sake ice cream extrudes a decent aroma of rice notes.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴘᴊ-ʀᴘ-ᴡᴛs-sᴄɴ
2024-03-01 395 瀏覽
媽媽的生日是在1月中。那個時候我和弟弟也各有各忙,沒有正式吃一餐好的生日飯。於是今天特意嚟到銅鑼灣,吃一頓好的日本菜。 禾日位於銅鑼灣希慎廣場,從地鐵站出發不用3分鐘便到,地點方便。這間舖頭的裝修挺有特色,掛了好多日本特色擺設。我們一行二人叫了不同菜式一起分享。 海膽越光燒飯團(⭐⭐⭐⭐⭐)海膽味道鮮甜,吃起來綿綿的,有淡淡海水味。配上微微燒焦的飯糰,吃起來層次感豐富。 蒲燒鰻魚飯(⭐⭐⭐⭐⭐)鰻魚飯份量頗多,大約有6至7件鰻魚,吃起來肥美,油脂感十足,配上蛋炒飯,令人停不了口。 北海道豚肉稻庭烏冬(⭐⭐⭐⭐⭐)朋友叫的這個稻庭烏冬也不錯。 豚肉肥美可口,稻庭烏冬吃起來有點煙韌,而且掛湯力十足。 季節野菜豆腐鍋(⭐⭐⭐⭐⭐) 最後叫了個蔬菜鍋,吃點蔬果菜平衡。包括了大蔥,金菇,草菇和豆腐等等。湯底比較清甜,能夠吃得出蔬菜的鮮味,為這天晚餐或上完餐劃上完美句號。 總括而言,這間餐廳除了食材新鮮外,師傅的廚藝也十分不錯。下次經過銅鑼灣也會找時間來一試。  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  禾日 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B2樓B202號舖 推介菜式

海膽越光燒飯團(⭐⭐⭐⭐⭐)
蒲燒鰻魚飯(⭐⭐⭐⭐⭐)
北海道豚肉稻庭烏冬(⭐⭐⭐⭐⭐)
季節野菜豆腐鍋(⭐⭐⭐⭐⭐)
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
推介菜式:蒲燒鰻魚飯、北海道豚肉稻庭烏冬

👍🏻地點方便
👍🏻海鮮鮮味
👍🏻廚藝高超
👉希慎地庫新變天,有新商舖進駐,亦有美食廣場。。。《禾日》亦在此選址。😍二人禾米晚餐 $698📌炸軟殼蟹蟹籽沙律 ~ 軟殼蟹炸得香脆乾身,而不油膩。。。蟹籽沙律份量足,口感冰涼。。🥳📌海鮮日式茶碗蒸 ~ 蛋中饀料豐富, 菇菌、海鮮少不了。📌刺身 ~ 吞拿魚(赤身)、油甘魚、北海道帆立貝 ~ 冰鎮刺身,鮮味🈵分。。。👍📌串燒 鹽燒車海老 ~ 簡單鹽燒已能帶出鮮味。📌自家製日本免治雞棒配日本雞蛋 ~ 免治雞棒口感十足,點上雞蛋🥚非常滑溜。🤩📌日本季節野菜天婦羅盛 ~ 野菜天婦羅粉漿輕薄,香脆而不油膩,好味😋📌禾日 米 香蔥碎吞拿魚腩丼 ~ 厚厚吞拿魚腩蓉鋪🈵整個丼飯,珍珠米粒粒飽🈵,加入少許豉油,與葱花同吃,極品⋯🤤📌禾日清酒雪糕 ~ 囗味獨特,清酒味濃📌禾日禾米雪糕 ~ 米味道也很香,2️⃣款口味也可試到⋯⋯🤗🏬 禾日 (銅鑼灣)🚦 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B2樓B202號舖

😍二人禾米晚餐 $698
📌炸軟殼蟹蟹籽沙律
📌海鮮日式茶碗蒸 ~ 蛋中饀料豐富, 菇菌、海鮮少不了。
📌海鮮日式茶碗蒸
📌吞拿魚(赤身)、油甘魚、北海道帆立貝
📌串燒 鹽燒車海老 ~ 簡單鹽燒已能帶出鮮味。
📌串燒
📌串燒 鹽燒車海老
📌自家製日本免治雞棒配日本雞蛋
📌禾日 米 香蔥碎吞拿魚腩丼
📌禾日清酒雪糕 ~ 囗味獨特,清酒味濃
📌禾日禾米雪糕, 📌禾日清酒雪糕
🏬 禾日 (銅鑼灣)
2024-04-25
📌海鮮日式茶碗蒸
📌串燒
📌串燒 鹽燒車海老
📌自家製日本免治雞棒配日本雞蛋
📌禾日禾米雪糕, 📌禾日清酒雪糕
  • 📌禾日禾米雪糕
  • 📌禾日清酒雪糕
原來希慎B2層已經重開了一段時間,今日行行下才發現呢度好多餐廳同小食店,今次決定試吓其中一間日式餐廳<禾日>一入到去就聽到好日式既純音樂,餐廳環境寬敞,每枱之間都有一小段距離,好岩同朋友黎享受一餐寧靜舒適既日本餐。今次我同朋友叫咗二人dinner set,包含沙律,前菜,刺身,串燒,野菜,一道飯同甜品,非常豐富!炸軟殼蟹蟹籽沙律,一來到就見到好大舊炸軟殼蟹放係沙律上面,炸得香脆可口,而且每一口都吃到蟹肉的鮮甜,加上配搭埋新鮮沙律蔬菜,就剛好中和炒物的油膩感。前菜係日式海鮮茶碗蒸,茶碗蒸係我喜愛的日式料理之一,雖然看似簡單,但當中最考究係蛋的香滑程度。呢度的茶碗蒸沒有令我失望,嫩滑的蛋液口感柔滑,滋味濃郁,加上香菇蝦同肉,味道鮮甜,令我回味無窮刺身方面就有吞拿魚,油甘魚同帆立貝。刺身非常新鮮,尤其呑拿魚同油甘魚都沒有魚腥味,帆立貝大大粒而且鮮甜,非常出色!串燒就選擇了鹽燒車海老同豚肉白蔥串。一上菜就聞到新鮮燒起的炭火香味,未食已經香氣四溢。串燒都經過鹽燒調味,吃落肉質鮮美多汁,非常惹味。野菜天婦羅同樣新鮮炸起,新鮮的時令蔬菜裹上薄脆的麵糊,油炸至金黃酥脆,味道香脆而不膩。

野菜天婦羅同樣新鮮炸起,新鮮的時令蔬菜裹上薄脆的麵糊,油炸至金黃酥脆,味道香脆而不膩。最重要係一點都不厚粉,絕不會吃到滿口粉而只有小部份食材!

最後重頭戲-季節野菌釜飯,將豐富的野菌與燉煮的米飯結合在一起,味道濃郁而美味。呢道菜呈現了蔬菜和野菌的天然風味,令我一試難忘

甜品方面,分別有清酒雪糕同禾米雪糕。兩款雪糕都係禾日餐廳獨有的甜點,出面都好難吃得到。
清酒雪糕以清酒為基底,口感綿密而順滑,帶有微妙的清酒香氣,每食一口都好似飲緊一啖清酒般,非常特別!而禾米雪糕既禾米聽講係日本被鑒定為高級米飯之一,米質特別飽滿有嚼勁,而用禾米整成雪糕就有一種豐富的米飯香味,有點像吃豆腐般,非常獨特有驚喜

2024-04-17
  • 串燒
  • 刺身
希慎廣場地庫裝修後B2層變左美食廣場最盡處有間禾日日本米專門店今日同男朋友去試試餐廳燈光偏昏暗摩登居酒屋風格餐牌食物選擇多樣不過我地最想試都係招牌日本米月見厚燒牛舌香蔥釜飯米飯用左魚沼越光米米粒飽滿晶瑩米香足用左陶窩去煮窩底下有少飯焦👍米飯內仲有甘旬、菇茸等拌勻日本蛋將米粒包裹更潤更滑厚燒牛舌爽口肉質柔嫩🤤雙色刺身丼刺身丼用北海道七星米七星米口感清爽越嚼越甘甜好適合做酢飯刺身穩陣三文魚油甘魚都新鮮櫻海老野菜天婦羅第一眼誤會左係海老天婦羅🙄原來係櫻花蝦不過有驚喜!天婦羅好香好脆將炸物嘅香脆感發揮到極致京都の禪⼀道簡單甜品黑糖水信玄餅清清地白玉有咬口🥰
希慎廣場地庫裝修後

米粒飽滿晶瑩
米香足
用左陶窩去煮
窩底下有少飯焦👍
米飯內仲有甘旬、菇茸等
拌勻日本蛋

糖水信玄餅清清地
白玉有咬口🥰
2024-05-07
4天前 0 瀏覽
希慎廣場地庫裝修後新開咗好多新餐廳,呢間日本餐廳以日本米料理為主題,裝修環境好精緻,燈光柔和和風風格。設有吧枱同卡位坐位,整體有格調好舒服。•宮崎和牛、日本季節野菜風味鍋日本宮崎和牛漂亮嘅粉嫩色,油香豐富,肥瘦比例適中無筋膜,肉質鮮嫩無比,湯頭好鮮甜。•吉列黑豚玉子丼丼飯選用魚沼越光米,佔全日本產量1%的魚沼越光米,獲日本穀物檢定協會給予日本最高級別評價「特A級」超過31年。米質飽滿、顆粒豐富,而且米粒帶有光澤,口感粘稠有嚼勁。吉列黑豚炸到誘人的金黃色,外層薄身酥脆,肉味香濃。加上滑蛋玉子,口感特別滑溜濕潤,香甜蛋汁撈飯食一流~•禾日禾米雪糕•脆米芭菲全港首創 將稻米變成藝術 ,用上自家日本米研製之~禾日禾米雪糕·脆米芭菲~充滿米香口感幼滑雪糕,配上白玉、紅豆、蕨餅和脆米,層次好豐富。

•宮崎和牛、日本季節野菜風味鍋

•吉列黑豚玉子丼

•禾日禾米雪糕•脆米芭菲
2024-05-08
寫住可以訂位,打過去又話淨係可以walk in 😟啲位超窄,上菜要隔住隔離枱客上菜過嚟,見都未見過咁嘅操作。落完單成5分鐘,仲未有人嚟斟茶🍵食魚生,壽司🍣叫咗幾次都未有豉油。😵😵😮‍💨😮‍💨上菜啲次序亂晒大龍😐食完魚生飯,個前菜仲未到🤢🤢個清酒煮蜆勁離譜!🤢🥵🤬個味淡到似水煮蜆😱 望落10隻都冇,一夾落去,仲要得一半係有肉,一半係得個殼!真心嬲咗?🤬魚生嗰啲正常發揮!成餐飯⋯⋯最正常係個波菜
寫住可以訂位,打過去又話淨係可以walk in 😟

啲位超窄,上菜要隔住隔離枱客上菜過嚟,見都未見過咁嘅操作。

落完單成5分鐘,仲未有人嚟斟茶🍵
食魚生,壽司🍣叫咗幾次都未有豉油。😵😵😮‍💨😮‍💨

上菜啲次序亂晒大龍😐
食完魚生飯,個前菜仲未到🤢🤢

個清酒煮蜆勁離譜!🤢🥵🤬
個味淡到似水煮蜆😱

魚生嗰啲正常發揮!
成餐飯⋯⋯最正常係個波菜

清酒煮蜆
  • 芝麻醬波菜
這次我來到位於希慎商場地下的一家日式居酒屋,這裡的食物和環境都很不錯。餐廳的餐牌提供了多樣化的選擇,讓人眼花繚亂。⭐️北海道豚肉稻庭烏冬這道料理以北海道豚肉為主,配上烏冬麵、冬菇、蘿蔔和香蔥。豚肉的鮮嫩與烏冬的彈牙口感相互襯托,加上冬菇和蘿蔔的香氣,讓整道菜色香味俱佳。⭐️吉列鹿兒島黑豚這道料理以鹿兒島黑豚為主角,豬肉的質地鮮嫩多汁,搭配上餐廳精心調製的醬汁,口感豐富而美味。⭐️香蔥碎吞拿魚腩卷這道料理以吞拿魚腩為內餡,並加入青瓜和蘿蔔作為配料。魚腩的鮮味與青瓜的清脆口感相互搭配,香蔥的味道也增添了一絲特殊風味,整體來說清淡美味。⭐️自家製日本免治雞棒配日本雞蛋配上生雞蛋,入口有嚼勁。⭐️三丁目炸雞口感酥脆,搭配的醬料也很好吃,是絕佳的小吃選擇。⭐️鮮冬菇鮮冬菇保持了它的天然風味,經過簡單的烹調後,口感鮮嫩多汁。

⭐️北海道豚肉稻庭烏冬

這道料理以北海道豚肉為主,配上烏冬麵、冬菇、蘿蔔和香蔥。

⭐️吉列鹿兒島黑豚

⭐️香蔥碎吞拿魚腩卷

⭐️自家製日本免治雞棒配日本雞蛋

配上生雞蛋,入口有嚼勁。

⭐️三丁目炸雞

口感酥脆,搭配的醬料也很好吃,是絕佳的小吃選擇。

⭐️鮮冬菇

鮮冬菇保持了它的天然風味,經過簡單的烹調後,口感鮮嫩多汁。
2024-05-08 34 瀏覽
我愛吃日本米,因為尤其光澤亮麗,口感軟糯,知道銅鑼灣一間居酒屋名叫「禾日」,刻意供應兩款優質米作丼或釜飯,充滿期待地前往。「禾日」位於希慎廣場地庫二層,原來重新裝修,煥然一新!門面廣濶,日式餐廳佈置,亮麗時尚。七星米與越光米各有千秋,前者較清爽優雅,後者更軟糯甘甜,沒有令我失望!除了依照原定計劃點選丼飯之外,亦嚐了串燒,水準不俗!北海道豚肉白蔥串 $58帶脂肪、略厚的豚肉,鬆軟肉味濃,白蔥辛香,組合惹味開胃。自家製日本免治雞棒配日本雞蛋 $58棉密的質感,配合濃郁黏調的生雞蛋,黃金組合,美味無比!燒雞皮 $46幼長的串燒,燒至金黃焦脆,口感一流!香蔥.碎吞拿魚腩丼 $128據餐廳資料,北海道七星米,口感清爽,粒粒分明,配搭刺身適合。顏色粉紅漂亮的碎吞拿魚腩,味道唔錯,簡單的配合香蔥、芥末、薑及漬物,已經可口,這個配搭,清雅味美!月見厚燒牛舌香蔥釜飯 $252喜歡口味濃郁一點的,可以選擇這個釜飯,厚燒牛舌焦香惹味亦爽脆,溫泉蛋混合魚沼越光米,黏糯甘甜,濃郁的口感,愈吃愈想吃,回味無窮!如果單身獨食,建議點選禾日雙丼,可以一次過嚐到兩款米比拼。
北海道豚肉白蔥串 $58

帶脂肪、略厚的豚肉,鬆軟肉味濃,白蔥辛香,組合惹味開胃。
自家製日本免治雞棒配日本雞蛋 $58
棉密的質感,配合濃郁黏調的生雞蛋,黃金組合,美味無比!
燒雞皮 $46
幼長的串燒,燒至金黃焦脆,口感一流!
燒雞皮
香蔥.碎吞拿魚腩丼 $128
月見厚燒牛舌香蔥釜飯 $252
月見厚燒牛舌香蔥釜飯
如果單身獨食,建議點選禾日雙丼,可以一次過嚐到兩款米比拼。
2024-05-06
燒雞皮
2024-05-07 0 瀏覽
呢排見我家肥仔成日想買書睇,咁難得有呢個要求,做阿媽既梗係拿拿淋去銅鑼灣誠品同佢揀返一兩本書嚟睇👍🏻👍🏻順便在附近食埋lunch ,再慢慢行書店被門口裝修吸引到,一於去食下點左兩個lunch set 1. 角切魚生丼定食$1582.厚切牛舌定食$178附上三款前菜✅沙律🥗:沙律菜 ,車厘茄 ,青瓜有醋做拌酸酸地好醒胃✅芥末八爪魚🐙:芥末味濃 ,八爪魚都爽口✅酸瓜:酸酸甜甜,好爽脆仲有碗味噌湯👍🏻👍🏻👍🏻牛舌:熟度控制岩岩好 ,大約7成熟左右,入口煙韌度岩岩好,牛舌味濃郁,配埋飯一齊食,簡直一流角切魚生飯:魚生好新鮮 ,每款魚生份量都算大 ,包括有三文魚 ,八爪魚 ,吞拿魚 ,油甘魚 ,玉子 ,青瓜 最後再配上紫菜 👍🏻👍🏻✅茶碗蒸:蛋蒸到好滑,加上香菇🍄‍🟫整體好水潤❤️❤️裝修環境舒適,坐得好舒服,服務態度唔錯👍🏻
順便在附近食埋lunch ,再慢慢行書店
被門口裝修吸引到,一於去食下
點左兩個lunch set
1. 角切魚生丼定食$158

2.厚切牛舌定食$178

附上三款前菜

✅沙律🥗:沙律菜 ,車厘茄 ,青瓜有醋做拌酸酸地好醒胃

✅芥末八爪魚🐙:芥末味濃 ,八爪魚都爽口

✅酸瓜:酸酸甜甜,好爽脆

仲有碗味噌湯👍🏻👍🏻👍🏻

✅茶碗蒸:蛋蒸到好滑,加上香菇🍄‍🟫整體好水潤❤️❤️

裝修環境舒適,坐得好舒服,服務態度唔錯👍🏻

• 厚切牛舌定食
  • 角切魚生丼定食
2024-05-06 0 瀏覽
同朋友試希慎新開居酒屋,服務好好食物好”日”, 唔怪得好多人捧場。日本生蠔-十分肥美,蠔身飽滿,蠔味濃日本雞腎-爽口,冇怪味,燒得唔乾👍🏻-$58一大串有6粒 黎講很不錯厚切牛舌-姐最歡喜的一碟,牛舌真的好厚切-彈牙,啖啖肉,牛脂好香鹽燒車海老-大大隻,蝦頭都有膏-燒後蝦味好出,鮮甜特選角切魚生丼-魚生份量好多,三文魚油甘魚八爪魚吞拿魚,仲有大量蟹籽-日本米真係唔同啲,粒粒分明,有口感禾日炸物三種盛-雞軟骨: 炸粉唔厚,爽脆-富山白蝦: 三樣入面姐最欣賞的,脆口,食到白蝦的鮮-池魚: 魚味極濃!餸酒100分

日本生蠔
-十分肥美,蠔身飽滿,蠔味濃

日本雞腎
-爽口,冇怪味,燒得唔乾👍🏻
-$58一大串有6粒 黎講很不錯

厚切牛舌
-姐最歡喜的一碟,牛舌真的好厚切
-彈牙,啖啖肉,牛脂好香

鹽燒車海老
-大大隻,蝦頭都有膏
-燒後蝦味好出,鮮甜

特選角切魚生丼
-魚生份量好多,三文魚油甘魚八爪魚吞拿魚,仲有大量蟹籽
-日本米真係唔同啲,粒粒分明,有口感

禾日炸物三種盛
-雞軟骨: 炸粉唔厚,爽脆
-富山白蝦: 三樣入面姐最欣賞的,脆口,食到白蝦的鮮
-池魚: 魚味極濃!餸酒100分

2024-05-05 0 瀏覽
星期六嚟銅鑼灣行街shopping之前先來希慎廣場覓食,呢度B1 B2近年裝修咗,多咗好多新餐廳,今日就揀咗一間寫住日本米專門店嘅餐廳食個午餐。之所以俾佢吸引係因為佢寫日本米專門店,啱晒我呢個鍾意食米飯嘅“飯桶“。.餐牌有唔同嘅選擇烏冬同定食、壽司set等等都有,其實平時都鍾意食烏冬,不過既然佢哋係主打日本米,所以就主力都想嗌番啲有米飯嘅Set。.-原條挪威鯖魚岩鹽燒定食魚生丼裡面有白身魚同埋🐟三文魚、魚籽、甜蛋等等,整體刺身的質素都不錯,尤其三文魚是用上魚腩部分,魚脂豐腴,甜蛋亦非常多汁。而挪威鯖魚岩鹽燒則性價比高,大大條夠兩個人share,微微嘅鹽燒香氣,加上嫩口魚質,搭配米飯非常合適。另外無論係丼定係定食,都有配搭茶碗蒸、沙律、麵豉湯及兩款醃瓜。.講返主要嚟呢度想試嘅🍚米飯,佢哋主要有兩種唔同嘅米,一個就係可以加錢升級嘅「魚沼越光米」,另一款就係普通套餐有跟嘅「北海道七星米」,第一次黎,我哋就主要試下佢最基本嘅北海道七星米。米嘅口感好清爽,粒粒分明,好有飯香,食落去有微微嘅甜,平時怕肥唔敢食咁多米飯嘅我都忍唔住食晒。-特選角切魚生丼.📍禾日 🔍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URB

-原條挪威鯖魚岩鹽燒定食

-特選角切魚生丼

📍禾日
🔍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B2樓B202號舖