2024-04-25 469 瀏覽
位於銅鑼灣的「究整堂」,餐廳環境開揚,樓底高,擁落地大玻璃窗,空間感強❤️如果一大班朋友gathering,仲可以book VIP房,私隱度十足 (銅鑼灣分店和炮台山分店都有架🥰)菜單內食物款式選擇好多,包括刺身、壽司、海鮮丼、沙律、小食、pizza、鐵板料理、一品料理及串燒等,每款菜式都擺盤精美👍🏻 鮪魚套餐 $248性價比高👍🏻👍🏻鮪魚套餐包括有山芋泥碎拖羅丼、灸燒大拖羅壽司、大拖羅壽司、中拖羅壽司、赤身壽司、麵豉湯及沙律,非常豐富呢‼️山芋整成泥蓉,口感綿密帶有黏口感;拖羅蓉的鮮美又能中和光吃魚生的油膩感❤️❤️ 究極海鮮杯 $98刺身逐層疊起放於高腳透明酒杯中,包括有鱈魚片、黑魚子、三文魚籽、海膽、吞拿魚蓉、蟹肉、蜜柑及果凍,每啖口感綿密,味道鮮甜,非常豐富。 海膽右口魚邊蝦卷 $78卷物入面包著炸蝦🦐,面頭放有甘香肥美的右口魚邊和鮮甜creamy的海膽,食落唔會好膩,味道好豐富。 帶子他他 $38吉列帶子的外皮非常香酥,裡面的帶子厚身又嫩滑,味道濃郁鮮甜,面頭配上他他醬及三文魚籽一齊食,非常甘香可口✔️ 海苔墨魚他他 $28海苔墨魚他他的金黃色賣相吸引,墨魚味道濃郁,口感酥脆又彈牙,配

菜單內食物款式選擇好多,包括刺身壽司、海鮮丼、沙律、小食、pizza、鐵板料理、一品料理及串燒等,每款菜式都擺盤精美👍🏻

鮪魚套餐 $248
鮪魚套餐

究極海鮮杯 $98

海膽右口魚邊蝦卷 $78

帶子他他 $38

海苔墨魚他他 $28
海苔墨魚他他的金黃色賣相吸引,墨魚味道濃郁,口感酥脆又彈牙,配埋海苔好夾!
帶子他他,海苔墨魚他他

蟹膏豆腐鱈魚乾 $58
最底係烤過嘅鱈魚片,口感酥脆,係鱈魚片上面放左蟹膏、豆腐及蟹肉,配酒一流!

油甘魚壽司 $28 一件
油甘魚魚肉呈淡紅色,肉身油分高,食落淡淡甘甜,每口都充斥魚油香氣,具獨特清爽口感。
油甘魚壽司
2024-04-17
鮪魚套餐
帶子他他,海苔墨魚他他
油甘魚壽司
究極堂 Kyukyoku Do📍 (永光中心) (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓兩年前嘅3月14,我認識咗經常喺我食評入面被提及嘅「朋友」,2024年嘅3月14,係我哋相識兩周年嘅紀念日,所以我決定帶佢去食佢最近成日話想食嘅魚生飯,慶祝呢個大日子。講到我哋鄰近美食匯聚嘅地區,絕對非銅鑼灣莫屬。之前去過登龍街幾次搵食,都留下唔錯嘅印象,今次我就book咗位於永光中心11樓嘅究極堂。仲有幸坐到朋友最愛坐嘅吧檯,邊食邊欣賞窗外嘅街景同師傅認真料理。餐廳嘅裝修好有格調,唔似一般打住和風旗號嘅餐廳裝修咁俗氣,偏暗嘅環境配上暖色系燈光,都幾浪漫。呢度環境同座位舒適,非常適合約會、三五知己小聚或者同一大班朋友搞聚會,仲可以book VIP房,而且炮台山都有分店,如果早啲知,之前就唔洗為諗去邊搞gathering咁頭痕啦! 💰$218究極丼 🍱入正題,同大家介紹下今晚嘅主角── 究極丼!淨係睇相都見到呢碗海鮮丼有幾足料啦,師傅選用赤醋飯做飯底,酸度柔和易入口,配新鮮海產食,簡直一流。加入赤醋後嘅米飯味道比一般白飯香醇,加上香口味濃嘅飯素同食到中段拌入嘅醬油漬蛋黃,整碗丼飯口感順滑,味道極佳。
究極堂 Kyukyoku Do
📍 (永光中心) (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓

💰$218
究極丼 🍱

咁正嘅飯底,當然要配返同樣高質嘅刺身嚟食先啱啦,係飯面上鋪滿咗各式各樣新鮮刺身,包括:油甘魚、三文魚、赤海蝦、海膽、帆立貝、三文魚子、吞拿魚蓉、炙燒右口魚邊同紫菜天婦羅,食材新鮮豐盛,刺身款款足料厚切,大部分都有兩件,同朋友開心share嚟食,比我自己獨食更開心。各款食材各有千秋,每款都鮮甜可口,無一款可以挑剔,但要數到最鍾意嘅,肯定就係巨型赤海蝦!蝦肉味道鮮甜,肉質彈牙不在話下,蝦頭內嘅蝦膏出乎意料外甘甜,毫無腥味,朋友鐘意到吸晒兩隻蝦嘅蝦頭膏,可惜到佢合上雙眼品嚐口中鮮味餘韻。

淨係呢個究極丼已經值得攞5粒星,真材實料高品質,難怪會成為招牌菜。

💰$58
明太子芝士焗炸豆腐 🍳
明太子芝士玉子燒食過好多次,味道間間大同小異,無咩驚喜。我哋睇餐牌時,發現除咗一般日式菜式外,餐廳好有創意哋研發唔同fusion菜式,例如麻婆咖喱芝士pizza、韓式鐵板雞頸肉、大赤蝦烤芝士牛肉卷等。其實樣樣我哋都想試,但無奈個肚無咁多位,所以就揀咗明太子芝士焗炸豆腐。

將口感滑溜嘅硬身豆腐原塊油炸後,喺表面塗上大量明太子同鋪滿芝士,放上小鐵鍋入爐烤焗,表面香脆充滿芝士芳香,內裏濃香滑溜,正!

💰$118
黑松露牛油果軟殻蟹卷 🥑🦀🍣
呢款卷物包含晒我哋最鍾意嘅食材:牛油果、黑松露、軟殻蟹同蟹肉。雖然要擘到個口好大啖咁食係有啲尷尬,但大家務必要一啖完整咁食,因為咁先食到各種食材嘅完美配搭!

黑松露同蟹肉一向係perfect match,而另一pair好夾嘅就係軟殻蟹同牛油果,當兩樣咁match嘅組合撞埋一齊,口感同味道夾上夾,再沾上四色芝麻飯素,格外滋味!

💰$58
脆炸三文魚皮 🐟
呢種三文魚皮好特別,上面保留咗部分細鱗,炸起後異常香脆,每啖咬落都脆卜卜。魚皮顏色偏白,本身自帶魚鮮味,點少少七味蛋醬就已經好好味。

💰$23
半熟玉子 🥚
佢哋有一系列嘅炸串,由常見嘅雞肉串到新機嘅芝士咖喱飯卷串都有提供,創意滿分。我同朋友不約而同地想試下佢哋嘅炸半熟玉子,估唔到佢哋嘅炸蛋真係做到半熟半流心嘅效果,而且無沾上大量炸粉,所以食落無一般炸物嘅油膩感,蛋黃味道濃香,大家不妨一試。

💰$48
煉乳草莓雪葩 🍓
我哋千挑萬選揀咗煉乳草莓雪葩做今餐收尾嘅甜品,三粒紅卜卜嘅草莓,雪凍至結冰後磨成沙冰,再唧上香甜嘅煉乳,簡直絕配。呢款雪葩同食開嘅唔同,有別於傳統做法將草莓打成果蓉,反而將部分果肉挖走,再以煉乳填滿空缺,食落味道清甜冰爽,而且糖份含量仲比雪糕低,好睇、好食又健康!
  • 究極丼
究極丼 推介丼飯上擺滿左赤蝦,三文魚,帶子,三文魚子,海膽同埋油甘魚。刺身非常新鮮,海膽好甜。仲附上一個蛋黃海帶絲撈飯用。 雙色魚生冷豆腐呢道菜睇落好精緻,充滿了色彩和層次感。魚生的鮮味和冷豆腐的柔滑口感相互融合,帶來了一種清新的味道。清酒煮蜆 用清酒為基底煮熟的蜆,除咗有濃郁嘅清酒味,佢仲爆咗啲日本大蔥,成個湯底好鮮甜。它的酒香和蜆肉的嫩滑簡直絕配。 梅花爛漫入口好香,又唔係好濃郁嘅梅酒。 食日本菜成日都會想飲清酒梅酒呢一啲,呢一間嘅選擇都好多。 京姬柚子檸檬酒這款柚子檸檬洒帶有清新的柚子香氣和微酸的檸檬味道,非常適合作為餐前或餐後的一杯酒。侍應有介紹呢一杯係偏酸,朋友飲落覺得都幾開胃,中和左酒嘅濃味。濃湯番茄咖哩生肉鳥冬濃湯以番茄和咖哩為基底,味道酸酸辣辣,加入生肉本身牛味好重,成個湯底好惹味。紫蘇梅醬軟骨雞肉好似出邊食嘅軟骨雞肉棒,不過佢嘅軟骨比較大粒,更加有口感 。軟骨雞肉的口感嫩滑,搭配梅醬的酸甜味道,成個Combo配合得好好。避風塘炒枝豆一上菜已經聞到避風塘嘅味,非常香。 食落去有牛油嘅香味亦有避風塘嘅惹味。 係一個非常適合送酒嘅菜。
究極丼 推介

濃湯番茄咖哩生肉鳥冬

紫蘇梅醬軟骨雞肉

2024-02-06
2024-02-06 725 瀏覽
🎎🏯【 究極堂 】🏯🎎⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄銅鑼灣精緻日本料理🪻✨ 環境燈光昏暗有格調,食物高質用心,聚餐、約會都好合適💕必點招牌「究極丼」,一碗集齊多款魚生刺身,件件厚切肥美,牡丹蝦更係重量級,簡直係豪華陣容🦐 加入日本生雞蛋拌勻,回味無窮🤭「究極海鮮杯」小小一杯,有海膽、蟹肉、吞拿魚蓉、三文魚子、黑松露、金箔、芒果🥭搭配得宜,又甜又鮮美🥄除銅鑼灣外,「究極堂」於炮台山亦有分店,一大班朋友gathering,可以book VIP房,勁歎😍🎉🎊⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⚜️🐟海鮮丼🐟⚜️▪️究極丼($218)⚜️🦀刺身🦀⚜️▪️究極海鮮杯($98)⚜️🍣壽司🍣⚜️▪️右口魚邊醬油漬($22)▪️七味姜燒帆立貝($22)▪️黑松露燒帆立貝($22)▪️原條海鰻($22)▪️海膽醬燒赤蝦($22)▪️牛肉海膽($38)⚜️🍤卷物 🍤⚜️▪️海膽右口魚邊蝦卷($78)⚜️🍸Cocktail 日式雞尾酒🍸⚜️▪️雜果賓治($75)⚜️🥛Soft Drinks 無酒精飲品🥛⚜️▪️朱古力抹茶牛奶($48)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:究極堂 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓⋄⋄
🎎🏯【 究極堂 】🏯🎎
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

⚜️🐟海鮮丼🐟⚜️
▪️究極丼($218)

⚜️🦀刺身🦀⚜️
▪️究極海鮮杯($98)

⚜️🍣壽司🍣⚜️
▪️右口魚邊醬油漬($22)
▪️七味姜燒帆立貝($22)
▪️黑松露燒帆立貝($22)
▪️原條海鰻($22)
▪️海膽醬燒赤蝦($22)
▪️牛肉海膽($38)
⚜️🍤卷物 🍤⚜️
▪️海膽右口魚邊蝦卷($78)
⚜️🍸Cocktail 日式雞尾酒🍸⚜️
▪️雜果賓治($75)

⚜️🥛Soft Drinks 無酒精飲品🥛⚜️
▪️朱古力抹茶牛奶($48)
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:究極堂 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓

2024-01-14
今晚約左朋友在銅鑼灣食飯朋友帶我來到位於銅鑼灣永光中心既一間日本料理餐廳呢度環境真心唔錯坐位舒適燈光帶少少情調餐桌之間有相當的距離不會被騷擾絕對是朋友相聚傾計既好地方 //韓式鐵板雞頸肉 $88//雞頸肉份量幾多賣相同普通雞柳差唔多邊皮微脆 肉質比較爽配埋韓式大醬, 椰菜, 泡菜一起炒食落令人胃口大增 //麻婆豆腐炸雞蛋包飯 $118//呢個crossover又幾得滑蛋蛋包飯超大份炸雞外面脆卜卜 內裡的肉質仍然保持鮮嫩多汁滑蛋又做得相當流心入口好滑加上麻婆豆腐超好送飯呢個飯好快就被清空 //明太子什菌地雞薄餅 $118//薄餅底入口好鬆脆明太子味夠出之餘什菌味濃郁地雞雞肉好嫩滑加埋芝士 整個口感好豐富//炸雞軟骨配海膽醬 $58//炸到脆卜卜入口爽脆有嚼勁再配埋海膽醬好好食食唔停口 //啤酒薯條配蜜糖芥末醬 $48//啤酒味薯條本身已調味鹹味剛剛好入口有輕微啤酒味外脆內軟比一般薯條更滋味再配埋個少少甜的蜜糖芥末醬更添美味//薯蓉廣島蠔 $108//呢個值得再食廣島蠔一咬開超多蠔汁薯蓉入口柔軟有豐富奶油味再加上芝士好香口//果汁燒酎 $68//呢個又幾得意 叫左西柚燒酎原來餐廳會比半個西
今晚約左朋友在銅鑼灣食飯

//韓式鐵板雞頸肉 $88//
雞頸肉份量幾多
賣相同普通雞柳差唔多
邊皮微脆 肉質比較爽
配埋韓式大醬, 椰菜, 泡菜一起炒
食落令人胃口大增

酒味濃厚之外又有氣泡中和
邊食邊飲 又唔覺唔覺就好快飲完
  • 炸雞軟骨配海膽醬
  • 麻婆豆腐炸雞蛋包飯
周不時都會好掛住日本嘅我,會好想喺香港揾到高汁嘅日本野食止癮。朋友嘅極力推薦下,決定試下呢間!餐廳位於高層,坐窗邊可以慢慢欣賞銅鑼灣嘅夜街景。仲有長Bar枱可以近距離同廚房師傅交流,真係好有當地日本餐廳嘅感覺🇯🇵菜式嘅選擇真係有好多,除咗傳統嘅日式料理,仲有Fusion菜式同甜品選擇(以下圖片未能錄盡),一定可以滿足到喜歡唔同口味嘅朋友!🔅明太子芝士玉子燒呢個玉子燒嘅特色係加咗明太子,帶出一種獨特嘅鹹香同濃郁口感。蛋嘅質地入口即溶mix埋拉絲嘅芝士,perfect match!! 雖然好邪惡但真係一定要嗌嚟試下!🔅壽司 (自由組合)壽司嘅選擇真係有好多,可以根據自己鍾意嘅口味嗌~d刺身好新鮮,連平時唔太食生嘢嘅朋友都覺得好好食!🔅海膽右口魚邊蝦卷海膽嘅鮮味再配合入口即溶嘅右口魚邊同彈牙嘅蝦肉,呢個組合真係第一次食,每一啖都口感層次豐富🤩🔅黑松露牛油果軟殼蟹卷軟殼蟹酥脆,牛油果滑嫩,黑松露帶嚟嘅奢華香氣,三者都各有特色而且質感對比都幾突出,食物嘅外型都好有設計感,視覺同味覺雙重享受😎🔅九州槍魷魚 (魷魚肝醬)槍魷魚質感爽口,肝醬增添咗獨特嘅惹味,而且平時真係好少食到魷魚肝嘅醬,個醬係令

🔅明太子芝士玉子燒

🔅壽司 (自由組合)

🔅海膽右口魚邊蝦卷

🔅黑松露牛油果軟殼蟹卷

🔅九州槍魷魚 (魷魚肝醬)
槍魷魚質感爽口,肝醬增添咗獨特嘅惹味,而且平時真係好少食到魷魚肝嘅醬,個醬係令每一啖都充滿海洋的鮮甜。這款菜式不單味道濃郁,更加展示咗日式料理嘅精細同fusion嘅創意👍🏻

🔅濃湯蕃茄咖哩牛肉烏冬
湯頭鮮甜又辣辣地,烏冬面滑溜彈牙,牛肉入味超級嫩滑。湯底同咖哩融合得啱啱好,。蕃茄酸甜&咖哩嘅香辣好match, 每一口都食得出心思😋
究極堂價錢💲: $218/ $138/ $78/ $48/ $68好味程度😋: 4/5服務🍴: 4.5/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 4/5-被佢哋的魚生飯吸引來了,估唔到幾有驚喜。而我地有帶蛋糕去都唔洗切餅費。店員態度非常熱情,我同朋友都話佢地好搞笑,服務好好👍🏻 餐牌上選擇都幾多,同傳統日本餐廳唔同,有d菜式新式d或者fusion d。-✅✅究極丼。刺身款式多之餘,每樣大部分都係2件的,2個人食都唔怕要爭🤪 油甘魚、三文魚、帆立貝都厚切。赤海蝦大隻又新鮮,鮮甜,肉質小小黏又彈牙,好食!仲有好多三文魚籽、海膽、吞拿魚蓉。三文魚籽唔腥,海膽望都知新鮮,色澤夠橙🤩吞拿魚蓉又好好撈飯。再加小小紫菜脆脆口感會多d。-✅✅究極炎之丼。呢個都好豐富,全部魚生都係火炙過的,啱晒唔中意生野的人!同埋燒過陣香味同魚油味都出好多!所有刺生同上面一樣厚,係少左d款。三文魚、油甘魚、赤蝦、帆立貝、左口魚群邊都係一向的味道😋特別係有pat豆腐蟹黃醬,少少類似沙律醬咁,但用豆腐做無咁肥🤣不過食落去一開始唔係好知咩來。-✅✅明太子玉子燒。呢個玉子燒好食在比平時的來得要嫩。蛋皮入面仲係保持到充
究極堂
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 4.5/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 4/5

✅✅明太子玉子燒。呢個玉子燒好食在比平時的來得要嫩。蛋皮入面仲係保持到充滿蛋汁的流心玉子燒,好濕潤🤭明太子醬加蛋入面的芝士,好邪惡又好食🤤仲有好多蟹子!

✅4重芝士炸蝦卷。入面係正常的蝦卷。好食在面頭有滿滿的芝士,同埋火炙過😌個卷入面都有包埋芝士架。

🆗京蔥地雞芝士忌廉汁。炸雞有4大舊,入面都嫩既,肉質滑的。可惜係炸粉有d厚,有d分離,同埋個皮淋埋汁就變得好腍。味道上因為有洋蔥、椒等配菜,所以個啲青椒的味仲大過芝士😩 我唔鍾意🫑。

d魚生飯性價比係幾高,就算要$218個個有成10款魚生都好值得。其他小食反而正常d,飯一定要叫!
2024-06-03 0 瀏覽
究極堂燒刺身丼,有好多唔同種類海鮮,有帶子、三文魚、鯛魚、大蝦等等,刺身面頭燒出香味,鮮味香甜,無論係刺身或者壽司飯,份量足量。吉列豬扒飯,外層炸粉脆卜卜,豬肉厚身多汁,旁邊好多爽脆椰絲,幾清新,下面珍珠飯份量亦都十分足夠。原條海曼壽司,超值之選,有鮮味,配埋日本壽司飯啱晒。醬燒魷魚併薯條,鐵板上面鋪咗好多唔同蔬菜,有洋蔥、紅椒、青椒等等,加埋鮮味魷魚,同埋芝士醬,再配埋吹脆卜卜薯條,邪惡之選。燒三文魚胶連鰭,表面加左啲海鹽同埋燒得香脆,入邊魚肉嫩口香滑。經典軟殼蟹飯卷,十分美味,外層鋪咗滿滿蟹肉及多色芝麻,內裏有香脆軟殼蟹。軟殼蟹

原條海曼壽司,超值之選,有鮮味,配埋日本壽司飯啱晒。

推薦!位於銅鑼灣永光中心的究極堂,地理位子非常方便,離就近的地鐵站只五分鐘的腳程。餐廳樓底高、設計高雅簡潔、亦附有包廂,私隱度高。不得不讚的是店家的服務。用餐期間不小心跌了參加,立刻有眼明手快的店員,遞上一副乾淨的餐具。餐點準備期間,店員也會主動關心說:「正在準備」、「抱歉久等」,打消了食客漏單的疑慮,非常貼心。👍🏻🔥 🐟🦀蟹膏豆腐鱈魚乾 $58剛出爐的鱈魚乾💁🏻‍♀️溫溫的、脆脆的、輕輕淡淡的香味,令人意猶未盡的尾韻🧚🏻‍♀️並不搶上方更添口感層次的蟹肉和香濃鮮甜蟹膏的風頭💕👍🏻 究極海鮮杯 $98鱈魚片、金箔、黑魚子、三文魚籽、海膽、蟹肉、綿密細緻的吞拿魚蓉、蜜柑果凍,層層推進、先鹹後甜、體驗豐富,值得一試。🐟鮪魚套餐 $248驚豔層度雖不及前兩道推薦菜式,但絕對是即有誠意的料理。吞拿魚的魚油魚香;黏滑綿密的山藥泥蓉蓋飯;味增湯裡精心的白紅蘿蔔薄片,處處反應著餐點的精心細緻。🥃🌸梅花爛漫 $78 Glass梅酒入口的順滑、微甜與酸味,提起人們的食慾。梅花爛漫在威士忌白橡木桶的3年熟成,更增添了它的厚重與豐富度。📍究極堂 - 銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓
推薦!

餐廳樓底高、設計高雅簡潔、亦附有包廂,私隱度高。

👍🏻🔥 🐟🦀蟹膏豆腐鱈魚乾 $58

👍🏻 究極海鮮杯 $98

🐟鮪魚套餐 $248
驚豔層度雖不及前兩道推薦菜式,但絕對是即有誠意的料理。

🥃🌸梅花爛漫 $78 Glass

📍究極堂 - 銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓
2024-06-01 0 瀏覽
位於銅鑼灣的「究極堂」日式居酒屋, 店内裝潢滿滿日式元素, 給人一種置身日本的感覺。今次剛巧與朋友想試試上樓菜式, 便預約了這間店, 果然沒有去錯, 食物精緻美味,回味無窮。首先上桌的是明太子芝士玉子燒,外表金黃色澤,切開後流出濃郁的黃澄澄蛋液,灑上微辣的明太子碎粒,完美融合。每一口都散發出香濃乳香,口感滑順柔軟, 加上遇熱融化的芝士流出, 實在很美味。接下來是精心製作的「究極海鮮丼」。碗裡滿滿的新鮮海鮮刺身,包括肥美的海膽、鮮嫩的吞拿魚蓉、橙紅色的三文魚、彈牙的蝦刺身, 以及鮮甜的蟹子和帶子。再淋上店家的特製醬汁, 入口即化的口感,加上海鮮的鮮甜,簡直鮮到沒話說。最後一道菜是山芋泥碎拖羅丼, 以軟綿綿的山芋泥為底, 灑上碎拖羅魚乾, 下面還有一層細緻的吞拿魚蓉,層次豐富, 口感層次分明。山芋泥的濃郁軟綿, 與吞拿魚蓉香的味道形成絕妙搭配, 層次感十足。此外,九州槍魷魚更是一絕。魷魚肝醬濃郁醇厚,配上香脆可口的法包,絕對是絕配。濃郁的魷魚肝醬夾雜著蒜蓉香氣,入口即化,回味悠長。總結店內環境優雅舒適, 服務周到親切。這裡絕對是情侶或朋友聚會的好去處。

2024-06-01 0 瀏覽
之前食過另一間分店覺得食物質素幾好,今次就去更加方便既銅鑼灣店。menu 主打日式料理,另外有少少韓菜配搭,仲有pizza 可以揀,都幾特別!是晚都係食日本菜為主,見生啤做緊買一送一,清酒都有85折,好抵!海膽右口魚邊蝦卷有海膽、右口魚邊和吉列蝦,海膽入口香滑,味道濃郁,右口魚邊肉質鮮嫩,口感彈牙,吉列蝦香脆鮮甜,整個卷物的配搭出色蟹膏豆腐鱈魚乾口感特別,有鱈魚乾的濃香脆口感,蟹膏的鹹香點綴了豆腐的味道,很有風味山芋泥碎拖羅丼山芋泥入口柔滑,有淡淡的甜香味,拖羅富有鮮味,拖羅蓉有綿滑的口感,兩者融合豐富了層次和口感,很不錯的配搭避風塘炒枝豆加上了避風塘調味,變得很有香港特色。炒枝豆帶微焦香,豆肉保持軟嫩口味,避風塘味有蒜、辣椒和香料,使這小食更惹味!薯蓉廣島蠔廣島蠔肉質鮮嫩,口感多汁,薯蓉的口感綿密細膩,帶有淡淡的甜味,以鐵鑊上菜就更熱辣辣明太子芝士焗炸豆腐先感受芝士的飄香,咬下感受到芝士和明太子的鹹香,炸豆腐的香脆炸皮內有柔滑的豆腐,富有豆香,份量大心形焦糖玉子賣相可愛的甜點,甜絲絲的心形玉子燒,面層有脆口的焦糖,富有日式感覺整體來說唔錯,服務都好好

心形焦糖玉子

整體來說唔錯,服務都好好

2024-05-21
心形焦糖玉子
同屋企人去時代廣場行街,行到好肚餓,決定去揾嘢食😝上網揾咗好耐,揾到「究極堂」,我見佢超多好評,而且北角同銅鑼灣都有分店,所以決定去試下,係咪真係咁好先?一入到店舖,俾人嘅感覺好舒服乾淨,第一關過👍🏻一打開menu,食物款式種類真係超級多,由刺身、壽司、炙燒、卷物、丼飯、沙律、佐酒小食、日式鐵板料理、和風薄餅、一品料理、炸串和主食,到飲品有酒精類嘅烈酒、啤酒、日式雞尾酒同無酒精飲品都有!仲有甜品㖭!好誇張🤣仲有即日menu…1.)究極炎之丼我見到人人都叫究極丼或者究極海鮮杯,我個人反叛啲😝個個都嗌嗰樣,我就唔嗌,嗌其他。我叫咗佢個朋友~究極炎之丼,入面有右口魚裙邊、吞拿魚蓉、帶子、牡丹蝦、油甘魚、芝士等…新鮮嘅海鮮加上灸燒過的香氣,真係無得輸,而且成個飯本身已經好夠味,唔使再點落wasabi同鼓油。2.)4重芝士炸蝦卷呢道4重芝士炸蝦卷係一道好誘人的菜品。蝦肉外酥內軟,加上濃郁柔滑的芝士,會讓人難以抗拒。3.)自家製炸雞伴洋蔥沙律呢道菜有炸到香脆多汁的炸雞,配上清爽嘅洋蔥沙律同七味粉,即刻減少咗炸雞嘅油膩感,令到成件事相輔相成,搭配得好好👍🏻4.)避風塘炒枝豆每一次到日式餐廳都好鍾意叫

一入到店舖,俾人嘅感覺好舒服乾淨,第一關過👍🏻

一打開menu,食物款式種類真係超級多,由刺身壽司、炙燒、卷物、丼飯、沙律、佐酒小食、日式鐵板料理、和風薄餅、一品料理、炸串和主食,到飲品有酒精類嘅烈酒、啤酒、日式雞尾酒同無酒精飲品都有!仲有甜品㖭!好誇張🤣仲有即日menu…

1.)究極炎之丼

2.)4重芝士炸蝦卷

3.)自家製炸雞伴洋蔥沙律

4.)避風塘炒枝豆
每一次到日式餐廳都好鍾意叫枝豆食,但係避風塘炒枝豆真係第一次食,好一道創意料理,真係好正,而且佐酒一流😍

5.)蟹膏豆腐鱈魚乾
燒過嘅鱈魚乾,好香脆!再加上蟹膏、豆腐、蟹肉,真係好夾🥰

6.)炸串系列:
海苔墨魚他他~呢個有驚喜,墨魚好彈牙👍🏻
西京豚肉韭菜 ~呢個正常發揮😝
半熟玉子~好好食呀❤️半流心,而且蛋味好濃❣️

7.粟米天婦羅
其實我很好奇🎵🎶點解可以啲粟米可以切到咁靚😍粟米天婦羅沾上海鹽,可以調出粟米嘅甜味,正!

8.鹽燒白鱔
好香呀😍明明個肚已經勁飽,但都係忍唔住嗌咗串嚟食,太為食了🫣

認真,呢間我真係會推薦朋友嚟😌因為真係環境、服務、食物、款式都好好👍🏻而且我見佢有VIP房可以book,啱晒一大班朋友gathering❣️
2024-05-27
2024-05-27 0 瀏覽
未有得放大假去日本,勁掛住日本嘢食。嚟到銅鑼灣行街,特登揀咗呢間日式餐廳食晚飯。係平日晚上,但已經接近坐滿晒人。環境設計簡單舒服,唔會坐得好迫,可以同朋友坐喺度慢慢傾計👭👬🔸明太子芝士玉子蛋嘅口感好似布甸咁嫩滑,拉絲嘅芝士,配上鹹香明太子,同埋粒粒蟹籽,口感味道層次非常豐富🔸燒煙燻蒜香火灸吞拿魚呢個賣相幾得意,上枱時有透明蓋,未食之前一開蓋,陣陣煙湧出嚟,已經係視覺盛宴。食落吞拿魚非常鮮嫩,有淡淡嘅煙熏香蒜味,真係一種全新體驗。🔸海膽右口魚邊蝦卷海膽左口魚炸蝦係個好神奇嘅組合,海膽味鮮甜,右口魚燒得好香,油脂豐富,入口即溶,壽司飯中間包住香脆嘅炸蝦🍤呢個配搭非常之夾👍🏻🔸帶子他他表面金黃,內裏帶子嫩滑新鮮🔸炸雞軟骨配海膽醬炸雞軟骨個份量都好大,炸得好香脆,海膽醬嘅話令到雞軟骨唔會淨係鹹味,帶啲海鮮嘅感覺🔸芝士年糕一碟有兩件,炸得外皮香脆但唔油,年糕煙韌軟糯,內部有邪惡流心芝士🧀濃郁的芝士與年糕相得益彰,非常好吃🤤🔸炸半熟玉子表面金黃,流心蛋黃,外脆內軟,口中滿溢住蛋香🥚🔸濃湯番茄咖哩牛肉烏冬濃湯番茄加咖喱,無諗過可以咁夾,香濃嘅咖喱🍛加鮮甜嘅蕃茄🍅湯底超濃郁,飲唔停!有好多件肥牛,一啲

🔸明太子芝士玉子

🔸燒煙燻蒜香火灸吞拿魚

🔸海膽右口魚邊蝦卷

🔸帶子他他
表面金黃,內裏帶子嫩滑新鮮

🔸炸雞軟骨配海膽醬

🔸芝士年糕

🔸炸半熟玉子
表面金黃,流心蛋黃,外脆內軟,口中滿溢住蛋香🥚

🔸濃湯番茄咖哩牛肉烏冬
濃湯番茄加咖喱,無諗過可以咁夾,香濃嘅咖喱🍛加鮮甜嘅蕃茄🍅湯底超濃郁,飲唔停!有好多件肥牛,一啲都唔老,而且烏冬都好彈牙🍜

🔸塩燒白鱔
鹽燒白鱔好出色,燒到好香,皮脆肉嫩,有彈牙的口感,一啲都唔腥

🔸粟米天婦羅
喺期間限定嘅黑板見到😆 粟米天婦羅又真系未食過,好奇一試😂天婦羅有咩特別調味,粟米特別香甜,點左少少玫瑰鹽,更突顯粟米嘅甜👍🏻

🔸焦糖芝士蛋糕
芝士蛋糕香濃軟滑,加上脆脆嘅焦糖面帶黎嘅一絲絲嘅焦香,甜度適中🍰

2024-05-27 5 瀏覽
之前一直bookmark咗呢間居酒屋好耐😆終於有機會食,見到餐廳有好多唔同類型嘅小食或者前菜,我哋都揀咗蟹籽沙律同埋炸芝士年糕😙兩者味道都唔錯,不過不失🥰細細份好適合同朋友share主菜嚟講呢三款係個人覺得特別好食🙈🍣海膽左口魚邊蝦卷平日比較少食左口魚,但係呢一款左口魚入口即溶,feel到油脂喺口裏面散開嘅感覺,魚油味好香而且一啲都唔腥🤤諗起都想encore🍣究極海鮮杯唔好睇呢杯海鮮杯細細杯🤯裏面全部都係唔同種類嘅海鮮,包括三文魚子、海膽、吞拿魚蓉等等😋最特別嘅係佢哋加咗蜜柑同埋果凍係底,味道出奇地夾,酸酸甜甜特別開胃🦪薯蓉廣島蠔呢一款係朋友指定要叫嘅🤣鐵板上面鋪滿咗廣島蠔🦪煮熟咗之後蠔仍然保持到一般嘅大細,下面嘅薯蓉好香牛油味而且非常香滑😚餐廳嘅食物定價唔算特別貴,都係一般居酒屋會有嘅定價😆如果想搵間居酒屋同朋友飲杯酒傾偈食嘢嘅不妨考慮吓呢一間~

主菜嚟講呢三款係個人覺得特別好食🙈
🍣海膽左口魚邊蝦卷

🍣究極海鮮杯

🦪薯蓉廣島蠔

2024-05-20 13 瀏覽
<Kyukyoku Do> 📍Causeway bay🔸Great value for money 🤩🔸Fresh sashimi & sushi 🍣🇯🇵🇯🇵🇯🇵The menu features a wide variety of Japanese dishes that are both delicious and affordable. Kyukyoku Donburi ($218) - The sushi bowl is incredibly fresh, with each piece expertly crafted and bursting with flavor. 🍱Kyikyoku Soshim cup ($98) - The presentation is visually appealing🍹, showcasing the chef’s skill and attention to detail. Quite surprised with the citrus jelly harmonious with the crab meat 🦀🦀🦀High
<Kyukyoku Do> 📍Causeway bay
🔸Great value for money 🤩

Highball ($68) - of course… Friday night always celebrate with alcohol 🍻 Cheers ~ mate!!!

We ordered an egg roll($78), not bad at all.

The restaurant‘s cozy atmosphere adds to the overall charm. What sets this place apart is the affordable prices without compromising on quality.

Whether you’re a sushi enthusiast or looking to explore the flavors of Japan, this restaurant is a fantastic choice. It‘s a hidden gem that offers a high-quality dining experience at a reasonable price, making it perfect for those on a budget or simply seeking great value for their money.