築間酸菜魚

2024-02-28 89 瀏覽
首先,讓我來介紹一下這道酸菜魚。它以新鮮的魚肉搭配酸菜、辣椒和各種香料入鍋燉煮而成。這道菜品的湯汁酸辣可口,魚肉鮮嫩多汁,口感豐富。酸菜的酸味和辣椒的辣勁完美地平衡在一起,帶來了令人陶醉的味覺享受。這道酸菜魚不僅美味,而且還富含豐富的蛋白質和維生素,是一道既健康又美味的選擇。接下來是蝦湯魚,這道菜品同樣令人驚艷。它以新鮮的魚肉和鮮蝦為主要材料,配以清爽的蔬菜和香料熬煮而成。蝦湯的湯底鮮美甘甜,魚肉的鮮嫩與蝦肉的彈牙相互輝映。這道菜品不僅味道鮮美,而且營養豐富。蝦肉含有豐富的蛋白質和維生素,對身體健康非常有益。蒜拌雲耳是這道美食組合中的一道涼拌菜,它以嫩滑的雲耳為主要食材,加入蒜末、香油和醬油調味而成。這道菜品口感清爽,蒜末的辣味與雲耳的脆爽相得益彰。雲耳富含植物纖維和微量元素,對身體的健康十分有益。這道蒜拌雲耳不僅美味,而且還能增加食欲,是一道絕佳的開胃菜。最後是蜂蜜檸檬水,這是一款清涼解渴的飲品。蜂蜜和檸檬的結合帶來了酸甜的口感,令人耳目一新。檸檬富含維生素C,具有保護身體免疫系統的功效,而蜂蜜則具有滋潤喉嚨和舒緩喉嚨不適的作用。這杯蜂蜜檸檬水不僅口感宜人,還能為身體提供所需的營養和

最後是蜂蜜檸檬水,這是一款清涼解渴的飲品。蜂蜜和檸檬的結合帶來了酸甜的口感,令人耳目一新。檸檬富含維生素C,具有保護身體免疫系統的功效,而蜂蜜則具有滋潤喉嚨和舒緩喉嚨不適的作用。這杯蜂蜜檸檬水不僅口感宜人,還能為身體提供所需的營養和水分,是一款理想的健康飲品。
2024-02-28 102 瀏覽
這家新餐廳裝潢簡約明亮,主題是桃紅色,設有自助飲品區,提供陳皮和洛神花茶沖泡。⭐️純愛番茄魚魚肉鮮嫩多汁,配料有檸檬、腐皮等,搭配著淡淡的的番茄湯汁,沒有辣味。我們還加了魚皮餃和蛋餃子,都是非常不錯的選擇,給整體餐點增添了豐富的層次感。⭐️浪子鹹酥雞它的外皮酥脆,雞肉嫩滑多汁,非常美味。⭐️冬瓜檸檬茶清爽的口感,非常解渴。牛五花是我在這家餐廳點的另一道菜,它的肉質鮮嫩多汁,搭配著獨特的調味料,非常美味。海派蝦湯魚是另一道令人驚艷的菜品,裡面有帶子、青口、蔥、黑木耳、蜆、寬粉和蝦,這種組合使得湯的味道更加豐富多樣。金針菇和特級手工丸則是非常出色的配菜,它們的口感鮮嫩,與其他菜品相得益彰。⭐️海派蝦湯魚湯底有許多海鮮,有帶子、青口、蔥、黑木耳、蜆、蝦等,鮮味十足。另外還有寬粉,我們額外加了金針菇和特級手工丸。

⭐️純愛番茄魚

⭐️浪子鹹酥雞

它的外皮酥脆,雞肉嫩滑多汁,非常美味。

⭐️冬瓜檸檬茶

清爽的口感,非常解渴。

⭐️海派蝦湯魚

另外還有寬粉,我們額外加了金針菇和特級手工丸。
全港首間台式酸菜魚🐟!5款獨門湯底魚料理,大中小三款份量,一人都能吃ε٩(๑> ₃ <)7з總長酸菜魚👨🏻‍🍳🌶️𝐻𝑜𝑡 𝑆𝑜𝑢𝑟 𝐹𝑖𝑠ℎ$148(小)/ HK$228(中)/$358(大) (🌟9/10)自家製作的酸菜酸而不嗆又爽脆,搭配用柴魚昆布湯、指天椒、泡椒等熬製而成的湯底,非常香麻又刺激,適合嗜辣人士🥵烏鱧魚片白淨不腥,鮮嫩幼滑,與湯底的寬粉、木耳、腐皮等吸收酸辣精華,冬天吃尤其暖胃~𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘮𝘶𝘴𝘵𝘢𝘳𝘥 𝘨𝘳𝘦𝘦𝘯𝘴 𝘩𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘣𝘺 𝘑𝘩𝘶 𝘑𝘪𝘢𝘯 𝘢𝘳𝘦 𝘴𝘰𝘶𝘳, 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱 𝘣𝘶𝘵 𝘯𝘰𝘵 𝘱𝘶𝘯𝘨𝘦𝘯𝘵. 𝘛𝘩𝘦𝘺 𝘢𝘳𝘦 𝘣𝘦𝘴𝘵 𝘱𝘢𝘪𝘳𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘰𝘶𝘱 𝘣𝘢𝘴𝘦 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘣𝘰𝘯𝘪𝘵𝘰 𝘬𝘦𝘭𝘱 𝘣𝘳𝘰𝘵𝘩, 𝘱𝘰𝘪𝘯𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘤𝘩𝘪𝘭𝘪 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘤𝘩𝘪𝘭𝘪. 𝘛𝘩𝘦 𝘵𝘩𝘪𝘯-𝘴𝘭𝘪𝘤𝘦𝘥 𝘣𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘧𝘪𝘴𝘩 𝘩𝘢𝘴 𝘢 𝘴𝘪𝘭𝘬𝘺 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦. 明太子奶香魚🍼𝑀𝑒𝑛𝑡𝑎𝑖𝑘𝑜 𝑀𝑖𝑙𝑘𝑦 𝐹𝑖𝑠ℎ $178(小)/ HK$258(中)/$388(大) (🌟9/10)怕辣人士/芝士控必選

總長酸菜魚👨🏻‍🍳🌶️
𝐻𝑜𝑡 𝑆𝑜𝑢𝑟 𝐹𝑖𝑠ℎ

明太子奶香魚🍼
𝑀𝑒𝑛𝑡𝑎𝑖𝑘𝑜 𝑀𝑖𝑙𝑘𝑦 𝐹𝑖𝑠ℎ

怕辣人士/芝士控必選!沒有想像過海鮮🦐與奶湯可以這樣配!奶白湯底濃厚又鹹香🤍滲出淡淡芝味,配上新鮮烏鱧魚片、大蝦、青口、蜆及寬粉!吃這個還有解辣效果,強烈建議搭配酸菜魚一同進食喔!

𝘐𝘧 𝘺𝘰𝘶 𝘤𝘢𝘯’𝘵 𝘩𝘢𝘯𝘥𝘭𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘩𝘦𝘢𝘵, 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘮𝘪𝘭𝘥 𝘧𝘪𝘴𝘩 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘦𝘯𝘶 𝘸𝘪𝘭𝘭 𝘣𝘦 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘤𝘩𝘰𝘪𝘤𝘦. 𝘠𝘰𝘶 𝘤𝘰𝘶𝘭𝘥 𝘯𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘪𝘮𝘢𝘨𝘪𝘯𝘦 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘴𝘦𝘢𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘪𝘭𝘬𝘺 𝘣𝘳𝘰𝘵𝘩 𝘤𝘰𝘶𝘭𝘥 𝘨𝘰 𝘴𝘰 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘵𝘰𝘨𝘦𝘵𝘩𝘦𝘳! 𝘛𝘩𝘦 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘺 𝘣𝘳𝘰𝘵𝘩 𝘪𝘴 𝘪𝘯𝘧𝘶𝘴𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘴𝘶𝘣𝘵𝘭𝘦 𝘩𝘪𝘯𝘵 𝘰𝘧 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦. 𝘛𝘩𝘦 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘴𝘭𝘪𝘤𝘦𝘴 𝘰𝘧 𝘣𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘧𝘪𝘴𝘩, 𝘱𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴, 𝘮𝘶𝘴𝘴𝘦𝘭𝘴, 𝘤𝘭𝘢𝘮𝘴 𝘳𝘦𝘮𝘢𝘪𝘯 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵𝘭𝘺 𝘯𝘰𝘯-𝘧𝘪𝘴𝘩𝘺! 𝘌𝘯𝘫𝘰𝘺 𝘪𝘵 𝘢𝘭𝘰𝘯𝘨𝘴𝘪𝘥𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘩𝘰𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘰𝘶𝘳 𝘧𝘪𝘴𝘩 𝘵𝘰 𝘢𝘭𝘭𝘦𝘷𝘪𝘢𝘵𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘪𝘯𝘦𝘴𝘴!

浪子鹹酥雞🍗 𝑆𝑎𝑙𝑡 𝐶𝑟𝑖𝑠𝑝𝑦 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛
$35 (🌟9/10)

用老抽、黑白胡椒醃製的鹹酥雞入味又香脆,雞肉嫩滑新鮮,停不了口╰(*´︶`*)╯
𝘊𝘶𝘳𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘥𝘢𝘳𝘬 𝘴𝘰𝘺 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳, 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘦𝘦𝘱 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘱𝘪𝘦𝘤𝘦𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘴𝘰 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘢𝘯𝘨𝘺 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘺𝘰𝘶 𝘸𝘰𝘯‘𝘵 𝘣𝘦 𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘵𝘰 𝘴𝘵𝘰𝘱 𝘮𝘶𝘯𝘤𝘩𝘪𝘯𝘨.

高雄甜不辣 𝑇𝑒𝑚𝑝𝑢𝑟𝑎
$28 (🌟8/10)

甜不辣源自天婦羅(𝑇𝑒𝑚𝑝𝑢𝑟𝑎),是將鯛魚、鱈魚等混合麵粉,搓成魚漿條再炸,香口又軟糯

🈹完成openrice 收藏即送$18 飲品一杯✨
冬瓜檸檬🍋

$18 (🌟9/10)
清甜又解辣

暴走波奶茶🧋
$22 (🌟7/10)
奶份量較多,稍為甜膩了點

冬瓜黑糖奶凍
$28 (🌟9/10)
冬瓜檸檬基底,3.6奶凍超重奶香,黑糖調整酸味,大推!

紅豆仙草
$28 (🌟8/10)
也是不敗的配搭

另外餐廳還設自助區,提供洛神花、陳皮讓食客製作養生茶飲☕️
2024-02-21
  • 冬瓜檸檬
  • 高雄甜不辣
  • 浪子鹹酥雞
2024-02-26 110 瀏覽
農曆新年期間團拜聚餐,食了很多盆菜與圍餐,今晚終於有時間和風先生到銅鑼灣試新開業的台灣過江龍「築間酸菜魚」;「築間酸菜魚」位於銅鑼灣廣場一期2樓,港鐵銅鑼灣站C出口,步行1分鐘到達,非常方便;餐廳裝修以色彩鮮艷的暴走族漫畫為主題,光猛明亮,侍應哥哥好客有禮,主動推介菜式;柚香蘿蔔 $15-蘿蔔片用新鮮柚子醃製7小時,爽口帶香甜,非常清新的開胃小食甜不辣$28-新鮮即制,熱辣辣,魚糕軟糯,不油膩,大愛總長酸菜魚(1-2人) $148-魚湯濃厚微辣,帶酸不嗆喉,烏鱧魚片鮮嫩,酸菜爽脆,還配有腐竹、蘿白片與粉條,美味可口明太子奶香魚(1-2人) $178-濃香牛奶與芝士,加入風先生最愛的明太子,配上鮮蝦、青口、魷魚和魚片,芝士咸香完全提升海鮮的鮮味,非常適合不好辣的或小朋友紅豆仙草 $28-嫩滑Q彈仙草,配甜香紅豆與爆珠,為豐富的一餐劃上完美句號餐廳還提供免費洛神花及陳皮熱飲,客人可自助添飲;於平日晚上到訪,近全場客滿,大家最好提前訂座;總結:「築間酸菜魚」用餐環境舒適,主食湯底選擇多,有辣有不辣,迎合不同食客的口味,必試酸菜魚,湯頭要細意品嘗,涼菜與炸物同樣出色,推薦大家到訪

柚香蘿蔔 $15

甜不辣$28
-新鮮即制,熱辣辣,魚糕軟糯,不油膩,大愛

總長酸菜魚(1-2人) $148

明太子奶香魚(1-2人) $178

紅豆仙草 $28
-嫩滑Q彈仙草,配甜香紅豆與爆珠,為豐富的一餐劃上完美句號

柚香蘿蔔、甜不辣、洛神花陳皮熱飲
酸菜魚
2024-02-21
柚香蘿蔔、甜不辣、洛神花陳皮熱飲
酸菜魚
  • 總長酸菜魚
  • 甜不辣
2024-02-26 80 瀏覽
已經去過幾次,今次同屋企人去,有好多種味揀,平時四川口味果啲食得多有啲悶,可以試下啲新野,我自己就最鍾意食明太子奶香魚,連啲湯都想飲埋,我爸爸就最鐘意食總長酸菜魚果款,成碟俾佢食晒淨番啲辣椒😂 呢個砂鍋魚係有小小甜甜地既味,係唔辣既總長酸菜魚就同平時食開果啲差唔多味,都夠辣味既,但如果可以揀辣度會更好,因為我媽媽唔係好食辣,但我有啲朋友就鐘意食好辣呢個明太子奶香魚is my favourite! 我次次來都要點呢個🤭
嘉義砂鍋魚
呢個砂鍋魚係有小小甜甜地既味,係唔辣既
嘉義砂鍋魚
2024-02-25 75 瀏覽
見到新開,加上好多人話好味,就去試吓。服務態度無問特別好同差。之後俾咗張QR單我哋自行落單。之後我哋兩個人叫咗一個中分量嘅總張酸菜魚,加飯,加兩個小食,仲額外加咗金針菇同沙白。佢個兩份小食(蘿蔔同木耳)確實係好好味!但車嚟到之後,估唔到個魚量份唔多。我哋仲加咗金針菇同沙白。沙白都有6-7隻。但我冇諗過佢會將金針菇打橫砌好多份,切細到根本就夾唔起,食都好難食到。而且一包金針菇嘅份量都無。最後食完都唔覺飽,覺得好失望,唔會再食🙏🏻
見到新開,加上好多人話好味,就去試吓。
服務態度無問特別好同差。
之後俾咗張QR單我哋自行落單。
佢個兩份小食(蘿蔔同木耳)確實係好好味!
但車嚟到之後,估唔到個魚量份唔多。
我哋仲加咗金針菇同沙白。
沙白都有6-7隻。
最後食完都唔覺飽,覺得好失望,唔會再食🙏🏻
總張酸菜魚
2024-02-25
$162.5 (晚餐)
2024-02-23 89 瀏覽
築間酸菜魚 (20/2/2024)今日同朋友去銅鑼灣行街睇戲食晚飯,朋友話附近有間新開好吃嘅台式酸菜魚餐廳,這間餐廳叫築間酸菜魚,位於銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期二樓202-203號舖,港鐵銅鑼灣站C出口行1分鐘便到,非常方便。這間餐廳原來系台灣一間酸菜魚店,現在來香港做台式餸菜,餐廳內裝修以紫色為主題,還有吾少漫畫做主題,好有打卡風味,燈光光猛,座位舒適,仲有背境音樂輕快,令人開心愉快。台式酸菜魚可選一至四人份量,一個人都可享用酸菜魚,真係太好,可以選不同味道嘅菜式,酸菜魚份量剛剛好,就算一個人份量都可以一人食得晒,兩個人的話,亦可以叫一個細嘅份量,再加啲油菜同小食同兩碗白飯就夠食。這間台式酸菜魚餐廳的魚聯隊有嘉義炒煱魚、總長酸菜魚、純愛番茄魚、海派蝦湯魚、極度明太子奶香魚,除咗魚聯隊,還有機動隊嘅奧義豬肚骨煲及無雙腸血旺魚。我哋每人叫咗一樣魚來吃,我就選了極道明太子奶香魚,湯底係牛奶,融合芝士和明太子味,鮮香味濃,食落奶香味好重,我很喜歡飲牛奶,所以個湯比我飲晒,海鮮份量都好多,有好滑的魚肉、青口、海蝦、蜆、魷魚,材料真係好豐富,令人食得高興。我朋友選了海派蝦湯魚,集結所有
築間酸菜魚 (20/2/2024)

我哋每人叫咗一樣魚來吃,我就選了極道明太子奶香魚,湯底係牛奶,融合芝士和明太子味,鮮香味濃,食落奶香味好重,我很喜歡飲牛奶,所以個湯比我飲晒,海鮮份量都好多,有好滑的魚肉、青口、海蝦、蜆、魷魚,材料真係好豐富,令人食得高興。我朋友選了海派蝦湯魚,集結所有鮮味,以蝦殼、蝦頭、蝦肉熬煮三小時的濃蝦海鮮風味,難怪真系湯頭好香濃,有啲似龍蝦湯,入面有好滑魚肉、爽口大蝦、魷魚、帆立貝、青口、蜆,材料亦都係好豐富,好好食。

炸物就叫咗鐵漢小酥肉及椒鹽雞軟骨,鐵漢小酥肉嘅五花肉浸泡在係秘製醬汁後, 炸到金黃,令外皮酥脆,好有風味,肉汁豐富,調味好正,食落唔覺油膩,仲有椒麻嘅調味,食落香口,十分惹味。而椒鹽雞軟骨都有好大舊雞軟骨,連埋雞肉炸得香脆,食落好香口。

飲品就叫了檸檬冬瓜茶和暴走波奶茶,因食咁濃味餸菜,當然要一杯凍飲,冬瓜檸檬茶夠清新,真係有放多片檸檬落去,仲要勁大杯,而暴走波奶茶同普通珍珠奶茶唔同,佢哋用嘅係暴走珍珠, 咬落彈牙, 有少少魚子爆開嘅感覺, 口感好得意,亦好重煉奶味。另外仲有提供免費自助飲品,客人可用洛神花及陳皮冲茶,真係令人滿足。

築間酸菜魚好值得推薦俾大家,食得好滋味,好抵食,價錢又大眾化,我哋下次都會再嚟試埋其餘嘅魚聯隊同埋機動隊。
2024-02-22 75 瀏覽
今日同同事喺銅鑼灣食lunch, 搵咗間新開台式酸菜魚,應該係香港首間,好似好特別,就想去試吓 lunch有套餐,一個人食都得,不過魚份量有啲多,所以我同同事就點咗個套餐再散叫小食涼菜揀咗柚香蘿蔔同埋加咗個蒜伴雲耳,又幾開胃極道明太子奶香魚個湯底係白汁明太子,其實都幾似平時食開意粉既汁,不過當中有牛奶既香味,令呢個主菜昇華左一個層次,當中有海鮮(青口 蜆 魷魚 蝦)既配菜就覺得好豐富,平時食酸菜魚食得多,用白汁整個湯底呢個做法就好特別,又配搭到 浪子鹹酥雞首先讚佢個鹹酥雞唔會有好多炸粉既感覺,每食一嚿都覺得好實淨,味道唔會偏鹹,作為小食黎講係加分既 鬼魔酒蒸鮮沙白呢到既沙白一啲沙都冇,每一隻都好大粒好新鮮,食到有酒既味道,整體黎講唔錯甜不辣質地黎講有d偏厚,可能炸粉落多左小小,對我黎講都係好食既 黑糖檸檬牛奶凍牛奶凍再加上黑糖檸檬既汁,食得出係帶有酸酸甜甜,牛奶又幾滑,好食 檸檬紅茶/冬瓜檸檬茶好飲得黎檸檬又唔澀,同香港既檸檬茶有d唔同

涼菜揀咗柚香蘿蔔同埋加咗個蒜伴雲耳,又幾開胃

極道明太子奶香魚

浪子鹹酥雞

鬼魔酒蒸鮮沙白

甜不辣
質地黎講有d偏厚,可能炸粉落多左小小,對我黎講都係好食既

黑糖檸檬牛奶凍

檸檬紅茶/冬瓜檸檬茶
好飲得黎檸檬又唔澀,同香港既檸檬茶有d唔同

2024-02-19 173 瀏覽
朋友仔同我講銅鑼灣新開咗間全港首家台式酸菜魚「築間酸菜魚」,今日放假就捉埋佢一齊黎試吓,店家有六款口味嘅酸菜魚,有砂鍋魚、酸菜魚、蕃茄、蝦湯、明太子同血旺魚,仲有多款小食涼菜,魚類可以揀1至4人份量,一人都能夠獨享,價錢又親民,鍾意食酸菜魚嘅一定不能錯過😋店家仲提供免費自助飲品,以洛神花同陳皮沖調,酸酸甜甜,超醒神👍🏻總長酸菜魚呢度嘅酸菜魚保留咗台灣風味,以築間自家製古法醃製嘅酸菜配上嫩滑嘅烏鱧魚片,湯底味道酸辣鮮香,越食越停唔到口,連渴都飲埋😆我地點嘅1-2人份,魚片份量亦不少,裡面加入大量配菜,有腐竹、木耳、粉條、酸蘿蔔同金菇,食材非常豐富,加上酸酸辣辣嘅湯底,越食越開胃👍🏻奧義豬骨煲我地點咗店家另一招牌豬骨煲,濃厚鮮醇豬骨湯加入胡椒同滋補嘅杞子同紅棗,湯底入口順滑鮮香帶點點胡椒嘅辣味,加入大量豬軟骨、豬肚同大大隻嘅雞翼,鮮味十足,配料一樣咁豐富,有腐竹、木耳、金菇同粉條,滑溜嘅粉條配上奶白色鮮甜嘅湯汁,成碗都比我清晒😆神帝酒嗆蝦一碟有8隻大蝦,隻隻都好新鮮爽口彈牙,酒味不會過濃,入口帶有淡淡酒香同甜味,同時亦保留咗大蝦原有嘅鮮味,蝦肉吸收咗酒嘅香味,令味道更加提升浪子鹹酥雞鹹酥雞

奧義豬骨煲

神帝酒嗆蝦

浪子鹹酥雞
鹹酥雞香脆可口,入口鹹鹹香香嘅味道,金黃色嘅外皮,內裡嘅雞肉肉質軟滑,配上酥炸九層塔,非常出色嘅炸物

鐵漢小酥肉
必點👍🏻肥瘦相間嘅五花肉經酥炸過後,將油份逼出,入口肥而不膩,肉質鬆軟特別香口,外脆內軟,炸粉夠薄身,鮮嫩酥脆集於一身👍🏻

暴走波奶茶
店家嘅奶茶奶味較重,入口絲滑奶香味濃,啱晒我嘅口味😋

📍築間酸菜魚 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期2樓202-203號舖

人均消費:$200-250
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-02-17 176 瀏覽
今日黎到銅鑼灣就發現咗呢一間來自台灣嘅過江龍🫣原來係全港首家台式酸菜魚 咁就梗係要黎試下啦😆餐廳嘅裝修好型格好chill 有別於一般嘅酸菜魚餐廳🤩佢地嘅酸菜魚有分唔同嘅size 有大/中/小 所以無論係一個人定係一大班人都可以食😚🍅純愛番茄魚(小) $148 +招牌蛋餃 $18番茄湯底味道又鮮甜又好fresh 魚片肉質嫩滑 配埋蛋香十足嘅蛋餃 好食😛海派蝦湯魚 (小) $178除左魚片之外 仲有好多唔同嘅海鮮 有蝦、青口、蜆等等 真係好豐富🤤除左酸菜魚之外 仲可以揀唔同嘅台式小食😋柚香蘿蔔 $15同平時嘅醃蘿蔔唔同 呢個多左柚子嘅清新仲有台式甜品🍧今次試左紅豆仙草 $28 同埋芒果奶凍 $28 餐廳好細心咁調整到岩香港人嘅口味 所以甜品有特色之餘 甜度亦好適中👌🏻

餐廳嘅裝修好型格好chill 有別於一般嘅酸菜魚餐廳🤩

🍅純愛番茄魚(小) $148 +招牌蛋餃 $18

海派蝦湯魚 (小) $178

除左酸菜魚之外 仲可以揀唔同嘅台式小食😋
柚香蘿蔔 $15
同平時嘅醃蘿蔔唔同 呢個多左柚子嘅清新

2024-02-16 107 瀏覽
老細食鱔日記🪱10 農曆新年又到啦,恭喜發財! 食鱔老細🪱不嬲都鼓勵我地 Think out of the box,所以佢身先士卒,一反傳統, 新年唔派開工利是,由於佢係廢鐵王老五,佢亦都會好主動咁問員工囉返,有幾位同事就曾經因為俾左20蚊,午飯之後比人照肺。 其實諗到創新既野,大聲話俾周圍嘅人知,係一種美事,但出發點應該與眾同樂,而唔係只為自己。好似呢間來自台灣嘅全港首間台式酸菜魚,就相當破格。 🍖破格1,有自己既故事,竟然成間店都係以漫畫作為 佈置,傳統嘅食物,配合型格的漫畫風。好有新鮮感。 🍖破格2,妹仔大過主人婆,用左唔同嘅湯底,將材料味道迫到極限。總長(相信係漫畫的主角)酸菜魚,似乎係最傳統既食法,但係仍然有1d不同。尤其酸菜部份,食落特別爽口,有脆嘅感覺。同嫩滑既魚肉,一剛一柔,互相輝映。而佢地標榜嘅湯比魚好食就充分表現喺明太子奶香魚度。佢嘅說明係牛奶加芝士湯底,我既解說係奶油味,真係好有台灣風格。結果我真係飲曬成個湯。 🍖破格3,一人情人節,毒L唔再怕節日食唔到二人套餐啦。當然份量細啲亦都表示可以叫多幾款。 🍖破格4,濫用感情,佢既咸酥雞取名浪子,我食完竟然流出一滴眼淚(
老細食鱔日記🪱10

🍖破格4,濫用感情,佢既咸酥雞取名浪子,我食完竟然流出一滴眼淚(設計畫面),可能係因為感受到廚師既孤獨感,佢將呢種情感透過墊底既洋蔥傳左比我,我好想講佢聽,I know it bro!

🍖破格5,甜點。我地叫左紅豆仙草同冬瓜布甸,個布甸好味之餘,個賣相有啲似豆腐,不過軟滑同濃郁程度,絕對比豆腐有過之而無不及。

我想請食鱔老細🪱黎呢度,比佢知下咩叫破格,為同事們討回...利是!

2024-02-16 131 瀏覽
自己好鍾意食酸菜魚的魚塊,但是基本上每次都要用熱水過冷河,食唔到咁辣,今次終於有一間酸菜魚係專係為啲唔食得辣嘅人以前,既入味,又有彈牙的魚塊。酸菜魚份量剛剛好,就算一個人嚟食都可以食得晒,兩個人的話,可以叫一個細嘅份量,加埋啲油菜同小食同兩碗白飯。這個明太子風味奶香特別濃,唔好以為唔辣就等於冇味,這個反而更加容易撈飯,帶出海鮮的鮮味,不會有任何辣味遮蓋海鮮。台式酸菜魚一定有鹽酥雞,少少哋,非常之香脆,過下口癮。甜不辣煙煙韌韌,係等緊條魚之前食吓,非常之開胃。仲有涼菜小碟,特別要試吓的是白蘿蔔,醃得非常香甜,中和一下頭先食的香脆炸物。飲品價錢非常公道,我們叫了台式奶茶和冬瓜檸檬,奶茶茶味香濃,冬瓜檸檬10分解渴。甜品方面一定要試吓奶凍,奶凍上面的珠珠原來是爆汁珠珠,一咬開就有果汁彈出,奶凍10分香滑。滷肉菜心都非常之有特色,基本上菜心上面的小滷肉可以愛嚟撈飯,非常之有台式風味。

2024-02-11 285 瀏覽
係銅鑼灣返工咁耐接近所有賣酸菜魚既都試過曬同同事見到依間新開就嗌左份2-3人份lunch set酸菜魚由餐廳到公司3分鐘路程已經聞到好重油味返到公司打開兜野好大,但魚極少又少,又散,又薄,又細🤌仲少個其他鋪既單人lunch set😂😂其他料都好少,但個湯係okay香味道okay,如果有得少油/揀辣度會好d個炸鹽酥雞係凍嫁😟😟😟😟杯爆珠奶茶好飲既👍👍👍比起其他賣酸菜魚既餐廳真係有d差。。。。有d可惜
係銅鑼灣返工咁耐
接近所有賣酸菜魚既都試過曬
同同事見到依間新開
就嗌左份2-3人份lunch set酸菜魚
由餐廳到公司3分鐘路程
已經聞到好重油味
返到公司打開兜野好大,但魚極少
又少,又散,又薄,又細🤌
仲少個其他鋪既單人lunch set😂😂
其他料都好少,但個湯係okay香
味道okay,如果有得少油/揀辣度會好d
個炸鹽酥雞係凍嫁😟😟😟😟
杯爆珠奶茶好飲既👍👍👍
比起其他賣酸菜魚既餐廳
真係有d差。。。。有d可惜
呢家新開嘅台灣過江龍,裝修好型格好chill呀😎,可以揀細份量嘅酸菜魚,一個人都可以黎食得,自助區有洛神花茶及陳皮,可以自己沖來飲。🔹️總長酸菜魚🐟餐廳的獨門湯底,配自家醃製嘅酸菜、酸蘿蔔,酸辣,滲入好嫩滑嘅烏鱧魚片,真係好開胃。配料有黑木耳、金菇、腐竹,吸收啲湯都好正呀😍。🔹️極道明太子奶香魚🐟🦐🦑呢奶白色嘅湯底,融合芝士🧀和明太子味,除咗好滑的魚肉,仲有青口、海蝦、蜆、魷魚,真好好豐富和足料,而且個湯底太正,比我地飲晒😚。另外,我地仲叫咁以下小食、甜品和飲品。🔹️浪子鹹酥雞🐥調味好有心思,用咗7種特製香料,九層塔和椒鹽,食得出好特別。🔹️鐵漢小酥肉🐷五花肉浸泡在係秘製醬汁之後, 再炸到金黃,好有風味。🔹️紅豆仙草🔹️冬瓜黑糖奶涷🔹️暴走波奶茶🔹️冬瓜檸檬

🔹️總長酸菜魚🐟

🔹️極道明太子奶香魚🐟🦐🦑

另外,我地仲叫咁以下小食、甜品和飲品。
🔹️浪子鹹酥雞🐥

🔹️鐵漢小酥肉🐷
五花肉浸泡在係秘製醬汁之後, 再炸到金黃,好有風味。

🔹️紅豆仙草
🔹️冬瓜黑糖奶涷

🔹️暴走波奶茶
🔹️冬瓜檸檬

2024-02-08 140 瀏覽
雖然間餐廳係最角落既位置, 但係佢既裝修實在太搶眼, 所以係好遠處已經會見到佢既存在😆 呢度除左酸菜魚鍋之外, 仲會有唔同既特色鍋, 相比之下都會想試下唔同口味配搭既鍋, 另外仲有同太二一樣都會有個自助既水吧,都係會有洛神花同陳皮可以加落水沖😗嘉義沙鍋魚🐟($128/$208/$338)沙茶醬底既鍋有大量既炸魚, 炸鵪鶉蛋, 腐竹, 椰菜, 幼薯粉等等既配料, 另外我地追加左魚皮餃($18)同鵪鶉蛋($18),呢個鍋係好足料分左大/中/細三個Size, 兩個人既話食最細果個都夠, 不過個汁相對濃味, 所以一定要叫返個白飯去襯黎食🤤鐵漢小酥肉🐷($35)椒麻口味既小酥肉炸到外脆內軟, 味道似譚仔既土匪雞翼味帶微微既麻, 幾好食😋台味滷肉西蘭花🥦($35)肥肥既滷肉配上西蘭花又幾夾, 想食菜既朋友可以試下呢個☺️呢度既人流都算幾多, 所以可以早啲去攞位再係附近行下再返黎, 下次都會想再黎試下個酸菜魚😗

嘉義沙鍋魚🐟($128/$208/$338)

鐵漢小酥肉🐷($35)

台味滷肉西蘭花🥦($35)
肥肥既滷肉配上西蘭花又幾夾, 想食菜既朋友可以試下呢個☺️

2024-02-03