2024-04-21 386 瀏覽
最近天氣又濕又熱, 最岩食d清涼開胃嘅野, 例如omakase咁😆其實都係借口嚟嫁姐, 適逢朋友生日所以就同佢去左食omakase慶生! 今次就揀左位於尖沙咀嘅粋, 其實之前嚟e頭食飯一直都幾想試下E間餐廳, 餐廳位於旺中帶靜嘅一個樓上鋪! 上到去外面有個大大嘅露天位置, 可以比客人飲下酒傾下計, 不過當日落住大雨, 所以就直接入左餐廳! 餐廳環境乾淨企理, lunch time亦有唔少客人, 今日為我地準備食物嘅就係鴻師傅, 師傅基本功紮實, 刀工細緻, 每一貫壽司握飯, 調味都處理得很好, 加上師傅講野風趣幽默, 所成餐飯都食得幾開心!⭐鱈魚片唔係好多omakase都會有鱈魚片做前菜小食, 如果有嘅話的確幾加分, 因為除左令人有想點酒精嘅想法外, 係餐點興餐點之中, 有d小食食下做間場感覺會更開心⭐沙律沙律菜清楚爽脆, 配上甜甜酸酸嘅醬汁, 食落味道相當開胃⭐炸菜漬,薑,苦瓜漬E到嘅漬物的確令人幾有驚喜, 炸菜漬爽爽脆脆, 苦瓜漬微甘爽口, 食落令人胃口大開<壽司九貫>⭐鰤魚入口軟韌適中, 肉質結實, 油脂比較豐富⭐深海池魚壽司用左豉油wasabi調味, 爽口帶一點

⭐鱈魚片

⭐沙律
沙律菜清楚爽脆, 配上甜甜酸酸嘅醬汁, 食落味道相當開胃

⭐炸菜漬,薑,苦瓜漬

<壽司九貫>

⭐鰤魚
入口軟韌適中, 肉質結實, 油脂比較豐富
⭐深海池魚壽司
用左豉油wasabi調味, 爽口帶一點油脂味
⭐富山灣白蝦仔壽司
一件壽司大約20隻白蝦仔整成, 蝦味濃郁, 入口即溶
⭐北海道帶子
加左少許柚子皮, 食落口感比較清新
⭐鰤魚(野生油甘魚)
用左柚子楜椒作調味, 食落油脂豐腴, 層次感豐富
⭐鮫鰈
燒右口魚邊, 配搭柴蘇葉同蔥同食, 肉質非常滑溜,味道清新
⭐赤貝壽司
師傅先將赤貝拍一拍, 令食落口感更爽口, 味道鮮甜幾好食
⭐醬油漬赤肉壽司
用醬油漬過嘅赤肉, 肉質細嫩味美帶醬油嘅甘香

⭐大拖羅壽司
師傅先將大拖羅燒一燒, 將魚油迫出同時令油脂更均匀,入口完全感受到油脂爆發嘅感覺

⭐北海道馬糞海膽壽司
師傅好慷慨咁將一堆堆嘅北海道馬糞海膽放上壽司飯上面, 食落鮮甜無比, 入口即化

⭐吞拿魚手卷
除左夾住滿滿嘅吞拿魚仲有脆脆同各樣配料, 食落口感相當豐富, 大滿足

⭐茶碗蒸
蒸蛋口感滑溜, 味道不錯

甜品
甜品有杏仁咖啡同益力多雪糕, 兩款都幾特別, 而且幾岩而家嘅天氣, 杏仁咖啡味相對出色, 咖啡味幾香, 而且食到杏仁粒粒嫁
2024-04-06
2024-05-14 0 瀏覽
如題目一樣,真的是很一般的廚師發辦,我覺得去食壽司都冇咁失望。廚師發辦通常都會同客人溝通,有咩食、有咩唔食、有咩鍾意食等等,而今次係全程「零」交流。之前喺OpenRice睇好多好評啦,又隱世啦,又要幾日前book定 。我仲好期待啦,係樓下入黎都無咩嘅,上到黎環境就比較一般,就係坐喺廚師前面嘅L型吧枱,基本上都係客貼住客,成個感覺好迫。呢到嘢食一般,同平時食日本料理差唔多,唔係特別好食,又無交流,又無特別時令海鮮,又唔係特別IG-able,又無擺得好靚可以打卡。或者係我錯角落嘅關係,基本上所有嘅相都唔係話好靚。好在我哋淨係揀咗食lunch唔係食夜晚,如果唔係我嘅失望,應該會再加倍。
2024-05-03 75 瀏覽
話說就男朋友唔食開生野但鑒於準備去日本我同佢講 我就一定會食生野但如果佢唔食 某d用餐時候我地就要分開食咁男朋友就唔想三月時follow個好朋友食左一次lunch叫左15果款連埋沙律同餐後湯+蒸蛋+雪糕我地飽到暈左咁男朋友願意去日本前練習下食生野呢間既性價比真心高又好好好好食所以我二話不說就揀左呢間同👦🏻黎食希望佢食到間好食既會愛上左食生野啦鑒於上次經驗我就叫左12 男朋友叫左15本身尋晚飲左d酒今朝一訓醒無咩胃口咁一早就book好左食我都驚自己無咩胃口但師傅手勢好好加上每次上壽司時都會講解係咩魚類好細心用餐過程都好開心雖然係12:00-1:30但絕對夠時間食既我已經推薦幾個朋友黎食希望之後唔會好難book啦PS:男朋友已經話下次都願意再黎食開心💕
話說就

PS:男朋友已經話下次都願意再黎食
開心💕
2024-04-27
2024-05-01 64 瀏覽
隱藏在尖沙咀帶空中花園日料店,這家屬於酒香不怕巷子深,店鋪還沒有開門就已經有食客等位,食材都是空運到店~Lunch Set 點的是360,有9貫,夠飽!性價比,新鮮度沒得說!! 值得一試!(記得提前預留Book位)
(記得提前預留Book位)
2024-04-21
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒❝價錢親民又滿意的Omakase Lunch🍣❞之前黎過呢橦大廈食sukiyaki 留意到呢度仲有好幾間日本餐廳例如teppanyaki同omakase!🇯🇵好似去左日本既感覺😳見呢間omakase lunch又唔算貴 中意食壽司想止下癲既大家可以一試!😚🍣(💭開番關yen又大跌之下 大家都直接去日本旅行 宜家香港既omakase都好難做落去 仲做緊既大概都有一定水準!😎)🥢𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 壽司9貫 $360 (4/5)呢個價價確實幾抵😍‼️另外仲有15貫 ($580)同12貫 ($460)都完全唔貴🤣不過我覺得男仔食9貫就未必夠啦 女仔應該就岩岩好既~其實話就話9貫 但食完9舊壽司之後仲有個吞拿魚蓉手卷!😋(如果可以再揀我會食15貫滿足d!🤣)當日9款壽司整體都好滿意!食材新鮮🥰其中有3款係炙燒 魚油香出晒黎😛個人最中意鮫鰈魚(右口魚)有魚身同炙燒魚邊兩層疊係飯上 有齊魚身既爽口彈牙同燒過魚邊所出既魚油香😚中拖羅當然都好正 入口即融!炙燒BB銀鱈魚超嫩滑😌Lunch Set包括✨鱈魚乾前菜, 沙律, 茶碗蒸, 麵豉湯 同雪糕甜品(芝麻/柚
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒
❝價錢親民又滿意的Omakase Lunch🍣❞

Lunch Set包括✨鱈魚乾前菜, 沙律, 茶碗蒸, 麵豉湯 同雪糕甜品(芝麻/柚子雪葩)🍨

▪️北海道帶子
▪️深海池魚
▪️白蝦
▪️赤貝
▪️炙燒金目鯛
▪️北海道鮫鰈魚(右口魚)
▪️吞拿魚中腹 (中拖羅)
▪️海膽
▪️炙燒BB銀鱈魚
▪️吞拿魚蓉手卷

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍粋
尖沙咀漆咸圍10-12號意4樓

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_尖沙咀

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜 #joys_omakase
2024-04-12 242 瀏覽
午市omakase有9/12/15貫壽司選擇🍣 醋飯調味挺合自己口味,微咸微酸,不過飯量偏少,大食的人可能要多吃幾貫🤣 魚料都不錯,最喜愛中拖羅,油脂平衡☺️ 鮫鰈魚邊炙燒過後,是滿滿的魚油😋喜歡最後的拖羅蓉手卷!! 除了一後常見的配料之外,特別加入了天婦羅脆脆, 口感好豐富😋 最後的茶碗蒸和麵豉湯~ 整體不錯,與價錢成正比🐟9貫壽司午餐 | HKD360帆立貝、深海池魚、白蝦、赤貝、鰤魚、鮫鰈魚、中拖羅、馬糞海膽、銀鱈魚

最後的茶碗蒸和麵豉湯~

整體不錯,與價錢成正比🐟

9貫壽司午餐 | HKD360
2024-04-04 217 瀏覽
這間位於尖沙咀的鮨店,餐廳門口位置隱蔽,私隱度高,一開𨋢先會經過戶外庭園才進入餐廳,用餐環境雅緻舒閒。午市九貫壽司盛惠$360,價錢實惠,食材高質,性價比超高。午市壽司九貫 $360🫧前付🦋沙律🦋鱈魚乾🫧壽司九貫🦋深海池魚|肉質鮮嫩肥美帶爽口,脂厚油香。🦋虎山灣白蝦|味道鮮甜,口感黏身。🦋帆立貝|鮮嫩肉厚,師傅垂直切法,令口感更佳,以柚子鹽調味提鮮。🦋鮫鰈魚|右口魚魚邊魚油份較重,火炙過迫出脂香,跟魚身及紫蘇葉一齊放入口,雙重滋味。🦋醬油漬赤身|醬油帶出赤身的鮮味。🦋拖羅|蛇腹位的拖羅,火炙過迫出脂香,於口腔與舌尖之間化開,帶出誘人的鮨味。🦋bb銀鱈魚|火炙過更添脂香,以柚子胡椒帶出其鮮甜。🦋北海道馬糞海膽|味道清甜,入口即化。🦋燒鯖魚|以紫蘇葉卷住燒香過的鯖魚卷,層次感豐富,鮮香四溢。🫧手卷🦋拖羅蓉手卷細緻綿密的吞拿魚蓉,脂香豐腴,加上七色芝麻、茗荷、天婦羅碎及黃蘿蔔,一綿一脆口感交錯,吃出細膩的口感層次。🦋茶碗蒸以蟹肉、高湯入饌,再加上少許柚子皮帶來清香,入口幼滑。🦋湯🫧甜品🦋曲奇雪糕/益力多雪糕

午市壽司九貫 $360
🫧前付
🦋沙律
🦋鱈魚乾

🫧壽司九貫

🦋深海池魚|肉質鮮嫩肥美帶爽口,脂厚油香。
🦋虎山灣白蝦|味道鮮甜,口感黏身。

🦋醬油漬赤身|醬油帶出赤身的鮮味。

🦋bb銀鱈魚|火炙過更添脂香,以柚子胡椒帶出其鮮甜。
🦋北海道馬糞海膽|味道清甜,入口即化。

🫧手卷
🦋拖羅蓉手卷

🦋茶碗蒸
以蟹肉、高湯入饌,再加上少許柚子皮帶來清香,入口幼滑。

🦋湯

🫧甜品
🦋曲奇雪糕/益力多雪糕

2024-03-29 192 瀏覽
餐廳整體嘅質素我哋都覺得OK,今日同朋友慶祝就嚟咗食omakase, 店員嘅服務同埋師傅都非常客氣,我同朋友都覺得唔錯。螢光魷魚,螢光魷魚係季節性嘅食物,我同朋友都非常鍾意食,作為餐廳嘅前菜,我覺得非常開胃,而且魷魚嘅味道非常鮮味,同日本嘅質素簡直係一樣日本生蠔,餐廳喺處生蠔嘅時候做得非常乾淨,3號嘅口感亦都非常豐滿,十分creamy海膽壽司,餐廳係用日本嘅高級海膽,食落一啲苦味都冇,而且入口有回甘,我同朋友都非常鍾意!

尖沙咀價錢比較親民嘅omakase🤤食物唔錯,性價比幾高✨佢地門口比較隱蔽,小編喺樓下徘徊左一陣先搵到個入口🤣ꞋꞌꞋꞌꞋꞌଘ 寿司十五貫 (午市) $580 ▸ 7.5/10༶ 前菜鱈魚片沙律日本榨菜 漬物༶ 壽司石垣鯛帶子魷魚深海池魚白蝦金目鯛赤貝鮫鰈魚獅魚中拖羅醬油漬赤身大拖羅馬糞海膽赤鯪魚昆布鯖魚༶ 中拖羅蓉手卷༶ 茶碗蒸༶ 麵豉湯༶ 雪糕佢地嘅日本榨菜好好味味道比一般漬物mild啲啲小編仲refill左🥰️..舍利醋味偏淡 鹹味較出有時會搶左少少刺身嘅鮮味深海池魚 獅魚 中拖羅魚味香濃🤤白蝦 海膽都幾鮮甜 大拖羅肥美甘腴 ᵒ̴̶̷̤⌔ᵒ̴̶̷̤ 仲有我鐘意嘅魷魚 𠝹花好靚又完全冇筋金目鯛同赤貝就一般 鮮味不濃..中拖羅蓉手卷唔算肥美包入左蘿蔔粒同天婦羅碎增加左脆脆嘅口感🥠..𝘙𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵: 𝘮𝘢𝘺𝘣𝘦𝘙𝘦𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯: 𝘳𝘦𝘤𝘰𝘮𝘮𝘦𝘯𝘥 𝘵𝘰 𝘣𝘰𝘰𝘬🏘: 尖沙咀漆咸圍10-12號意4樓🕘: 星期一至日 12:00-15:00,18:00-23:00☎️: 92158511🚶🏻‍♀️: 尖東站P3出口步行8分鐘💵: 加一服務費✔️

ꞋꞌꞋꞌꞋꞌ

☎️: 92158511
🚶🏻‍♀️: 尖東站P3出口步行8分鐘
💵: 加一服務費✔️
2024-01-20 906 瀏覽
吃的880元omakase 前菜 sashimi 寿司🍣 分量非常足 味道也很地道,服务态度非常友好,是最近难得的一次寿司体验了,非常值得推荐大家来。比中换一些动不动2千多还吃不饱的寿司店好太多了。最近我光顾了一家位于市中心的寿司店,这里的美食让我流连忘返。无论是食物的味道还是性价比,都令人难以置信。首先,让我来谈谈这家寿司店的食物味道。每一口寿司都散发着新鲜的海洋香气,口感鲜嫩多汁。寿司米饭松软而有嚼劲,完美地搭配了各种新鲜的海鲜,如鲜嫩多汁的三文鱼、甜脆可口的虾仁以及口感酥脆的鳗鱼。每一块寿司都经过精心制作,细节之处表现出厨师的匠心独具。无论是刺身寿司还是手卷寿司,都让我欲罢不能,忍不住多点几次。而且,这家寿司店的性价比也是相当出众。在这里,你可以品尝到高品质的寿司,却不需要掏空钱包。寿司的价格相当合理,无论是单点还是套餐,都能满足各种消费者的需求。此外,寿司的份量也十分大,每一份都让人感到物超所值,使人在享受美食的同时又不会感到负担。总结而言,这家寿司店以其出色的食物味道和超值的性价比在市场上脱颖而出。无论是对于喜爱寿司的人还是想要尝试寿司的新手来说,这里都是一个不容错过的地方。
吃的880元omakase

比中换一些动不动2千多还吃不饱的寿司店好太多了。

总结而言,这家寿司店以其出色的食物味道和超值的性价比在市场上脱颖而出。无论是对于喜爱寿司的人还是想要尝试寿司的新手来说,这里都是一个不容错过的地方。我强烈推荐这家寿司店,相信你也会被它的美味所征服。
喺這家餐廳嘅午膳套餐真係物超所值!首先,水雲醋物嗰種微醋嘅鮮味真係逗醒晒我塊齋,好似一股清新海風吹過嚟咁!旁邊嘅磯煮花螺又彈牙又有韌勁,梅酒番茄嘅酸甜味覺得開胃到不得了😋!富山灣白蝦配埋海膽,新鮮指數直線飆升,超正!金目鯛燒到啱啱好,皮脆肉滑,個人超愛!米崎真蠔嘅海味濃郁,真係正宗日本滋味。而家講返吞拿魚,三種各有千秋,赤身香濃、中拖羅鮮美,大拖羅係我心中嘅MVP,肥美滑嫩。不過,唔止得魚味好,鮟鱇魚肝嘅濃郁配上清新蘿蔔漬,勁令人想再嚟多啖!A4和牛外焦裏嫩,即刻征服我嘅味蕾。帆立貝細緻入味,食落爽口,平衡晒整個套餐嘅豐富口感。真係心滿意足咁享受完一餐,添〜🍣👌🏼🌟

2023-10-16 1317 瀏覽
獨特的空中花園大平台,舌尖跳動的美味,超值的價格,怎能不牽動我心弦!🫶這個套餐性價比超高,不得不給大家介紹!光餐前小吃,就有鱈魚片,姜,榨菜(非常可口,很爽脆!)壽司九貫:石垣鯛壽司,富山白蝦仔壽司,深海刺魚壽司,右口魚(上面的是魚鞭),鰤魚壽司(野生油甘魚),醬油澤赤身壽司(吞拿魚),毛蟹壽司,拖羅壽司(吞拿魚肚腩位),北海道馬糞海膽壽司!選用🇯🇵時令的新鮮食材,大廚運用高超的技巧,精湛的刀工,做出如此頂級的壽司,真的非常震撼!還有蔥吞拿魚手卷(有飯),茶碗蒸(很嫩滑,裡面還有蟹肉,銀杏百合,口感超級棒!)味噌湯:有柚子片,味道驚艷!椰子雪糕:🈶️椰絲,椰味濃郁,香甜!超滿足,簡直就是一場絕妙的盛宴,下次還要再來!✌️👏
這個套餐性價比超高,不得不給大家介紹!
光餐前小吃,就有鱈魚片,姜,榨菜(非常可口,很爽脆!)
壽司九貫:
味噌湯:有柚子片,味道驚艷!
椰子雪糕:🈶️椰絲,椰味濃郁,香甜!
超滿足,簡直就是一場絕妙的盛宴,下次還要再來!✌️👏
2023-09-23 942 瀏覽
今時今日香港地遍地Omakase, Iki 算係我口袋裏性價比算高嘅一間 - 地點環境氛圍食材器具賣相都可以 - lunch set 價錢絕對可以接受。雖然次次去有八成款式都係一樣, 不過質素都接近, 符合expectation, 所以好少失望而回。遇到啱傾嘅師傅,有時仲會有意想不到嘅效果。經濟唔好, 都係唔好立亂試新嘢。Omakase 系列, 暫時我都會係首推Iki。祝大家日日有食神。

祝大家日日有食神。
2023-09-05 916 瀏覽
📌尖沙咀高CP值Omakase午餐餐廳以房間分格 私隱度高 唔係一個大場招呼曬所有客人今次食Omakase Iki嘅Lunch Omakase🍣🍣前菜:水雲 湯葉 梅漬車厘茄🍣北海道真蠔🦪🍣刺身:八爪魚🐙 左口魚 苦瓜🍣拖羅紫菜卷🌟🍣間場小食:燒魚鮫🍣鹿兒島和牛🐮🍣春子鯛🍣深海池魚🍣北海道帶子🍣白蝦🦐🍣赤貝🌟🍣海膽🍣太卷🌟佢地嘅Lunch Omakase呢個價錢食到咁多款式嘅魚料幾高CP值😋覺得佢地嘅拖羅卷 赤貝 太卷尤其好食🤤佢地嘅太卷配搭得非常好 蟹肉嘅鮮甜又唔會被拖羅蓋過😙不過有一樣嘢係可以好啲~佢地嘅食物係高質素的😋但係啲魚料好似都差唔多都係以穩陣為主 唔會話有咩好特別或者比較有新鮮感嘅魚料的確明白同一個季節啲款式差唔多 唔知係咪季節好大影響啦 定係咁啱得咁橋 但好似感覺上同我上年食嘅魚料都有一半一樣的🤣所以如果餐廳想喺而家咁多間Omakase裡面再殺出重圍 可能考慮再出多啲款式嘅魚料會更加好 帶更多新鮮感比回頭客🙌🏻另外一提係因為餐廳房間設計令我地一行客人可以好有私隱咁享受個午餐 所以呢個設計可以一讚👍🏻🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑🥂 飲品:🌕🌕🌕🌑🌑👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌕🌑💯CP

📌尖沙咀高CP值Omakase午餐

🍣海膽
🍣太卷🌟

覺得佢地嘅拖羅卷 赤貝 太卷尤其好食🤤
佢地嘅太卷配搭得非常好 蟹肉嘅鮮甜又唔會被拖羅蓋過😙
不過有一樣嘢係可以好啲~
佢地嘅食物係高質素的😋但係啲魚料好似都差唔多

💯CP值:🌕🌕🌕🌗🌑
✅回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑

💰
Lunch Omakase $880

Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

📍粋
地址:尖沙咀漆咸圍10-12號意4樓
@omakase_iki

2023-07-16 1009 瀏覽
Follow ig : breezy.foodhk🤍1️⃣ Lunch Set - Omakaseあまかせ $880 今次要介紹嘅係一間尖沙咀Omakase,位置小小隱蔽,私隱度高🤣環境唔算大,不過勝在坐得舒服又乾淨,當日就一位師傅全程serve 2位食客,師傅好nice會好清楚講解每一樣食材👍🏻所以我都想尊重返師傅嘅講解,快快手影張相就品嘗,無好仔細咁樣抄低每一樣食物,所以未能夠列明每一道菜式啦📝📝🙏🏻我當日點呢個set係lunch最貴嘅set都唔過千,CP值好高!✨✨所有食材都新鮮,擺盆亦有心思🫶🏻🫶🏻印象最深刻嘅係拖羅三文治🤤🤤一塊紫菜夾住咗大拖羅、中拖羅、炙燒拖羅,入口即溶,鮮甜飽滿,超級滿足!🥹🥹🥹幸福感🆙🆙🆙師傅話每日供應嘅菜式會根據返當日食材新鮮度,所以未必會同我食嘅一樣,大家可以當參考☺️☺️𝑶𝒗𝒆𝒓𝒂𝒍𝒍 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈: 味道: 𝟴/𝟏𝟎抵食指數: 𝟳/𝟏𝟎環境: 𝟳.𝟱/𝟏𝟎𝑹𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕: 𝗬𝗲𝘀!😋📍Address📍粋 Omakse Iki 尖沙咀漆咸圍10-12號意4樓
Follow ig : breezy.foodhk🤍

𝑶𝒗𝒆𝒓𝒂𝒍𝒍 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈: