2024-04-03 781 瀏覽
朋友對星馬泰菜情有獨鍾,今日就約埋一齊食😋蘇山雞飯主打星馬泰美食,以親民價受一眾街坊青睞,當中肉質嫩滑的無骨海南雞飯更是人氣之選,新推出火焰茅台椰子雞煲,原只椰子及香醇濃郁的茅台酒相互配合,深受客人喜愛☺️😍⋄⋄====—====—====—====—✦ 招牌海南雞 ✦🐥招牌海南雞飯($85)海南雞果然名不虛傳,肉質非常嫩滑,份量又夠多,還配上一碟三款的醬料包括姜茸、辣醬、豉油,配在海南雞上非常好吃😋👍🏻配上油飯非常好吃有嚼口,還有一碗鮮甜美味的雞湯😎🍚跟油飯,奉送冬瓜湯可改:輕怡肉骨茶+$10/星洲迷你叻沙+$15—可加配:小食/蔬菜一律半價(只限一款)🥬麻辣玻璃魷魚通菜($25/半價)魷魚通菜配上麻辣醬非常香口,惹味非常😝⋄✦ 叻沙 ✦🍜🦐星洲叻沙摻摻($73)豆卜|魚片|魚旦|海蝦|青口|芽菜|通菜|蛋配料相當豐富,浸在在濃郁惹味的湯底上份外惹味😆主食預設是油面拼米粉,但由於個人不喜歡吃油面關係,所以轉成米粉🥹湯底方面,味道濃郁惹味,是我喜歡的叻沙味道,最後一滴不漏全都掃清了🥰🥰—可加配:小食/蔬菜一律半價(只限一款)🐤醬油雞腳($14/半價)雞腳一份6只,浸在秘制醬油上非常滋味😙

====—====—====—====—
✦ 招牌海南雞 ✦
🐥招牌海南雞飯($85)

配上油飯非常好吃有嚼口,還有一碗鮮甜美味的雞湯😎

🍚跟油飯,奉送冬瓜湯
可改:輕怡肉骨茶+$10/星洲迷你叻沙+$15

可加配:小食/蔬菜一律半價(只限一款)
🥬麻辣玻璃魷魚通菜($25/半價)

魷魚通菜配上麻辣醬非常香口,惹味非常😝

✦ 叻沙 ✦
🍜🦐星洲叻沙摻摻($73)
豆卜|魚片|魚旦|海蝦|青口|芽菜|通菜|蛋

配料相當豐富,浸在在濃郁惹味的湯底上份外惹味😆

可加配:小食/蔬菜一律半價(只限一款)
🐤醬油雞腳($14/半價)

雞腳一份6只,浸在秘制醬油上非常滋味😙

✦ 夏日Summer ✦

🍍砂拉越菠蘿冰($48)

菠蘿獨特的香味和營養豐富的果糖令它成為果中之王,選用時令的原只菠蘿取肉攪拌,保證一個菠蘿只做一杯,原汁原味,呈現一個不能抗拒解渴的飲品😋

🥥🌴開心果椰子奶昔($32)

結合左開心果和椰子奶的香濃口感,入口順滑,滿滿椰香😍
====—====—====—====—
  • 龍蝦叻沙摻摻
  • 雞雜冬瓜湯
  • 招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯
2024-03-08 1068 瀏覽
/蘇山雞飯🇭🇰/➖➖➖<太子/長沙灣人氣新加坡菜餐廳> ➖➖➖新加坡菜來講 最鍾意就係喇沙同海南雞飯呢間店之前都有聽過 原先係長沙灣近期都開左去太子 鄰近地鐵站🫶🏻就算平日晚上到訪 都排左一陣環境方面都算幾舒適 唔會太嘈雜 新加坡菜以外 都有啲人氣嘅菜式例如: 椰子雞鍋 另有特飲 如:開心果奶昔、菠蘿沙冰~ ➖➖➖ 1️⃣龍蝦叻沙摻摻 $110 都係第一次食呢個組合嘅配搭龍蝦份量算幾多 有半隻 肉質結實 幾多肉! 蝦膏份量頗多 摻摻麵底即係油麵+米粉 掛湯幾入味 亦唔會煮得太腍 湯底都幾濃 又唔會過咸 亦會嚐到椰香✨配料方面都幾豐富 仲有豆卜、魚片、通菜同芽菜~ 整體不錯 湯底食完都唔會好口渴 ➖➖➖2️⃣招牌海南雞飯 $85 見招牌菜係海南雞點都想一試🤓呢款普通版另外見有款叫做豐盛海南雞飯 標榜用半隻雞 不過普通版都算多用 整體肉質都幾滑但比我想像中薄身 感覺會油啲啲 呢個set 都會跟番碗冬瓜湯 幾鮮甜唔算太油 湯嘅配料以雞雜為主本身會係跟一碗油飯 可以轉白飯 但個人覺得油飯邪惡得黎食落更滋味 ➖➖➖3️⃣開心果椰子奶昔 $32 見有開心果當然想試飲落口感幾順滑椰子味會較濃應該
/蘇山雞飯🇭🇰/

就算平日晚上到訪 都排左一陣
環境方面都算幾舒適 唔會太嘈雜
新加坡菜以外 都有啲人氣嘅菜式
例如: 椰子雞鍋 另有特飲
如:開心果奶昔、菠蘿沙冰~

1️⃣龍蝦叻沙摻摻 $110
都係第一次食呢個組合嘅配搭
龍蝦份量算幾多 有半隻 肉質結實 幾多肉!
蝦膏份量頗多
摻摻麵底即係油麵+米粉 掛湯幾入味
亦唔會煮得太腍
湯底都幾濃 又唔會過咸 亦會嚐到椰香✨
配料方面都幾豐富
仲有豆卜、魚片、通菜同芽菜~
整體不錯 湯底食完都唔會好口渴

略嫌開心果味唔夠出
如果可以加埋果仁碎就更好😆
開心果椰子奶昔

4️⃣菠蘿沙冰 $48
真係原個菠蘿上🍍幾清新!
夏天飲就更適合 仲可以食埋啲生果肉~
菠蘿沙冰

📍蘇山雞飯
太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖||
長沙灣元州街411號義華大廈地舖
龍蝦叻沙摻摻
菠蘿沙冰
2024-02-17 791 瀏覽
新一年要繼續出去搵好野食🤪蘇山雞飯係屋企人介紹 聽聞肉骨茶同海南雞飯都好出名😎⭕️ 新加坡白胡椒排骨茶配米粉以豬肋排同白胡椒為主要材料 飲落啖湯就知好足料 胡椒味勁出 好夠刺激😂依度有得揀配米粉 仲跟埋油條排骨啖啖肉 仲好淋身 成件事好暖胃🔥⭕️ 招牌海南雞飯雞肉肉質細嫩 皮膚彈牙 冇多餘調味 保留左雞肉嘅原汁原味👏🏻跟配油飯😍係我最愛 飯粒鬆散 香氣四溢 雖然係油飯 但唔會食到成口油每一啖都回味無窮醬料仲可以根據個人喜好調配 而旁邊嘅冬瓜湯都好清甜 加唔少分💯除左兩個主食 我地仲加配左⭕️ 馬拉盞椰菜苗同醬油拼盤椰菜苗清甜 配搭馬拉盞醬少辣 開胃 可以提升食慾 又有營養醬油拼盤有雞腳、豬手、滷水蛋 全部都滷到好入味 特別係豬手層皮 骨膠原滿滿⭕️ 最近餐廳仲新推出咗夏日飲品☀️菠蘿冰🍍同開心果椰子奶昔餐廳用原個菠蘿將啲肉攪拌而成 原汁原味而後者係偏重椰子味嘅奶昔 清涼解渴飲落順滑 賣相仲幾OK😎
新一年要繼續出去搵好野食🤪

而旁邊嘅冬瓜湯都好清甜 加唔少分💯

除左兩個主食 我地仲加配左
⭕️ 馬拉盞椰菜苗同醬油拼盤
椰菜苗清甜 配搭馬拉盞醬少辣 開胃 可以提升食慾 又有營養
醬油拼盤有雞腳、豬手、滷水蛋
全部都滷到好入味 特別係豬手層皮 骨膠原滿滿

⭕️ 最近餐廳仲新推出咗夏日飲品☀️
菠蘿冰🍍同開心果椰子奶昔
餐廳用原個菠蘿將啲肉攪拌而成 原汁原味
而後者係偏重椰子味嘅奶昔 清涼解渴
飲落順滑 賣相仲幾OK😎
  • 新加坡白胡椒排骨茶
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【太子椰子迷必去🥥|冬天之選暖笠笠雞窩】🐨火焰醬香椰子雞窩 $168推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一上枱已經係你面前俾你打卡,倒酒點火嗰下真係好正🩷🩷視覺率先享受~仲要未開蓋已經聞到椰子香味🥥 漏斗同店員都有教導要先飲湯後食雞,飲湯酒味淡淡地好香濃雞味,飲完即刻成身熱晒🔥好補身!而且個窩燒住可以保持溫度,本身擔心啲雞肉會好嚡,但完全無哩個問題,而且浸滿椰子清香味好入味,可以就咁食唔使刻意點醬添~仲要168已經有半隻雞咁多,絕對建議大家兩個人share食,勁抵!.🐨小食拼盤 $49推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️叫主食半價就已經可以追加一款小食,拼盤入邊有齊四件雞翼、兩條肉棒、兩條蝦卷同兩塊魚餅,最啱有選擇困難症嘅小編,一次過試晒咁多款😎肉棒有驚喜唔會好硬,而且調味十足👍🏻雞翼做到外脆內嫩,調味就俾肉棒輕少少,食得出廚師嘅心思~ 蝦卷外脆入面唔怕乾,入面有少少蘿蔔粒,感覺可以平衡到油膩感,加上粒粒蝦粒好彈牙!.🐨超冰涼椰青 $35推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐摸上手唔係好冰凍,不過一飲果然有料到,凍凍地,唔會死甜,好清涼~ 同埋意外哋飲到椰子香,仲要唔算好貴,大家
.#foodie #hk #hkfoodie
🐨小食拼盤 $49
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🐨超冰涼椰青 $35
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
摸上手唔係好冰凍,不過一飲果然有料到,凍凍地,唔會死甜,好清涼~ 同埋意外哋飲到椰子香,仲要唔算好貴,大家一定要叫!提提大家一定要撩埋啲椰子肉食,薄薄一層喺椰子內部,唔會好硬而且好甜😙用哩個做結尾就最好啦~
⌫另收加一服務費
-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----
蘇山雞飯
📍地址:太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖
🐨推薦度:😋😋😋😋😋/5
💰人均價格:$150-200
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB太子 #HTB馬來西亞菜 #新加坡菜
#太子美食 #太子 #馬來西亞 #新加坡 #雞窩 #小食 #椰青 #美食推介 #蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #雞飯 #喇沙 #肉骨茶 #咖央多士 #串燒 #東南亞美食 #香港餐廳介紹 #長沙灣美食 #太子美食
2024-01-03
  • 火焰醬香椰子雞窩
  • 小食拼盤
3天前 0 瀏覽
朋友介紹話呢間海南雞好出色好好食,成日都要排隊好有人氣,入面都有唔小卡位,食飯時間真係爆哂場,不過唔洗等好耐就食得👍🏻招牌海南雞飯雞件去哂骨,肉質嫩滑,皮下仲有層透明膠質,唔怪得咁多人食👍🏻👍🏻海南豬扒咖哩配烤餅馬來風味咖哩🍛亦非常出色,香辣惹味帶點椰香,點烤餅食最正😋鮮油咖央多士 加配半價厚厚的牛油🧈超邪惡但超滿足🥰真係無法抗拒😭開心果椰子奶昔 開心果同椰子🥥我都好鐘意😍,飲落質感濃厚順滑,椰子味特別香濃砂拉越菠蘿冰 原個菠蘿上🍍好驚喜,每一口都飲到原汁原味的菠蘿甘甜,雖然叫冰但質感更似smoothie,相當令人深刻的夏日☀️特式飲品👍🏻

海南豬扒咖哩配烤餅
馬來風味咖哩🍛亦非常出色,香辣惹味帶點椰香,點烤餅食最正😋

鮮油咖央多士 加配半價
厚厚的牛油🧈超邪惡但超滿足🥰真係無法抗拒😭

開心果椰子奶昔

砂拉越菠蘿冰
1K
3天前 0 瀏覽
人氣海南雞飯餐廳 「蘇山雞飯」,餐廳門口長期都係一條人龍,主打星馬菜,最受歡迎當然係海南雞飯,佢地嘅雞油飯做法係4-5人份量電飯煲煮飯,令每粒飯都可以吸收到雞油同斑蘭嘅香味,所以特別入味,最近適逢即將夏日仲推出三款飲品和甜品,砂拉越莈蘿冰、開心果椰子奶昔、咖吔油條配薄荷朱古力雪糕,非常吸引😋🐔▪️黑白雞飯(海南雞+醬油雞) 雞飯果然係名不虛傳,非常入味充滿雞油香,配上皮脆肉嫩嘅海南雞,而醬油雞就多了一份鹹香,一樣咁好食,沾醬三寶當然係黑豉油、薑蓉和香辣醬,再配上清甜又的雞雜冬瓜湯 ,非常有風味🥘▪️娘惹咖哩牛筋腩飯 咖喱味道微辣,充滿椰汁和香料的香味,又夠濃郁,伴上炆得軟腍腍的牛筋腩,咖喱醬汁配合白飯最適合不過,濃香又惹味🥬▪️馬拉盞椰菜苗 食飯總要有菜,椰菜苗獨有的口感特別爽脆,馬拉盞醬料爆炒,微微香辣好香口🥪▪️鮮油咖央多士 邪惡之選,香脆即烘多士,包住大大件鮮牛油和馳名咖央醬,微微香甜,鮮牛油嘅魔力真係無法抵擋🍍▪️砂拉越莈蘿冰 必飲推介,用上時令原隻菠蘿取肉攪拌,一個菠蘿只做一杯,原汁原味非常清甜,美味又解渴🌴▪️開心果椰子奶昔 $ 32開心果遇上椰子,充滿椰奶香開心果味好濃郁,而且非常足

🐔▪️黑白雞飯(海南雞+醬油雞)

🥘▪️娘惹咖哩牛筋腩飯

🥬▪️馬拉盞椰菜苗

🥪▪️鮮油咖央多士

🍍▪️砂拉越莈蘿冰

🌴▪️開心果椰子奶昔 $ 32
開心果遇上椰子,充滿椰奶香開心果味好濃郁,而且非常足料,入口Creamy 又清甜,味得一口接一口

• 鮮油咖吔多士
  • 砂拉越莈蘿冰
  • 黑白雞飯
3天前 0 瀏覽
其實都食咗好多次呢間餐廳,但每一次我都係lunch time同同事過嚟食佢最出名嘅🐔海南雞飯,今日收遲工,老闆請食飯🥹終於可以試吓叫其他嘢食我叫左一直都好想試嘅🔥火焰醬香椰子雞窩🐓🍲,開頭都諗住佢所謂嘅火焰醬香都係純粹gimmick嘢,但原來氣味真係可以影響食慾。佢放左d酒喺蓋面,用火揮發嘅時產生嘅香味,令到一打開蓋嘅時候就有椰香+雞+酒味,真係好吸引!個湯堅係好好飲,椰子加雞呢個配搭真係冇得輸,除咗勁好飲,都唔知講乜好因為我本身唔係好食得辣,所以一直都冇試過叫呢個星洲叻沙摻摻🍜頭先試咗兩啖,好彩冇想像中燙口嘅辣,反而香料同椰奶味重,令個湯好香濃🥥本身我實在太鍾意食椰子,呢個開心果椰子奶昔真係正,又creamy,完全唔會覺得好「漏」🥤老細請食飯梗係要加個甜品🧁呢個咖吔油條配薄荷朱古力雪糕,淨係聽個名開頭令我有少少卻步,完全諗唔到油炸鬼點樣可以配雪糕,點知係出奇地夾,用「外脆內軟」嚟形容完全貼切,好似食緊雪糕批咁🍦

3天前 0 瀏覽
餐廳名字:蘇山雞飯 (長沙灣)餐廳地址:長沙灣元州街411號義華大廈地舖開心果椰子奶昔 - 這杯子看著就跟冰淇淋一樣,開心果脆脆的,椰奶香香的,一口下去滿滿都是順滑香脂的感覺,簡直爽翻天了。冰爽砂拉越菠蘿冰 - 原隻菠蘿做杯做特色,一啖飲下去清涼一下子,想想裡面菠蘿的汁兒混著糖漿,一口下去滿嘴都是清新翻的滋味,正好解暑。招牌海南雞飯 - 這一道海南名菜,雞肉肯定裡裡外外透心涼很正,油飯還能嘗到雞汁精氣,簡直是好吃啊。 龍蝦叻沙摻摻 - 好有Q啊,龍蝦和叻沙混在一起,一口下去肯定是香噴噴的,試試這口感一定不一般。
餐廳名字:蘇山雞飯 (長沙灣)

餐廳地址:長沙灣元州街411號義華大廈地

🔸鮮油咖吔多士💰30多士外皮酥脆,內餡豐富,搭配大大塊牛油🧈好邪惡🤤大推!🔸火焰醬香椰子雞窩💰168呢個煲裝滿鮮嫩多汁嘅雞肉,味道濃郁雞肉份量頗多~仲充滿椰子香味,首先可以飲碗湯先好清甜。仲有配埋油飯,飯粒粒分明好好味😋🔸麻辣玻璃魷魚通菜💰25菜辣度適中,魷魚肉質鮮嫩,爽口彈牙!搭配通菜清爽口感,非常開胃可口。🔸砂拉越菠蘿冰💰48冰涼口感搭配著新鮮嘅菠蘿,非常清爽解渴。味道酸酸甜甜的~🔸開心果椰子奶昔💰32口感綿密順滑,椰子同開心果嘅香氣相互融合~好match!!
🔸鮮油咖吔多士💰30
多士外皮酥脆,內餡豐富,搭配大大塊牛油🧈好邪惡🤤大推!

🔸火焰醬香椰子雞窩💰168

🔸麻辣玻璃魷魚通菜💰25

🔸砂拉越菠蘿冰💰48
冰涼口感搭配著新鮮嘅菠蘿,非常清爽解渴。味道酸酸甜甜的~

🔸開心果椰子奶昔💰32
口感綿密順滑,椰子同開心果嘅香氣相互融合~好match!!
  • 麻辣玻璃魷魚通菜
  • 火焰醬香椰子雞窩
  • 鮮油咖央多士
  • 砂拉越菠蘿冰
2024-05-13 0 瀏覽
星期日晚黎食~ 唔駛排隊就入得。見到枱枱都有叫個椰子雞鍋,我地都叫左個試下😋😋好香椰子味,雞肉質嫩滑椰子味好出!椰子肉好甜😋 個火keep到去食完先停~ 加配一款小食半價,叫左脆炸鳳尾蝦春卷。另外叫左炸饅頭($36)。兩款都好好味豐盛辣死你嗎(98) 比較上無咁特別,雞髀好香脆,牛都好味。飲品方面不過不失,雪糕班蘭奶茶 個雪糕超重椰子🥥味,但就冇乜班蘭味~
星期日晚黎食~
唔駛排隊就入得。
見到枱枱都有叫個椰子雞鍋,我地都叫左個試下😋😋

火焰醬香椰子雞窩
脆炸鳳尾蝦春卷
豐盛辣死你嗎(牛+雞)
火焰醬香椰子雞窩
脆炸鳳尾蝦春卷
豐盛辣死你嗎(牛+雞)
2024-05-10 0 瀏覽
太子必吃馬拉菜✨🦥💛近期新推出了特色的飲品,來迎接炎炎的夏日!👍🏻《招牌海南雞(半)》$130馬拉菜必吃海南雞,無骨海南雞,啖啖肉,肉質嫩滑有彈性,肥瘦適中,而且雞皮很厚實彈牙,雞味很香濃,半隻的份量也很多,好吃必點!《Susan豬手飯》$115豬手飯也是餐廳推薦的,人氣之選,豬手煮得軟糯多汁,容易咀嚼,軟滑有彈性,配飯最佳,份量也足夠!《地道白咖哩老鼠粉》$118白咖哩老鼠粉加入了地道的白咖哩為風味十足的湯底,鹹香味特別鮮甜,食材配料有芽菜、豆卜、排骨、雞蛋等,以老鼠粉為底,排骨啖啖肉,容易咬口,軟滑的口感。《鹹魚茸炒怡保芽菜》$46馬拉菜必點之蔬菜類,怡保芽菜入口日爽脆兼味道鮮甜,外形肥短身曲和白淨肥美,!《開心果椰子奶昔》$32喜歡開心果的朋友必點,開心果加上濃濃的椰子奶,入口順滑香濃,不會太甜,也不會太膩。《砂拉越菠蘿冰》重點推介!完整一個菠蘿油呈上,內有攪拌而成的菠蘿冰,滿有特色,另犀解渴!

《招牌海南雞(半)》$130

《Susan豬手飯》$115

《地道白咖哩老鼠粉》$118

《鹹魚茸炒怡保芽菜》$46

《開心果椰子奶昔》$32

《砂拉越菠蘿冰》
2024-05-10 0 瀏覽
行開附近,想食個簡單又美味的海南雞飯。tea time時間少一點人,但都要等一會。 豐盛海南雞飯(半隻)($138)食豪一些,叫足半隻雞,海南雞飯餐跟油飯及雞雜冬瓜湯。雞皮皮薄沒有肥膏,雞肉嫩滑。去骨海南雞啖啖肉,雞油飯香,點少少醬油或蒜蓉辣醬即可。簡單的滿足。

豐盛海南雞飯(半隻)($138)

簡單的滿足。
2024-05-10 60 瀏覽
一年一度的五月之約,聽演唱會前當然先來吃飽才有力氣全場站全場跳!跟友人約好在太子吃個下午茶再出發!招牌海南雞飯 $87(下午茶餐)輕怡排骨茶+$10 (跟餐價)每次來到必點的招牌項目:海南雞飯!我倆都不知道吃過多少次這個,最喜歡這裡的海南雞完全無骨,肉嫩肥美又有肉汁有雞味,再按個人喜好配薑蔥蓉、黑醬油或酸辣汁更倍添美味!油飯加入紅葱頭跟蒜蓉等食材烹煮,夠香口不油膩,更有淡淡的班蘭香氣~ 本來會跟上一個冬瓜湯但我們將它改為輕怡排骨茶,胡椒味重藥材味道香濃,雖然只是一個加配可還是有吸收了湯頭的豆卜跟軟腍的排骨,超足料啊!娘惹咖喱炸雞配椰漿飯 $78(下午茶餐)另外我們還選了這款娘惹咖喱炸雞配椰漿飯,賣相好看得令人食指大動!手掌一樣大的新鮮現炸雞脾,美美的金黃色,香脆外皮加上嫩滑多汁的雞肉搭配香甜味偏重的娘惹咖喱,惹味可口!椰漿飯帶微辣帶香茅味,還有炸魚仔、花生等,愛重口味的朋友應該會喜歡的!夜市沙嗲 $78/4串馬拉盞椰菜苗 $58小食方面就選了夜市沙嗲跟馬拉盞椰菜苗,燒得表面有微微焦脆的雞肉跟牛肉串,燒得剛好咬起來還帶肉汁,吃得出有稍微的調過味,但蘸上沙嗲醬有畫龍點睛的感覺!花生味很香濃
招牌海南雞飯 $87(下午茶餐)
輕怡排骨茶+$10 (跟餐價)

娘惹咖喱炸雞配椰漿飯 $78(下午茶餐)
夜市沙嗲 $78/4串
馬拉盞椰菜苗 $58

小食方面就選了夜市沙嗲跟馬拉盞椰菜苗,燒得表面有微微焦脆的雞肉跟牛肉串,燒得剛好咬起來還帶肉汁,吃得出有稍微的調過味,但蘸上沙嗲醬有畫龍點睛的感覺!花生味很香濃啊!至於馬拉盞椰菜苗同樣香濃惹味,椰菜苗口感爽脆微苦澀,馬拉盞增加風味夠特色!
恐龍美綠 +$12(跟餐價)
海南清補涼 +$18 (跟餐價)

下午茶餐還會附送兩杯飲料啊!一般飲品以外還可以以加配價喝特飲~ 海南清補涼味道清甜,還有紅豆、薏米、涼粉等食材切成丁粒方便吸啜,清熱祛濕健脾潤肺!另一杯就要標記一眾美綠愛好者,這杯用了海量美綠粉沖泡,再以美綠粒鋪滿表面,超濃郁的味道哪有人不愛呢?
店家一直在長沙灣開業,其代表作海南雞一直深受客人喜愛;近一兩年終於在太子開設分店,人氣依然不減更吸引不少客人到訪以致大排長龍啊!這天到訪的時間尚早,平日下午未到晚市也已經有6、7成入座率超誇張~ 太子店自己也已經到訪數次,裝潢會比元祖店多一分精緻感,座位舒適店員又友善有禮,最重要是下午茶餐的份量也不會比正餐的少太多,仍然是豐富好吃啊!兩個人吃得飽飽也不用花費太多,超划算~
2024-04-30
2024-05-06 0 瀏覽
好耐冇食東南亞野食喇,今次同老公揀左呢間響太子嘅蘇山雞飯就算平日,呢間餐廳都keep住係滿座,可想而知質素應該都唔錯我哋叫咗海南雞飯 配湯 雞肉夠嫩及鮮 唔會乾爭爭 配埋個油飯真係一流咖哩牛腩飯 牛腩肥瘦適中 而且有牛筋搭配 誠意滿滿之後再用加配優惠價加左份咖央 超級有誠意 牛油好厚 多士有烘底 我覺得係必食另外點了2杯特飲菠蘿冰 原個真係會成個菠蘿上 超級震撼 味道都幾好 打卡一流開心果椰子奶昔 飲落都重椰子味 有開心果配搭就唔怕單調
好耐冇食東南亞野食喇,今次同老公揀左呢間響太子嘅蘇山雞飯

我哋叫咗
咖哩牛腩飯 牛腩肥瘦適中 而且有牛筋搭配 誠意滿滿

另外點了2杯特飲
開心果椰子奶昔 飲落都重椰子味 有開心果配搭就唔怕單調
  • 鮮油咖央多士
  • 鮮油咖吔多士
2024-05-04 0 瀏覽
同鄰居去完街,話呢間椰子雞好好食,專登喺金鐘搭返車過嚟食晚飯。四人同行,一人叫一個餐應該唔算過分,但係出完餐之後,成張卡位都唔夠擺,叫我哋再移移位,真係唔識點樣移,侍應話點解我哋叫咁多嘢,我一下O咗嘴。其實真係得個椰子雞湯好味,啲雞煮完之後係唔食得嘅。海南雞冇想像中咁滑,不過啲醬料好味。肉骨茶有神緒,但係藥材味唔重。反而杯咖啡幾好飲夠滑。個咖喱牛腩正常冇特別驚喜,嗰個薄餅就唔會太油食落去都幾鬆軟。個沙嗲冇炭燒嘅感覺。如果四個人嗌四個餐都係過分嘅話,咁希望佢啲碗碗碟碟就唔好咁大個,因為顯得份量少亦都阻左用餐嘅地方,真係揸住個碗仔揸住全晚,根本冇地方放低飯碗。同埋九點幾都未閂舖,已經落清潔劑拖到個地下勁濕,走嘅時候喺出門口嗰段路失左重心差啲朝天撻,感覺唔安全。