2022-10-14 299 瀏覽
晚飯朋友帶領來天后,說要食正宗川菜。入門覺得裝修雅緻,坐得舒服。點菜後一會菜很快就上來,已聞到獨特棘香味,入口除了棘,我更喜歡麻,這就是尋找的川菜麻棘味。朋友說老板娘是四川人,所以調味,用料都是來自四川。食了什麽不細說了,留番各位選擇。想讚的是甜品,說是這店特色,來了個四川冰粉加一個紅糖糍粑,好特別感覺,又好食。總體來説食物好,色香味都兼顧到,最重要是正宗川菜。服務不錯,棘得過癮。(用餐時因為太好食忘記拍照😀😀)

(用餐時因為
太好食忘記拍照😀😀)
2022-10-10
  • 羊扒,酸棘魚
2021-09-21 263 瀏覽
超好味道酸菜魚!天后真係好多野食!呢個蜀香門第私房菜朋友介紹,是一間好食的川菜餐廳。入去餐廳,有VIP包廂,我哋兩個人坐大堂就可以了。叫左酸菜龍利柳:$188份量好多,一上枱就聞到香味,酸酸辣辣,流曬口水!龍利柳好爽!酸埋酸菜湯好開胃!湯仲可以撈飯。夫妻肺片:$88香辣小菜,份量都唔細!牛𦟌牛肚都好好食!好刺激的一道菜,喜歡食辣人士一定中意!清炒萵筍絲:78好清新的一道蔬菜,清炒,少鹽少油,平衡下d辣,好似開胃小菜感!食吾停口!紅糖糍粑好中意的一道甜品!
超好味道酸菜魚!

叫左酸菜龍利柳:$188

夫妻肺片:$88

清炒萵筍絲:78

紅糖糍粑
好中意的一道甜品
2021-09-07 270 瀏覽
蜀香門第 (天后)📍天后永興街2A-2E號美城花園地下C號舖黃昏係九龍灣跑完步後,飛車過天后附近與相識十多年既好朋友食個晚餐,距話好掛住成都既地方,經過間川菜,四川人主理既店舖就入左去食啦🤣一般而言很多人以為四川菜是以辣為主,今次經過四川人主理的老闆娘介紹後真的是大開眼界,佢話川菜並不是一定以「辣」為主可以是「麻」為主 何謂「麻」? 簡單一點來說即是吃到個口有一點「麻麻」的感覺,原來那一種「麻」的感覺是來自「花椒」,有分幾種,花椒有分幾種顏色,一般而言,紅色花椒:煮牛肉和肉類;綠色花椒:煮鮮魚海鮮類。這間店舖的花椒是新鮮由內地運送來的,所以食起來特別有風味👉🏻蜀香水煮桂花魚$298配料有芫荽、芽菜、寬粉、蔥花、酸菜、桂花魚,仲有最重要嘅系店舖會用用空運過黎既花椒黎煮,帶出魚既鮮味,份量就唔算好多既,大桌下面原來係一個大爐黎,拎黎私房菜既時候開爐用,老闆娘仲專登開d片段黎睇,介紹左私房菜必食「柴火雞」👉🏻清炒萵筍絲 $58平日食得太多肥肉,晚上食個清清地既萵筍絲 ,夠哂爽口同健康,叫多個白飯黎送剛剛好 👉🏻酸梅湯 $48 老闆娘話係自家炮製既酸梅湯📢新店開張不久,人唔算多 ,餐單仍在更
蜀香門第 (天后)
📍天后永興街2A-2E號美城花園地下C號舖

👉🏻蜀香水煮桂花魚$298

👉🏻清炒萵筍絲 $58

👉🏻酸梅湯 $48
老闆娘話係自家炮製既酸梅湯

📢新店開張不久,人唔算多 ,餐單仍在更新中,老闆娘話餐廳內附有私房菜可以包場

#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介
2021-07-12 379 瀏覽
第一次去,一坐低老闆娘態度差,想趕客態度!到食物酸菜魚只有酸味,味道未試過咁差!攞碗仔分享,要求仲要被女待應罵!叫餐飲時,態度更差!成間餐廳無冷氣咁!到最後老闆娘無戴口罩,好心提句,老闆娘話唔鐘意就唔好黎......對此店無話可說!
2021-07-12 298 瀏覽
當晚同朋友2個人係門口睇到有2人餐$299,又想食酸菜魚,而見佢其他菜式OK看似啱食甘就唔諗,入到去一坐低睇下個menu 但冇門口寫的2人餐係menu入面,甘我就問下佢,有個矮小戴口罩但係鼻之下的女侍應話,二人餐款式冇得揀,其實首先第一度係可以酸菜魚or水煮魚,第二度係口水雞or蒜香雞,第三係回鍋肉,第四係炒菜,我再同佢講我要酸菜魚,同蒜香雞,佢就話哦。。。再嚟我要一枝青島啤酒,menu 冇寫size, 佢比枝細嘅,但隔離檯order 就係枝大,我真係唔識分,重點嚟啦…呢度的酸菜魚,竟然係龍脷柳,可能係我見識少,又或者原來要問清楚先知道係比龍脷柳,請各位睇清楚,問清楚先好order, 最後我當然係食完幾塊就放成碗留反係度,唔怪得星期六都有好多吉檯。。。
2021-07-02
2021-06-28 228 瀏覽
星期日八點幾夜晚嚟到天后搵嘢食行嚟行去幾個圈都唔知想食乜天后呢度真係開咗好多間餐廳 想食辣嘢 / 川菜 - 睇咗幾間之後最尾揀咗個門口好有中國特色嘅蜀香門第. 講真住咗呢度附近咁耐從來都冇諗過入呢間餐廳 - 今次就不如試吓 三個人嗌咗以下- 頭兩樣都係小食 但係其實portion都幾大☄️夫妻肺片 (個人覺得牛展比較硬)☄️川北涼粉☄️辣子田雞 (但係冇田雞脾)☄️酸辣土豆絲 味道算正宗整體唔錯 而且招呼我哋嘅老闆娘(?) 招呼熱情 人好好
星期日八點幾夜晚嚟到天后搵嘢食
行嚟行去幾個圈都唔知想食乜
天后呢度真係開咗好多間餐廳

☄️夫妻肺片 (個人覺得牛展比較硬)

☄️川北涼粉

☄️辣子田雞 (但係冇田雞脾)

☄️酸辣土豆絲

味道算正宗
整體唔錯
而且招呼我哋嘅老闆娘(?) 招呼熱情
人好好

2021-04-14 380 瀏覽
蜀香水煮魚 $𝟷𝟿𝟾 好大碗 裡面超多料 🥰有芫荽 芽菜 寬粉 蔥花 等等啲魚片好滑🤩叫左小辣 已經好辣 🙈🙈鍾意食辣嘅朋友 可以黎挑戰下 😈😈干扁四季豆 $𝟽𝟾 炒得好香👍🏻又唔會好油 唔錯 𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕食評最高𝟻粒🌟) 📌好味程度:🌟🌟🌟🌟 📌回頭度:🌟🌟🌟🌟 📌環境:🌟🌟🌟🌟 📌服務:🌟🌟🌟🌟
蜀香水煮魚 $𝟷𝟿𝟾

📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟
2021-03-19
2020-09-27 794 瀏覽
紀錄下本人的第一篇食評是給了這間位於天后名為“蜀香門弟私房菜”的川菜館,不是因為太好吃,而是吃完肚皮受罪瀉了一晚,凌晨5點起身繼續瀉,蘿柚痛得實在受不了吃了喇叭牌,居然無傚!餐廳是用了什么厲害的生化油嗯??先説點了些什么吧,簡簡單單的三个菜: 粉蒸排骨,芹菜炒豆干,重慶小面,全部走辣。先説重慶小面,面倒是不過不失,但碗中那層油讓人望而生畏,又鹹,撇走油花,加水溝淡才勉強吃完。芹菜炒豆干,豆干是經過鹵水鹵制過的黑色的邊,又硬又干,無豆干應有的香味,整个菜鹹得讓人怀疑廚師是否當日心情不好,還有,正宗的川菜,炒青菜是不會放花椒八角這些調料的吧?為何重慶小面有花椒八角味,這个芹菜炒豆干也是花椒八角味呢?期望最高的粉蒸排骨居然還是花椒八角味!同枱人士不小心咬到了沾在排骨上的花椒,整个口腔已是被麻到麻弊了,回到家想吃些甜的中和下不适,巧克力,奶黃月餅各種嘗試,可無論吃什麼也變成苦的了,可怜除了排骨,這味餸還有蕃薯,反而最能下口的是幾塊蕃薯,因為沒吸收花椒八角和鹹味。三樣嘢都鹹,都油,回家喝了三大杯水還覺得口干,然后就開始了後半夜的排瀉工程。心里疑惑,飲食界競爭這么激烈,這樣難吃店的居然能生存?香港
嗯??

心里疑惑,飲食界競爭這么激烈,這樣難吃店的居然能生存?香港地果然是錢好賺?

2020-09-26
作為一個辣妹🔥,辣簡直係生活必須品!呢間蜀香門第已經食過好幾次佢既lunch set! 今日就寫翻個review喇!.我地今日三人行叫左三個套餐!套餐加$2有酸梅湯,加$4有檸水,加$6有可樂。所有餐都可以簡辣度。但因為有一個朋友食得唔算太辣,所以叫左兩個中辣,一個大辣!.酸菜魚套餐(中辣) $72魚係用急凍龍脷柳,啖啖肉,好滑,但當然唔夠桂花魚咁有魚味!但完全明白係考慮成本問題!如果你俾得起錢,係可以轉用桂花魚的😂🤣!但我地今日食個lunch姐,唔洗咁富貴啦😌 酸菜魚裏面既配菜仲有酸菜、泡椒、金菇、香菇、寛粉條,酸酸辣辣好開胃送飯🤤 我仲飲左好多湯🤭 (我知唔健康🤫).水煮牛肉套餐$72(大辣)牛肉片好滑,份量都多,裏面既配菜有芫荽、寛粉條、萵筍、芽菜!但今日既水煮牛肉略嫌唔夠麻唔夠辣🌶 .豬頸肉香鍋麻辣香鍋其實係北方菜,而且係現代人發展出嚟,今日食呢個香鍋裏面有豬頸肉、土豆(姐係薯仔)、蓮藕、芫荽!炒既過程入面,完全將香料粉既味道釋放出來,八角、小茴香🤤 香鍋夠麻,夠辣,夠香!,好送飯!正!三個餸入面,呢個最香!.總括嚟講,午市套餐嚟講,呢間性價比高👍🏾 會回頭!
今日就寫翻個review喇!
酸菜魚套餐(中辣) $72

水煮牛肉套餐$72(大辣)

豬頸肉香鍋

總括嚟講,
午市套餐嚟講,呢間性價比高👍🏾 會回頭!
2020-08-21
2020-06-10 687 瀏覽
高質川菜【嗜辣必去♥蜀香門弟】🌶今日小一派位𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗祝大家派到心儀小學❤️ 今次要介紹呢間係𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗最中意食嘅川菜ɴᴏ.1🥇食得勁辣🔥嘅,麻煩約埋我一齊去食😆平時大家食 #川菜🌶,開頭食都ok,但食食下會肚痾/腸胃炎😩 咪就係d油唔靚囉‼️呢間係肥仔朋友開,十分正宗嘅川菜,好味道到踩場3次先介紹🤩 不少日本人外國人都係忠粉,廢話少講,由於肥仔未去到大辣level,唯有將就下食中辣😎😎🍗#口水雞 $68(中辣)〰️勁多花生🥜碎撒係面,雞好滑,夠入味,夠麻、仲食到花椒八角的味道〰️就算中辣都幾好(唔會覺得冇料到),但食得辣要挑戰大辣🐟 #蜀香水煮魚 $198 (中辣)〰️ 選用桂花魚起肉上、啖啖肉、筷子🥢功差夾魚肉都不散、夠晒滑〰️ topping勁多芫荽超香,裡面仲有少少薯粉➕萵筍🥒〰️ 咁多辣油都油而不膩,夠麻,但中辣🌶對我嚟夠就未夠辣🔥,略嫌魚肉少咗d🥒 #雲耳萵筍片 $68 (不辣)〰️ #萵筍 係食川菜不能缺少,可以幫助消化辣野、消滯、排💩 (打邊邊、食辣必須要有)〰️呢款萵筍片係較「腍身」,雖然我中意食爽口,但都覺得👍🏽👍🏽👍🏽〰️由於唔辣,所以要求重味,簡單但勁好食🍮 #四川冰粉 $30〰️食
高質川菜【嗜辣必去♥蜀香門弟】🌶
今日小一派位𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗祝大家派到心儀小學❤️

🍗#口水雞 $68(中辣)
〰️就算中辣都幾好(唔會覺得冇料到),但食得辣要挑戰大辣

🐟 #蜀香水煮魚 $198 (中辣)
〰️ topping勁多芫荽超香,裡面仲有少少薯粉➕萵筍🥒

🥒 #雲耳萵筍片 $68 (不辣)
〰️由於唔辣,所以要求重味,簡單但勁好食

🍮 #四川冰粉 $30
〰️食一餐川菜,唔叫 #冰粉 ,真係唔算嚟食過
〰️ #正宗四川冰粉,是用紅糖水上、加入玫瑰醬、提子乾、酒釀
〰️可以一次食2碗,仲外賣最後1碗俾好友❤️

今次介紹咁多先,下次再介紹毛血旺、蒜泥白肉🧄,食到大辣嘅記得約埋一齊去食🤪

味道:🌕🌕🌕🌕🌕
服務:🌕🌕🌕🌕🌕

📍 蜀香門第私房館 (天后)
天后琉璃街9號地舖
  • 口水雞
  • 蜀香水煮魚
  • 雲耳萵筍片
  • 四川冰粉
2020-01-25 663 瀏覽
我們點了外賣,不過我們是不能吃豬肉的。結果是特意點了很多蔬菜。另外,我點的時候有寫得很清楚,在蔬菜裡請勿放肉,我們這邊的人不能吃。飯館就忽略了。外賣到了而送餐的人走了以後我們才發現的。點的菜當中有很多是沒法吃的。甚至這麼簡單的要求他們也不能符合 (或著是不願意符合)。除了那個之外,能吃的菜是非常一半。味道不怎麼存在,尤其是土豆絲,再說材料的質量應該很差吧,能吃得出來。全都不值得,浪費錢了。再也不會點。

飯館就忽略了。

甚至這麼簡單的要求他們也不能符合 (或著是不願意符合)。

再也不會點。
2019-08-31 884 瀏覽
朋友帶我來天后按摩,才發現這一區開了那麼多按摩店,作為敗家女的我又找到一個花錢好去處了!按摩前先去醫醫肚,食個午飯,便隨意進了這間招牌醒目的餐廳。(果然門面很重要!)幸好,朋友和我都喜辣。午市來說,價位屬中等。和朋友食飯的好處,就是能分享食物,嘗到不同的菜式。我們點了一份酸菜魚套餐和一份口水雞套餐。所有餐都可以選辣度。最近不想太熱氣,兩道菜我們都選了小辣。酸菜魚的酸菜與泡椒,酸酸辣辣的,很開胃又送飯。內裡還有放金菇、寛粉條(不是放我不愛的薯粉,實在太好了)。雖然魚只是急凍魚柳,而不是鮮魚片,但考慮到成本價格與味道,已經算很不錯。口水雞套餐雞很嫩滑,剁椒醬汁很惹味,還放了幾塊爽口的青瓜,不錯。可能是碰巧吧!這家的白飯很好吃,煮好沒多久的白飯,熱騰騰又香香軟軟的。另外,午市加$2有酸梅湯,加$4有凍檸茶。可惜我們去到的時候,凍檸茶已售罄。酸梅湯雖然便宜,但味道普通,就用來解解渴。午市套餐來說,這家的性價比算高。唯一要挑剔的可能就是侍應只有兩名,午市繁忙時間,他們有點忙不過來。

午市來說,價位屬中等。

酸菜魚

所有餐都可以選辣度。最近不想太熱氣,兩道菜我們都選了小辣。

口水雞

口水雞套餐

雞很嫩滑,剁椒醬汁很惹味,還放了幾塊爽口的青瓜,不錯。

2019-06-22 653 瀏覽
在天后覓食,找到這家餐廳。味道還算正宗,有的菜可以選不辣,迎合廣東人的口味。我們帶了小孩,服務生給我們提供了兒童餐桌,態度也比較熱情吧。不過就餐環境就比較嘈雜,有的食客說話很大聲也不太有禮貌,質素較低。建議以後在這方面注意維持下秩序,最好設VIP房,否則不建議有小孩的家庭去用餐。
2019-05-06 739 瀏覽
今日即慶到天后晚飯,由於大家都沒有甚麽意見,於是就隨便走入這間餐廳,有點兒中伏。。。1)重慶涼面- 選了中辣,正常味道,但是面條不夠滑2) 清炒萵筍絲- 最簡單不會出錯3) 泡椒鴨血- 可以接受👌4) 水煮魚 - 非常失望!魚塊一點都不滑! 直情有D鞋!薯粉都係有D難咬嘅!想不到食川菜的餐廳居然煮不到好味道水煮魚真系暈低5) 野菌土雞煲- 店員極力推介!又話隻雞好大。。。點知來到就知得半隻!而且是全宇宙最難咬開的肉!真系救命!完全不明白點解出品這個水平可以開兩家分店?

1)重慶涼面- 選了中辣,正常味道,但是面條不夠滑

2) 清炒萵筍絲- 最簡單不會出錯
3) 泡椒鴨血- 可以接受👌

完全不明白點解出品這個水平可以開兩家分店?
重慶涼麵
重慶涼麵
清炒萵筍絲
泡椒鴨血
2019-03-27 546 瀏覽
工作地點附近吃到厭了,往另一條街找吃的😁看到這家新開的菜館叫蜀香門第,是食四川菜的😍我最喜歡就是吃辣的🥰一行五人決定一試,午市有套餐50幾至60幾之間,我地等左一陣,三分鐘左右就有位,叫左五個lunch set share.兩個酸菜魚(一個辣和一個不辣),一個蕃茄湯魚片,一個魚香茄子和一個口水雞。口水雞份量頗多,啖啖肉,辣椒夠香.兩個酸菜魚,一個辣一個不辣,其實味道差不多,不辣的那個也有濃濃的楜椒味,而辣那個多了綠色辣椒。魚是龍俐柳,很滑但欠缺要點魚味,酸合酸菜也很開胃魚香茄子🍆也做得不錯👍🏼夠味😋
工作地點附近吃到厭了,往另一條街找吃的😁

口水雞份量頗多,啖啖肉,辣椒夠香.

魚香茄子🍆也做得不錯👍🏼夠味😋
2019-03-27