2024-04-12 143 瀏覽
呢間野我由幾歲開始已經食緊果陣鋪位係而家錢大媽果個位,記得果陣時佢最出名既係魚皮,每次等待既係佢個魚皮😂,近排知佢有其他youtuber介紹過。我大佬睇完都想去試,所以就去左試首先叫左個牛腩牛丸米,可能本身又生意唔差再加有youtuber介紹下,魚片果啲無晒🫠🫠,但佢牛腩其實真心唔錯,有牛味又唔痴牙有少少肥膏,一絕🥰之後叫左個叉燒炒蛋飯,可能係煎蛋飯我唔記得😂,如果炒蛋就點睇都唔似,正常野囉無特別小食叫左個雞翼,呢個真心有驚喜,勁入味啲雞翼又唔係細細隻,但如果麻麻濃味野既可以考慮叫唔叫,因為都真心幾濃味但我就覺得好食😗😗都係果句,一定會再返黎食😀😀下次要食魚皮!!!!!

都係果句,一定會再返黎食😀😀
下次要食魚皮!!!!!
  • 炸魚皮
2023-12-11 627 瀏覽
今日經過旺角,試咗呢間旺角小店的魚蛋牛腩粉,真的比較失望!!! 牛腩肉質比較硬,小朋友唔係好咬到….魚蛋味道還可以,只是不太夠魚味,亦唔夠彈牙….叫咗炸魚皮(大),但魚皮完全唔脆,又有些 ‘溢’ 味….其實如果擺得太耐就唔應該拿出嚟賣呀,其中一位大嬸服務員和收銀阿伯態度差,完全無禮貌,唔理會食客的意見,覺得自己完全冇問題,可能是家族生意,所以唔在意食客的意見,自己做自己,希望佢一直生意興隆,我哋都就真的無下次!
2023-12-11
  • 推薦菜式:有”溢”味的炸魚皮
2023-12-05 431 瀏覽
近期要去廣華醫院做啲嘢,就喺附近搵啲粉麵食吓,入咗呢間許榮記我哋兩個人每人叫咗一個牛腩河,我就叫咗牛肚牛筋米粉,一碗淨魚片魚蛋,一碟腐乳通菜牛肚入味但牛筋我嫌佢唔夠淋,如果再腍啲就更加好食😬😬個人口味😆魚片同腐乳通菜正常,味道同一般懷舊式嘅粉面譜冇分別,但座位間隔有卡位都舒適都好坐其實佢牛嘅部位有好多款選擇,不過我就鍾意食牛肚同牛筋,下次經開呢度做嘢,我就會試吓佢啲牛腩同雲吞😬😬同埋其實佢叫一碗粉麵都可以有嘢飲跟套餐都幾好

2023-11-29
2023-04-05 1049 瀏覽
很少經開旺角這個位置,剛巧友人話不如試試這間,我都覺得ok, 便決定入座。本來想點一個牛筋扎肉湯河,但職員話賣晒。之後職員推薦我們不如叫一碗「淨潮汕扎肉」,另外叫一碗牛筋河粉。我都ok! 友人便加$10,由牛筋牛腩飯升級做「牛坑腩」。加再一碟菜心!我想講個牛筋好入味。好腍,好好👍🏻食! 個牛坑腩都同樣出色,好味道!菜心都是腍甜,不錯👍🏻!可是,唯一最失敗是職員推薦的新產品「潮汕扎肉」,口感其實沒問題,但最不好是太多肥豬肉混入在肉內,令人食到覺得好肥膩,食了兩件都不想再食下去。當然,我哋都不想浪費食物。於是乎,我便倒左一些「醋」,用來沾個肉,盡量減低肥膩嘅感覺。

2022-06-04 1390 瀏覽
端午節到油麻地吃飯,一直想試試這家豬手,本以為是大排檔茶記,結果飯店環境還挺寬鬆!其實我更喜歡大排檔,不過夏天這樣的環境更舒服!服務很好,有耐心。豬手膠原蛋白滿滿,一口西多士很好吃,如果再多點煉乳就更好了!咖哩豬排相比較面稍微遜色,但是這家價格真的很平!!
2022-05-10 958 瀏覽
許榮記粉麵專家大家行開旺角東附近,係郵局對面,不妨行去試下一間粉麵鋪~可能有驚喜~🤤🤤豬手飯叫之前乳豬係度諗,粉麵專家整豬手飯唔知會唔會麻麻地呢~答案係唔會既,首先好食既,豬手份量多,唔會只有骨無肉,咬落去都啖肉,飯都好多,可以為一眾上班族注入滿滿能量🤣🤣🤣乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷牛筋腩麵重點係呢度既牛腩同外面唔同係佢用係瘦腩,同一般食牛腩飯用既牛腩完全唔一樣,好似食既豬咁,但有濃濃牛肉味,牛筋好滑,有𡁻口,麵量比一般麵家多。乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷
許榮記粉麵專家

豬手飯

乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷

牛筋腩麵

乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷
2022-04-15 560 瀏覽
豬手牛腩飯 ~因為揀唔到一送why not both??有揸車 返到去 都重暖既係飯粒比較硬身牛腩汁豬手香滑唔算太肥 牛腩 忟得 剛好 可以一絲絲夾開肉味香 汁夠濃 好好味可以 再食!
豬手牛腩飯 ~
因為揀唔到一送
why not both??

有揸車 返到去 都重暖既
係飯粒比較硬身
牛腩汁豬手香滑唔算太肥
牛腩 忟得 剛好 可以一絲絲夾開
肉味香 汁夠濃 好好味

可以 再食!
2022-04-10
2022-02-13 615 瀏覽
當我一个人时就特别喜欢试新野,好食或不好食都可以介绍或告诉比朋友们!今天行過見到这間幾多人就入去試試,點左雪菜肉絲面配餐肉煎蛋多士😌- 咖啡☕️超唔掂,勁多奶又無咖啡味,一放低已經唔熱(暖都唔太暖)🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️係連放糖都唔多溶到果隻……- 碗麵🍜又係唔熱😌个野已经唔大,我又已经坐向廚房門口了🤦🏻‍♀️一出来就直接到我張枱但碗面似放左好耐,D面又鬼咁淋👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻所以我多數不會再幫襯了,除非忘记左……😅机会好微因我一定会向openrice refresh my memory🤣

熱咖啡
2022-01-20 482 瀏覽
細個住廣華街,許榮記對面,佢一開就嚟食,果陣時廣華街大部份都係模型舖/玩具店/首辨舖,同而家好唔同,許榮記好似係唯一既食店(潮州粉麵)。以前開係郵局隔離個舖位。以前既牛雜牛腩,牛筋丸牛肉丸亦比現在既不同。而家見到好似豬手同牛腩係主打。魚蛋魚片亦非常高質素。今日去食,因為想試下牛雜牛丸而家係咩味道,牛雜飯跟碗鹵水汁,幾有誠意,自己鐘意落幾多汁都得,又可點番d牛雜唔會乾左唔好食,牛雜味道一般,夠味唔太過咸,牛肚牛腸軟淋適中,不過件牛磅唔多淋唔粉,所以覺得唔好食。牛丸就咬開彈牙有汁,味道60分。個骨湯底好普通唔濃,唔算好味。杯凍啡50分。以前靠魚蛋粉牛雜粉麵開始做既時候,沈係粉麵上面既蔥都有誠意d 有唐芹粒炸蒜冬菜碎,而家就冇喇。可能除住競爭同環境轉變,許榮記亦都變為全茶餐廳,找不到半點從前既味道。如果再經過,我估都係食個豬手飯算喇……

杯凍啡50分。

2022-01-20
2021-08-19 681 瀏覽
放工成日9行旺角油麻地,都行到好鬼悶。行下行下就嚟左煙廠街嗰邊,依邊比起西洋菜街/波鞋街嗰邊靜,就算6點零鐘間餐廳都唔係咁多人,而且嘢食啲價錢都大街平多10蚊8蚊。依間鋪頭唔知係咪新開,但門面都幾光猛,座位都幾舒服。今次我叫左個秘制豬手飯+凍檸茶走甜 $48碟飯一上到枱,我心入面「嘩」左一聲,洗唔洗咁大份。有成3隻豬手,仲要大隻嘅豬手。咁當然,好多嘢都唔淨係睇大嘅,豬手要大得黎夠入味,入味得黎,要夠淋,淋得黎又要帶啲肥,肥得黎又要啲汁夠濃帶返起隻豬手嘅肉味。依度嘅豬手大隻,少肥,淋,膠。你食完之後會成口漿住晒,正。啲汁濃得黎唔咸,真係好難得。總之,整豬手唔係咁易;再簡單啲黎講,就算要自己係屋企整,都要花唔少功夫心機時間。依度,$48就搞掂。痴線,點做生意㗎,點為皮?🥲再諗返起前日係和順記食嘅半塊豬扒面都要收我$40,真係👹用心做嘅野,我相信一定有人會欣賞,加油!堅持!Mcmug綜合評分:8.5/10,性價比高得過份,豬手質素好高,將會繼續翻兜支持!

用心做嘅野,我相信一定有人會欣賞,加油!堅持!

2021-06-10 673 瀏覽
叫左牛腩西洋菜餃米線+熱奶茶 & 叉燒煎蛋飯+熱鴦鴛,總數$102。價錢夠平民化米線麵質唔錯,唔會太淋。湯底都好入味,加上少少葱同熟蒜,味道更加濃郁💯菜餃有兩隻,脹卜卜,真材實料牛腩真係重點,有六嚿,足足舖滿左半碗麵。肥瘦比例啱啱好值得encore至於叉燒蛋飯就好一般,蛋皮蓋住成個飯,賣相一流但蛋皮太熟、太乾,叉燒切到一粒粒,食落口感真係麻麻。但係配甜鼓油就另個飯有分加奶茶同鴦鴛一般啦,始終方榮記signature 係麵食下午茶唔當人,坐得舒服😌服務好好👍🏻

菜餃有兩隻,脹卜卜,真材實料
牛腩真係重點,有六嚿,足足舖滿左半碗麵。肥瘦比例啱啱好
值得encore

至於叉燒蛋飯就好一般,蛋皮蓋住成個飯,賣相一流

奶茶同鴦鴛一般啦,始終方榮記signature 係麵食

下午茶唔當人,坐得舒服😌服務好好👍🏻
牛腩西洋菜餃米線
叉燒煎蛋飯
牛腩西洋菜餃米線
2021-05-06 1109 瀏覽
今日試左依間位置比較隱蔽 係廣華醫院附近嘅小店!原來係70年代已經開始經營既老字號😯 味道好 又好抵食 不過人流唔多 好可惜 大家可以bookmark定支持一下高質老字號!✅ 豬手牛腩飯 ($58)✅ 牛腩牛筋河粉 ($49)牛腩超腍 肉同脂肪比例完美 食落唔會太油膩~果然係招牌 必點!牛筋同豬手滿滿既膠原蛋白!口感軟腍 鹵水汁入味~另外有需要可以問店員拎腩汁 更惹味😍🦁 許榮記飲食專家 (旺角)旺角廣華街13號廣輝大廈16號地下L舖🦁 人均消費:$55 |推介:❣❣️❣️❣️❣️/5
豬手牛腩飯

✅ 豬手牛腩飯 ($58)
豬手牛腩飯

✅ 牛腩牛筋河粉 ($49)

另外有需要可以問店員拎腩汁 更惹味😍
牛腩汁

🦁 許榮記飲食專家 (旺角)
旺角廣華街13號廣輝大廈16號地下L舖
🦁 人均消費:$55 |推介:❣❣️❣️❣️❣️/5
牛腩汁
  • 牛腩牛筋河
2021-02-21 819 瀏覽
估唔到 潮州野有得 食日式烏冬正啊爽口彈牙好欣賞老闆有好創意同有心機設計餐牌,員工分工仔細各司其職,樓面整潔乾淨。只係冬令茶甜左少少下次都係叫番小甜,年輕人都係健康D好
估唔到 潮州野有得 食日式烏冬正啊爽口彈牙

只係冬令茶甜左少少下次都係叫番小甜,年輕人都係健康D好
日式豬扒冷烏冬
日式豬扒冷烏冬
2021-02-05 724 瀏覽
我相信呢一間主力係粉麵, 唔知做乜神推鬼壅入咗去食西餐, 可能因為佢門口啲餐牌寫咗唔少西餐。呢間嘢係咪轉左手?點解Openrice門面相片同我見到嗰間舖唔同嘅??? 睇張單又同之前啲食評一樣。1.) 吉列豬扒煎蛋意粉對味道冇咩特別追求嘅,呢個係正常。吉列豬扒似係買返嚟,唔係自己醃,唔係自己上麵包糠, 個味好熟,唔知我係邊間超市買過返屋企煮嚟食, 佢炸得都好,皮脆唔油。佢橙色汁你以為係傳統茶餐廳嗰啲橙色茄汁? 絕對唔係,佢一定冇落糖,就咁茄膏only, 只有酸味。太陽蛋煎得好靚如圖。意粉軟硬度適中,冇乜味道。凍奶茶普普通通,建議飲其他。埋單50蚊,呢個價錢喺旺角有好多其他選擇。總結 : 大家都係食番佢啲粉麵啦。

1.) 吉列豬扒煎蛋意粉
對味道冇咩特別追求嘅,呢個係正常。
太陽蛋煎得好靚如圖。
意粉軟硬度適中,冇乜味道。
凍奶茶普普通通,建議飲其他。
埋單50蚊,呢個價錢喺旺角有好多其他選擇。

總結 : 大家都係食番佢啲粉麵啦。
2021-01-19
2020-12-16 687 瀏覽
天氣凍凍底,好想食啲熱嘢暖下身。今日晏晝就叫左附近間許榮記麵店嘅菜肉餃墨丸撈麵食(扣底)。因為係附近就叫堂上(環保嘛😆)。等左10鐘左右就有得食😋,一嚟到就見到碗熱辣辣嘅魚湯就忍唔住飲左啖,啲魚湯奶白色,唔太咸,無油,好清,我一囗氣飲左半碗😆。西洋菜餃係麵店自己包,好多料,食多幾隻都唔覺肥。墨魚丸好爽口,入面仲有啲芹菜粒同墨魚粒,好有咬囗,一啲都唔似其他店,入囗好似成嚿粉團咁。食完個餐成個人暖晒😍。熱嘅粉麵最啱凍嘅天氣食😄😄😄😄😄😄😄。PS----唔食蔥記得叫走蔥吖😁!撈麵可以揀蠔油畫腩汁, 我今次揀蠔油因為冇咁肥😆。
PS----唔食蔥記得叫走蔥吖😁!
撈麵可以揀蠔油畫腩汁, 我今次揀蠔油因為冇咁肥😆。
西洋菜餃墨魚丸撈麵
2020-12-16