📌 鉄火堂 (厚福街) - 尖沙咀厚福街10號地舖🗓(29/3) 星期五 ⏰ 晚上5點左右 💈特式:復活節假期首日就梗係瞓到有咁晏得咁晏,然後出去搵下食啦,出左尖沙咀行左陣街街,經過厚福街搵左呢間鉄火堂食個靚靚dinner。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳主打食丼飯/刺身/壽司,仲有其他日式小食/沙律/紫菜杯,餐廳仲有2人套餐,方便晒我呢d唔鍾意用腦嘅食客,而家等我同大家講下🇯🇵味道先。2️⃣人前套餐 $3️⃣9️⃣8️⃣ - 呢個套餐包左2碗麵豉湯,2份迷你蟹子沙律,一個超豐富嘅豐盛刺身丼,一個炸物盛合,2份是日甜品:🦀迷你蟹子沙律 - 蟹子沙律味道正常,我本人幾鍾意佢個沙律醬唔係好酸,但食落感覺都令人開胃。🍣豐盛刺身丼 - 呢個丼真係應該用豐盛嚟形容,材料有三文魚腩/油甘魚腩/厚切赤身/厚切劍魚腩/八爪魚/烏賊/北寄貝/馬刀貝/帆立貝/芝士蟹籽/海膽魷魚/帝王蟹棒/中華沙律/飛魚籽/碎蔥吞拿魚/珍寶赤蝦共16款食材,d材料多到完全見唔到個飯底,而且每款食落都新鮮。🥟炸物盛合 - 盛合有芝麻雞翼/墨魚咀/餃子,每樣都係即炸,上枱十分熱辣辣而且炸得好香。尤其是個雞翼,入面d肉仲食到好juic
📌 鉄火堂 (厚福街) - 尖沙咀厚福街10號地舖
🗓(29/3) 星期五 ⏰ 晚上5點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

2人前套餐

豐盛刺身丼

🥟炸物盛合 - 盛合有芝麻雞翼/墨魚咀/餃子,每樣都係即炸,上枱十分熱辣辣而且炸得好香。尤其是個雞翼,入面d肉仲食到好juicy,再值得一讚仲有佢地個京蔥餃子汁,唔記得問店員係咪自家制,但味道認真出色。
炸物盛合

🍓是日甜品 - 甜品有一件迷你士多啤梨雪葩同一件吉士餡嘅團子,個士多啤梨雪葩好甜,一d都唔酸。
是日甜品

鉄丼家 - 因為今日全日都無食野,所以太餓之下再叫多左個丼飯,佢地個丼飯餐都幾多選擇,有5種飯底+沙律菜底,再配一款藍鰭吞拿及4款自選刺身/配料,我就揀左冬菇壽司飯底+藍鰭厚切大拖羅+厚切油甘魚+穴子+火炙左口魚邊+希靈魚,無論份量同質素都對得住個價錢。
鉄丼家

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 因為餐廳有茶水提供,個餐又有麵豉湯,所以就無再特別叫飲品。

🍽環境:餐廳位置唔算多,裝修偏向日式居酒屋風格,坐位同枱面都算闊落,整體都坐得幾舒適。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員態度幾好,全程都好有禮貌同埋有保持笑容,上菜速度都幾快,菜品擺盤亦算精美。

💰💸價錢:佢地個2人套餐咁多食物種類,食材又豐富,我再另外再加多左個丼飯,埋單都只係$5️⃣0️⃣0️⃣左右,係尖沙咀食丼飯嚟講都算幾抵食。

🐲💬總結:我早排先去完日本,當時都有食刺身/丼飯等等,但呢間嘅質素都做得唔錯,除左價錢外都拍等住日本嘅質素,真心推介。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❣️
2024-03-29
2人前套餐
豐盛刺身丼
炸物盛合
是日甜品
鉄丼家
2024-02-13 303 瀏覽
呢間位於尖沙咀厚福街人氣火爆既壽司刺身店🥰每晚都大排長龍 佢地主打各款刺身丼飯 多達50款刺身自由搭配 人均都係百幾蚊 性價比好高❣️適逢情人節就嚟到 佢地推出左限定二人套餐 裏面有💓前菜(蟹子沙律)💓豐盛刺身丼(三文魚腩·油甘魚腩·厚切赤身·厚切劍魚腩•八爪魚•烏賊·北寄貝·馬刀貝·帆立貝·芝士蟹籽·海膽魷魚帝皇蟹棒•中華沙律·飛魚籽·碎葱吞拿魚•珍寶赤蝦)💓炸物盛合(芝麻雞翼•墨魚咀·餃子)💓是日甜品(2個)食物種類好多好豐富 兩個人都夠晒飽😍想食性價比高既壽司🍣一定要試吓 蟹子沙律爽口開胃🤤刺身丼裏面有16款種類 全部都新鮮好食😋大大塊唔會吝嗇👍🏻個人最愛碎蔥吞拿魚同珍寶赤蝦🦐赤蝦爽彈比較黏口 同我隻手掌差唔多大 吞拿魚蓉配埋醋飯真系好食到食唔停口😎炸身拼盤都系即叫即炸 熱辣辣上枱好邪惡🥰墨魚咀爽口彈牙 配埋沙律醬一齊食 惹味無比😍芝麻雞翼大隻好juicy👍🏻本身驚一個食唔飽 再叫多左個自選丼飯share🙈太睇得高自己啦😂裏面配左大拖羅、松葉蟹、火炙燒三文魚腩、油甘魚同蟹膏 都只系百幾蚊 性價比極高❣️

適逢情人節就嚟到 佢地推出左限定二人套餐 裏面有
💓前菜(蟹子沙律)

💓炸物盛合(芝麻雞翼•墨魚咀·餃子)

💓是日甜品(2個)

2024-02-09
  • 自選魚生丼
朋友嘅營養師最近推薦佢食呢間 所以就過咗嚟入到嚟見到menu 選擇都幾多 單計飯已經6款比你揀,仲有沙律菜可以代替飯。刺身每樣份量唔多 咩都想試嘅人嘅福星當日夜晚唔太多人 等咗15分鐘就有得坐空間不大 但環境舒服 可以慢慢同朋友傾計期間店員會主動幫你斟水 同問需唔需要添飯我叫咗自選飯 (主要係唔特別再加錢)壽司飯+吞拿魚厚切赤身+北寄貝+碎蔥三文魚+八爪魚+玻璃蝦吞拿魚咬落去有厚實嘅滿足感 果然係招牌。其他刺身中規中距 唔算出色 但都唔差。至於壽司飯份量都唔少 有一碗半份量。雖然可以無限添加 但飯嘅質素唔差 軟硬度適中。個人覺得比起壽司飯 佢嘅味增湯都驚喜 算幾出色 好怕鹹嘅我難得可以飲曬得曬 如果你都係想飲味增湯 但成日覺得好鹹 呢間可以放心了總結嚟講 呢間餐廳唔算話好出色 一定要試 但論價錢食呢個水平嘅魚生飯就真係幾抵食!( ´▽` )ノ
朋友嘅營養師最近推薦佢食呢間 所以就過咗嚟

當日夜晚唔太多人 等咗15分鐘就有得坐
空間不大 但環境舒服 可以慢慢同朋友傾計
期間店員會主動幫你斟水 同問需唔需要添飯

我叫咗自選飯 (主要係唔特別再加錢)
壽司飯+吞拿魚厚切赤身+北寄貝+碎蔥三文魚+八爪魚+玻璃蝦

2024-04-22
  • 味噌湯
2024-04-26 18 瀏覽
之前一直幫襯開旺角嗰間鉄火堂…自從旺角間執咗之後都無機會再食…難得今日經過尖沙咀…又唔係好多人排隊👯‍♀️👯‍♀️…決定繼續支持!!🫶🏻🫶🏻我哋幾個都選擇咗佢嗰自選魚生飯…由飯底、配料到小食…都可以自由配搭…飯底可以選擇白飯/壽司飯🍚🍚… 又或者加錢轉其他調味嘅壽司飯甚至係沙律菜…然後搭配4-5款嘅配料…雖然部份配料需要額外加錢…但性價比仍然好高!!💃🏻💃🏻💃🏻以後我會多啲去食㗎啦!!!🥰🥰

以後我會多啲去食㗎啦!!!🥰🥰

2024-04-18 44 瀏覽
加價之前嘅鐵火堂,我係常客~ 而家轉戰立g $68 lunch .以前大約估計一星期都會食兩次到三次,自從我食每一款食品,都要再額外加錢嘅時候,我大約差唔多都有九個月冇食過~最近減肥。夜晚唯有食魚生飯,感覺係蛋白質冇咁多罪惡感。又醒起鐵火堂 仲有沙律菜可以選擇!呢個係佢新推出嘅宵夜套餐。價錢非常之吸引。可惜連三文魚基本嘢都冇~ 咁就有啲失望!!咁唯有轉嗌普通晚市餐牌啦食晚餐,終於有返甜蛋。加$10厚切三文魚🍣咁又真係好厚嘅;而且味道新鮮。食完兩片又想encore~芝士蟹籽 可以食到一粒粒碎芝士,十分濃味,而且蟹籽超脆口係好懷念嘅感覺!🥹好味!限時優惠 +10食中呑。平時+$23~ 冇三文魚咁大塊,但係都好滿足。油脂合格。有好少筋。最後甜蝦合格。埋單總結:出品依然新鮮;服務態度友善;份量合適(可添飯);價錢 我呢餐$150 你又點睇?

最近減肥。夜晚唯有食魚生飯,感覺係蛋白質冇咁多罪惡感。

又醒起鐵火堂 仲有沙律菜可以選擇!

咁唯有轉嗌普通晚市餐牌啦

食晚餐,終於有返甜蛋。

加$10厚切三文魚🍣
咁又真係好厚嘅;而且味道新鮮。食完兩片又想encore~

芝士蟹籽 可以食到一粒粒碎芝士,十分濃味,而且蟹籽超脆口
係好懷念嘅感覺!🥹好味!

最後甜蝦合格。

2024-04-17 42 瀏覽
又嚟食呢間尖沙咀超抵食嘅壽司飯店呢排好似加咗價一個飯$110 包一款藍鯨吞拿魚+4款其他刺身飯都有幾款唔同嘅選擇今次就揀咗赤身吞拿魚另外幾款刺身揀咗赤蝦、吞拿魚蓉、鰻魚同埋三文魚腩鰻魚同埋三文魚腩都係需要額外加錢第一次叫鰻魚,估唔到好有驚喜冇骨得來肉身好嫩滑吞拿魚羽絨就不嬲都有鮮甜又好味不過赤蝦就略嫌食落唔算非常新鮮,但係都冇異味吞拿魚腩夠晒肥美,不過如果可以厚切啲就好啦另外朋友就叫咗蟹膏份量都好大下同埋三文魚子鹹香送飯一流燒三文魚都非常唔錯跟餐會送一碗味噌湯飲完暖笠笠不過應該都係粉沖㗎啦🤣呢個價錢嚟講性價比好高
又嚟食呢間尖沙咀超抵食嘅
壽司飯店
呢排好似加咗價
一個飯$110
包一款藍鯨吞拿魚+4款其他刺身
飯都有幾款唔同嘅選擇
今次就揀咗赤身吞拿魚
另外幾款刺身揀咗赤蝦、吞拿魚蓉、鰻魚同埋三文魚腩
鰻魚同埋三文魚腩都係需要額外加錢
第一次叫鰻魚,估唔到好有驚喜
冇骨得來肉身好嫩滑
吞拿魚羽絨就不嬲都有鮮甜又好味
不過赤蝦就略嫌食落唔算非常新鮮,但係都冇異味
吞拿魚腩夠晒肥美,不過如果可以厚切啲就好啦

另外朋友就叫咗蟹膏

飲完暖笠笠
不過應該都係粉沖㗎啦🤣

呢個價錢嚟講性價比好高
2024-04-13 33 瀏覽
🌸 香港餐廳紀錄🍧ღ『 尖沙咀🍽️鉄火堂 』有冇人同我一樣都係超中意食壽司飯❤️❤️今次紀錄一間尖沙咀‘任添飯’🍚既日本料理店‼️$56起的自選丼既魚生都有56款選擇🫶🏻岩曬我去食😙最近食左兩次 可以睇下晚餐同宵夜既分別🤣🌕🌕🌕🌕晚餐🍽️🌕🌕🌕🌕【 鉄當家 $𝟭𝟬𝟴 】-奉送味噌湯1️⃣-藍鰭吞拿魚(2切) + 自選配料選4款🥢三文魚(2切)🍣 穴子🥢火炙三文魚(2切)🍣 赤蝦(2隻)2️⃣-藍鰭吞拿魚(2切) + 自選配料選4款🥢北寄貝(2切)🍣 三文魚腩(2切)+$8🥢碎蔥吞拿魚🍣 劍魚腩(2切)依個餐好抵食😋魚生份量幾多😍魚生有一定厚度 吾係是但hea❣️魚生正常質素‼️壽司飯同醋嘅比例 對我黎講岩岩好😃米飯都有六款選擇😍壽司飯粒粒分明😋🌒🌒🌒🌒宵夜套餐🌒🌒🌒🌒-4款自選配料+1款小食+1款甜品 $891️⃣-吉列蝦(2隻)+迷你焦糖布甸大福🥢烏賊(3切)🍣穴子🥢碎蒽三文魚🍣赤蝦(2隻)2️⃣-吉列帶子(2粒)+ 迷你士多啤梨雪葩🥢碎蒽吞拿魚🍣北寄貝(2切)🥢汁燒帆立貝(3片)🍣 赤蝦(2隻)宵夜餐主要就樣樣有啲❣️有刺身又有炸物🍱刺身份量同晚餐一樣多😍吾會平左而去偷工減料👍🏻👍🏻不過依個餐就冇咗三文魚刺身揀
🌸 香港餐廳紀錄🍧

『 尖沙咀🍽️鉄火堂 』

🌕🌕🌕🌕晚餐🍽️🌕🌕🌕🌕
【 鉄當家 $𝟭𝟬𝟴 】
-奉送味噌湯

1️⃣-藍鰭吞拿魚(2切) + 自選配料選4款
🥢三文魚(2切)🍣 穴子
🥢火炙三文魚(2切)🍣 赤蝦(2隻)

2️⃣-藍鰭吞拿魚(2切) + 自選配料選4款
🥢北寄貝(2切)🍣 三文魚腩(2切)+$8
🥢碎蔥吞拿魚🍣 劍魚腩(2切)

🌒🌒🌒🌒宵夜套餐🌒🌒🌒🌒
-4款自選配料+1款小食+1款甜品 $89

1️⃣-吉列蝦(2隻)+迷你焦糖布甸大福
🥢烏賊(3切)🍣穴子
🥢碎蒽三文魚🍣赤蝦(2隻)

2️⃣-吉列帶子(2粒)+ 迷你士多啤梨雪葩
🥢碎蒽吞拿魚🍣北寄貝(2切)
🥢汁燒帆立貝(3片)🍣 赤蝦(2隻)

宵夜餐主要就樣樣有啲❣️有刺身又有炸物🍱刺身份量同晚餐一樣多😍吾會平左而去偷工減料👍🏻👍🏻不過依個餐就冇咗三文魚刺身揀😿所以我就另外叫多咗三文魚(大約$60)😂😂

-厚切三文魚(2切)
-火炙厚切三文魚(2切)
加一服務費(下午12時至5時除外)

➩ ➪ ➫ ➬ ➭ ➮ ➯ ➱ ➩ ➪ ➫ ➬ ➭
🏢店名 : 鉄火堂
🗺地點 : 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠🇭🇰
📍地址 : 尖沙咀厚福街10號地舖
⏰營業: 𝟭𝟮:𝟬𝟬𝗣𝗠-𝟭𝟮:𝟬𝟬𝗔𝗠
🚃交通 : 尖沙咀站B2出口(步行10分鐘)
➩ ➪ ➫ ➬ ➭ ➮ ➯ ➱ ➩ ➪ ➫ ➬ ➭
2024-04-11
$100 (宵夜)
  • 自選魚生飯
2024-04-03 62 瀏覽
服務態度真的太差。外賣熱線,根本係假嘅。打電話過去叫我自己上網睇新嘅菜單先打電話俾佢,但係網上根本就冇發到個菜單,幾分鐘之後打返過去,佢一直浪起個電話。15分鐘都打唔通。This restaurant does not do takeaway orders.Unhelpful staff when I called using the listed phone number. He asked me to check menu on facebook first because there is a new menu. I saw that the menu he mentioned hasn’t even been posted and tried to call back but the line was busy for the next 15 minutes straight. I called over 5 times for the next 15 minutes, after so long still a busy line. Apparently he held up

Unhelpful staff when I called using the listed phone number. He asked me to check menu on facebook first because there is a new menu. I saw that the menu he mentioned hasn’t even been posted and tried to call back but the line was busy for the next 15 minutes straight. I called over 5 times for the next 15 minutes, after so long still a busy line. Apparently he held up the line so we cannot call them.
外賣自取
2024-03-27 61 瀏覽
鐵火堂係厚福街已經開左好耐,每次經過都唔少人排隊,今次終於有機會試下。當晚大約夜晚8點半左右,門口冇人排隊,店內都有一半吉位,店家安排左張4人枱比我,坐得幾舒服,服務員都好醒目,未舉手就留意到客人有需要,已經識自己行埋黎提供協助。《$142 鐵丼家-自選刺身丼》 ⭐️⭐️⭐️⭐️本身個飯係$110,包左2切厚切赤身藍鰭吞拿,同4款刺身。如果想食D貴價少少既刺身就需要加番相應既錢,價錢係點餐紙已經寫得好清楚,方便客人計番自己既預算。首先飯已經有好多款揀,由白飯醋飯,到薑味調味飯,再到冬菇飯,三文魚飯,客人只要加錢就可以隨意選擇。今次就揀左最普通既醋飯,壽司醋比例剛剛好,唔會話好酸,飯粒軟硬度適中,飯既份量都配合番魚生,唔會過多,可以每啖飯配到一舊刺身,又岩岩夠填飽個肚。今次揀既刺身有厚切赤身藍鰭吞拿(2切),赤蝦(2隻),厚切油甘魚(2切),帆立貝(2切),三文魚腩(2切),基本上全部都好厚身,解凍既部分都做得好好,唔會成到雪味,冇腥味,赤蝦爽得黎有少少黏口,帆立貝三文魚等等都係正常發揮,每碗刺身丼上面仲有一塊印左舖頭名既甜蛋,唔屬於好食到哇一聲果種,但會覺得抵食。《$49 酥炸墨魚咀》⭐️⭐️⭐️⭐️

《$142 鐵丼家-自選刺身丼》 ⭐️⭐️⭐️⭐️

《$49 酥炸墨魚咀》⭐️⭐️⭐️⭐️
一份份量都唔少,墨魚咀一口一粒,炸到好酥脆,墨魚咀食落都好爽彈。店家配左沙律醬比客人。個人覺得唔點醬已經好夠味。

人均消費:$210

環境:8/10
食物:78/10
服務:7.5/10
性價比:8/10

整體:8/10

#香港 #美食 #香港美食 #foodie #食評 #鐵火堂 #尖沙咀美食 #灣仔 #香港 #尖沙咀 #壽司 #酥炸墨魚咀 #墨魚咀 #藍鰭吞拿 #赤蝦 #油甘魚 #帆立貝 #三文魚腩 #自選刺身
2024-03-27
  • 自選魚生飯
2024-03-16 90 瀏覽
尖沙咀厚福街自選刺身丼飯 有近50款刺身配料自由配搭 人均大概110up 宵夜時段會更加平簡單記錄一下.最多人點佢哋⭐️自選刺身丼飯$110 送味噌湯可以選擇一款厚切藍鰭吞拿魚+四款配料超多配料選擇 例如松葉蟹鉗 蟹膏 穴子 會比較特別除咗藍鰭吞拿魚 仲選擇咗三文魚籽 蒲燒鰻魚 火炙三文魚 麻辣蜆肉五款配料放滿晒成個丼飯 大滿足平時其他店舖當飯可能會好多飯 但呢一間配料量相對更多部份配料需要加錢 但仍然有唔錯性價比.如果太多選擇諗唔到食咩 或者想食好啲可以試試⭐️二人套餐$398豐盛刺身丼 一次過有齊16款刺身(三文魚腩•油甘魚腩•厚切赤身•厚切劍魚腩•八爪魚•烏賊•北寄貝•馬刀貝•帆立貝•芝士蟹籽•海膽魷魚•帝皇蟹棒•中華沙律•飛魚籽•碎葱吞拿魚•珍寶赤蝦)仲有蟹籽沙律 炸物芝麻雞翼 墨魚 咀餃子同埋是日甜品兩款.#鉄火堂 (厚福街) (尖沙咀)地址:尖沙咀厚福街10號地舖.⭐️評分:味道:3.8/5環境:3/5 服務:4/5抵食:4.2/5
簡單記錄一下
可以試試⭐️二人套餐$398
豐盛刺身丼 一次過有齊16款刺身
仲有蟹籽沙律 炸物芝麻雞翼 墨魚 咀餃子
同埋是日甜品兩款
#鉄火堂 (厚福街) (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街10號地舖
⭐️評分:
味道:3.8/5
環境:3/5
服務:4/5
抵食:4.2/5
2024-02-21 152 瀏覽
We were always curious about the long line in front of this restaurant and we deciced to give it a try!They have a set where you choose your rice, tune type, and other 4 toppings for your bowl. Set comes with miso soup.You can of course add more than 4 toppings but, there will be some additional price (16hkd+). You can opt to choose toppings that has no additonal charge which will cost you 110hkd. The extra charges are mentioned in the order form.The cut of the sashimi is thick and very fulfilli

The cut of the sashimi is thick and very fulfilling.
2024-02-17 140 瀏覽
平日夜晚過嚟已見到好多人係店外排隊。2人套餐真係好豐富,亦設「鉄」丼家 (1人自選刺身飯),兩種套餐嘅性價比都超高!⭐️2人前套餐⭐️ $398🥗迷你蟹籽沙律(2個):蟹籽配爽脆青瓜絲,清新開胃。🍱豐盛刺身丼:
(三文魚腩、油甘魚腩、厚切赤身、厚切劍魚腩、八爪魚、烏賊、北寄貝、馬刀貝、帆立貝、芝士蟹籽、海膽魷魚、帝皇蟹棒、中華沙律、飛魚籽、碎葱吞拿魚、珍寶赤蝦)依個刺身丼實在太豐富,鋪上滿滿嘅海鮮刺身,一睇到我已經垂涎欲滴😍🤤刺身好新鮮,厚切嘅三文魚腩、油甘魚腩、赤身及劍魚腩,魚質鮮嫩,鮮味十足👍🏻。帆立貝彈牙,馬刀貝好爽口。✨芝士蟹籽同✨海膽魷魚依兩款都好特別。一款有香濃芝士配蟹籽鮮味,送飯食好正。一款海膽甘甜配魷魚爽口,好少食到嘅味道組合。🥟炸物盛合:
(芝麻雞翼・墨魚咀・餃子)炸物炸到外層好酥脆,令人食唔停口😋。雞翼🍗肉質保持嫩滑,面層芝麻香氣撲鼻。墨魚咀✨彈牙,而餃子🥟外脆內軟,餡料肉汁。🍬是日甜品(2個):迷你士多啤梨雪葩迷你焦糖布甸大福🍓雪葩冰涼爽口,帶士多啤梨甜酸果香。而大福🍮有焦糖嘅香甜,加上布甸奶香味同柔軟口感,味道豐富令人滿足。*********************

⭐️2人前套餐⭐️ $398

🥗迷你蟹籽沙律(2個):
蟹籽配爽脆青瓜絲,清新開胃。

🍱豐盛刺身丼:

🥟炸物盛合:
(芝麻雞翼・墨魚咀・餃子)

🍬是日甜品(2個):
迷你士多啤梨雪葩
迷你焦糖布甸大福

⭐️「鉄」丼家⭐️ $110起
自選一款飯、一款藍鰭吞拿 及 係40款配料中選四款。

🍚黑胡椒三文魚飯(白飯)+$8
三文魚碎混合係飯中,加上陣陣黑胡椒,單食已經好好味。

🍣厚切中拖羅(2切)+$23
油脂分怖平均,肉質軟綿嫩滑,非常好食🤤

🥠汁燒帆立貝(3切)
帆立貝彈牙,帶燒烤嘅微焦香氣同埋醬汁嘅甘甜味。

🍣火炙三文魚腩 (2切)+$5
三文魚腩肥美,火炙後再帶出魚嘅鮮甜。

🐟蒲燒鰻魚(2切)+$5
鰻魚外層烤到帶些焦香,味道醇厚濃郁,魚肉保持鮮嫩多汁,入口溶化,超好食!

🐟蒲燒鯖魚(2件)
烤到外層金黃色,魚肉肉質緊實,帶鹹香味。
2024-02-09 158 瀏覽
佢個宵夜套餐晚上放工去食絕對係大大嘅心靈慰藉🫂💓-晚上9:30去食,見佢有宵夜menu, $89包括味噌湯,一款小食,一個甜品,一個丼飯,可選4款刺身配料(部分需加錢)-🍱丼飯揀左穴子、吞拿魚蓉、三文魚蓉同芝士蟹籽🍣飯係用左醋飯🍚食落味道還好,份量都夠多🤩-🍬甜品當日選左士多啤梨雪葩🍓類似係就咁結左冰嘅士多啤梨食左一下覺得太酸就冇食到😟-🍮🍮另外朋友叫左個焦糖布甸大福,呢個味道有驚喜,唔會死甜💯💯-夜晚係尖沙咀諗唔到食咩可以去食下👍🏻
佢個宵夜套餐晚上放工去食
絕對係大大嘅心靈慰藉🫂💓
晚上9:30去食,見佢有宵夜menu,
$89包括味噌湯,一款小食,一個甜品
一個丼飯,可選4款刺身配料(部分需加錢)
🍱丼飯揀左穴子、吞拿魚蓉、
三文魚蓉同芝士蟹籽🍣
飯係用左醋飯🍚
食落味道還好,份量都夠多🤩
🍬甜品當日選左士多啤梨雪葩🍓
類似係就咁結左冰嘅士多啤梨
食左一下覺得太酸就冇食到😟
🍮🍮另外朋友叫左個焦糖布甸大福,
呢個味道有驚喜,唔會死甜💯💯
夜晚係尖沙咀諗唔到食咩可以去食下👍🏻
2024-01-29 274 瀏覽
突然想食日式料理,所以黎到尖沙咀厚福街呢間鉄火堂。餐廳環境尚可,空間不大,但總算舒適。見到餐牌有個二人套餐$398,被吸引了,於是就點了呢個套餐。首先第一道:麵豉湯 (味道不錯,夠熱)再來第二道: 迷你蟹籽沙律(味道清新,青瓜絲特別幼細,爽脆清甜,好喜歡呢種口感)第三道:炸物小食拼盤(由於雞翼賣晒,所以改用炸芋丸,芋圓外脆內軟,味道不錯,雞軟骨冇特別,餃子皮有啲過硬同厚 味道一般)第四道:刺身大丼飯 ,有16款配料,相當豐盛,包括有:珍寶赤蝦、厚切三文魚 、馬刀貝 、厚切油甘魚 、八爪魚片 、厚切劍魚腩 、厚切赤身、烏賊、芝士蛋籽、中華沙律、青瓜絲、碎蔥吞拿魚、帶子、蟹柳、北寄貝、飛魚籽。 (刺身整體味道鮮甜,幾款魚腩都甘香,可惜個飯太差,啲飯唔係鬆散粒狀,係一舊舊,似係冷藏再解凍嘅感覺,食落有啲硬,拉低了整體嘅分數🥲)最後一道:甜品(雖然甜品size非常迷你,但味道很好,一款類似係冰凍士多啤梨有夾心cream,另一係焦糖布甸)⭐️除咗啲飯欠佳,其他整體都良好。員工服務態度不錯,有禮貌,上菜速度快。
突然想食日式料理,所以黎到尖沙咀厚福街呢間鉄火堂。
餐廳環境尚可,空間不大,但總算舒適。

首先第一道:麵豉湯 (味道不錯,夠熱)
麵鼓湯

⭐️除咗啲飯欠佳,其他整體都良好。
員工服務態度不錯,有禮貌,上菜速度快。

2024-01-28
麵鼓湯
2024-01-01 321 瀏覽
啱啱行過尖沙咀嗰間魚生飯店,入去一試,正!食完後果然心思思要同大家分享下。店家真係懂得點滿足我哋食客嘅味蕾👅,超過40款魚生,由你揀,咁多選擇真係令人眼花撩亂!首先,火炙藍鰭吞拿魚🐟,燒到外邊微焦,入口即溶,啖啖肉,濃郞滋味真係得意得滯!再嚟,同三文魚腩飯拼盤,個三文魚腩燒得啱啱好,外層微焦,保留晒隻魚嗰股鮮美!而啲碎蟹肉和松葉蟹鉗,清新得嚟又唔會蓋過魚生本身嘅鮮味,真係完美。喺此拉埋一句,啲赤蝦同帶子🦐,新鮮、彈口,絕對係你嚟呢到必試嘅好去處。撈魚生飯時,啲飯粒夠晒彈牙,一啖一啖咁入口,滿足到你所有覓食嘅慾望。總之,我嘅境界已經進化到,行過呢間店就一定要入去兜一轉。友情提示:記得挑啲自己最鍾意嘅魚生添!总括來說,這次的体验真係正過癮👍!