📌 鉄火堂 (厚福街) - 尖沙咀厚福街10號地舖🗓(29/3) 星期五 ⏰ 晚上5點左右 💈特式:復活節假期首日就梗係瞓到有咁晏得咁晏,然後出去搵下食啦,出左尖沙咀行左陣街街,經過厚福街搵左呢間鉄火堂食個靚靚dinner。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳主打食丼飯/刺身/壽司,仲有其他日式小食/沙律/紫菜杯,餐廳仲有2人套餐,方便晒我呢d唔鍾意用腦嘅食客,而家等我同大家講下🇯🇵味道先。2️⃣人前套餐 $3️⃣9️⃣8️⃣ - 呢個套餐包左2碗麵豉湯,2份迷你蟹子沙律,一個超豐富嘅豐盛刺身丼,一個炸物盛合,2份是日甜品:🦀迷你蟹子沙律 - 蟹子沙律味道正常,我本人幾鍾意佢個沙律醬唔係好酸,但食落感覺都令人開胃。🍣豐盛刺身丼 - 呢個丼真係應該用豐盛嚟形容,材料有三文魚腩/油甘魚腩/厚切赤身/厚切劍魚腩/八爪魚/烏賊/北寄貝/馬刀貝/帆立貝/芝士蟹籽/海膽魷魚/帝王蟹棒/中華沙律/飛魚籽/碎蔥吞拿魚/珍寶赤蝦共16款食材,d材料多到完全見唔到個飯底,而且每款食落都新鮮。🥟炸物盛合 - 盛合有芝麻雞翼/墨魚咀/餃子,每樣都係即炸,上枱十分熱辣辣而且炸得好香。尤其是個雞翼,入面d肉仲食到好juic
📌 鉄火堂 (厚福街) - 尖沙咀厚福街10號地舖
🗓(29/3) 星期五 ⏰ 晚上5點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

2人前套餐

豐盛刺身丼

🥟炸物盛合 - 盛合有芝麻雞翼/墨魚咀/餃子,每樣都係即炸,上枱十分熱辣辣而且炸得好香。尤其是個雞翼,入面d肉仲食到好juicy,再值得一讚仲有佢地個京蔥餃子汁,唔記得問店員係咪自家制,但味道認真出色。
炸物盛合

🍓是日甜品 - 甜品有一件迷你士多啤梨雪葩同一件吉士餡嘅團子,個士多啤梨雪葩好甜,一d都唔酸。
是日甜品

鉄丼家 - 因為今日全日都無食野,所以太餓之下再叫多左個丼飯,佢地個丼飯餐都幾多選擇,有5種飯底+沙律菜底,再配一款藍鰭吞拿及4款自選刺身/配料,我就揀左冬菇壽司飯底+藍鰭厚切大拖羅+厚切油甘魚+穴子+火炙左口魚邊+希靈魚,無論份量同質素都對得住個價錢。
鉄丼家

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 因為餐廳有茶水提供,個餐又有麵豉湯,所以就無再特別叫飲品。

🍽環境:餐廳位置唔算多,裝修偏向日式居酒屋風格,坐位同枱面都算闊落,整體都坐得幾舒適。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員態度幾好,全程都好有禮貌同埋有保持笑容,上菜速度都幾快,菜品擺盤亦算精美。

💰💸價錢:佢地個2人套餐咁多食物種類,食材又豐富,我再另外再加多左個丼飯,埋單都只係$5️⃣0️⃣0️⃣左右,係尖沙咀食丼飯嚟講都算幾抵食。

🐲💬總結:我早排先去完日本,當時都有食刺身/丼飯等等,但呢間嘅質素都做得唔錯,除左價錢外都拍等住日本嘅質素,真心推介。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❣️
2024-03-29