這家韓國餐廳絕對是我近期吃過最好吃的韓國料理之一!其貌不揚,但是極多回頭客,韓式料理款式也很多😆😆首先,他們的芝士排骨讓我驚艷不已,肉質嫩滑多汁,搭配上濃郁的芝士,簡直是絕配😋😋!另外推薦的是韓式豬手!🤩🤩啖啖肉,省去吃豬手的不便,配搭生蒜、辣椒、泡菜,包在生菜中一起吃是一大享受😎海鮮煎餅也相當美味,裡面的海鮮新鮮又多樣,口感香脆可口。調料恰當,不會太油膩,有種愈吃愈想吃的感覺😝😝接著是我最愛的韓式炸雞,外皮香脆內裡多汁,搭配上特製的辣椒醬更是美味無比!炆牛肋骨煲則是讓人感受到濃郁的湯汁和嫩軟的牛肉完美結合,每一口都讓人回味無窮。蘋果梳打水清爽又不失甜度,喝完後整個人都感覺清涼舒爽。整體來說,這家韓國餐廳給我的印象非常深刻。食物不僅美味豐盛,而且服務周到親切。如果你想要品嚐正宗道地的韓國料理,這裡絕對是你最佳的選擇!強烈推薦給所有愛好美食的朋友們!#韓國菜 #韓正屋 #韓國美食 #芝士排骨 #韓式豬手 #荃灣美食

蘋果梳打水清爽又不失甜度,喝完後整個人都感覺清涼舒爽。

#韓國菜 #韓正屋 #韓國美食 #芝士排骨 #韓式豬手
#荃灣美食
2024-05-04 66 瀏覽
近排身邊好多人都選擇北上消費普遍都話啲嘢好食又平又大份留港消費嘅我都盡量支持性價比高嘅餐廳💪🏻今日我喺荃灣搵到間韓國野🇰🇷🇰🇷好想推薦比愛美食嘅各位香港人舖頭裝修冇咩特別 面積都好細 但Menu有好多款式 而且價錢相當吸引所以我同朋友一個眼神交換就入咗去試吓😂果然冇失望!我哋兩個人總共叫咗四樣野1. 無骨豬手👍🏻豬手肥瘦度啱啱好 我個人比較怕肥騰騰豬手 呢個食落就無咩負擔 伴住生菜泡菜加埋秘制醬 將豬手既味道升華左 我地喺下一道菜未上已經KO左佢2. 芝士排骨👍🏻排骨偏辣 但大舊啖啖肉 上果陣熱辣辣啲芝士好似溶岩咁rich 好邪惡3. 部隊鍋呢個係正常發揮 如果1個人嚟毒毒食飯會推介 但同朋友一齊可以留肚試其他特別菜式4. 海鮮煎餅👍🏻雖然口感會有點油 畢竟即叫即整 但好少可以食到呢類煎餅係外圍偏脆身 但食到入去就好多餡料仲要係幾好食的 唔會覺得純粹多粉既感覺 整體嚟講幾滿意 可以再戰
近排身邊好多人都選擇北上消費

2024-04-23
無骨豬手
部隊鍋  芝士排骨
海鮮煎餅
.荃灣有間開咗好耐嘅正宗韓國料理 真係由細食到大 以前住荃灣都成日同屋企人去食^_^今次帶埋老公嚟食😋見到Menu有好吸引嘅芝士排骨同埋滷水豬手即刻二話不說就叫咗我好鍾意食韓式卷 就叫咗牛肉卷 另外叫咗芽菜同海帶小食老公當日好想飲豆腐湯 同叫埋泡菜煎餃子🥟估唔到豆腐湯都幾大碗 而且好足料 仲配咗白飯一碗 份量十足本身都好怕食唔晒 但食食吓又OK煎餃子煎到勁香脆 點少少酸汁食好惹味.我最期待嘅芝士排骨到啦!一上枱店員就溫馨提示,盡快芝士捲好排骨因為如果芝士凍咗就會變硬 到時就好難捲了鹹鹹嘅芝士勁拉絲 排骨好入味 啲肉好易就同骨分離🤩必食!另外滷水豬手仲配咗生菜 蒜片同埋豆瓣醬可以用生菜夾住豬手嚟食 咁就唔會咁膩🩷呢餐真係勁滿足呀!
今次帶埋老公嚟食😋

估唔到豆腐湯都幾大碗 而且好足料 仲配咗白飯一碗 份量十足

本身都好怕食唔晒 但食食吓又OK
煎餃子煎到勁香脆 點少少酸汁食好惹味

因為如果芝士凍咗就會變硬 到時就好難捲了
鹹鹹嘅芝士勁拉絲 排骨好入味 啲肉好易就同骨分離🤩必食!

另外滷水豬手仲配咗生菜 蒜片同埋豆瓣醬
可以用生菜夾住豬手嚟食 咁就唔會咁膩🩷
呢餐真係勁滿足呀!

2024-04-24
2024-04-11 80 瀏覽
我哋嘅故事係咁樣開始㗎,從前有一日媽咪話好肚餓我哋落去樓下街坊餐廳度食嘢啦,因為佢每次經過都覺得好好味,好彩有位喎,我哋就一於去試吓啦。入到嚟就感受到韓國嘅感覺,我哋因為有啲肚餓,所以就叫咗都幾多嘢食價錢真係好抵。包括芝士排骨,韓式芝士蛋捲,無骨豬手😎媽咪就叫咗個朱古力沙冰 ,我就決定養生少少飲過韓國梨子汁🤗韓式海鮮煎餅真係好新鮮,即叫即整嘅味道 夠晒脆,又唔會好厚粉,充滿韓國嘅味道再淋埋面頭嘅醬汁一流😎跟住上碟嘅係芝士排骨,真係好多芝士呀,啲芝士好濃郁就可以有一大堆嘅芝士輕易做到拉絲效果用嚟打卡一流最後,我哋就以梨子同埋沙冰作結係一個完美嘅飯局 🤗

最後,我哋就以梨子同埋沙冰作結係一個完美嘅飯局 🤗
2024-03-03 267 瀏覽
*食物全家幅到了12月中,終於有冬天的感覺,近幾日天氣溫度跳崖式下跌,凍了就想吃多些東西保暖。今次我和小絲光顧這間韓正屋是可以吃到肚漲離開。看了餐牌沒多久就決定點$248的二人餐。剛好有雞、牛、豬。一向都知道韓國菜的風格都是偏重調味+大份量,但沒想到份量真是遠超想像。一來到是簡單頭盤,韓國泡菜和紫菜,兩款食物都很送飯。*很送飯的前菜之後來的菜色就是走向肚漲之路。第一款來的是鐵板燒牛肉,味道一般,牛肉的質素甚至只是中下。*牛肉質素很一般但份量真的是多得很,有種吃不完的盡頭。第二款是石頭傳統豬肉飯(辣)。這個份量是正常偏大。賣相很韓國亦是今晚的食物最好食的一款。*小絲用她搽了指甲油的手細心地伴飯*還有飯焦,增加了不一樣的口感小絲很細心先將飯拌好才食。小絲與其他少女相同不太吃飯,但這個石頭鍋竟然令她一口接一口。可想而之味道是很不錯。第三款是帶點驚喜的人參雞湯。菜色名稱很不花巧,食物上桌後都不花巧,驚喜在於原隻雞的肚裡。*沒想到雞裡有大驚喜原來是釀入了粟子糯米飯。小絲吃到人參一條,但我就覺沒有太多人參味。看到整隻雞就知是一個很有份量的菜式。盡了最大的努力吃完所有食物,可惜最後仍吃不完。另一個要
*食物全家幅

到了12月中,終於有冬天的感覺,近幾日天氣溫度跳崖式下跌,
看了餐牌沒多久就決定點$248的二人餐。剛好有雞、牛、豬。

一來到是簡單頭盤,韓國泡菜和紫菜,兩款食物都很送飯。
*很送飯的前菜

之後來的菜色就是走向肚漲之路。

第一款來的是鐵板燒牛肉,味道一般,牛肉的質素甚至只是中下。
*牛肉質素很一般

但份量真的是多得很,有種吃不完的盡頭。

*小絲用她搽了指甲油的手細心地伴飯
*還有飯焦,增加了不一樣的口感

第三款是帶點驚喜的人參雞湯。菜色名稱很不花巧,
食物上桌後都不花巧,驚喜在於原隻雞的肚裡。

*沒想到雞裡有大驚喜

盡了最大的努力吃完所有食物,可惜最後仍吃不完。

另一個要讚賞的地方是三款食物的餐具都有保溫的功能,吃到尾,食物仍保持到溫度。
*己盡力吃

餐廳沒有收加一服務費,凍飲都沒有收多2元。
埋單就是$248,拍拖晚餐來說,真的超值。
所以想吃得超飽,味道又不算太差。這間韓正屋是適合的選擇。
2024-01-01 486 瀏覽
在香港,不時能吃到不同的菜款。走在街道上,多國食物到處可見。今日同朋友打完羽毛球,正好經過肚餓了,於是就來到這間韓正屋。朋友都很喜歡吃韓國菜,進店的以卡位木桌椅為主。我們除了點了主食,還點了不同的小食,例如石頭傳統牛肉飯、韓式煎泡菜餅、韓國無骨豬手、韓式炒粉絲。石頭傳統牛肉飯一個石窩碗盛載著紫菜、紅蘿蔔絲、白蘿蔔絲、豆芽菜、牛肉及生雞蛋。份量十足。先伴勻生雞蛋及配菜、使每粒大米都吸收生雞蛋的蛋香。伴以配菜來吃、很有韓國風味。韓式炒粉絲粉絲長長幼滑、晶瑩剔透、撒以蛋條。韓國無骨豬手份量很多,肉切至一片片,鹹香,配以泡菜及生菜、使味道有多重口感,而且吃不到一絲膩感。韓式煎泡菜餅鐵板煎餅用了韓式醬,一大片金黃色煎餅佈滿整隻鐵板,煎餅上撒上蔥花、香脆可口、不油膩。整體來說,我們都覺得這家韓國菜食物款式很多,而且味道挺正宗的。

韓式炒粉絲
粉絲長長幼滑、晶瑩剔透、撒以蛋條。

2023-12-29 309 瀏覽
繼續發掘荃灣美食之旅今次試到遠少少嘅大壩街覓食見呢間韓國菜平日都幾多人排隊,又試埋一份一般嘅石鍋飯、湯、辛辣麵都應有盡有全部食物都幾大份,都算抵食🫡𓂅 二人套餐 ᴴᴷᴰ 248套餐包人蔘雞湯、鐵板燒肉、石鍋雜錦飯同飲品前菜味道麻麻每份上枱都係熱辣辣,鐵板燒肉同石鍋飯都Ok🙆🏻另外人蔘雞十分大隻,但係糯米同雞黏住曬跟餐飲品選擇柚子茶同生薑茶兩杯味道就比較失色,飲落好淡𓂅 韓式泡菜煎餅 / 辣 ᴴᴷᴰ 45望落十分吸睛嘅全紅色泡菜煎餅好多枱都有叫,味道都中規中矩~
繼續發掘荃灣美食之旅
今次試到遠少少嘅大壩街覓食
見呢間韓國菜平日都幾多人排隊,又試埋一份
一般嘅石鍋飯、湯、辛辣麵都應有盡有
全部食物都幾大份,都算抵食🫡

𓂅 二人套餐 ᴴᴷᴰ 248
套餐包人蔘雞湯、鐵板燒肉、石鍋雜錦飯同飲品
前菜味道麻麻

每份上枱都係熱辣辣,鐵板燒肉同石鍋飯都Ok🙆🏻

另外人蔘雞十分大隻,但係糯米同雞黏住曬

跟餐飲品選擇柚子茶同生薑茶
兩杯味道就比較失色,飲落好淡

𓂅 韓式泡菜煎餅 / 辣 ᴴᴷᴰ 45
望落十分吸睛嘅全紅色泡菜煎餅
好多枱都有叫,味道都中規中矩~
2023-12-28
2023-12-22 260 瀏覽
在荃灣,美食琳立,有小食有雞煲,今次我跟姐姐選了正宗的韓國菜。店的座位以卡位為主。寬闊,我們點了牛肋骨煲、韓式雜錦海觧年糕湯拉麵、韓式炸雞、涼伴芽菜及韓式泡菜餃子。以涼伴芽菜作前菜,一小碟,份量不算太多,但酸酸甜甜十分醒胃。牛肋骨煲,至少有6大件牛肋骨,肉厚,用濃郁的牛肉湯配以紅蘿蔔及白蘿蔔餚制而成,牛肋骨十分嫩滑,用以泡飯來吃,極為惹味。姐姐選了韓式雜錦海觧年糕湯拉麵,韓國拉麵口感較為彈牙,麵質較粗,有蝦、青口及金菇作配菜,每一條麵吸收了濃湯的精華,十分幼滑。韓菜小食,當然少不了炸雞,炸雞有6-7件,炸至金黃色,外脆內軟,配以韓式辣醬,甜甜辣辣。韓式炸泡菜餃子,餃子煎至金黃色,皮脆,每一只餃子都包裏著泡菜,十分有韓式風味。整體來說,店的菜款選擇很多,而且味道正宗,食物的性價比很高。

涼伴芽菜

韓式雜錦海觧年糕湯拉麵

韓菜小食,當然少不了炸雞炸雞有6-7件,炸至金黃色,外脆內軟,配以韓式辣醬,甜甜辣辣。

韓式炸泡菜餃子

韓式雜錦海觧年糕湯拉麵
2023-12-05 222 瀏覽
今日朋友帶咗去一間韓式餐廳,價錢非常親民🧀芝士排骨 $168-淋上韓式BBQ醬嘅燒排骨底部全部都係芝士 都仲未夠 再喺面頭灑上芝士碎 完全比芝士包圍嘅排骨可以做到拉絲嘅感覺 芝士味夠鹹香 排骨肉多⚪️海鮮純豆腐湯 $62-韓式大醬嘅湯底 加入豆腐 魷魚鬚 青口 蜆 等海鮮 熱得嚟又夠辣 惹味🐓韓式煎雞翼 $35-雞翼幾好食 味道有少少似普通豉油🥬涼拌菠菜 $15-菠菜加入少少麻油 涼拌幾香口總括嚟講,味道唔錯,價錢相當抵食👍🏻👍🏻
今日朋友帶咗去一間韓式餐廳,價錢非常親民
🧀芝士排骨 $168

⚪️海鮮純豆腐湯 $62

🐓韓式煎雞翼 $35
-雞翼幾好食 味道有少少似普通豉油
🥬涼拌菠菜 $15
-菠菜加入少少麻油 涼拌幾香口

總括嚟講,味道唔錯,價錢相當抵食👍🏻👍🏻
2023-12-05 175 瀏覽
.上星期同老公去荃灣食韓國菜 今次由係荃灣返工既老公帶我去食好西🤣呢間韓菜餐廳已經開左好多年架啦 一直係平民高質飯堂當日天氣有啲凍 叫返個部隊鍋試下韓式小碟既酸海帶非常好食 開胃之後再叫左一碟獨食😋爽口得黎個味好正另外叫左辣年糕 加左魚糕一齊炒 煙煙韌韌好惹味到主菜 部隊鍋啦!🍲佢係2人餐 配2杯飲品部隊鍋揀左泡菜湯底 配芝士烏冬 份量2個人都嫌多🤣有勁多料餃子 廚師腸 厚切餐肉 魚糕 豆腐 金菇等等芝士加落部隊鍋入面絕對係世一🥹烏冬索晒湯底非常正😋厚切餐肉好大件 啖啖肉 滿足晒~食完暖粒粒非常溫暖呢冬天一定要叫呢個🫶🏻
當日天氣有啲凍 叫返個部隊鍋試下

佢係2人餐 配2杯飲品
部隊鍋揀左泡菜湯底 配芝士烏冬 份量2個人都嫌多🤣有勁多料
餃子 廚師腸 厚切餐肉 魚糕 豆腐 金菇等等

芝士加落部隊鍋入面絕對係世一🥹烏冬索晒湯底非常正😋

厚切餐肉好大件 啖啖肉 滿足晒~
食完暖粒粒非常溫暖呢
冬天一定要叫呢個🫶🏻
2023-11-28
2023-11-27 86 瀏覽
夜晚過嚟韓正屋食韓國菜, 啲餸菜大大份,價錢又平民化。叫咗個韓式芝士蛋捲, 上面落咗甜芥末醬同埋茄汁,紅紅黃黃梅花間中好靚。 蛋捲咬落鬆軟有蛋香 。芝士煙韌,拉絲狀態唔錯,但味道比較淡, 容易畀醬汁蓋個味道。魚糕串用紫菜湯載住上枱, 魚糕保持暖身, 彈牙入味。 梨子汁雖然係罐裝飲品, 但裏面有少量果肉, 飲落有少少似冰糖燉雪梨嗰種味道, 幾潤喉。最後嘅韓式炒粉絲大大碟,佢個份量完全夠兩個人食,上枱嗰刻差啲畀佢嚇親。 粉絲乾身唔油膩,配上少許椰菜,雞蛋絲同木耳, 食落幾爽口。叫咗咁多樣嘢,埋單都係130蚊左右, 真係好抵食。

夜晚過嚟韓正屋食韓國菜, 啲餸菜大大份,價錢又平民化。

魚糕串用紫菜湯載住上枱, 魚糕保持暖身, 彈牙入味。

叫咗咁多樣嘢,埋單都係130蚊左右, 真係好抵食。

2023-08-23 187 瀏覽
紫菜包飯,味道唔錯,好平實,入邊有小黃瓜,蘿蔔,雞蛋。甜辣醬炸雞,上枱熱辣辣,啲雞肉都算滑,甜辣醬酸酸甜甜,唔辣。韓式雞蛋捲,啲蛋煎到仲有少少蛋漿流出來,有流心效果,不過少啲茄汁會好啲。海鮮煎餅,配料有魷魚,蜆同埋韭菜,多啲會仲好。韓式炸醬麵,個麵有少少似上海麵,炸醬甜甜哋,都好多,夠撈成個麵。人蔘雞湯隻雞入邊有糯米,人蔘味都幾濃,個人覺得呢個雞湯好好飲,可以撈到成碗飯,而且仲有少少胡椒味,雞都幾大隻。
紫菜包飯,味道唔錯,好平實,入邊有小黃瓜,蘿蔔,雞蛋。

海鮮煎餅,配料有魷魚,蜆同埋韭菜,多啲會仲好。

2023-07-04
去開荃灣同朋友交收,食埋晚飯先返屋企,朋友介紹食呢間韓式家庭料,佢話大份夾抵食。天氣太熱,朋友叫個韓式蕎麥水冷麵,湯底酸酸涼涼,令人開胃,d麵仲爽口彈牙,唔係痴埋一舊,自己係屋企整永遠整唔到呢個口感。食韓國菜,點少得牛肉石鍋拌飯,石鍋拌飯一上枱滋滋聲,仲整到飯焦,脆トト好正,撈埋多種菜嘅配料,口感好豐富。食個鐵板燒牛肋骨肉都好味,燒到好香,好juicy有油份但肉質不會過份油膩,好味。我自己因為想食辣,所以叫咗個辣豆腐湯,好多料同醒胃,佢跟埋個飯俾你。整體味道好滿意,份量大大份,又美味,超抵食,大食積嘅我地唔怕食唔飽呀。

韓式蕎麥水冷麵
  • 鐵板牛仔骨
  • 海鮮純豆腐湯
  • 鐡板燒牛仔骨
2023-07-18 159 瀏覽
就像一個韓式街坊飯堂🏠食物種類非常多,而且有唔同嘅套餐啱晒一家大細嚟食,價錢仲非常親民。食韓國嘢我必點韓式壽司!估唔到一份有成10舊壽司,最後食唔晒😂我哋另外叫咗一份海鮮豆腐湯同鐵板牛仔骨原來兩樣都各跟一碗飯😂😂牛仔骨好香口,肥膏部份唔算多肉質都唔錯,撈飯一流!海鮮豆腐湯味道偏淡,係有屋企健康嘅味道🤣另外點仲有幾碟韓式前菜,最鍾意食大豆芽菜!前菜要自己另外俾錢,我覺得佢其他食物都算抵食另外加錢要前菜都可接受。
就像一個韓式街坊飯堂🏠
食物種類非常多,而且有唔同嘅套餐
啱晒一家大細嚟食,價錢仲非常親民。

食韓國嘢我必點韓式壽司
估唔到一份有成10舊壽司,最後食唔晒😂
我哋另外叫咗一份海鮮豆腐湯同鐵板牛仔骨
原來兩樣都各跟一碗飯😂😂

牛仔骨好香口,肥膏部份唔算多
肉質都唔錯,撈飯一流!
海鮮豆腐湯味道偏淡,係有屋企健康嘅味道🤣

另外點仲有幾碟韓式前菜,
最鍾意食大豆芽菜!
前菜要自己另外俾錢,我覺得佢其他食物都算抵食
另外加錢要前菜都可接受。

2023-07-18 127 瀏覽
平時好少食韓國菜,今日黎到荃灣經過呢間韓正屋,入面差唔多坐滿人,就決定如同朋友試下係唔係真係咁好食😛〈泡菜豆腐牛肉湯(辣)〉夠晒熱辣辣,牛肉同豆腐嘅份量都好多,仲有金菇,翠玉瓜等等,好足料。湯底微辣,撈飯食幾開胃。〈韓式炒粉絲〉粉絲口感彈牙帶點煙韌,味道調得剛好,唔會太鹹亦唔會太油膩。〈韓式煎雞翼〉煎雞翼不過不失,雞翼size算大隻,表面煎得微微金黃,味道調得好有家的感覺。〈韓式炸雞〉炸粉唔厚,外皮炸得好香脆。食炸雞最怕就係雞肉會好老,但呢度嘅炸雞幾有驚喜,肉質唔會好乾,炸完仍然嫩滑。再淋上韓式甜辣醬,幾惹味。〈韓式炒年糕(辣)〉年糕嘅口感軟糯,味道微辣帶酸。飲品方面我地仲叫左凍人蔘茶同柚子梳打水,非常清涼解渴。👍🏻總括嚟講呢度嘅晚餐性價比都幾高,餐廳環境亦幾舒服,黎荃灣食飯又多個好選擇。
〈泡菜豆腐牛肉湯(辣)〉

〈韓式炒粉絲〉
粉絲口感彈牙帶點煙韌,味道調得剛好,唔會太鹹亦唔會太油膩。

〈韓式煎雞翼〉

〈韓式炸雞

〈韓式炒年糕(辣)〉
年糕嘅口感軟糯,味道微辣帶酸。
飲品方面我地仲叫左凍人蔘茶同柚子梳打水,非常清涼解渴。👍🏻