2022-09-08 2207 瀏覽
收工去荃灣馬祖打邊爐🍲一人一鍋👍🏼頭幾碟d牛都唔錯,第四碟之後就比d超肥牛,有叫佢哋比瘦小小嘅牛,但連續幾碟都係咁質素參差⋯⋯之前元朗店都唔係咁,真係有啲失望😮‍💨
質素參差⋯⋯之前元朗店都唔係咁,真係有啲失望😮‍💨
2022-08-30 1899 瀏覽
一直都好鍾意佢地的藥膳湯底米線。。。見都好耐無食,於是同幾個同事去食,點知呢次就遇到煮得差的廚師~佢呢到的水准都好參差,運氣好的,遇上煮得好。。呢次差的點是:米線好硬,入面都未煮熟,就算浸佢一陣,都依然係硬😖😖😵‍💫.呢次兩碗都好硬ge 米線😣😣😖藥膳雞湯米線 🐔$56.黑蒜藥膳雞湯米線 🐔$59.另外兩個同事嗌左兩碗。。。香辣藥膳牛肉湯手工麵 🐮$72大辣 同小辣~見佢地話呢個好味🤣😁 應該比我地的米線好🥺🥺.普通時段,凍飲+$8都好大杯~蜂蜜茉莉綠茶。。凍檸茶x2。。愛民芒茉莉花茶.下午茶時段飲品優惠些~.另外都有火鍋食。。以下是火鍋區食品,見飲品種類都多 (飲品果part 無影到🙈)
一直都好鍾意佢地的藥膳湯底米線。。。
呢次兩碗都好硬ge 米線😣😣😖
藥膳雞湯米線 🐔$56
1.  藥膳雞湯米線

黑蒜藥膳雞湯米線 🐔$59
黑蒜藥膳雞湯米線

另外兩個同事嗌左兩碗。。。
香辣藥膳牛肉湯手工麵 🐮$72
大辣 同小辣~
見佢地話呢個好味🤣😁 應該比我地的米線好🥺🥺
香辣藥膳牛肉湯配手工麵

普通時段,凍飲+$8
都好大杯~
蜂蜜茉莉綠茶。。凍檸茶x2。。愛民芒茉莉花茶

下午茶時段飲品優惠些~

香辣藥膳牛肉湯配手工麵
2022-08-23 1576 瀏覽
又到覓食星期一, 今次去到馬祖食火鍋. 平時我好鍾意食佢的米線, 火鍋就第一次食. 點左$228 Prime Grade牛肩胛肉眼. 共有十多款湯底可選, 最後揀左藥膳花雕雞湯同埋藥膳麻辣鴨血凍豆腐 (+$10).$228呢款牛肉味道, 肉質同口感都唔錯. Mr平時鍾意order一舊靚牛返屋企切, 都覺得幾OK! 外面的配菜自取, 有雞件同魚塊, 算係小驚喜! 其他都係丸, 菜, 菇, 麵等, 選擇上唔算太多. 飲品有2個櫃, 普普通通. 最吸引係雪糕雪條都有2個櫃. 食左好多, 正

藥膳麻辣鴨血凍豆腐

藥膳花雕雞

Prime  Grade

外面的配菜自取, 有雞件同魚塊, 算係小驚喜!
其他都係丸, 菜, 菇, 麵等, 選擇上唔算太多.

藥膳麻辣鴨血凍豆腐
藥膳花雕雞
Prime  Grade
2022-08-03 1792 瀏覽
呢間餐廳係小妹第二次幫襯,嚟得第二次當然有啲原因嘅~我同上次一樣,叫咗藥膳麻油雞米線($57)。男友就叫咗未叫過嘅香辣藥膳牛肉湯米線(中辣)($72)。另加兩杯凍檸茶(每杯加$8)。其中一個有返頭嘅原因,就係上菜夠快,3分鐘內就有得食,男友唔使趕頭趕命就倒碗麵落肚再衝返公司。藥膳麻油雞米線一上檯就好香麻油味。份量唔少,女仔未必食得哂,我俾咗2件雞同1/3米線男友都夠哂飽。雞好滑,有3件係髀位,其他位置都唔算多骨,而家仲幾滑😋食米線最怕唔煮得過淋,呢度嘅米線滑得嚟又有啲煙韌,不知不覺就清哂。至於個湯可以放心飲,我兩次飲完都冇口渴,唔錯。男友叫嘅香辣藥膳牛肉湯麵線(中辣)一上檯就搶飲頭啖湯😜中辣嘅辣度係X仔嘅10小辣咁上下,唔食得辣嘅我都絕對handle到,鍾意食辣嘅朋友可以直接叫大辣~呢個麵嘅牛肉係牛肋肉嚟嘅,有成4-5大嚿。食咗一嚿,我覺得可以再淋啲,但都入味嘅。蘿蔔冇試唔知點,但男友冇特別講乜就應該冇大問題。至於檸茶就中規中矩,大大杯好抵飲~環境就唔錯,我地都高大,坐卡位一邊都完全唔迫,係冷氣大咗啲,不過我地都好怕熱所以冇問題。服務都唔錯,一入門口有問清楚係食米線定火鍋。上菜另外俾多
呢間餐廳係小妹第二次幫襯,嚟得第二次當然有啲原因嘅~

至於檸茶就中規中矩,大大杯好抵飲~

服務都唔錯,一入門口有問清楚係食米線定火鍋。上菜另外俾多個碗仔用嚟裝骨,整體服務都到位。

如果想食個相對經濟嘅quick lunch,呢度絕對係好選擇~~

香辣藥膳牛肉湯米線、藥膳麻油雞米線

2022-08-02
香辣藥膳牛肉湯米線、藥膳麻油雞米線
  • 藥膳麻油雞米線
  • 香辣藥膳牛肉湯米線
2022-07-27 1425 瀏覽
今日下午行經荃灣西海之戀,試下一間台式料理。講起台式料理,我去了台灣都好多次也沒有試過藥膳雞,今次我就試下蟲草花藥膳農場雞白飯。現在環境尚算ok,坐位都舒服,坐低1,2分鐘我已經可以選定好食品,不到2分鐘已經放左係我枱面,聞到一股好香既藥膳味,先一8試個湯非常足味藥膳味也帶點點蟲草花味,雞肉就不過不失,不算是十分滑但也不會覺得會硬。雞味就一般般因為幾十元你都知咩料,食到一半,我決定了將個湯倒晒入碗白飯度,黎個藥膳湯飯,最後飯量都很多當然係食唔晒。置於會否再食?我諗會既但不會是明天吧!
今日下午行經荃灣西海之戀,試下一間台式料理。
置於會否再食?我諗會既但不會是明天吧!
2022-07-01 1393 瀏覽
叫咗麻辣湯底同蕃茄麻辣湯底兩個湯底都超鹹,加咗滾水都係一樣!任食放題只係食咗一碟牛一碟豬已經放棄埋單走人!反應俾個女部長聽,佢淨係問使唔使加水😂😂😂永遠唔會再嚟啦
台式一人火鍋
2022-06-27 1338 瀏覽
😔有啲失望嘅台灣火鍋🫠香港台灣火鍋店開到琳琳立立,遍佈港九新界,今次嚟到荃灣海之戀,見到一間好特別嘅火鍋名稱,叫馬祖🥘就膽粗粗入去試吓(⊙ω⊙)*餐廳環境衛生*火鍋餐廳黎講,佢嘅地方算細,就連麥當勞都大過佢😅不過都可以容納到20台左右啲自助放題食物擺晒喺雪櫃內,都尚算衛生 ~餐廳侍應殷勤招待,有笑容有禮😊呢一方面十分欣賞👍🏻👍🏻👍🏻*食物貌相味道*呢間台灣火鍋店,喺90分鐘放題任食,有唔同級別價錢選取不同食材,今次我就揀咗$323一位嘅美國極黑和牛🐮、西班牙黑毛豬🐷、極上牛頸脊🐂、Prime Grade 肩胛肉眼、西班牙無激素豬肉片🐖湯底方面,我揀咗藥膳椰子青雞湯🥥、藥膳台灣沙茶湯!首先講吓椰子雞湯,超級濃烈椰子味,椰子味已經蓋過晒所有味道😅;另外一個沙茶湯,都是普普通通一個很濃嘅湯底,兩個都沒有藥膳味❌❌食完兩個湯底,非常口渴,應該有很多味精🤔🤔講返牛肉同豬肉,雖然佢有幾款牛肉及豬肉任食,但是質素同普通酒樓嘅肥牛豬肉片沒有什麼分別~可能我揀嘅價錢不是最高級,所以食嘅都是普通級數,但是三百幾蚊價錢,就有啲不值。。。。另外自助櫃食材方面,款式不多😮‍💨,連最普通嘅蟹柳都沒有。。。午餐肉很

😔有啲失望嘅台灣火鍋🫠

*餐廳環境衛生*

*食物貌相味道*

另外自助櫃食材方面,款式不多😮‍💨,連最普通嘅蟹柳都沒有。。。午餐肉很薄,丸類很少😓,蔬菜種類亦都很少,是我食火鍋店,最少款式揀的一間。。😑🤢

飲品方面,都有十幾種飲品可選,最大路可樂、烏龍茶都有,但比起其他台灣火鍋店,有自家製茶,所以就有啲遜色(°_°)

最期待甜品雪糕,呢個我頗為欣賞,因為都有很多選擇,有幾款雪條,幾款雪糕🍦選擇,仲有甜筒‼️最好味就係玄米茶雪糕🤪

*服務質素*
因為餐廳裏不是有很多人,所以90分鐘後仍然可以坐喺度食嘢傾偈,這是唯一的好處😝但90分鐘後就不能再叫牛肉或者豬肉📍
2022-04-28 2508 瀏覽
馬祖有三間分店在將軍澳戲院🎬看電影,所有試試將軍澳分店,點了 $229 豬牛放題套餐,店員服務態度很好,招呼周到。湯底選擇很多,有12款,可以一人一個鍋,各食各口味。椰菜雞湯必點,椰香味撲鼻,牛肉豬肉很掛湯,涮一涮就吸滿濃郁的湯汁;牛肉不像網上說的有瘀黑,每一塊顏色都很新鮮,雪花分佈的很平均(圖二)。豬肉是無激素的豬🐽,感覺比牛肉還要好吃😋只吃豬肉的可以點 $198 豬肉放題。自助區食物選擇很多,有鮮嫩的雞腿肉、沙茶牛肉(跟沙嗲牛一樣味道)、魚肉、還有不同的丸類及蔬菜。(圖4是芋泥貢丸,挺特別)甜品是回本關鍵,因為有movenpick和微熱山丘隨便拿,平時放題都是只限一件,馬祖可以隨便食,真大方🤣(圖7是店內座位參考)嫌遠的話,荃灣元朗也有分店。
馬祖有三間分店
在將軍澳戲院🎬看電影,
所有試試將軍澳分店,
點了 $229 豬牛放題套餐,
店員服務態度很好,招呼周到。
湯底選擇很多,有12款,
可以一人一個鍋,各食各口味。
椰菜雞湯必點,椰香味撲鼻,
牛肉豬肉很掛湯,
涮一涮就吸滿濃郁的湯汁;
牛肉不像網上說的有瘀黑,
每一塊顏色都很新鮮,
雪花分佈的很平均(圖二)。
豬肉是無激素的豬🐽,
感覺比牛肉還要好吃😋
只吃豬肉的可以點 $198 豬肉放題

自助區食物選擇很多,
有鮮嫩的雞腿肉、沙茶牛肉(跟沙嗲牛一樣味道)、
魚肉、還有不同的丸類及蔬菜。
(圖4是芋泥貢丸,挺特別)

甜品是回本關鍵,
因為有movenpick和微熱山丘隨便拿,
平時放題都是只限一件,
馬祖可以隨便食,真大方🤣
(圖7是店內座位參考)
嫌遠的話,荃灣元朗也有分店。

2022-04-03 1614 瀏覽
我叫黑蒜藥膳農場雞新竹米粉,湯底味道頗清淡,但紅棗夠甜、黑蒜夠香、反而藥膳味唔算十分濃烈。我會唔食軟淋淋的雲南米線,轉食新竹米粉,比較有咬口,農場雞好肥,雞皮多,我好快唔食,俾隔離個位食,佢好似叫醉雞,但香港無咩地方醉雞好好味,所以我無試了。
食過兩次,分別係唔同分店。荃灣店:行完DONKI係附近覓食,見到馬祖原來除左打邊爐之外,仲有午市套餐,鍾意藥膳湯底嘅我就被吸引左啦。🤣是日午餐:藥膳養生湯農場雞米線以我個人口味黎講味道偏淡,我偏向鍾意濃濃藥膳湯底,而男朋友就覺得唔錯。元朗店:同樣地行經yoho見到有分店,事隔幾個月,男朋友又想食。是日午餐:🍜香辣養生湯農場雞米線🍚生薑豚肉香蔥海苔燒汁飯我就唔評論男朋友食嘅米線啦,因為佢一向都幾鍾意馬祖嘅湯底。而我今次揀左飯,唔知係上次冇留意定真係新出品,竟然有飯。😂 味道唔錯,都幾大碗下,如果啲汁多啲黎撈飯會更好!
食過兩次,分別係唔同分店。

荃灣店:

是日午餐:藥膳養生湯農場雞米線

元朗店:
同樣地行經yoho見到有分店,事隔幾個月,男朋友又想食。

是日午餐:
🍜香辣養生湯農場雞米線
🍚生薑豚肉香蔥海苔燒汁飯

我就唔評論男朋友食嘅米線啦,因為佢一向都幾鍾意馬祖嘅湯底。

因為疫情嘅關係,好耐都無同老公出街四圍行下匿係屋企咁耐終於都忍唔住出去抖下氣,所以今個星期日就近近地出去荃灣西行下行過馬祖見到依家有午市套餐,到三點之後仲送飲品雖然我去嘅時間就未到三點,但都係加六蚊啫,咁OK啦入去試下餐廳環境都乾淨同埋都算坐得舒服啦,光線充足。明明係星期日嘅午巿,但係都好多吉位,今時今日做做餐飲真係唔容易我㨂嘅係原菜豬肉餃米線加五蚊轉左香辣蕃茄湯有4粒白菜豬肉餃,好足料大大粒香辣蕃茄湯我叫嘅係少辣,但係都真係幾辣,我食到嘅辣度係譚仔嘅中辣,我覺得呢度嘅小辣係等於譚仔嘅小辣!老公見我話辣都「不」左羹湯飲,佢個嘴唇即刻變得好性感米線唔會煮到太淋,係我鐘意嘅un度食物份量足夠,食完絕對夠飽的老公叫嘅係生姜豚肉生蔥海苔燒汁飯,賣相都幾靚仔至於味道方面,老公話好食,同埋佢都話食完夠飽我同老公都一樣叫左熱奶茶,呢個奶茶飲得過好好飲又唔算,但以唔係茶餐廳嘅標準黎講已經算係好唔錯,我同老公都覺得意外因為老公唔鐘意打邊爐,下次去荃灣西都可以on list 考慮食呢個!
因為疫情嘅關係,好耐都無同老公出街四圍行下

行過馬祖見到依家有午市套餐,到三點之後仲送飲品

雖然我去嘅時間就未到三點,但都係加六蚊啫,咁OK啦入去試下

餐廳環境都乾淨同埋都算坐得舒服啦,光線充足。

白菜豬肉餃配辣番茄湯米線

我㨂嘅係原菜豬肉餃米線加五蚊轉左香辣蕃茄湯

有4粒白菜豬肉餃,好足料大大粒

老公見我話辣都「不」左羹湯飲,佢個嘴唇即刻變得好性感

米線唔會煮到太淋,係我鐘意嘅un度

食物份量足夠,食完絕對夠飽的

老公叫嘅係生姜豚肉生蔥海苔燒汁飯,賣相都幾靚仔

至於味道方面,老公話好食,同埋佢都話食完夠飽
熱奶茶

我同老公都一樣叫左熱奶茶,呢個奶茶飲得過

2022-02-20
2022-02-22 944 瀏覽
夜晚無得出街食飯咁我地唯有下午火煱啦兩點半黎到無諗住呢D時間都幾多人呀呢度有得揀食火煱同米線見隔離檯食米線都好大碗下呀由於本人唔食牛就揀左209 既餐除左牛同豚肉其他就自己出去拎配料比較特別有甜不辣,雞肶肉,墨汁台灣腸,窩筍,芥苿魚旦等鍾意佢D配料分到細細份可以食多D款咁湯底係要讚呀揀左~藥膳花雕雞湯好重藥膳味架酒味都重架好濃郁鍾意藥膳湯必試呀~藥膳椰子清雞湯呢個又係好重椰子味個味唔會好假好正好正我忍唔住飲左兩碗呀**下次可以再黎試下其他湯**
夜晚無得出街食飯

就揀左209 既餐
除左牛同豚肉
其他就自己出去拎
配料比較特別
有甜不辣,雞肶肉,墨汁台灣腸,窩筍,芥苿魚旦等
鍾意佢D配料分到細細份

我忍唔住飲左兩碗呀

**下次可以再黎試下其他湯**
2022-02-19
2021-12-21 1812 瀏覽
高高興興的來,掃掃興興的走!🙄昨天和友人一起到馬祖打邊爐,一心想試吓藥膳湯底,我們先掃安心出行,再量體溫,然後在門口選定湯底。我選了蟲草花桃膠,友人則選了椰子那個,當帶位員帶我們入位,又要我們再次拿出手機給她再檢查一次,其實心想明明點餐那位已看,為何又要再拿出來浪費時間呢?不過,像我們這種從不找別人麻煩的人,還是把手機再次掏出來,給帶位員檢查。我們選了$288一位的那款肉,肉質算是不錯,每塊也是薄薄的,刀功也是一流,牛有牛味,豬冇豬味,其他打邊爐配菜也是與一般火鍋店無異。在打邊爐的前半段時間一切正常。可是,直至還有二十五分鐘要交檯時,侍應告訴我們已是last order,這也明白的,我們也沒有肉要再加,接著剩餘二十分鐘時,侍應叫我們先付款,也是明白的,付款後的十五分鐘,分別有三、四個侍應不斷在我們的檯旁巡邏,並逐個逐次提醒你們尚有多少分鐘,提示共四次。雖然那時候,我們其實只是在吃雪糕,等候著硬硬融雪,但其實也感到十分滋擾。因為說話給打斷了幾次。最後友人忍不住告訴他們,令他們知道他們的行為令食客很不爽,兩位一齊前來的侍應也彷彿知道自己有多煩了!然後,徑自走開。其實當時店舖只有七成食客,真
高高興興的來,掃掃興興的走!🙄

昨天和友人一起到馬祖打邊爐,
一心想試吓藥膳湯底,
我們先掃安心出行,再量體溫,
然後在門口選定湯底。

我選了蟲草花桃膠,友人則選了椰子那個,
當帶位員帶我們入位,
又要我們再次拿出手機給她再檢查一次,
其實心想明明點餐那位已看,
為何又要再拿出來浪費時間呢?
不過,像我們這種從不找別人麻煩的人,
還是把手機再次掏出來,給帶位員檢查。

我們選了$288一位的那款肉,
肉質算是不錯,每塊也是薄薄的,
刀功也是一流,牛有牛味,豬冇豬味,
其他打邊爐配菜也是與一般火鍋店無異。

在打邊爐的前半段時間一切正常。
可是,直至還有二十五分鐘要交檯時,
侍應告訴我們已是last order,
這也明白的,我們也沒有肉要再加,
接著剩餘二十分鐘時,
侍應叫我們先付款,也是明白的,
付款後的十五分鐘,分別有三、四個侍應
不斷在我們的檯旁巡邏,
並逐個逐次提醒你們尚有多少分鐘,
提示共四次。
雖然那時候,我們其實只是在吃雪糕,
等候著硬硬融雪,但其實也感到十分滋擾。
因為說話給打斷了幾次。

最後友人忍不住告訴他們,
令他們知道他們的行為令食客很不爽,
兩位一齊前來的侍應也彷彿知道自己有多煩了!然後,徑自走開。
其實當時店舖只有七成食客,
真心不明白為何要催這麼多次!?
是公司的壓力嗎?是曾經遇過賴皮的食客嗎?
原因我們也不得而知。
去到門口後,登出安心出行,
我們看見用了1:32在店,
即92分鐘。

這給別人催催催的感受,真令人掃興!~
2021-11-29 1731 瀏覽
最近食左間幾鍾意嘅台式火鍋放題星期日但人唔算多一人一鍋🥘可以揀自己嘅湯🥳揀左個藥膳麻油雞湯藥膳味唔算太濃 簡單嘅雞湯味揀左最平嘅SET可以話只有豬肉片另外就是出面大概30款配料自取豬肉片都Okay! Nice嘅👍🏾啲配料擺放得好整齊、乾淨讚啊❗️最開心嘅係雪糕同飲品係我第一次見到有最多選擇嘅放題雖然其實都淨係會食一款但望到都會眼前一亮(都揀左幾分鐘先決定食邊隻)飲品竟然有熱飲🤩驚喜我我真係估唔到‼️好窩心啊我覺得🥰✨有朋友話食過元朗分店Not Good旺角分店都一般唯獨海之戀係好嘅咁真係好彩第一次就係食左海之戀分店😛
最近食左間幾鍾意嘅台式火鍋放題

揀左最平嘅SET
可以話只有豬肉片
另外就是出面大概30款配料自取
豬肉片都Okay! Nice嘅👍🏾
啲配料擺放得好整齊、乾淨
讚啊❗️

最開心嘅係雪糕同飲品
係我第一次見到有最多選擇嘅放題
雖然其實都淨係會食一款
但望到都會眼前一亮
(都揀左幾分鐘先決定食邊隻)

飲品竟然有熱飲🤩驚喜我

咁真係好彩
第一次就係食左海之戀分店😛
2021-11-21
2021-11-10 2054 瀏覽
天氣轉涼突然間想打邊爐本身幾喜歡台式火鍋湯底,而呢間火鍋店又好似幾高人氣所以試一試思前想後,揀咗呢個set其他食物相片無特別影到,因為一開始已經好忙碌咁食嘢老實講如果揀288呢個餐我覺得唔算太值只係可以接受,因為套餐入面嘅肉比較遜色,但係自助吧嘅丸類,菜嘅選擇算係大眾化口味。不過當中嘅腐皮墨魚卷食到有臭味,希望廚房要留意食物保鮮度湯底都好濃郁,就算加咗幾次湯都仲好夠味(我試咗蕃茄麻辣,好開胃)飲品選擇超多,口味都係比較少見。雪糕櫃選擇款式都算多就以上,如果300蚊一位係肉以外嘅選擇比較滿意的話就真係算貴咗少少。下次可以試低價位嘅package 可能性價比會高d最後係講員工,reception果位小姐(唔好意思因為當時太匆忙,唔肯定係咪副店長)都好好人,無話想快快脆入枱求其見位就比我哋坐,反而主動話有卡位好快埋單請我哋稍等作安排然後有一位男仔兼職侍應,叫軒仔,我覺得佢好主動有禮貌,有耐性又好勤力。可能年紀輕對工作好有熱誠,令我對佢印象好深刻。總括嚟講,我都希望下次再黎嘅。不過90分鐘原來係好快就過我見職員會定點提示客人交枱(係合理嘅因為人哋都要做生意),其實令我食得有少少壓力中途會不停睇
天氣轉涼突然間想打邊爐

思前想後,揀咗呢個set

其他食物相片無特別影到,因為一開始已經好忙碌咁食嘢

飲品選擇超多,口味都係比較少見。雪糕櫃選擇款式都算多

總括嚟講,我都希望下次再黎嘅。不過90分鐘原來係好快就過
中途會不停睇錶,感覺上時間係淨係俾你食嘢,要傾偈就會趕唔切
所以兩個人食會好d,多人食會掛住不停傾偈而忘記食嘢架
2021-10-08
  • 蕃茄麻辣湯底