2021-10-30 1805 瀏覽
同朋友一齊食,同行6人,需要分枱星期日晚上去食,7:50pm等到8:30pm先有得入,呢到係台式一人一鍋邊爐黎。我地試左幾個湯底,真係好出色,真係個個湯都好濃郁,好足料!!!平時出面打邊爐個湯底都好稀+淡,野食一定要點醬先有味,呢間嘅湯底就唔需要啦,食物係一定索到湯嘅味。芫茜湯:莞茜打到爛晒去煲,好香莞茜味藥膳雞湯:好濃嘅雞湯,仲有大量蟲草花同其他材料,係好舒服、溫和嘅藥膳味麻辣蕃茄湯:小辣都好辣,個湯底係濃到杰杰地,略嫌太重味,加轉水溝稀就好好多蕃茄湯:我至愛嘅味道,小小甜加埋蕃茄酸,我仲額外自己加左蕃茄入去,睇圖就個知幾咁正壽喜燒湯:正常發揮,如要生雞蛋要額外加錢呢到有兩個凍櫃,可以自己夾丸類同菜類,選擇都多,不過我地去到個陣已經無乜,因為就黎完晚市,佢直頭無再fill過d野食,有啲失望。我地只係叫左最平個隻牛,都已經夠食,食得好開心、好滿意,雖然食最平個隻,但啲牛同豬都都唔差,薄片細塊,好吸湯。仲有飲品同雪糕種類都好多,有隻水果系列嘅烏龍茶,淡淡果甜味,好好飲。雪糕有movenpick 同支裝雪條,連旺寶都有,好少見,童年回憶黎。仲有隻唔記得咩牌子嘅杯裝雪糕,出面好少見,但都好好
同朋友一齊食,同行6人,需要分枱
我地試左幾個湯底,真係好出色,
真係個個湯都好濃郁,好足料!!!
平時出面打邊爐個湯底都好稀+淡,

芫茜湯:
莞茜打到爛晒去煲,好香莞茜味

藥膳雞湯:

麻辣蕃茄湯:

蕃茄湯:

壽喜燒湯:
正常發揮,如要生雞蛋要額外加錢

呢到有兩個凍櫃,可以自己夾丸類同菜類,
選擇都多,不過我地去到個陣已經無乜,

仲有飲品同雪糕種類都好多,有隻水果系列嘅烏龍茶,淡淡果甜味,好好飲。雪糕有movenpick 同支裝雪條,連旺寶都有,好少見,童年回憶黎。仲有隻唔記得咩牌子嘅杯裝雪糕,出面好少見,但都好好食,唔太甜,又好creamy 。

整體都食得好開心,除左野食無fill 野食個part,下次都會繼續幫趁,試其他湯底!

2021-10-21 1375 瀏覽
由於天氣突然下降,所以就去左呢間打邊爐,揀左$208嘅餐,兩個人食計埋每人大約$230,價錢都合理。藥膳椰子雞湯,好重椰子味,如果鐘意椰子味嘅朋友,可以試下呢個。台灣藥膳麻油雞湯,呢個湯底無椰子雞湯咁重口味,但打邊爐時,d牛都有少少麻油味,都係一個唔錯嘅選擇。第一轉牛第二轉牛第一轉牛同第二轉牛都有好明顯嘅分別,但第一轉嘅牛值得一讚,係好食嘅,但第二轉牛就一般,唯一失望嘅地方。西班牙豬肉片,呢個好好味,佢比牛更好食。自助吧嘅食物入面,喺平時較為少見嘅有咸蛋王魚蛋,呢個都值得一試,而其他嘅食材,都算高質。佢嘅雪糕雪條款式都算多,有得任食movenpick呀最後值得一讚係有設置溫暖嘅飲品,打邊爐時,有暖暖地嘅維他奶同麥精,別有一番風味。

藥膳椰子清雞湯

台灣藥膳麻油雞

第一轉牛

第二轉牛

,但第二轉牛就一般
,唯一失望嘅地方。
西班牙無激素豬肉片

西班牙豬肉片,呢個好好味,佢比牛更好食。

佢嘅雪糕雪條款式都算多,有得任食movenpick呀

藥膳椰子清雞湯
台灣藥膳麻油雞
西班牙無激素豬肉片
原本想試此餐廳藥膳午餐,當時接待戴眼鏡企門口男侍應說有位可入座。及後被後來才到達客人打尖還被搶先入座原本安排給我們的卡位,當我詢問時只說會安排另一張卡位!等了超過10分鐘都沒有安排座位,再詢問時戴眼鏡男侍應態度亦非常惡劣,不想理會客人,我們一行4人連小朋友沒有再等就離開。以後不會再光顧此完全不注重員工培訓的所謂過江龍餐廳

以後不會再光顧此完全不注重員工培訓的所謂過江龍餐廳
2021-10-02
2021-09-24 1236 瀏覽
馬祖藥膳養生湯農場🐔米線麻辣台灣鴨血拼凍豆腐米線香辣藥膳牛肉湯米線價錢💲: $56/ $56/ $72好味程度😋: 3.5/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 3.5/5-馬祖午市可以揀打邊爐或者食粉麵,好中意食藥膳雞湯米線的我梗係要去試下,原本係 @fengminghouse fans,食完呢間,鳳鳴居的位置繼續第一,因為呢間麻麻地🥴 不過聽人講銅鑼灣分店好食d!! -🆗藥膳養生湯農場🐔米線。好清淡😳 湯底飲落帶小小甜,由紅棗龍眼肉個到散發出來。 藥膳味唔係好出, 見到顏色都好清澈🤭 米線爽滑,雲耳都幾多,雞件好鞋🥺 係白切雞斬件放入去,肉完全唔嫩滑😐 呢個只會係我想食清淡時候的選擇,平時就麻麻地了。-❌麻辣台灣鴨血拼凍豆腐米線。呢個絕對唔建議叫,佢唔係即食鴨血包裝個啲咁既味,而係藥膳湯加辣🤯飲落好似甜豉油牛肉湯咁,同鴨血唔太夾😥 仲有佢啲鴨血係香港一盒盒個d,我見到佢啲印字同紋🤡 豆腐好食,索晒湯。但咁樣的麻辣鴨血我接受唔到🤭-✅香辣藥膳牛肉湯米線。呢個都係同一款湯頭,同麻辣鴨血個個由d似,比較濃味😋 叫左中辣差唔多,佢係真係辣唔係麻,食完個口會
馬祖
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 3.5/5

✅香辣藥膳牛肉湯米線。呢個都係同一款湯頭,同麻辣鴨血個個由d似,比較濃味😋 叫左中辣差唔多,佢係真係辣唔係麻,食完個口會熱🤪入面的蘿蔔雖然甜但唔太入味🤔 牛肉用左牛肋條,3-4舊,熬得幾腍。

中意濃味的我覺得只有牛個個合格…雞個個太清,好似水。鴨血個個唔正宗🤐 等我下次去銅鑼灣個間試試先。

2021-08-23 2076 瀏覽
馬祖成日經過見到都冇諗過入去試 名都冇為意 一直都以為佢係做一人一鍋打邊爐 直至最近隔離同事同我講話佢LUNCH去左嗰度食米線 好好食 先知原來佢唔只係做火鍋 呢度嘅米線唔係雲南麻酸辣嗰啲 而係主打養生藥膳湯 試左佢嘅藥膳養生湯農場雞同藥膳麻油雞配米粉 可以選擇配米線 飯 或者免費轉做新竹米粉一黎度見到米粉大大碗 面頭浮左滿滿嘅紅棗南棗同杞子 仲有啲黑木耳 加埋油雞 感覺真係好滋補咁 個湯好清甜唔油膩 藥膳麻油雞就當然係多一陣麻油香 味道重少少但都唔太油 幾好飲 可惜兩碗都係雞胸 雖然唔鞋 但亦唔係滑 雞味唔重 不過不失另外仲叫左個小食 28蚊6粒墨魚春卷 都唔錯 有咬口 食到入面有墨魚粒
馬祖
呢度嘅米線唔係雲南麻酸辣嗰啲 而係主打養生藥膳湯
2021-08-04 2146 瀏覽
舊同事轉工前, 相約食個LUNCH! 佢話之前試過去馬祖食SET LUNCH, 佢唔講, 我都唔知原來馬祖LUNCH TIME 可以唔打邊爐, 有得食SET LUNCH 喎! 由公司行到去海之戀都已經13:15, 但係食店唔多人, 可以即入! MENU 大部份都係藥膳養生湯底再襯唔同送, 有D 可以轉湯, 有D 可以轉飯, 都幾多配搭。隨餐加$6 可以加配飲品。我呢日就叫咗藥膳麻油雞配新竹米粉。麻油味好重, 食到成口都係油, 雞份量算多, 不過略嫌D 雞鞋口同埋冇乜味。米粉係新竹米粉, 爽口! LUNCH MENU 由$56-$72 左右, 唔算好貴, 而且餐廳坐位舒適, 係一個不錯嘅選擇!

2093 瀏覽

我呢日就叫咗藥膳麻油雞配新竹米粉。
米粉係新竹米粉, 爽口!

藥膳麻油雞米粉

2021-06-10
藥膳麻油雞米粉
2021-07-19 1919 瀏覽
𝒯𝒶𝒾𝓌𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝓈𝓊𝑒𝓃 𝒲𝒶𝓃聽朋友介紹呢間藥膳湯好正,可以食米線套餐或者打邊爐做湯底,下午茶時間黎,唔算多人。🌟蟲草花藥膳農場雞米線 ($58)佢落左好多蟲草花,唔算出味但好有咬口。米線比較淋身。飲啖湯先,一飲就覺得超補身😚😚😚,藥膳味都濃,但冇咩當歸味啦,而且整體偏甜,肉眼睇見到落左好多紅棗👍🏻🥰講番𝘥雞,佢都有5-6 舊,都有肉地同埋好滑。🌟香辣養生湯墨魚卷拼白菜豬肉餃米線 ($56)呢個香辣米線都係用藥膳做湯底,辣度可以揀大中小辣,但係佢既香辣原來就係加辣油。佢既辣味有少少🤏蓋過左藥膳既香味,同埋搞到喉嚨有少少唔舒服。配料方面,墨魚卷同水餃都好普通😅😂所以建議叫普通藥膳湯同雞會好味𝘥🤣下午茶時間有配野飲,都幾大杯,味道就正正常常,食左香辣真係要飲多啖😀📍 馬祖台灣養生湯麵館𝙏𝙖𝙞𝙬𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙈𝙖𝙯𝙪 𝙇𝙞𝙛𝙚𝙨𝙩𝙮𝙡𝙚 𝙉𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚𝙨荃灣大河道100號海之戀商場地下G03號

🌟蟲草花藥膳農場雞米線 ($58)

🌟香辣養生湯墨魚卷拼白菜豬肉餃米線 ($56)

荃灣大河道100號海之戀商場地下G03號
2021-07-18 1257 瀏覽
扒完龍舟與朋友試吃,第一次吃,本來沒什麼期望,打算填飽肚子就算。與朋友各自叫了一碗藥饍米粉,用大碗盛,份量十足。環境方面:裝修簡單,坐在近窗的位置光猛,而且可以望到海景,可惜坐位有限,今次只能坐在窗口的斜對角的位置。藥饍湯底味道沒有台灣本地吃的那麼濃,米粉口感頗佳,一邊喝湯一邊吃米粉,吃完不覺得口渴。飲品方面有台灣特色的薑母茶,不過我還是叫了地道的港式奶茶,奶茶味道不錯。午餐的價錢合理,喜歡味道偏清淡的朋友可以一試。

午餐的價錢合理,喜歡味道偏清淡的朋友可以一試。

2021-07-13 1184 瀏覽
每次經過荃灣西站一出就見到呢間😍地點方便之餘 menu又吸引 環境光猛 坐位闊落坐得舒服 而且午市套餐價錢唔貴😆下午茶時間店鋪無乜人 仲可以慢慢坐😂😂🍴香辣養生湯墨魚卷拼白菜豬肉餃米線 $57墨魚卷尚算彈牙👌🏻餃子皮偏厚 食落似係係超市買個種平價唔好食既餃子口感 <我唔識點形容😮‍💨>湯底係夠香濃又辣 但唔覺得有咩特別🍴藥膳養生湯養場雞米線 $56呢個湯底好鮮甜!!! 唔食得辣既人可以試試😍 就連我食米線必定要辣既人都覺得呢個湯底比香辣養生湯更加出色 就算唔辣都一樣咁吸引☺️加上雞肉又滑 份量又夠 米線唔會淋 面頭多左小小油但唔太影響整體質素凍檸茶+$8 好大杯 飲完勁滿足😋😋💕

🍴香辣養生湯墨魚卷拼白菜豬肉餃米線 $57

面頭多左小小油但唔太影響整體質素

凍檸茶+$8
好大杯 飲完勁滿足😋😋💕
2021-07-05 933 瀏覽
好味指數😋😋😋😋回頭指數⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗今次幫呢間店平反下先~ 話說上年7月,我買咗呢間店嘅外賣🍴藥膳麻油雞跟飯,係難食到一個點,個湯冇藥材味好失望,D雞好嚡,個飯勁硬🍴愛文芒果茉莉花茶只係飲到人造芒果味好失望... 跟住今次朋友tea time 想食呢間,我就再試多次~🍴香辣養生湯農場雞米線($57)因為上次食飯中伏,今次試返最多人讚嘅湯米線,我叫咗中辣,嚟到時見到大大碗,除咗雞之外仲有雲耳同圓肉...試下個湯先,今次因為唔係藥膳麻油雞(我先抹走上次太伏嘅感覺,重新再試),啖湯係幾清甜,飲得出有圓肉嗰種甜味,係我expect 養生湯那種味道,中辣係帶少少辣味,但亦都冇蓋過清甜,今次湯底有小驚喜... 再試下雞,今次夠嫩滑入味,唔錯!米線好滑又爽口,整體上成碗米線係好好味!今次完全感受到其他食評寫嘅好味,原來堂食同叫啱嘢食係咁重要!🍴柑桔檸檬特飲(+$2)下午茶送熱飲,凍飲+$2,堂食飲品大杯過外賣好多,因為已經知道係糖水沖嘅飲品,冇咩expectation 下杯嘢飲係正常嘅~
好味指數😋😋😋😋
回頭指數⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗
🍴香辣養生湯農場雞米線($57)
🍴柑桔檸檬特飲(+$2)

香辣養生湯農場雞米線

下午茶
香辣養生湯農場雞米線
2021-06-21 1437 瀏覽
馬祖午市就主要食湯麵,晚市就食火鍋放題。午市湯麵既選擇都好多,而且湯底款款都好正,有香辣養生湯、蕃茄湯、蟲草花藥膳湯等等,感覺好養生好健康😂而且味道都唔錯😋午市黎講一碗麵既價錢唔貴,而且都幾大碗下,性價比好高! 1⃣️藥膳農場醉雞配白飯($58)醉雞既湯底清清地,有花雕酒既味🐤雞肉唔會好鞋,而且份量都唔少,味道唔會太濃太鹹,我自己幾鍾意❤️  2⃣️藥膳古早牛肉湯配手工拉麵($70)呢個藥膳味有少少甜甜地,味道好香濃藥膳味好濃🤤感覺好養生好好味🥰牛肉份量好~多。起碼有六七舊大大舊,牛肉肥瘦部位都幾均衡,不過偏乾少少🤏同埋仲有兩大舊蘿蔔,蘿蔔煮得夠淋,而且冇渣。手工拉麵好煙韌,而且份量超多,唔知點解好似食極都食唔曬咁。牛肉同麵都好多,而且湯底好好飲!最尾我飲曬成碗湯🙈  另外推薦大家如果食到辣既話試下加佢既辣椒油落碗麵到,成個湯底即刻味道唔同曬,好惹味!香辣既味道會有少少蓋過左藥膳湯底既味道,所以建議大家都係試左個藥膳湯底,食到咁上下先加辣椒油🌶️咁就可以試到兩種唔同既風味👍  3⃣️香辣養生湯台灣花枝丸拼福茂貢丸配米線(中辣)($57)香辣養生湯比起啱啱果兩款冇咁吸引,味道冇咁濃,有一層辣油浮係面,辣

1⃣️藥膳農場醉雞配白飯($58)

2⃣️藥膳古早牛肉湯配手工拉麵($70)

香辣養生湯比起啱啱果兩款冇咁吸引,味道冇咁濃,有一層辣油浮係面,辣既味道有啲蓋過左湯底本身既香味,有啲可惜。但係花枝丸同貢丸既份量都幾多,仲有啲雲耳,同埋米線好彈牙,正既😌

4⃣️冷無糖茉莉花茶(跟餐+$8)
無糖茉莉花茶味道清淡唔甜,夠曬清爽✨

5⃣️冷柑桔檸檬特飲(跟餐+$8)
酸酸甜甜咁,好fresh好解膩🍋

6⃣️麻辣白菜豬肉餃($28)
見到好多辣油,但係食落冇睇落咁辣,仲有啲胡椒味。有少少辣,幾惹味咁。餃子皮偏淋、易散,餡料唔算特別多,其實味道比較普通,但係勝在夠曬大舊!好抵食。

7⃣️藥膳上湯墨魚春卷($28)
個湯底好好飲😛又係狂飲啲湯🙈墨魚春卷有六粒,墨魚粒入面比較少🦑主要係個湯底好飲🥰

8⃣️台灣麻辣凍豆腐($30)
麻辣凍豆腐有六粒,每一粒豆腐都索滿曬汁,一咬落去啲汁係爆曬出黎,辣辣地好爽😍

9⃣️鹵水雞翼($24)
鹵水雞翼唔算入味,主要係出面層皮有味,但係好既係佢唔會太鹹,雞翼既肉一啲都唔乾!
2021-05-27 2656 瀏覽
朋友介紹呢間馬祖台式餐廳!話好味!今日就嚟試試佢首先攞飛等位,等左20分鐘左右!佢安排左卡位比我哋,我哋就分別揀咗04藥膳蟲草花桃雞煲,同05藥膳花雕清雞湯!肉款我哋就中規中矩,二百幾蚊個款!個湯底超鮮甜的,會想就咁飲個湯肉款都好軟,唔會韌,好小會覺得豬肉仲好食過牛肉,咁個牛到好食既,肉可以隨意添加!食完肉之後,我就出去夾d配料食,配料既款式不多,可能我夾野個時都9點,差不多收工,有d野無左,但無補充番!食飽飽,食個雪糕,走人!
朋友介紹呢間馬祖台式餐廳!話好味!
今日就嚟試試佢
首先攞飛等位,等左20分鐘左右!
,會想就咁飲個湯

2021-05-23
2021-04-29 2501 瀏覽
之前去台灣旅行就已經好中意佢D台式藥膳湯, 滋補養顏又足料又好味呢間台灣火鍋店除左有打邊爐外, 仲會有麵/飯既Set餐😆今次就試左一個麵加一個飯餐~🍜 香辣藥膳牛肉湯手工拉麵 (中辣) 💲7️⃣2️⃣好大碗😂手工拉麵 我好中意佢係粗身 因為真係彈牙好多💕牛肉同蘿蔔都勁入味 而且勁多 超足料海之戀分店仲可以望住個海景食真係勁開胃🌝又香又辣令到我竟然食哂成碗🥲仲差d想飲哂d湯🍚藥膳麻油雞 配白飯 💲5️⃣7️⃣雞肉好滑 藥材味好足 呢個麻油雞係勁補身 係台灣係比人生完仔食🤣此價錢 此海景 好滿足😍而且冇加一收費架~下次試埋佢個打邊爐先💓📌馬祖📍荃灣大河道100號海之戀商場地下G03號舖📍元朗朗日路9號形點一期2樓2041號舖✏️留意返呢3間係淨係食麵的📌馬祖台灣養生湯麵館📍中環和安里6-7號聯安樓地下及M樓📍天后留仙街3號雅景樓地下B號舖📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下2號舖
呢間台灣火鍋店除左有打邊爐外, 仲會有麵/飯既Set餐😆
今次就試左一個麵加一個飯餐~

🍜 香辣藥膳牛肉湯手工拉麵 (中辣) 💲7️⃣2️⃣
好大碗😂手工拉麵 我好中意佢係粗身 因為真係彈牙好多💕
牛肉同蘿蔔都勁入味 而且勁多 超足料
海之戀分店仲可以望住個海景食真係勁開胃🌝
又香又辣令到我竟然食哂成碗🥲仲差d想飲哂d湯

🍚藥膳麻油雞 配白飯 💲5️⃣7️⃣

此價錢 此海景 好滿足😍而且冇加一收費架~

下次試埋佢個打邊爐先💓

📍中環和安里6-7號聯安樓地下及M樓
📍天后留仙街3號雅景樓地下B號舖
📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下2號舖
2021-04-19 1900 瀏覽
今日farewell同事,同事鍾意打邊爐,疫情下揀個一人一鍋,又唔想太平,於是揀左馬祖。湯底有好多可以選擇,事關我唔食辣,所以揀左個養生雞湯底。肉方面,揀左牛+豬任食90分鐘,$20x一上個湯底,已經見到有好多材料,好大陣雞酒味,感覺真係好養生,好啱女士,唔使太驚熱氣唔健康。😋😋一坐低,侍應會俾一碟牛一碟豬俾你試下,鍾意可以任叫,牛質素唔錯,唔太肥,所以encore 多一碟,豬都唔錯,但感覺牛貴d,所以叫番牛😆出面選擇都足夠,唔係一般方間嘅配料,而係有特別的,時間關係,無影到相😂飲品都多選擇,不過我唔太好飲品,只係飲左一樽。雪糕方面係movenpick ,我自己本身唔太鍾意呢個品牌,因為太甜。仲有其他雪條可以選擇,都唔錯。總括,因為價錢偏貴,所以質素都唔錯,偶然食下都ok,同事亦大讚😋😋

,$20x

飲品都多選擇,不過我唔太好飲品,只係飲左一樽。

今天又來馬祖吃自助午餐,點了 最基本的西班牙黑毛豬套餐,湯底點名 若是蟲草花桃膠鷄湯鍋。湯底非常香甜絕對值得一讚,不過火鍋配件現在少了招牌八寸長蟹柳實在非常失望。坦白要回本相當困難。現在除了黑毛之外,衹能吃雞肉,沙茶牛肉,響鈴卷,魚柳,羽衣甘藍,冬菇和金針菇等。慶幸甜品有雀巢大腳八和movenpick雪糕。但最多也衹能吃兩至三個而已。這裏服務質素還可以,不過性價比已經大大減低,這種自助火鍋應該不會再來了。

2021-04-13